Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie w kwesti lamp w mojej E46 2.0d

Czy trzeba zmienic całe lampy czy tylko odpowiednie zarówki zakupic chcąc miec ksenony? I jakie sie wiążą z tym wszystkim koszty.

Mam ładna srebrna bunie i chciałem coś zmienic, pomyślałem ze ksenony dużo by dały więc czekam na rady i porady..... Pozdrawiam

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Xenony mają świecić, a nie wyglądać. Wymagają samopoziomowania i spryskiwaczy więc jak nie przewidujesz lekko licząc 1,5kzł na inwestycje to daj se spokój.
Opublikowano
Witam. Mam pytanie w kwesti lamp w mojej E46 2.0d

Czy trzeba zmienic całe lampy czy tylko odpowiednie zarówki zakupic chcąc miec ksenony? I jakie sie wiążą z tym wszystkim koszty.

Mam ładna srebrna bunie i chciałem coś zmienic, pomyślałem ze ksenony dużo by dały więc czekam na rady i porady..... Pozdrawiam

Najpierw uruchom funkcję SZUKAJ - na forum było o tym mnóstwo...

A na marginesie według prawa powienieneś mieć nowe, całkiem innej konstrukcji reflektory z samopoziomowaniem, spryskiwaczem i gładkim szkłem.

A że można wstawić zamiast żarówki H4 czy H1- żarówkę ksenonową to już inna sprawa - kupując chiński zestaw z przetwornicami...

Opublikowano
Dodam że koniecznie oryginał bo inne parują... nie wierz w xenon za 50zł bo xenon to nie tylko niebieskie światło...
Opublikowano
spryskiwaczy więc jak nie przewidujesz lekko licząc 1,5kzł na inwestycje to daj se spokój.

Spryskiwacze nie są obowiązkowe ;)

Siła i Honor
Opublikowano
spryskiwaczy więc jak nie przewidujesz lekko licząc 1,5kzł na inwestycje to daj se spokój.

Ale przydatne :) szczegolnie zima.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak szukałem auta to wszelkie ogłoszenia które miały ksenony bez spryskiwaczy pomijałem obojętnie co by to nie było za BMW i "okazja".

U mnie zasady są proste, jak coś robisz rób dobrze i do końca, jak cię nie stać/nie chce Ci się nie rób wcale. A po za tym jak czytam, że ktoś coś chce zrobić z autem żeby lepiej wyglądało i pisze o xenonach to :duh: Motyla noga, ludzie to są LAMPY, a nie choragiewka w ....nosie dla poprawy wyglądu. :mad2:

Opublikowano

Przy ksenonach są obowiązkowe razem z samopoziomowaniem świateł.

Dokładnie :mrgreen: Można za tanie buble bez spełniających wymogów wyrwać mandat , brak spryskiwaczy czy też samo poziomowania :mad2: poza tym trzeba się liczyć także z przeglądem nie wspominając już o tym że jak się to źle zrobi to się będzie oślepiać innych kierowców :mad2:

Ja sam sobie założę także ksenony do E46 ale tylko oryginalne i tylko z kompletem spryskiwaczy , pompek , odpowiednim programem etc. :twisted2: Nie bawię się w nic co nieoryginalne :mrgreen:

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano

A na marginesie według prawa powienieneś mieć nowe, całkiem innej konstrukcji reflektory z samopoziomowaniem, spryskiwaczem i gładkim szkłem

Dobrych parę lat temu montowali xenon w s-klasie. Nie ani miały samopoziomowania ani szkło nie było gładkie. Była tylko soczewa za zwykłym reflektorowym szkłem. Nie miały spryskiwaczy a wycieraczki - takie same z resztą były też montowane do bogatszych wersji bez xenonu.

Możesz mi tutaj zarzucić ustawą w której jest napisane o tym poziomowaniu, spryskiwaczu i szkle? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
ja zalozylem sobie ksenony (same palniki z przetwornicami pod H1)i nie ma z tym tyle problemu iak piszecie policja nie czepia sie i z ustawieniem wiazki nie bylo problemow i nie musi byc samopoziomowania i spryskiwaczy gdzies slyszalem ze pierwsze samochody z ksenonami nie mialy takich zeczy spryskiwacze mozna samemu dolozyc koszt okolo 100zl
jedynakk
Opublikowano

Znowu wątek o xenonach... i te dewagacje, czy spryskiwacze są wymagane, czy nie...

Powiem tak - miałem założone oryginalne lampy bixenonowe w e46, bez spryskiwaczy. Wracałem na początku roku z Torunia, wieczorem, jeszcze taka breja leżała na ulicach... efekt? Swiatła zachlapane przez samochody jadące przede mną, xenony świeciły przez to tak sobie. Jeżeli ktoś jeździ dużo i często i myśli nad założeniem xenonów (nawet tych oryginalnych), niech dla własnego bezpieczeństwa i wygody (nie dla misiaków) zamontuje spryskiwacze. Tylko spryskiwacze wysokociśnieniowe, nie te podłączane pod pompkę spryskiwaczy szyby.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
spryskiwacze mozna samemu dolozyc koszt okolo 100zl

Kolego ty masz e36 i chyba o e36 piszesz ? :mad2: Bo w przypadku e46 to nie jest koszt 100zł :mad2: Nie wiem co zrobisz za 100zł ? Musisz mieć inny zbiorniczek na płyn , mocowania pod lampy , wężyki oraz pompki i nawet chyba na szrocie nie kupisz tego za 100zł bo chyba nawet za same zeszrotowane i zapchane pompki powiedzą ze 200zł :mad2:

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano

Za 100zł to nie wiem co można zrobić :shock:

Instalacja samych dyszek na zderzaku pewnie byłaby droższa uwzględniając konieczność jego zdjęcia itp.

Opublikowano
o ile wiem to zestaw do montazu spryskiwaczy kosztuje cos okolo 900zl.+ koszty ewentualnej robocizny.do tego dodac koszt oryginalnych lamp i wychodzi co najmniej 2.5k.o poziomowaniu nawet nie wspominajac.
Opublikowano
koszt dzysz z allegro pod dany model 80 zl + kawalek weza i dwa trujmiki kogo byc od np fiata 125p i sie zmiescilem zasilanie woda z jednej pompy tylko zbiornik orginalny 2,5l czesto trzeba dolewac plynu
jedynakk
Opublikowano
koszt dzysz z allegro pod dany model 80 zl + kawalek weza i dwa trujmiki kogo byc od np fiata 125p i sie zmiescilem zasilanie woda z jednej pompy tylko zbiornik orginalny 2,5l czesto trzeba dolewac plynu

nie kazdy chce do swojego auta wkladac "trujmiki kogo byc od np fiata 126p".

podejrzewam ze wiekszosc z posiadaczy e46,bo o takim mowa w tym poscie zalozylaby oryginalny zestaw. :mrgreen:

Opublikowano
i co takie spryskiwacze zrobią oprócz zmoczenia lampy?
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano (edytowane)

Jakby to prosto wytłumaczyć....brud na szybach reflektorów powoduje zniekształcenia - inaczej rozproszenia wiązki światła ksenonowego co spowodować może oślepianie pojazdów jadących z naprzeciwka...

Edytowane przez artoor.s
Opublikowano

Jakby to prosto wytłumaczyć....brud na szybach reflektorów może spowodować zniekształcenia światła ksenonowego co spowodować może oslepianie pojazdów jadących z naprzeciwka...

ja mówię o spryskiwaczach z allegro za 80 zł,bo spryskiwacze wysokociśnieniowe na pewno spełnią swoje zadanie

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

ja mówię o spryskiwaczach z allegro za 80 zł,bo spryskiwacze wysokociśnieniowe na pewno spełnią swoje zadanie

No fakt...takimi spryskiwaczami to nawet rąk nie umyjesz :-)