Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem,że od paru miesięcy dymi na biało z rury.wydaje mi się raczej,że jest to para....przedtem tak nie dymiło mi .

czy może to być spowodowane zmianą oleju z 0W40 na 5W30 ???

płyn z chłodnicy nie ubywa,olej dolewam co jakieś 10tyś...

świece nowe,cewki ok.błędów żadnych nie ma poza grzałką termostatu...ale to mam od zawsze

co to może być ??? :cry2:

Opublikowano
Pewnie para. Mam e46 330i M54 i jest dokładnie to samo płynu i oleju nie ubywa. Gdy temperatura jest poniżej 5 stopni kopci jak lokomotywa (ale zapach nie przypomina spalonego oleju). Nawet jak się rozgrzeje widzę w lusterku dymek z rurki wydechowej. :cool2:
Opublikowano

Wąż od podciśnienia pewnie spadł przy zaworku odmy.

http://bmwfans.info/original/E46/Cou/330Ci-M54/ECE/L/N/1999/09/mg-11/ill-11_2194/

NR6

Lub któryś z tych z rysunku albo spadł albo pękł.

U mnie sparciał NR6 i spadł z wylotu przy tym zaworku, niestety dopiero jak wyciągnołem przepustnicę to zobaczyłem że wisi.

Po założeniu efekt białego dymu ograniczył się tylko do porannego rozruchu.

Opublikowano

Moje auto zachowuje się dokładnie tak samo. Szczególnie widać to przy staniu w korkach.

Oleju nie ubywa ani nie przybywa, płynu toże samo - więc jest OK.

Oczywiście przypadłość tylko w temperaturach zbliżających się do 0 i poniżej 0.

Wida M54 tak mają ;-).

Pzdr,

Opublikowano
Mam to samo w swoim 528iA kopci na biało strasznie lecz tak jak piszecie nie czuć wogole spalonym olejem tylko czuć benzynka teraz nawet jesli bylo po 7, 8 stopni to tez byla ja widac lecz oczywiscie w mniejszym stopniu troszke mnie to niepokoi bo patrzac na inne samochody to tego nie ma pocieszalem sie tylko ze kolega w swoim 525 ma tak samo i myslelme ze silniki 6 cylindrowe moze wydzielaja wiecej ciepla przez rurke wydechowa juz sam nie wiem co myslec
Opublikowano
mi też kopci ale tylko jak mu dam ostro gazu, to chyba normalne nie ?
Konrad
Opublikowano
mam taki problem,że od paru miesięcy dymi na biało z rury.wydaje mi się raczej,że jest to para....przedtem tak nie dymiło mi .

czy może to być spowodowane zmianą oleju z 0W40 na 5W30 ???

płyn z chłodnicy nie ubywa,olej dolewam co jakieś 10tyś...

świece nowe,cewki ok.błędów żadnych nie ma poza grzałką termostatu...ale to mam od zawsze

co to może być ??? :cry2:

Witaj.

Pierwsza czynnosc to sprawdz siwiece jak wygladaja!!!!!!jezeli jedna lub wiecej ma inny color/nagar --- prawdopodobine masz problem z uszczelka pod glowica .

Powodzenia

Opublikowano
Podczas jazdy na krótkich odcinkach i np. po nocnym postoju w wydechu kondensuje sie woda. W czasie nagrzewania się wydechu odparowuje i stąd biały dymek- a raczej para. Powinno zniknąć po przejechaniu ok 50km - (jak wydech w całości się nagrzeje). Czasem potrafi nawet wypluwać z wydechu małe ilości wody przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Natomiast w silnikach zasilanych LPG w niskich temperaturach para bedzie zauwazalna cały czas niezależnie od wygrzania się wydechu ponieważ produktem ubocznym spalania LPG jest para wodna - co miedzy innymi powoduje też szybsze zużywanie się wydechu.
Opublikowano

Brawo Cezar_2000. To wszystko na temat.

A kolega od uszkodzonej uszczelki niech się dobrze zastanowi zamiast wystawiać głupie diagnozy.

Opublikowano
mi też kopci ale tylko jak mu dam ostro gazu, to chyba normalne nie ?

Jak silnik rozgrzany, to nie bardzo :|

Mi nic nie kopci jak depnę. Tylko jesli zimny to sobie wylatuje para (z kolei u mnie para zabarwiona na niebiesko, co mnie dość martwi)

Opublikowano

U mnie tez sie biale kleby unosza jak z ranca sobie jade, ale wiem ze to normalny objaw.

Dla kontrastu podam inna sytuacje.

Mialem peknieta membrane zaworu bezzwrotnego.

Objawia sie to przepuszczaniem oleju do kolektora ssacego (reszty mozna sie domyslic)

Chmuuuuuuura dyyyyymu, ale co najlepsze - zupelnie bialego, a nie niebieskiego i zupelnie nie pachnacego spalonym olejem (pewnie i dlatego na poczatku sie cholernie przestraszylem)

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

• 3 lata później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Potwierdzam - takie symptomy mogą wskazywać na wodę w wydechu. Dopóki robiłem moją Bunią po 50-60 km dziennie, nie było problemu (nie licząc zimy ofkors, kiedy to białą chmurę każde auto za sobą zostawia, LPG-owcy zwłaszcza). Kiedy zmieniłem pracę i zacząłem robić dziennie nie więcej, niż 10-15 km, wyjazd z osiedla zaczął się równać kłebami wzbijającej się w niebo pary. Trochę się zestresowałem, ale po wykluczeniu wszystkich newralgicznych przyczyn (niesławna UPG...) doszedłem do wniosku, że musi to być para. Tym bardziej, że jak przegoniłem Buńkę na dłuższej trasie (ok. 100 km), objawy całkowicie ustąpiły. Nie zmienia to jednak faktu, że głupio taka chmura wygląda, gdy na zewnątrz temperatura cokolwiek nie zimowa... :?