Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy aby aktywować czyjnik deszczu konieczna jest wizyta w ASO?

Są warsztaty które posiadają takie komputery jak Mega Macs czy Gutmann-jest to sprzęt z wyższej półki.

Może ktoś próbował?

Opublikowano
jesli masz czujnik deszczu w przedniej szybie to nie musisz go nigdzie aktywowac. wlaczas przelocznik raz do gory i jak czujnik wyczuje deszcz wlaczy wycieraczki. chyba ze masz cos uszkodzone
Opublikowano
a domowym sposobem to polałbym troszku wody na szybę i sprawdził bym czy zadziała, może sensor padł
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Nie chodzi o włączenie go manetką tylko o aktywacje komputerem.

Nieraz tak się dzieje że trzeba ponownie go zaakceptować-niewiadomo co może być przyczyną że tak się nieraz dzieje?

Opublikowano
U mnie jest tak że przełącze manetką do góry i od razu raz wycieraczki przeleca i później w równych odstępach sie włanczaja i to bez różnicy czy sucho czy mokro. Jak to ma działać powiedzcie mi ??
Opublikowano
U mnie jest tak że przełącze manetką do góry i od razu raz wycieraczki przeleca i później w równych odstępach sie włanczaja i to bez różnicy czy sucho czy mokro. Jak to ma działać powiedzcie mi ??

wszystko wkazuje na to że w twoim przypadku działa zwykła czasówka tak jak byś nie miał wersji z sensorem, a napewno go posiadasz???

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
u mnie też działała tylko czasówka (pojawiła się nagle nie wiedzieć czemu), przy okazji jakiejś roboty skasowali mi błędy i czujnik znowu działa.
Opublikowano

A jest możliwość by nie trzeba było po każdym odpaleniu aktywować czujnika manetką tylko żeby manetka była zawsze na 1 i czujnik był aktywny ?

Teraz jest tak : odpale auto , manetka na 1 i jadę sobie, świeci słoneczko . Gdy w trakcie jazdy zacznie padać włączą się wycieraczki , wszystko jest okay , działa prawidłowo .

Jednak gdy zatrzymam się i zgaszę auto , to po ponownym odpaleniu już czujnik nie zadziała ,gdy spadnie deszcz .

Muszę manetkę przestwić na 0 i z powrotm na 1 lub ruszyć tym małym przyciskiem w niej .

Opublikowano
A jest możliwość by nie trzeba było po każdym odpaleniu aktywować czujnika manetką tylko żeby manetka była zawsze na 1 i czujnik był aktywny ?

Teraz jest tak : odpale auto , manetka na 1 i jadę sobie, świeci słoneczko . Gdy w trakcie jazdy zacznie padać włączą się wycieraczki , wszystko jest okay , działa prawidłowo .

Jednak gdy zatrzymam się i zgaszę auto , to po ponownym odpaleniu już czujnik nie zadziała ,gdy spadnie deszcz .

Muszę manetkę przestwić na 0 i z powrotm na 1 lub ruszyć tym małym przyciskiem w niej .

Taka samą operacje musze wykonac u siebie.Nie wiem czemu tak sie dzieje.Powinno być w pozycji 1 caly czas i sensor w gotowosci czeka na deszcz :mrgreen: oczywiście jak kluczyk jest przekrecony

Pozdrawiam

Opublikowano

wszystko wkazuje na to że w twoim przypadku działa zwykła czasówka tak jak byś nie miał wersji z sensorem, a napewno go posiadasz???

W mojej wersji jest na pewno czujnik deszczu. Nie wiem co może być??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki pomocy kolegi z forum czujnik deszczu działa tzn został aktywowany
Opublikowano

powiem tak:

w ubiegłym roku kiedy jechałem do włoch nie interesowało mie zmiana intensywności wycieraczek a pogoda po drodze była różna-mniejszy czy większy deszcz ciężarówka nadjeżdzająca z przeciwka ,,w deszczu''

Jest to bardzo przydatne wycieraczki myślą za ciebie..

Opublikowano

Witam

Też potwierdzam, że czujnik deszczu jest bardzo wygodny,gdyż nie zawracasz sobie głowy pracą wycieraczek. Pracują kiedy trzeba a nie tak jak w innych autach trą bezlitośnie o suchą szybę bo własnie przestało padać, a ty w tym momencie ruszasz na zielonym spod ruchliwych świateł.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przydaje się niesamowicie, tylko rzeczywiście do kitu jest , że po każdym wyłączeniu zapłonu trzeba go "aktywować". Ktoś powie że to tylko ruch ręką, ale u mnie w audi sam się aktywuje i w bmw zawsze o tym zapominam. -Zdziwiony czeeeeekam nieraz a szyba mokra i dopiero sobie przypominam że tutaj nie działa :)

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Dzięki pomocy kolegi z forum czujnik deszczu działa tzn został aktywowany

Napisz pls, co dokładnie zrobiliście..

Mam to samo i chciałbym, żeby czujnik zaczął dziąłac ;)

Edytowane przez letki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przydaje się niesamowicie, tylko rzeczywiście do kitu jest , że po każdym wyłączeniu zapłonu trzeba go "aktywować". Ktoś powie że to tylko ruch ręką, ale u mnie w audi sam się aktywuje i w bmw zawsze o tym zapominam. -Zdziwiony czeeeeekam nieraz a szyba mokra i dopiero sobie przypominam że tutaj nie działa :)

pozdrawiam

Tylko, że można odwrócić kartę i uznać to za zaletę i to mocną. Przykład.. zima, wycieraczki przymarźnięte, wsiadasz do auta, odpalasz i masz już po piórach wycieraczek albo spalony silniczek. Albo masz masę piachu na szybie z jakiegoś tam powodu a tu Ci się wycieraczki włączają po przekręceniu zapłonu. Albo leży jakaś gałązka na szybie i to samo itd itd.

Opublikowano
Trzeba podłączyć pod komputer i zdiagnozować czujnik-inaczej nieda rady
Opublikowano
Czyli co, wystarczy założyć szybę z czujnikiem deszczu i aktywować na komputerze, żeby zapomnieć o reguacji wycieraczek ? Dobrze zrozumiałem. Właśnie czeka mnie wymiana czyby i zastanawiam się czy nie założyć tej z czujnikiem ...
e61 530D 2007 Touring
Opublikowano

To coś mi nie pasuje. Dziś dzowniłem do firmy która wymienia szyby i mówili o szybie z czujnikiem a nie dostosowanej do czujnika. A trochę więcej info. Trzeba założyć:

- szybę dostosowaną do czunika,

- czujnik,

- jakiś moduł?

- coś jeszcze?

e61 530D 2007 Touring