Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jacuss26 masz automat czy manual ??

Sorki dynio nie doczytalem Ty masz automata a ja manual>

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 121
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moj nawet w mrozie nie pali wiecej jak 7.8 w jezdzie miejskiej. Na trasie Londyn - Birmingham przy predkosciach pomiedzy 130-140 km/h (tempomat) komputer pokazal 5.8l.

Spalanie 12 litrow to o wiele za duzo jak na moj gust.

Opublikowano
moja 520d 163 km manual, ostatnio w trasie Katowice-Warszawa miałem spalanie 4,8 , w mieście przy dynamicznej jeździe najwiecej było 8,4 l ale myśle że jak ktoś często gasi i uruchamia + mega korek+klima to do 10-11 l może dojść co moim zdaniem przy takiej masie i gabarytach pojazdu i tak jest świetnym wynikiem
Opublikowano
koledzy 12l na 520d to stanowczo za wiele. W niedziele wróciłem z gór gdzie codziennie pokonywaliśmy z czterema osobami na pokładzie, kufrem na dachu załadowanym po brzegi ok 15 km stromych podjazdów na drugim biegu głównie- przez tydzień, temperatura -20 do -27 rankiem i nie wyszło więcej niż 11,5 l średnia z trasy i górki 9l, podczas trasy nie było mulenia 130 -140 km/h, przy jeździe po mieście Łódź, Pabianice (wiadomo miast miastu nie równe ) przy obecnych temperaturach nigdy nie wychodzi więcej niż 9l, silnik się nie dogrzewa, 3km do pracy z powrotem, wypad na zakupy, gdzieś z dzieciakami, ale tylko jak pojawia się jakś trasa spalanie diametralnie spada, nie wspominając temperatur wiosenno-letnich to 7 nie przekracza, sprawdzone podczas tankowań.
Opublikowano

12 to mega-spalanie. Ja mam miedzy 38-44 mpg. Czyli miedzy 6,4 a 5,3 l/100km. Na trasie srednio 5-5,5 l/100km. Dodam ze noge mam ciezką. Staram sie ecodriving uprawiac czyli miedzy 1500-2500 szybkie przyspieszanie i zmiana biegu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wszyscy mieszkający w UK podają dziwne prędkości z którymi się poruszają :norty: Dozwolone jest 115km/h a i tak wszyscy jeżdżą wolniej chyba że po 22ej :duh: :mrgreen: Przy prędkościach do 120km/h te auta tak palą :cool2:A jak stoicie w korku od Northampton do Luton albo z Birmingham na północ to też tak mało palą na 100km? :norty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to standardowa tendencja do przesadzania. ;) Ktoś pisze, że jechał w trasie, non stop 130-140 km/h a tak naprawdę jego średnia to 90-100 km/h a te 140 to może 5% całej trasy. Ilu było tu takich co podawali, że ich 530d pali 7-8 litrów przy 180 km/h to już ciężko zliczyć. :)
Opublikowano
Wszyscy mieszkający w UK podają dziwne prędkości z którymi się poruszają :norty: Dozwolone jest 115km/h a i tak wszyscy jeżdżą wolniej chyba że po 22ej :duh: :mrgreen: Przy prędkościach do 120km/h te auta tak palą :cool2:A jak stoicie w korku od Northampton do Luton albo z Birmingham na północ to też tak mało palą na 100km? :norty:

Northampton- Brixworth ;) właśnie wróciłem średnio 7.8/100km ;)

Opublikowano

Northampton- Brixworth ;) właśnie wróciłem średnio 7.8/100km ;)

Jasne,o 21ej taki wynik to normalka ale o godz 16-17ej i w piątek to duużo więcej :lol: W Polsce też mi tyle spala ale po za miastem.No i ten dystans :cool2:

Opublikowano
Powiem tak, dużo jeżdżę i zawsze komputer mam ustawiony na średnie spalanie. Korki, trasa, Londyn, Birmingham, Northampton i nigdy nie zauważyłem aby moja Bunia osiągnęła 10l/100 km ;) Tyle w tym temacie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo nie powinna. 520d przekroczyć 10 litrów na 100 km może tylko jak średnią policzymy z dnia jeżdzenia tylko w korkach, gdzie więcej stoimy niż jedziemy.
Opublikowano
Wymienilem termostaty (glowny GATES, EGR BEHR), spalanie z 8.3 zeszlo do 7.5, przy mojej jezdzie, samochod 88-90 lapie po ok 7-8km na mrozie -12 stopni. Gdzie wczesniej mialem max 65 stopni. Napewno EGR nie trzymal. Mozliwe ze to jeszcze nie miarodajne spalanie, zrobilem dopiero 20km po resecie komputera ale wczesniej mialem na pewno wiecej. W poniedzialek wymieniam swiece zarowe na BERU, chcialem od razu ale brakowalo nowych uszczelek pod kolektor, ktory trzeba zdjac do wymiany.
Opublikowano
to i ja wymienię termostaty bo po przejechaniu 30 km tep.silnika waha sie w granicy 74-75 stopni jak mówicie ze nie powinna palić powyżej 10litrów
Opublikowano
Moj 525d na trasie Edinburg - Birmingham (okolo 400 km) przy sredniej predkosci 120 pali 7.6 l/100km. Miasto troche gorzej okolo 11l/100km przy dynamiczej jezdzie. Ale jak na 520d - 12l/100km to troche sporawo. Pozdro
Opublikowano

Moim zdaniem również za dużo Ci pali. U mnie przy 8 letnim aucie i 3 litrach (automat) w W-wie nigdy nie przekroczyłem 14L, było to kiedy był remont jakiegoś skrzyżowania i odcinek 15km, który normalnie jadę w 20min przejechałem w 1.5h. Przy normalnych korkach, bez mrozu pali 12L.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Niestety pochwaliłem się z tym spalaniem, 8.3 wyszło z tankowania pod korek (520dA E60 150KM, wymienione termostaty) dojazd do pracy 15KM w tym 2KM miasto, średnio 100km//h przy mrozach -5 - 15, dziś próbowałem przepalać DPF na trasie (poprzedni właściciel w Wawie tylko jeździł). Trzeba się chyba do tego przyzwyczaić ;]

Nabiłem powietrza na 2.0 przód i 2.4 tył (wcześniej brakowało ok 0.4 +reset w komputerze bo wyskoczył błąd) , rozgrzałem silnik i przejechałem na 3ce przy 3tys obr 10km, później przegoniłem szybciej na autostradzie próbując przepalić DPF. Do tego zrobiła się dodatnia temperatura dworze. Zatankowałem pod korek znów i wyskoczyło 1070KM Range (wcześniej miałem ok 800 przy tankowaniu) Przy następnym tankowaniu dam znać.

Opublikowano
po wymianie 2 termostatów spalanie na kąpie w granicach 6 litrów cykl mieszany pozdrawiam

6l w cyklu mieszanym to pewnie 90% trasa i reszta to miasto :norty:

Opublikowano
pisze tak jak jest wczesniej przy uwalonym termostacie ta sama droga spalanie 8.3 nie dałem rady zejść poniżej 8litrow :D
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Miałem dwie 520d jedna z silnikiem 163KM czyli M47N2 i drugą 177KM czyli N47.

Ta ze starym silnikiem paliła mi średni ok. 1,5L więcej niż ta z N47.Nowsza zużywała 6L średnio

a w mieście czyli w 3-city max. średnio 8,5L