Skocz do zawartości

kontrolka oleju zapala się na pomaranczowo chwilowo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam , dziwny objaw mam od kilku dni , zawsze po odpaleniu auta na kilka sekund zaświeci się kontrolka oleju na pomaranczowo / żółto / i nie ważne czy silnik rozgrzany czy nie , ale tylko jak odpalam , potem gaśnie , czyżby czujnik ? olej jest OK
Opublikowano
witam , dziwny objaw mam od kilku dni , zawsze po odpaleniu auta na kilka sekund zaświeci się kontrolka oleju na pomaranczowo / żółto / i nie ważne czy silnik rozgrzany czy nie , ale tylko jak odpalam , potem gaśnie , czyżby czujnik ? olej jest OK

Skoro poziom oleju jest OK - to wygląda na czujnik oleju. Teraz jest zimno - może przypchał się jakimś syfem z oleju lub odmawia posłuszeństwa ze względu na trudne warunki pracy.

Opublikowano
Witam ja miałem objaw, że w czasie jazdy zapalała mi się kontrolka oleju na pomarańczowo po wyłšczeniu i ponownym uruchomieniu wszystko było cacy po przejechaniu 5 10 km problem powracał przyczynš tego było zbyt niski poziom oleju. BMW lubi mieć dokładnš iloć oleju nawet przy minimalnym braku. :mad2:
Opublikowano
Mam podobny problem, chwile po odpaleniu zaswieci się na kilka sekund zółta konrolka. Byłem na komputerze i wyskoczył błąd czujnika poziomu oleju. Mechanik mówił, ze mógł się zabrudzić. Poziom oleju mam wzorowy, chyba poczekam i przy nastepnej wymianie obejrzymy ten czujnik.
Opublikowano

ja wymienialem w zeszlym roku, dalem 250 w sklepie powiazanym z bmw/niby oryginal/, 430 tyle wola salon...

jak chesz ten tanszy to w watku tudm'a masz nawet podany nr katalogowy

" 5. Czujnik poziomu oleju MEYLE P/N:12 61 7 508 003 – 245zł, " cytat na zasadzie kopiuj wklej :D

Opublikowano
ja wymienialem w zeszlym roku, dalem 250 w sklepie powiazanym z bmw/niby oryginal/, 430 tyle wola salon...

jak chesz ten tanszy to w watku tudm'a masz nawet podany nr katalogowy

" 5. Czujnik poziomu oleju MEYLE P/N:12 61 7 508 003 – 245zł, " cytat na zasadzie kopiuj wklej :D

Dzięki, przyda się ale jak coś będę robił to marzec/kwiecien bo tak mi wymiana oleju wyjdzie więc przy okazji

Opublikowano
ja tez robilem przy wymianie oleju latem zeszlego roku, ale co ciekawe... czytalem ostatnio forum zagraniczne i tam wymieniali czujnik bez spuszczania oleju, zawsze myslalem ze jak sie go odkreci to olej wyleci a tu nic !!
Opublikowano
ja tez robilem przy wymianie oleju latem zeszlego roku, ale co ciekawe... czytalem ostatnio forum zagraniczne i tam wymieniali czujnik bez spuszczania oleju, zawsze myslalem ze jak sie go odkreci to olej wyleci a tu nic !!

no nie , nie ma potrzeby spuszczania oleju , ja tak napisałem bo wolę to zrobić razem

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,kontrolka zapala mi sie na żółto,jak spadnie poziom oleju>Ale kiedys miałem taką niespodziankę,jak kupilem olej z beczki,to sie tak działo.Wywaliłem go po miesiącu i bylo OK.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam,mi się zapala kontrolka jak odpale samochód i po paru sekundach gaśnie ,ale to niejest spowodowane że niemam inspekcji skasowanej?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem to samo po wymianie czujnika na Meyle jest ok. Instrukcja wymiany ze zdjeciami w linku z podpisu.

Opublikowano

Miałem to samo po wymianie czujnika na Meyle jest ok. Instrukcja wymiany ze zdjeciami w linku z podpisu.

TUDM a jaka cena ? bo Febi 283zl wydaje mi się zbyt wysoko , gdzie można dostać czujnik byle do piątku ?

Opublikowano
W wielu E46 świrują te czujniki i zapalają się na pomarańczowo. U mnie też się zapala czasami mimo dobrego stanu oleju w poprzedniej BMW też tak miałem. Ja się tym nie przejmuje, szkoda kasy na czujnik :mrgreen:
BMW było jest i będzie.
Opublikowano
W wielu E46 świrują te czujniki i zapalają się na pomarańczowo. U mnie też się zapala czasami mimo dobrego stanu oleju w poprzedniej BMW też tak miałem. Ja się tym nie przejmuje, szkoda kasy na czujnik :mrgreen:

No tak słyszałem ale jak to powiedzieć nowemu właścicielowi auta ?? o to mi chodzi najbardziej , wiadomo że jak ja bym coś takiego zobaczył u niego to by mi dało do myslenia

Opublikowano
Jak będziesz sprzedawał to zmienisz czujnik :mrgreen: Widze, że BM-ka z Olkusza to tak jak ja.
BMW było jest i będzie.
Opublikowano
Jak będziesz sprzedawał to zmienisz czujnik :mrgreen: Widze, że BM-ka z Olkusza to tak jak ja.

no tak , ale nie przez duże 'L' :D mam ją jeszcze do soboty ale róznie może być

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TUDM a jaka cena ? bo Febi 283zl wydaje mi się zbyt wysoko , gdzie można dostać czujnik byle do piątku ?

245zł Meyle w zwykłym sklepie powinno byc na drugi dzień.

Drugi raz pisze tego postaci oby teraz zadziałała.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no tak , ale nie przez duże 'L' :D mam ją jeszcze do soboty ale róznie może być

Mike do soboty?!

Co z audio?

I najważniejsze pytanie co dalej?