Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich szukałem na forum ale nic nie znalazłem w tym temacie a mianowicie przestały składać się lusterka zewnętrzne może komuś się to już stało i rozwiązał ten problem?Dzięki z góry za odpowiedzi.
Opublikowano
Kiedyś miałem w starym fiacie tak że nie składało się jedno i przyczyną był uszkodzony obwód. Ale jeżeli tobie nagle przestały się składać i to oba to może poszedł jakiś bezpiecznik albo wtyczka przy włączniku sie poluzowała.

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano

Witam.

A w jaki sposób przestały się składać ? ... tak same z siebie czy po jakimś zdarzeniu ?. Pytam, bo mi też zdarzyło się to kilka razy . Pierwszy raz po lekkim puknięciu w trakcie wyprzedzania. Zrobiłem tak ... ręcznie na siłę złożyłem i rozłożyłem lusterka...kilka prób (za każdym razem sprawdzałem sterowaniem z 'guzika' jednak dopiero po wyłączeniu z kluczyka i ponownym włączeniu zaczęły się razem składać. W trakcie było tak, że tylko lewe bądź prawe się uruchamiało z guzika. Potem były inne awarie (np. mróz) gdzie lewe się rozłożyło a prawe nie. Zrobiłem jak poprzednio (ręcznie na siłę) i po ponownym włączeniu kluczykiem zadziałało. :D wiem że takie działanie na 'rympał' to nie metoda...ale u mnie działa.

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
Opublikowano

a czy możesz regulować szkła lusterek? (prawo-lewo, góra-dół) jeżeli tak to raczej prąd masz, ale nie zawadzi sprawdzić :)

W lusterku są dwa silniczki: 1-szy odpowiada za składanie lusterka, 2-gi za ustawianie szkła.

po zdjęciu lusterka oraz odkręceniu kilku śrubek z obudowy, można się dostać do silniczka odpowiadającego za składanie, jeżeli będzie kręcił bez obciążenia to masz zapieczony "zawias" na którym składa się lusterko (można to rozruszać, czymś przesmarować) jeżeli nie kręci, no to będzie elektryka...

rozbieranie lusterka zajmie około 15min

Opublikowano
Czy każda E39 miała zamykanie lusterek?Bo u mnie nic takiego nie zauważyłem no chyba ,że nie umiem obsłużyć ?Czy to z pilota ma działać?
Opublikowano
a czy możesz regulować szkła lusterek? (prawo-lewo, góra-dół) jeżeli tak to raczej prąd masz, ale nie zawadzi sprawdzić :)

W lusterku są dwa silniczki: 1-szy odpowiada za składanie lusterka, 2-gi za ustawianie szkła.

po zdjęciu lusterka oraz odkręceniu kilku śrubek z obudowy, można się dostać do silniczka odpowiadającego za składanie, jeżeli będzie kręcił bez obciążenia to masz zapieczony "zawias" na którym składa się lusterko (można to rozruszać, czymś przesmarować) jeżeli nie kręci, no to będzie elektryka...

rozbieranie lusterka zajmie około 15min

Regulować mogę będę musiał podjechać do elektryka niech posprawdza na razie jestem za granicą ale na święta będę w kraju to sprawę załatwię.Dzięki za podpowiedz.
Opublikowano
Witam.

A w jaki sposób przestały się składać ? ... tak same z siebie czy po jakimś zdarzeniu ?. Pytam, bo mi też zdarzyło się to kilka razy . Pierwszy raz po lekkim puknięciu w trakcie wyprzedzania. Zrobiłem tak ... ręcznie na siłę złożyłem i rozłożyłem lusterka...kilka prób (za każdym razem sprawdzałem sterowaniem z 'guzika' jednak dopiero po wyłączeniu z kluczyka i ponownym włączeniu zaczęły się razem składać. W trakcie było tak, że tylko lewe bądź prawe się uruchamiało z guzika. Potem były inne awarie (np. mróz) gdzie lewe się rozłożyło a prawe nie. Zrobiłem jak poprzednio (ręcznie na siłę) i po ponownym włączeniu kluczykiem zadziałało. :D wiem że takie działanie na 'rympał' to nie metoda...ale u mnie działa.

Pozdrawiam

U mnie ta metoda nie zadziałała musi być inna przyczyna :( Dzięki za odpowiedz.
Opublikowano

Witam

co do składania lusterek to można je nawet ręcznie składać i rozkładać taka konstrukcja jest , jaki było moje zdziwienie jak Pan serwisant przekręcał Lusterko do przodu i do tylu celem oględzin szkła lustra (usługa gwarancyjna wymiana na Nowe szkło )

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Powrócę do tematu przyczyną nie składania się lusterek był zatarty silniczek odpowiedzialny za tą czynność,ale po jego wymianie dzieją się cuda a mianowicie te lusterko gdzie został wymieniony silniczek składa się bez zastrzeżeń,a drugie się nie składa i podczas gdy rozkładam lusterko które mi się złożyło w tym momencie zaczyna mi się składać lusterko drugie,bieguny plus-minus na pewno nie zostały pomylone może ktoś mi doradzi w czym problem,elektryk twierdzi że ;komputer musi się tego nauczyć;ale coś w to nie wierzę.Dziękuję z góry za podpowiedzi.
Opublikowano

Te silniczki napędzają taką mini przekładnię ślimakową dzięki temu wszystko się tak wolno i dostojnie składa. Zapewne podczas montażu nowego silniczka zostało to źle złożone. Trzeba jeszcze raz to rozłożyć i złożyć uwzględniając pierwotną pozycję "starego" lusterka.

U mnie w pewnym momencie przestało składać się jedno lusterko a po kilku miesiącach drugie. Przyczyną (myślałem że wysiadły silniczki) okazało się, był "zapieczony" zawias. Silniczek milczał, bo nie mógł przełamać oporu. Po przesmarowaniu problem ustąpił.

ps. niezły ten elektryk - wierzy w sztuczną inteligencję :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tak przy okazji.. Czy można ustawić w E39 automatyczne składanie po zamknięciu auta tak jak w E60? Przydałoby się to, bo upierdliwe jest ciągłe składanie i rozkładanie z przycisku.
  • 12 lat później...
Opublikowano

Witam, mam prośbę. Jestem posiadaczem X3 2008r. od miesiąca i ostatnio pojawił się problem z lusterkami. Opiszę całą sytuację, bo może to ma jakieś znaczenie. Będą w górach, śnieg i ujemne temperatury zauważyłem, że podczas jazdy złożyły się oba lusterka. Zatrzymałem się, wysiadłem z auta i próbowałem pilotem otworzyć lusterka poprzez długie przytrzymanie. Niestety bez efektu. Żeby móc jechać dalej musiałem otworzyć lusterka ręcznie. I od tamtej pory lusterka nie reagują na składanie i otwieranie z pilota. Czy może to być np. bezpiecznik?

Proszę o sugestię, co zrobić.

Dziękuję i pozdrawiam,