Skocz do zawartości

Tylna lampa przeciwmgielna jest tylko z lewej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zauważułem że w moim aucie (320d touring) pali się z tyłu tylko jedno światło przeciwmgielne (z lewej). Ale z prawej też jest na nie miejsce w kloszu tylnego reflektora. No i teraz nie wiem czy mam spaloną żarówkę czy to tak ma być.

Od razu informuję, że dla mnie sprawdzenie żarówki to wyprawa do serwisu. Tacy ludzie też mają prawo żyć, co nie? ;-)

Opublikowano

dokladnie ..

a czy mozna pociagnac przewod z klosza po lewej stronie?

tak zeby palily sie oba?

po prawej we wtyczce jest tylko masa i sterujacy swiatlami cofania

czy po przeciagnieciu i wlaczeniu p.mgielnych nie wyskoczy jakis blad swiatel?

q

Opublikowano

A po co?

Jeszcze lepiej będziesz widoczny jak podepniesz pod to 3 światło stop...

A potem ludzie kupują używane auta i lamentują na forum, że są jaja z elektryką.

Opublikowano

:) nie pytalem kolego o to co jeszcze moge podpiac pod swiatla p/mgielne - bo tu inwencji w razie czego mi nie brakuje :)

pytam konkretnie o dedykowane swiatla p/mgielne

sa 2 swiatla i zapytywytwuje czy mozna to podpiac bez bledow oswietlenia na desce?

wiem - niektore samochody maja pojedyncze swiatla p.mgielne a inne podwojne ..

ale czy to grzech?:) miec lampe (wszyscy maja) i chciec ja zaswiecic?:)

i wlasnie o te potencjalne jaja elektryczne pytam ..:)

wiesz? odpowiedz ..

nie wiesz? to po co komentujesz?:)

q

Opublikowano
W E36 świeciły mi obydwie, w E46 dzis sprawdziłem i swieci tylko lewa, jakos tak to wyglada dziwnie... Wiec przyłaczam sie do pytania jak zrobic zeby swieciły z obu stron?? :)

Ale tak powinno być, więc po co chcesz poprawiać?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Wiem, ze tak zaprojektowal to koncern - dlatego we wtyczce w prawym kloszu na klapie nie ma sterujacego p.mgielnymi

wiem, ze tak BMW ma

ale moje pytanie brzmialo, czy mozna? i czy ktos to robil? i czy wyskakuja bledy swiatel? :)

na pierwsze sam sobie odpowiem - mozna (inni producenci stosuja oswietlenie p.mgielne w 2 punktach)

ale na pozostale nie odpowiem - bo nie wiem :)

a dlaczego chce poprawiac?:) bo mam lampe - jest zarowka - wiec dlaczego ma nie swiecic?

przeciez w sytuacji gdy jest mgla i ograniczona widocznosc do 50 m - lepiej byc dobrze widocznym - lepiej widocznym.

nie przeszkadza to nikomu .. a pomoc moze

q

Opublikowano
dokladnie ..

a czy mozna pociagnac przewod z klosza po lewej stronie?

tak zeby palily sie oba?

po prawej we wtyczce jest tylko masa i sterujacy swiatlami cofania

czy po przeciagnieciu i wlaczeniu p.mgielnych nie wyskoczy jakis blad swiatel?

q

Ja miałem seryjnie zwykłe lampy z żarówkami,jakiś czas temu wymieniłem lampy na diodowe.Zarówno w jednych jak i drugich lampach przeciwmgielne było tylko jedno.

Chciałem żeby świeciły 2 więc pociągnąłem instalacje od drugiego i teraz działają bez zarzutu 2 światła.

Roboty z odczepieniem plasiku itd.jest na ok.30 min.

Żadne błędy mi nie wyskoczyły i nie wyskakują.

osa-ozo

Sprzedam :

Oryginalne tylne lampy BMW e46 do sedana - zewnętrzne i w klape.

Kierunkowskazy przednie e46

Ceny : Tanio

Opublikowano
W E36 świeciły mi obydwie, w E46 dzis sprawdziłem i swieci tylko lewa, jakos tak to wyglada dziwnie... Wiec przyłaczam sie do pytania jak zrobic zeby swieciły z obu stron?? :)

Dlatego, że symetryczne 2 światła przeciwmgielne pozwalają byc lepiej widocznym we mgle oraz wygladaja lepiej. Inna sprawa ze uzywa sie ich raz na rok, ale mimo wszystko...

Tak poza tym to ciekawi mnie dlaczego ma świecic tylko 1 strona? Przeciez w warunkach kiepskiej widocznosci ktos jadacy za nami moze nas uznac za motor albo inny jednoslad i podczas wyprzedzania lub innego manewru zle ocenic odległosc? Dlaczego tak wielu producentow aut stosuje jedynie jedno tylnie swiatło przeciwmgielne?Oszczedność żarówek czy co? :D Z przodu sa 2 :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Witam kolegów, w moim samochodzie w lampie tylnej prawej jest miejsce tylko na jedną żarówkę i to do świateł cofania. miejsce na drugą niby p.mgielne jest nie wytłoczone( brak). Ponadto światło p.mgielne jest z lewej strony dlatego pojazd wyprzedzający nas nie potrąci w czasie wyprzedzania, jak miał wątpliwości poprzednik w forum. Producent naszych samochodzików nie chciał wykonać drugiego światła p.mgielnego z tyłu bo tego nie wymagają przepisy o ruchu drogowym.
Szulman
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dlatego, że symetryczne 2 światła przeciwmgielne pozwalają byc lepiej widocznym we mgle oraz wygladaja lepiej. Inna sprawa ze uzywa sie ich raz na rok, ale mimo wszystko...

Tak poza tym to ciekawi mnie dlaczego ma świecic tylko 1 strona? Przeciez w warunkach kiepskiej widocznosci ktos jadacy za nami moze nas uznac za motor albo inny jednoslad i podczas wyprzedzania lub innego manewru zle ocenic odległosc? Dlaczego tak wielu producentow aut stosuje jedynie jedno tylnie swiatło przeciwmgielne?Oszczedność żarówek czy co? :D Z przodu sa 2 :)

Nie wydaje mi sie zeby ktos przy takiej ograniczonej widocznosci jechał zbyt szybko zeby nie wyhamowac przed poprzedzajacym samochodem a co dopiero chciałby wyprzedzac

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Producent naszych samochodzików nie chciał wykonać drugiego światła p.mgielnego z tyłu bo tego nie wymagają przepisy o ruchu drogowym.

.. nie wymagaja ale i nie zabraniaja :)

q

Opublikowano

Nie wydaje mi sie zeby ktos przy takiej ograniczonej widocznosci jechał zbyt szybko zeby nie wyhamowac przed poprzedzajacym samochodem a co dopiero chciałby wyprzedzac

Jak by Twoje myslenie miało pokrycie w prawdziwym swiecie, to nie mielibyśmy wypadków na drogach ;)

Bez urazy, ale zakładac ze ktoś "pomysli tak i tak" a nie "tak i tak" to jest naiwność :)

Pytam z ciekawosci, dlaczego jest z jednej strony jak moze byc bez problemu z 2 stron?

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

I może dobrze że w większości aut jest z jednej strony-we mgle widać spokojnie auto a jak jest jakiś typ co zapomni mu się wyłączyć przeciwmgłowe to o połowę mniej oczy wypala tym z tyłu-kiedyś jechałem sporo km za gościem co jechał na przeciwmgłowym i nie było jak go wyprzedzić a mruganie długimi nie pomagało-wreszcie wyprzedziłem go i też mu włączyłem przeciwmgielne :)

A miejsce na żarówkę może się przydać jak ktoś się do Anglii przeprowadza :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam pytanie bo mi wogole nie swieci z tylu przeciwmgielne i jak patrzylem to tam anwet zarowki nie ma :jawdrop: i jaka trzeba dokupic zeby dzialalo?

gdy pedzisz 270km/h to co widzisz przed soba to juz historia

Moja Kochanka - BMW 316

Opublikowano
mam pytanie bo mi wogole nie swieci z tylu przeciwmgielne i jak patrzylem to tam anwet zarowki nie ma :jawdrop: i jaka trzeba dokupic zeby dzialalo?

Ty poważnie pytasz? :duh:

Opublikowano

Poza Waszą mało sensowną dyskusją o tym czy dwa są lepsze od jednego, przypomina mi się że w e30 było tak że do któregoś modelu była jedna lampa a powyżej dwie. Musiał bym to sprawdzić w prospekcie - mam go w pracy.

Pozdr