Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ostatnio mam bzika na tym punkcie jutro sprzedaje samochód i będę miał budżet by przygotować samochód do driftu tylko pytanie jaki waszym zdaniem włożyć silnik 3.5 litra? Więcej mniej?

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Autko do driftu to nie tylko mocny silnik. Tu składa się cały szereg rzeczy, w przypadku e30:

wymiana magla, dodatkowo można powiększyć kąt skrętu

usprawnienie układu chłodzenia

szpera lub zaspawany most ( koło 2,64 czy coś takiego, najlepiej od jakiegoś diesla)

utwardzone i obniżone zawieszenie, na tylnej osi negatyw (uzyskujemy przez same obniżenie)

hydrauliczny hamulec ręczny (przyda się odcinka tylnych hamulców)

modyfikacja wydechu, aby wytrzymał przegrzewanie

no i kupa opon

w dodatku tak przygotowane autko będzie sprawiać problemy w normalnym użytkowaniu.

Poczytaj trochę na necie o e30-tkach do driftu sam zobaczysz.

Powodzenia

Opublikowano
samochód nie będzie użytkowany na codzień to ma zabawka :) mam już budę kompletna zawieszenie gwintowane KW klatkę bezpieczeństwa chodzi mi tylko o silnik jaki będzie najlepszy tylko niechce turbo :nienie:

Opublikowano
ja mam parę opcji pierwsza to 3.5 druga to 3.6 litra z m5 e34 a trzecia to 4.4 litra o ile się zmieści?

Opublikowano
Pod maskę e30 wczodzi chyba każdy silnik z palety BMW możesz wrzucić nawet V12. Często twierdzi się, że lekki tył i cięższy przód to to plus jeśli chcesz driftować, z drugiej strony spójrz na toyotę trueno AE86 2 litry, 150 kucy, i idealny rozkład masy. Te autka do tej pory latają pięknie bokami. W e30 mamy mały problem z rozkładem masy więc może warto wrzucić jakiś silniczek z aluminiowym blokiem m54 lub m52(chyba też były aluminiowe, poprawcie jeśli się mylę) pojemność 3 litry i 230 coś koni powinno wystarczyć, ważne aby usprawnić chłodzenie ;). Jeżeli ma już być z przodu ciężko to 3,5L m30. Łatwo, tanio( poza spalaniem), wysoki moment obrotowy, z potencjałem. Do tego "driftowa" skrzynia z 2-ką tam gdzie normalnie 3-ka, a 3-ka tam gdzie 4-ka (nie wiem co to za model) i jazda, a raczej ślizg ;)
Opublikowano
no i padło jednak na silnik m52b28 myślę że da radę ale o co chodzi z ta skrzynia? Bo nic takiego nie słyszałem?

Opublikowano
a ja tu już myślałem o zmianie przełożen skrzyni a tu taka informacja mam taki układ jutro zaczynam wciskanie silnika i skrzyni mam też shortshifter do niej teraz tylko pytanie się nasuwa jakie przełożenie mostu będzie najlepsze i ilu procentowa szpera?

Opublikowano
kolego niewiem czy nie jest za mało powinienes wziąć pod uwage moment, 2,8 jest takie sobie, 4.0 ma 289km i 400nm i to jest cos miałem możliwość jeżdzenia jako pasażer jak i zarówno kierowca i jest róznica choc jest troche grzebaniny
Opublikowano
będzie 2.8 już kupiłem bo trafiła się okazja niestety błąd to nie m52 a m54 ma tylko 48 tys km i była promocja że tak powiem a jak się okaże słaby to cóż będzie turbo a co do 4.0 to stanowczo za ciężki silnik jak na móje potrzeby

Opublikowano
Szpera 3.25, jest człowiek który seryjne szpery do e30 25% zacieśnia do 40%, choć w przypadku auta do driftu może lepiej zaspawać most?
ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
sprzedałem wczoraj e46 M3 turbo a to jest słaby samochód do driftu na tor jest super ale ogólnie to lipa :( zawiodłem się strasznie

Opublikowano
M52b28 to w miarę lekki silnik, więc jak dłubniesz wnętrze i wywalisz wszystko co zbędne to na jakiś czas wystarczy, pod turbo lepsze byłoby m50. Co do mostu to zakładaj od diesla chyba 2,4 miały 3,25 , 3,15, nie kojarze dokładnie, ale można dorwać most 2,64 napewno były w e36 a jak w e30 to nie jestem do końca pewien. ( Któraś e30-tka na pewno miała poniżej 3-ki). No i oczywiście zaspawany ;)
Opublikowano
plan jest taki zobaczymy jaki się będzie spisywał m54b28 jak będzie słabo to zakładam 3.2 z m3 bo mam taki silnik tylko bez głowicy i skrzyni :) co do hamulcy to zrobiłem tak że pedałem działa tylko przód a tył tylko ręcznym hydraulicznym tylne szyby są z plexi jestem w trakcie robienie klapy tylnej z żywicy później prawe drzwi trzeba będzie zrobić a może można gdzieś kupić?

Opublikowano
plan jest taki zobaczymy jaki się będzie spisywał m54b28 jak będzie słabo to zakładam 3.2 z m3 bo mam taki silnik tylko bez głowicy i skrzyni :) co do hamulcy to zrobiłem tak że pedałem działa tylko przód a tył tylko ręcznym hydraulicznym tylne szyby są z plexi jestem w trakcie robienie klapy tylnej z żywicy później prawe drzwi trzeba będzie zrobić a może można gdzieś kupić?

szybko się uwijasz :shock: ,dwa dni temu był plan a tu juz połowa auta zrobiona :clap:

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

szybko się uwijasz :shock: ,dwa dni temu był plan a tu juz połowa auta zrobiona :clap:

Słuszna uwaga :norty: Swoją drogą, dlaczego M3 e46 Turbo nie nadaje się do driftu? :) Na innym forum niejaki STAN uturbił właśnie e46, co prawda nie M3, ale wyszykował sobie autko do driftu m. in.

zobaczymy jaki się będzie spisywał m54b28

Nie ma takiego silnika w palecie BMW :norty:

Jest :norty: A raczej był, w e46.

Opublikowano
Jest :norty: A raczej był, w e46.

Proszę mnie oświecic.

Ja o M54 wiem że wychodził tylko w pojemnościach 2.2, 2.5, 3.0.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'