Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

tak jak w temacie , zbliża mi się termin wymiany oleju silnikowego.dotychczas mialem zalany olej Castrol EDGE SPORT 0W40.silnik nie wziąl go nawet grama,ale mam wrażenie jakby zrobil się glośniejszy?!czy powiniennem przejść na 5W40 , czy pozostać przy 0W40 tylko innej firmy???np: MOBIL 1.zresztą mój mechanior twierdzi ,że Castrol to jest lichy olej,że silniki które naprawia po Castrolu wyglądają najmarniej.mówi też,że do silnika z przebiegiem powyżej 100tkm powinno się już zalać olej wlaśnie 5W40.ja mam już prawie 100-ówkę.

i co tu teraz o tym myśleć???

doradźcie coś!!! :modlitwa:

Opublikowano
.zresztą mój mechanior twierdzi ,że Castrol to jest lichy olej,że silniki które naprawia po Castrolu wyglądają najmarniej.mówi też,że do silnika z przebiegiem powyżej 100tkm powinno się już zalać olej wlaśnie 5W40.ja mam już prawie 100-ówkę.

i co tu teraz o tym myśleć???

doradźcie coś!!! :modlitwa:

Jak najszybciej zmienić mechanika

P.S. przy 150tys km zaproponuje ci z pewnością minerala a koło 200k km najlepszy będzie SELEKTOL :mad2:

Pzdr,

Opublikowano
na 100k km to faktycznie już poważny przebieg :mrgreen: ,twój mechanik ma chyba doświadczenie w naprawianiu polonezów.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

A olej zmień na pewno... Castol to strasznie przereklamowany specyfik. I dobrze przepłucz silnik przy zmianie bo resztki castrola lubią się zważyć z nowym olejem!

Proponuję z autopsji Motula lub Valvoline.

Oczywiście 0w30 lub 0w40. (nie chce mi się pisac o oznaczeniach ale 5w40 i 0w40 to z założenia pełne syntetyki o innej lepkości ale nie w każdej firmie!)

Powyższe dwa to znakomite oleje!

Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
A olej zmień na pewno... Castol to strasznie przereklamowany specyfik.
Dalczego w ASO leją Castrol Edge?

Kasa, kasa, kasa, kasa, marketing, kasa, kasa.......

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Kasa, kasa, kasa, kasa, marketing, kasa, kasa.......

Nie inaczej... ;)

Opublikowano

Dla uściślenia - w serwisie ASO nie powinni lać EDGE - tylko serwisówkę - czyli Castrol SLX 0W-30 / 5W-30 - to jest to samo tylko w innym opakowaniu.

Poza tym ja jeźdzę na castrolu od 7 lat - poprzednio w innych autach, teraz w BMW i nie mogę na niego narzekać. Dobry olej - a jak masz załatwić taniej - to cena konkurencyjna w stosunku do innych olejów.

Ja za 7L 0W-30 (niemieckie SLX) zapłaciłem 75EU = około 250zł.

Pzdr,

Opublikowano

Dla uściślenia - w serwisie ASO nie powinni lać EDGE - tylko serwisówkę - czyli Castrol SLX 0W-30 / 5W-30 - to jest to samo tylko w innym opakowaniu.

Poza tym ja jeźdzę na castrolu od 7 lat - poprzednio w innych autach, teraz w BMW i nie mogę na niego narzekać. Dobry olej - a jak masz załatwić taniej - to cena konkurencyjna w stosunku do innych olejów.

Ja za 7L 0W-30 (niemieckie SLX) zapłaciłem 75EU = około 250zł.

Pzdr,

Przewagą Motula jest min. to, że nie "załatwisz sobie taniej" bo jest rozlewany w jednym miejscu w całej europie pod Paryżem.

Chyba, że od kogoś po hurtowych bez marży.

Wiesz, że to co jest w środku opakowania to na pewno ten olej o który ci chodzi ;)

O innych zaletach nie będę się rozpisywał...

Opublikowano

Wiesz, że to co jest w środku opakowania to na pewno ten olej o który ci chodzi ;)

A czy Ty masz taką pewność, że Motul sprzedawany u nas w sklepach jest rzeczywiście Motulem rozlanym pod Paryżem???

Także nie masz takiej pewności - no chyba, że jedziesz kupować do fabryki - do sklepu firmowego.

Dla przypomnienia - chińczycy podrabiają w dzisiejszych czasach wszystko - od skarpetek - po samochody.

Reasumując - mam podobną pewność jak Ty ( zakładając iż kupujesz go w sklepie/hurtowni w Polsce).

Opublikowano

Pozwolę sobie przytoczyć cytat Master'sa:

Nigdy nie naleje Castrola do żadnego silnika. Po dłuższej jeździe na tym oleju robi sie syf w silniku nie do opisania.

Niedawno rozbierałem taki silnik tzn zdejmowałem pokrywę wałka.

Wszędzie była spieczona supstancja o konsystencji przypominającej to, co kiedyś wyjmowałem z pieluchy jak moja córka była malutka.

Dwa dni nie mogłem domyć rąk.

oraz cytat kompetentnej osoby, dobrego mechanika w Niemczech, Admina jednego forum:

Otworz silnik po 100.000 km ktory jezdzil na Castrolu, i otworz takowy ktory jezdzil np. na Mobil1 - sam zobaczysz roznice.

Po Castrolu silnik wewnatrz wyglada jak by go ktos lakierem bezbarwnym pomalowal (z mocnym odcieniem brazu)

a po Mobil1 bedzie wygladal jak nowy.Uwierz mi, sam to widzialem na wlasne oczy.

Moje typy to: MOTUL i Mobil1 ,

oczywiście z pewnego źródła (np jakiś znajomy imorter MOTULa), a nie pierwsza z brzegu oferta na Allegro.

Tak czy siak każdy ma swoje zdanie :wink:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
..castrol to guwno straszne, przytarłem turbine w tdi na tym śmieciu i pompowtryski, po rozebraniu silnik wymalowany biteksem w środku, istny asfalt, Masters kiedyś także w Passacie to przerabiał.... szkoda słów...
Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
..castrol to guwno straszne, przytarłem turbine w tdi na tym śmieciu i pompowtryski, po rozebraniu silnik wymalowany biteksem w środku, istny asfalt, Masters kiedyś także w Passacie to przerabiał.... szkoda słów...

A ten castrol spelnial norme dla silnikow z pompowtryskami? Jezdzilem na castrolu i niemoge powiedziec o tym oleju zlego slowa. Zdarzylo sie tez rozebrac silnik wiec niezauwazylem niczego niepokojacego. Najwazniejsze aby olej byl z pewnego zrodla.

Opublikowano

to dlaczego BMW poleca Castrol?

moze to nie wina oleju tylko stylu jazdy??

Opublikowano

A czy Ty masz taką pewność, że Motul sprzedawany u nas w sklepach jest rzeczywiście Motulem rozlanym pod Paryżem???

Także nie masz takiej pewności - no chyba, że jedziesz kupować do fabryki - do sklepu firmowego.

Dla przypomnienia - chińczycy podrabiają w dzisiejszych czasach wszystko - od skarpetek - po samochody.

Reasumując - mam podobną pewność jak Ty ( zakładając iż kupujesz go w sklepie/hurtowni w Polsce).

Hmmm... Tu się grubo mylisz. Kupuje w autoryzowanym sklepie Motula w Łodzi. Mają tylko produkty Motula i żadnych innych. Wierz mi, że temat oleju przerabiałem wzdłuż i w szerz ;)

Opublikowano (edytowane)

.

Hmmm... Tu się grubo mylisz. Kupuje w autoryzowanym sklepie Motula w Łodzi. Mają tylko produkty Motula i żadnych innych. Wierz mi, że temat oleju przerabiałem wzdłuż i w szerz ;)

ale ja nie mam pod ręką autoryzowanego sklepu Motula!a tak apropo to jaki model motula lejesz do siebie???jak się nazywa dokladnie.może móglbyś mi taki załatwic w jakiś sposób...?

Edytowane przez coolx
Opublikowano

.

ale ja nie mam pod ręką autoryzoeanego sklepu Motula!a tak apropo to jaki model motula lejesz do siebie???jak się nazywa dokladnie.może móglbyś mi taki załatwic w jakiś sposób...?

MOTUL 8100 0W30 E-tech Lite 100% Synthetic Engine Oil

W Łodzi na Łąkowej 11 jest sklep Motula.

Poszukaj u siebie może Valvoline. Równie dobry olej!

Opublikowano

Powiem tak

Troche nie wierze w te bajki...

BMW to szanujaca sie marka i ma wysoka konkurecje w DE...

to nie jest marka ktorej zalezy zeby sprzedac masowke aut... byle zeby wyjechalo z salonu i jakos okres gwarancji przetrwalo...

auta na zachodzie jezdza do serwisow latami a czesto nawet w okresach gwarancyjnych robia ogromne przebiegi...

jak ktos kupuje tanio - patrz na allegro to pozniej sa takie efekty... ja przekonany nie jestem do castrola...

choc jest bardzo duzy jak dla mnie argument na temat tego oleju - leje go TOYOTA... ja pracuje z zoltymi i znam ich podejscie do sprawy...

i zapewniam ze taka marka jak toyota slynna z swojej niezawodnosci nie bedzie lala byle czego...

wiec jezeli nawt japonczycy leja... musi cos byc...

o MOBIL1 slyszalem tez opinie ze orzlewaja go w kazdym miejscu swiata...

moze castrol najlepszym nie jest ale musi spelniac jakies normy jezeli tacy producenci go dopuszczaja...

nikt nie bedzie patrzyl na marketing... jezeli Twoj wizerunek moze na tym ucierpiec...

Opublikowano
Powiem tak

Troche nie wierze w te bajki...

BMW to szanujaca sie marka i ma wysoka konkurecje w DE...

to nie jest marka ktorej zalezy zeby sprzedac masowke aut... byle zeby wyjechalo z salonu i jakos okres gwarancji przetrwalo...

auta na zachodzie jezdza do serwisow latami a czesto nawet w okresach gwarancyjnych robia ogromne przebiegi...

jak ktos kupuje tanio - patrz na allegro to pozniej sa takie efekty... ja przekonany nie jestem do castrola...

choc jest bardzo duzy jak dla mnie argument na temat tego oleju - leje go TOYOTA... ja pracuje z zoltymi i znam ich podejscie do sprawy...

i zapewniam ze taka marka jak toyota slynna z swojej niezawodnosci nie bedzie lala byle czego...

wiec jezeli nawt japonczycy leja... musi cos byc...

o MOBIL1 slyszalem tez opinie ze orzlewaja go w kazdym miejscu swiata...

moze castrol najlepszym nie jest ale musi spelniac jakies normy jezeli tacy producenci go dopuszczaja...

nikt nie bedzie patrzyl na marketing... jezeli Twoj wizerunek moze na tym ucierpiec...

...jezeli nie jesteś przekonany do castrola to do jakiego,jeżeli to nie tajemnica???...

Opublikowano

przekonany nie jestem jakos bo duzo reklamuja...

choc uzywam go 0W50 EDGE SPORT

ale to dlatego ze zalewany byl castrolem... i bmw zaleca...

ja mialem wczesniej w autach shell helix i bardzo chwalilem sobie...

olej bardzo niedoceniany... a widzialem kilka silnikow rozebranych i naprawde swietnie wygladaly... ;)

Opublikowano
ja tam leje tylko i wylacznie mobil 1.silnik rozebrany = zero osadu.castrol to bardziej reklamowany niz warty.
Opublikowano

Przejechałem 225k na Castrolu i złego słowa nie powiem.

Silnika nie rozbierałem bo nie było takiej potrzeby.

Niestety już od kilku mechaników słyszałem, że to co u nas sprzedaje się jako Castrol to g.... a nie olej i nie ma nic wspólnego z prawdziwym Castrolem.

Aktualnie szukam czegoś dobrego nie rozlewanego w Polsce.