Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , wszystkich mam pytanie, zalałem auto olejem 10/40 Mobil półsyntetyk(auto sprowadzone nie wiedziałem na jakim facet jeżdził więc mi doradzono wlać półsyntetyk) czy przy następnej wymianie mogę zalać pełnym syntetykiem czy to jest zalecane i będzie miało to wpływ na jakośc pracy silnika i jego szczelnośc itd itp lub dalej zalewać półsyntetykiem.
Opublikowano
A dlaczego nie zlalales teraz pelnym syntetykiem skoro tak bardzo chcesz na nim jezdzic i co chcesz osiagnac przez to ze zalejesz go pozniej pelnym syntetykiem.
Opublikowano
Kolega zalal polsyntetykiem jak sam mowil z powodu braku wiedzy jaki wczesniej byl lany olej do tego silnika. Jak dla mnie dobrze zrobiles, ze zalales teraz polsyntetykiem i wydaje mi sie ze jesli nic sie nie bedzie dziac to przy najstepnej wymianie mozesz smialo lac pelny syntetyk.
Opublikowano
a jaki wogóle polecacie olej (chodzi mi o markę) do silnik 1,9b???

Do benzyny (nie BMW) lałem Mobil1 5W50. Nie ubywało nic a nic, żadnych niepokojących stuków w silniku też nie doświadczyłem.

PS. Może nieumiejętnie czytałem, ale w/w Mobil1 5W50 nie miał specyfikacji BMW LL04 ani LL01

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
Lej najlepiej LL04 np Castrol SLX Professional Powerflow

BMW LL04 0W-30, a jeżeli cię na niego nie stać to Mobil 0W-40 albo 5W-40

A ja bym lal dalej polsyntetyk i tak nie zobaczy roznicy chyba ze tylko w tym ze kasy wiecej zostanie w portfelu.

Opublikowano
Witam , wszystkich mam pytanie, zalałem auto olejem 10/40 Mobil półsyntetyk(auto sprowadzone nie wiedziałem na jakim facet jeżdził więc mi doradzono wlać półsyntetyk) czy przy następnej wymianie mogę zalać pełnym syntetykiem czy to jest zalecane i będzie miało to wpływ na jakośc pracy silnika i jego szczelnośc itd itp lub dalej zalewać półsyntetykiem.

wylej to badziewie i zalej pełnym syntetykiem, co za orły w tych warsztatach , nadaj żyją w latach 90tych :mad2: obyś doczekał szczęśliwie bez kosztów do nastepnej wymiany ale jak co to turbiny chyba regenerują w okolicach katowic czy bielska

Opublikowano
a jaki w ogóle polecacie olej (chodzi mi o markę) do silnik 1,9b???

Do benzyny (nie BMW) lałem Mobil1 5W50. Nie ubywało nic a nic, żadnych niepokojących stuków w silniku też nie doświadczyłem.

PS. Może nieumiejętnie czytałem, ale w/w Mobil1 5W50 nie miał specyfikacji BMW LL04 ani LL01

Ja leje Mobil1 5W50 i mi nic nie ubywa oleju od zmiany do zmiany :)

A leje taki ponieważ wcześniej właściciel taki zalewał wiec i ja zalewam, a ze nie ubywa oleju to niema sensu kombinować i zmieniać na inny :)

No i tu masz racje ze ten olej niema specyfikacji BMW LL01 ani LL04, dlatego zmieniam go co 15tys. km :mrgreen:

Opublikowano
Nie jestem pewny ale do wszystkich 6 cyl od 91 do 99 na pewno 6,5 litra

dokladnie na 100 %

te gusta conducir? BMW