Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

musisz w rejestrze Windowsa usunąć konflikt WARNING

Witam wszystkich,

Kupiłem kabel K+DCAN zainstalowałem BMW TOOLS 2.12 a następnie inpe 5.02, która niby jest kompatybilna z WIN 7 64 BIT (przynajmniej według tego co dał sprzedawca) ale jak wchodzę w OBDSetup.exe widnieje coś takiego

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/14c9b5aa60cb.jpg

i zastanawia mnie to WARNING w pozycjiVALUE START pomoże ktoś to ogarnąć o co chodzi? nie podłączałem jeszcze tego pod samochód ze względu na ten błąd... konfigurowałem wszystko według wytycznych jakie miałem zawarte w pliku i niestety ciągle ten sam błąd... jak wejdę w INPA to niby wszystko jest wybór modelu itp ale denerwuje mnie ten warning...z góry dzięki za wszelki informacje.

Aha jak wejdę w INPA w info w pozycji INI PATh, ECU PATH oraz INTERFACE mam same znaki zapytania "?"

Opublikowano
Już wszystko działa jedynym problemem jest kabel, który łączy się tylko z silnikiem i skrzynia biegów ale już wymiana dogadanaia ze sprzedawca na inny. Na kablu marki VIACEN łączy się ze wszystkimi modułami :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Już wszystko działa jedynym problemem jest kabel, który łączy się tylko z silnikiem i skrzynia biegów ale już wymiana dogadanaia ze sprzedawca na inny. Na kablu marki VIACEN łączy się ze wszystkimi modułami :)

jak to k-dcan to wszystko w porządku w przypadku diagnostyki od e38,e39,e46,e53,e83 na k-dcan jest ori, i tak powinien być tylko pin 7 z k-line , a w tych wymienionych modelach jest właśnie tylko silnik i skrzynie DSC, na pinie 7 a reszta jest na pinie 8

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam podobny problem kupiłem niedawno kabel i łączy się tylko z silnikiem , muszę go wymienić na inny?

nie trzeba wymieniać ale połączyć piny w obd2 wtyczce piny 7 i 8 zlutować razem , tylko jak mówiłem jak to k-dcan to przy diagnostyce aut powyżej 2008 nie będzie działał

można zrobić przejściówkę (ale opłaca się tylko przy dobrym k-dcan)

obd2 wtyczka żeńska kabel 6 przewodowy 0,35 i obd2 wtyczka męska

piny

obd żeńska------------------------ obd męska

pin 1 --------------------------------- pin 1

pin 4 ----------------------------------pin 4

pin 5 -----------------------------------pin 5

pin 7------------------------------------ pin 7 i tu łączymy z pinem 8 lutujemy razem

pin 15----------------------------------- pin 15

pin 16 ---------------------------------- pin 16

przy 4 i 5 masa sygnałowa i masa samochodu to może byc na jednym przewodzie ale aby były połączone w obydwu wtyczkach

oczywiście dorabiając przełącznik rozłączający piny 7 i 8 w obd męskim możemy zrobić sobie przedłużacz nawet 3m (oczywiście bez przełącznika też może byc przedłużacz 3m ale będzie działał tylko na lini K pin 7 i pin 8 ) a tak z przełącznikiem

to możemy mieć też do d-can po 2007 roku

musimy dodać dwa jeszcze przewody kabel 8 przewodowy 0.35 wystarczy i podłączyć do pinów

pin 6 ------------------------------------ z pinem 6

pin 14 ---------------------------------- z pinem 14

oczywiśce jak ktoś zwykłym interfejsie K-line lub inaczej z VAG KKL ma tylko silnik to połączenie w interfejsie pinu 7 i 8 spowoduje że będzie diagnostyka całego samochodu od e36 ,e38,e39,e46,e52,e53, e83

bez E60 ,e65 , e84,e87,e90 te mają diagnostykę tylko na pinie 7 w obd do 2007/03 (z wyjątkami niektóre sa do 2008 roku ) później D-can na pinach 6 i 14

Opublikowano

chyba wiam o co chodzi wyczytałem że:

".....Na początek napisz jaki masz fejs? Czy twoje auto ma dwa wejścia diagnostyczne w kabinie i pod maską?jeżeli tak to przez te w kabinie obsługuje tylko silnik,a okrągłe pod maską wszystko,jeżeli masz tylko w kabinie szukaj winy w kabelku..."

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
chyba wiam o co chodzi wyczytałem że:

".....Na początek napisz jaki masz fejs? Czy twoje auto ma dwa wejścia diagnostyczne w kabinie i pod maską?jeżeli tak to przez te w kabinie obsługuje tylko silnik,a okrągłe pod maską wszystko,jeżeli masz tylko w kabinie szukaj winy w kabelku..."

To też , jak masz w komorze silnika okrągłe obd 1 to ono jest do całego samochodu

ale też można kupić przejściówkę z obd 2 na obd 1 okrągłe 20pin tylko trzeba kupić taką co ma wszystkie piny (głownie chodzi o pin 1 do zapłonu a w obd 1 to pin 16 )

można też podciągnąć drugą linię k do pinu 8 w obd 2 ale to już robota nie dla każdego

Opublikowano
Najpierw zainwestuje w przejściówkę a potem jak kabel będzie działać to pociągnę wiązkę :))) to jest ten sam k-can co w przyciskach pamięci drzwi?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najpierw zainwestuje w przejściówkę a potem jak kabel będzie działać to pociągnę wiązkę :))) to jest ten sam k-can co w przyciskach pamięci drzwi?

o jakim modelu bmw ? mówisz can to jest między sterownikami w e39 to tylko zegary i silnik DSC i skrzynie , w e39 podłączone jest do zegarów i dopiero moduł kombi (zegary) tłumaczy CAN na zwykłą linie diagnostyczną K jak masz obd 1 to podłącz sie pod gniazdo w obd 1 linia K to pin 17 i 20 jest też linia L na pinie 15 lub pod skrzynkę za schowkiem tam gdzie łączy sie sterowniki z linią diagnostyczną K ,

zobacz jakie masz piny w obd 1 pod maską widać metalowe piny wejścia obok numery i napisz na forum tutaj

ale nie wpinaj się w żadne drzwi może jak byś miał e60 to tam może iść lina CAN ale też nie wolno się tam wpinać , może w celach diagnostycznych oscyloskopem

tylko i wyłącznie za (e60) ZGM (JBE e90,e87) moduł główny, a w e e46 ,e39 ,e53 to jest moduł KOMBI

Opublikowano

A ja mam taki błąd i nie mogę ogarnąć tej inpy,pomoże ktoś?

http://i.imgur.com/n60L51p.jpg

Edit:

Poradziłem sobie,trzeba było zmienić port COM.

Opublikowano

Hej,

podłącze się pod temat. Mam E87 120d z 2007r.

Czytam i czytam wątek o Inpie i inne, które maja swój początek prawie 10 lat temu. Dużo się pewnie przez ten czas zmieniło, dlatego moje pytanie... jaka

wersja INPY jest dla mnie odpowiednia, żeby móc korzystać z wszystkich jej funkcji? Przykładowo dzisiaj znalazlem filmik jak gosc wypala DPF -

z tym że on ma DIS. Rozumiem ze jest to inne oprogramowanie. w INPIE tez jest to wszystko możliwe?

P

rzeglądam oferty na allegro i ceny są diametralnie różne... Nie mam pojecia z czego to wynika. Niby wszystko dziala tak samo i ma identyczne opcje.

Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

inpa nie wypala dpf niestety tylko diagnostyka DIS to program serwisowy o wiele bardziej rozbudowany obecnie zastąpiony przez ISTA D

a INPA jest częścią pakietu STANDARD TOOLS (ori jest puste potrzeba uzupełnić biblioteki w tych programach)

INPA - diagnostyka

NCSEXPER - kodowanie

WINKFPT/NFS - programowanie

Tool 32 zadania specjalne

głównym łącznikiem z tymi programami jest EDIABAS to on wykrywa interfejsy i to przez niego można tych programów używać

dzięki EDIABAS też możemy sie połączyć z DIS który naturalnie chodzi tylko z ori głowicą GT1 a dzięki ediabas możemy sie połączyć za pomocą zwykłego interfejsu

K-line (potocznie KKL) lub nowszego K-dcan i najnowszego ENET (ethernet)

tak samo z ISTA ori interfejs to ICOM ale dzięki ediabas możemy sie połączyć z tym serwisowym programem za pomoca zwykłego interfejsu za 50 zł nawet ze starszymi

modelami do 2007 po 2007/03 jest D-can i potrzebujemi interfejs K-dcan a z serią f łączymy się bezpośrednio z ISTA za pomoca ENET

Dis v57 jest tylko do 2009/03 po tym roku już aut nie obsługuje potrzebna jest ista d (diagnostyka)

lub P programowanie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A z seria f d-can tak samo laczymy jak i enet , no problem :cool2:
Opublikowano

A czy ktos tutaj na forum sprzedaje DISa lub Inpe?

Skad różnica prawie 200zł w cenie interfejsu? Jeden kosztuje 109, drugi 300...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

chłopie poszukaj dis a znajdziesz za pare groszy na chomikuj dis v44 lub dis_v57 nie daj sie nabrać na allego też nie ma programów, tylko same interfejsy

a skąd różnica miejmy nadzieję że jest lepszy droższy, a gorszy tańszy , ale oni maja z tego samego źródła , ha, ha

więc bardziej prawdopodobne jest , że jeden jest bardziej chciwy od drugiego i dlatego jest różnica taka cenowa :mrgreen:

albo ten sam sprzedawca ma droższe i tańsze oferty, niestety sprzedaje to samo z dwie różne ceny ..... :idea:

Oczywiście że K-dcan chodzi z f serią , tylko po co , ja proponuje aby lepiej dla serii F kabel ENET, który nic nie zawiera oprócz rezystora 511 ohm , chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego dalej jest lepszy .

Opublikowano

chłopie poszukaj dis a znajdziesz za pare groszy na chomikuj dis v44 lub dis_v57 nie daj sie nabrać na allego też nie ma programów, tylko same interfejsy

a skąd różnica miejmy nadzieję że jest lepszy droższy, a gorszy tańszy , ale oni maja z tego samego źródła , ha, ha

więc bardziej prawdopodobne jest , że jeden jest bardziej chciwy od drugiego i dlatego jest różnica taka cenowa :mrgreen:

albo ten sam sprzedawca ma droższe i tańsze oferty, niestety sprzedaje to samo z dwie różne ceny ..... :idea:

Oczywiście że K-dcan chodzi z f serią , tylko po co , ja proponuje aby lepiej dla serii F kabel ENET, który nic nie zawiera oprócz rezystora 511 ohm , chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego dalej jest lepszy .

Spoko znalazłem wczoraj na chomiku DISa ponad 4GB. W weekend spróbuje ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopy nie krzyczcie , ale jestem trochę zielony z tą Inpa. Mam interfejs Viakena i Windows 7 powiedzcie proszę skąd i jaką dokładnie tą Inpe ściągnąć.

Dziękuję !

Opublikowano
Chłopy nie krzyczcie , ale jestem trochę zielony z tą Inpa. Mam interfejs Viakena i Windows 7 powiedzcie proszę skąd i jaką dokładnie tą Inpe ściągnąć.

Dziękuję !

Najprosciej chyba gotowca z chomikuj po vmware

Wpisz gotowiec inpa chomikuj

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Wie ktoś może jak zainstalować INPA na windows 10 ?

Miałem zainstalowaną na Windows 7 ale po upgrade do win10 nie łączy się autem.

Chciałbym zainstalować jeszcze raz pod windows 10 .

Jest może jakiś gotowiec pod win 10 ?

Może jakiś link do instalacji pod win 10 .

Dziękuję i pozdrawiam

jkchris

www.grzejniki-lazienkowe.net
Opublikowano

Forumowicze potrzebuję pomocy.

Potrzebuję dogłębnie przeskanować moje F07 3.0d 180KW 2010r i nie za bardzo wiem jakim softem i jakim interface'm mogę to zrobić. Posiadam jeszcze moje kochane E38 2001r, dlatego mam interface K+Dcan od M-PAQ (do nowszych modeli) z przejściówką na stare okrągłe OBD. Mam zainstalowaną INPE na VMware dlatego, że mam Windows 8 ale niestety w INPA nie mam zakładki F07. Próbowałem to doinstalować z chomika MŁODZIKA1 ale bez sukcesu. Jak zwykle z INPA mam problemy. W zeszły weekend podłaczyłem F07 pod tą INPE, którą mam ale wychodzi na to, że nie ma połączenia. Czytałem o potrzebie zmiany pinów itd ale to już wyższa magia dla mnie. Możecie mnie pokierować jaki soft (i najlepiej od kogo) ściągnąć i jaki interfejs powinienem mieć żeby podpiąć moje F07? Najlepiej byłoby to wszystko już zainstalować na WIN 8 albo 10 bo moge upgrade'owac mój system do 10 jezeli trzeba.

Bede wdzieczny za pomoc....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

INPA do F07 i instalacja na win 10 , co prawda na wirtualnej maszynie ale nie ma różnicy przy instalacji na zwykłym win 10 nawet 64bit

bez problemów

nie ma różnicy czy to jest win 7 , 8 ,8.1 , 10 tak samo sie instaluje tylko na 64bit trzeba standard tools 2.12 tylko tak jak na filmie

do e 38 wystarczy zwykły k interfejs ale jak masz K-dcan to też przez okrągłe złącze obsłuży

do F07 K-dcan też ale jak masz połączone piny 7 i 8 to zablokuje diagnostykę oczywiście pod warunkiem że D-can w k-dcan sprawne

może być tylko linia K dobra a d-can uszkodzone ,

ja jednak polecam Ci do F07 kupić interfejs ENET każda inpa z nim działa i ISTA rheingold bezpośrednio do diagnostyki idealne

kabel enet nic prawie nie zawiera więc zepsuć się prawie nie da ,

Do win 10 dla interfejsu K-dcan trzeb dodać rejestr serial i sprawdzić za pomocą obdsetup viewtopic.php?f=97&t=108441&start=405#p2180940

na inne interfejsy przełączmy Ediabas konfigurator

na K-dcan STD=OBD

a na ENET dla f serii ENET

E38 nie pracuje z ENET

dla F07 i dla ENET jest w EDIABAS/Hradware/ENET/ ZGWsearch (uruchamiamy ze zgodnością z windows XP) wyszukuje IP samochodu Fserii

Opublikowano

Dzięki kolego Din76,

ale po zainstalowaniu mam błąd ifh-0003 :(

Co mogę zrobić ?

Nie mam już pomysłów , instalowałem kilka razy.

Odinstalowałem sterowniki od USB i instalowałem na nowo, zmieniałem ustawienia od portu COM.

I dalej to samo IFH-0003....transmision .....

Jakieś pomysły ?

www.grzejniki-lazienkowe.net
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czy może ktoś udostępnić plik do INPA z konfiguracją modeli do wyboru? Po instalacji nowych wersji wszystko działa tylko nie mam modeli do wyboru.
3A0jS9b.png