Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedz

Po próbach jak wstawiam english w FSW_PSW.MAN to przy dodawaniu wyskakuje błąd tak jakby skladnia byla nie odpowiednia [juz chyba wiem powinno byc po niemiecku englisch przez ch ale sprawdze to dopiero jutro]. Co do tego pierwszego sposobu wydaje się skomplikowany ale spróbuje

PS moze masz jakis sposob na ustawienie min temperatury aktywacji webasto ( w funkcji dogrzewania silnika ) chcialbym ustawic troche wyżej niż 6 stopni.

w 2 sposobie wchodziłem tak jak opisywałeś i nie ma tam nic związanego ze zmianą języka

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam.

Mam mały problem z odczytem danych z e90. Sterownik silnika to me9.2 do N46. Na sucho, bez podłaczenia pod auto, w edibas toolset32 przy próbie wczytania pliku MEV9N46.PRG wywala błąd: EDIABAS Fehler 100 : SYS-0010: INITIALIZATION ERROR. Podczas wczytywania innych jest ok. Natomiast tych od silnika N46 nie chce wczytać. W czym może lezeć problem ??

Krzysztof
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Witam.

Mam mały problem z odczytem danych z e90. Sterownik silnika to me9.2 do N46. Na sucho, bez podłaczenia pod auto, w edibas toolset32 przy próbie wczytania pliku MEV9N46.PRG wywala błąd: EDIABAS Fehler 100 : SYS-0010: INITIALIZATION ERROR. Podczas wczytywania innych jest ok. Natomiast tych od silnika N46 nie chce wczytać. W czym może lezeć problem ??

Mam tak samo. Ale skrypt probuje sie polaczyc z autem bo wysyla cos na liniach. Takze chyba tak ma byc :oops:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No tak tylko że nie mozna przeskanować auta no to chyba nie powinno tak być ??
Krzysztof
Opublikowano
  • Członkowie klubu
No tak tylko że nie mozna przeskanować auta no to chyba nie powinno tak być ??

Tzn probowales juz na aucie?

Opublikowano

Mógłby mi ktoś rozszyfrować co oznacza :shock:

W opcjach silnika

p-amount of the pi-ideal speed control (mm^3) wskazuje -16,5 z wykrzyknikiem

i-amount .... 5,28

Silnik na biegu jałowym. gaz na 2000obr/min.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak ma byc było już o tym.
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Do kolegi nerwus - tak próbowałem w aucie. Na 2 różnych kablach i jest to samo z silnikiem sie nie łaczy. Chciałem nawet drucik od Ciebie kupic ale to nie ma sensu. Tu jest kwestia INPY a nie kabla... Żeby uprzedzic pytania czy z autem wszystko oki to odpowiadam że tak. Na sprzetowym GT1 w Niemczech przed zakupem łaczył sie normalnie.
Krzysztof
Opublikowano
Co robi funkcja w inpie tam gdzie mozna zobaczyc i skasowac błedy jest jeszcze "erasing adaptation" - CO to dokładnie robi?
Opublikowano
kasuje adaptację czyli wyuczone wartości.
Opublikowano
kasuje adaptację czyli wyuczone wartości.

Czy robi się to na nagrzanym silniku czy na zimnym i co po tej adaptacji trzeba zrobic rozumiem że pojeździć trochę ale czy są jakieś zalecenia ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Inpa chodzi (batery i ignition pokazuje), dis też (kodowanie działa) a NCS nie chce się połączyć i wywala vin is Vaulty, co może być nie tak??
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Do kolegi nerwus - tak próbowałem w aucie. Na 2 różnych kablach i jest to samo z silnikiem sie nie łaczy. Chciałem nawet drucik od Ciebie kupic ale to nie ma sensu. Tu jest kwestia INPY a nie kabla... Żeby uprzedzic pytania czy z autem wszystko oki to odpowiadam że tak. Na sprzetowym GT1 w Niemczech przed zakupem łaczył sie normalnie.

Ale sprzetowy GT1 byl napewno spiety z DIS. A to inna historia. A jak zachowuje sie Twoj kabel z DIS i tym autem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z silnikiem DIS też się nie łączy. W Inpie pali się Ignition i Batt ale DIS nie rozpoznaje auta... W sumie to raz podłączyłem bo nie maiłem za bardzo czasu żeby się bawić.
Krzysztof
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A pytałeś gościa przed zakupem czy Inpa śmiga na tym ?? W opisie na aukcji nic kompletnie nie ma na ten temat.
Krzysztof
Opublikowano
witam czy na czyms takim inpa ruszy mam taki fejs i nie moge uruchomic

http://www.allegro.pl/item746864757_interfejs_elm327_obd2_can_nowa_wersja.html

z gory dzieki za odpowiedz bo moze czasu szkoda z tym fejsem

I nie uruchomisz, to nie jest fejs do oprogramowania robionego dla bmw.

jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano
D-can BMW już w mojej produkcji ,dla stałych klientów rabat .Pozdrawiam
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Szacun.

Opublikowano

Na Atmegu? Sam pisałeś wsad czy dostałeś od kogoś?

Pzdr.

jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano

na Atmelu jest dokładnie taki sam jak ruska , z tym że pomyslałem że jak robi od 97 to warto zrobic większy z wypinanymi wtykami i dodać drugi 20 pinowy wtyk.Ale będę robił i w samym wtyku obd 16 pin.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=762368192

Opublikowano

Witam, mam interfejs od nerwusa i inpa versja Uk 3.01 -taka jest informacja pod klawiszem F1 w inpie. niestety nie ma w niej opcji E90 ani E60 z silnikiem 2.0D ani N57n2.

czy nowsza inpa obsluguje te auta i interfejs nerwusa? jezeli tak to porosze o linki

Opublikowano
czy mozemy zrobic cos takiego: w temacie ogloszenia: zrobic np. linki do plikow instalacyjnych inpa - najnowszych werjsji z opisem do jakich aut pasuja, to samo z Disem i innymi programami, tak zeby wszystko bylo czytelne. teraz trzeba biegac i szukaac po roznych tematach, co jest klopotliwe i cczesto sciaga sie pliki starszej werjsji albo wadliwej.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
czy mozemy zrobic cos takiego: w temacie ogloszenia: zrobic np. linki do plikow instalacyjnych inpa - najnowszych werjsji z opisem do jakich aut pasuja, to samo z Disem i innymi programami, tak zeby wszystko bylo czytelne. teraz trzeba biegac i szukaac po roznych tematach, co jest klopotliwe i cczesto sciaga sie pliki starszej werjsji albo wadliwej.

Z tym to moze byc ciezko. Lwiej czesci ludzi ktorzy sie znaja na robocie zalezy zeby nie kazdy mial dostep do wiedzy. I wcale im sie nie dziwie bo to zrdlo ich dochodu. Poza tym ludzie z Allegro odbieraja chec do wszystkiego i dzieki nim i nie tylo forum Fistera przeszlo w podziemie.

Zerknij do linkow ponizej. Masz tam co udalo mi sie poskladac w kupe. I staram sie trzymac to nabiezaco. Zawsze mozesz dolozyc swoje 3 grosze i dopisac troche. Chetnie pomoge, podlinkuje, dodam pare rzeczy do FAQ, jezeli tylko masz jakies dane lub wiedze do spozytkowania (jestem Adminem tego dzialu).

viewtopic.php?f=97&t=108480

viewtopic.php?f=97&t=108441

Kiedy watek o INPA i DIS powstala byla tylko garstka ludzi. Prawie wszyscy bylismy zieleni. Kilku osob juz nie ma, ale za to przyszlo paru nowych. Ja widze prawie zawsze te same osoby dzielace sie wiedza z innymi. Reszta pojawia sie i znika. I tylko nie licznie przylaczaja sie do zabawy.

Opublikowano

Dzieki !!

na ciebie mozna liczyc!! :mrgreen: