Skocz do zawartości

witam kupiłem e34 525 24v co na wstepie??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam calkiem niedawno kupilem sobie bmw e34 525 24v 192km rok 1991/92 . wiadomo ze przy zakupie tak starego auta o pewne rzeczy trzeba zadbac lub sprawdzic;] i tu moje pytanko od czegop zaczac?? czy wymieniac kable swiece czy olej i filtry czy moze to i to i cos jeszcze;]?? gdzie zajrzec co sprawdzic co wymienic??
Opublikowano
To co w każdym aucie :) (no prawie) Na pewno oleje, filtry, płyny, a reszta wyjdzie w praniu. bez potrzeby nie wymieniaj części jeśli wszystko gra. Stara zasada mówi, że póki się gó@#a nie rusza to ono nie śmierdzi ;)
Opublikowano
  • Autor
no ok a teraz nastepne pytanie;] jak odpalam na zimnym silniku na benzynie przez jakies 30s obroty fajują od 700 do 1500/2000 co to moze byc?? dodam ze po chwili wszystko wraca do normy i chodzi jak pszczolka;] jak odpalam na cieplym silniku wszystko jest ok.
Opublikowano

problemow moze byc cala kupa, moga wynikac z instalacji gazowej lub nie, ale jak falujace obroty to stawial bym na LPG, wogole to napisz czy faluja Ci na benzynie czy na gazie i jaka masz instalacje?

posprawdzaj dolot, moze przeplywomierz byc walniety np. od strzalu

Opublikowano
  • Autor
obroty fajuja na benzynie ale tylko wtedy gdy odpalam rano auto po chwili jest ok mam zwykla instalacje gazowa auto jezdzi na gazie miesiac czasu
Opublikowano

No to powodzenia w jeździe na zwykłej instalacji. Do tego silnika trzeba przecież sekwencje. Wystrzały mogą zniszczyc Ci kolektor ssący.

Uszkodzony kolektor = brak hebli (nie działa servo) Nie polecam.

Falujące obroty mogą byc przyczyną złej pracy silnika krokowego.

Pozdrawiam,

Kamil

Opublikowano
  • Autor

wiem ze ta instalacja jest do du*y ale co zrobie takie juz kupilem;]

nazbieram kasy to zmienie na sekwencje(butla i przewody juz sa) a jesli chodzi o krokowiec to gdzie go szukac jest na widoku gdzies?? i czy na wstepie moge go wyczyscic czy trzeba go wymienic?

Opublikowano
wywal instalacje - moze ktos mnie zbeszta , ale dla mnie to PROFANACJA

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Falują obroty bo komputer silnika zmienia mapę wtrysku przez tą instalację. Po prostu głupieje od tego gazu. Parametry składu mieszanki wychodzą poza dopuszczalne granice. A najprędzej to już i tak działa w trybie awaryjnym. Nawet na sekwencji ze źle dobranymi czasami wtrysku może tak robić.

Poza tym to komputer nie wie , że steruje gazem a nie benzyną.

Ale są jeszcze inne możliwości. Na początek proponuję reset i czytanie kodów usterek.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Panowie spokojnie, kolega jest na dobrej drodze, zaczynajmy od rzeczy najtanszych, wyczysc krokowca, zrob moze reset kompa a na sekwencje przyjdzie czas, narazie bujaj sie na tym, tylko uwazaj na strzaly, moga byc destrukcyjne w skutkach.

Krokowca znajdziesz na rurze dolotowej, za przeplywomierzem, przynajmniej u mnie tak jest :)

Opublikowano

Co do jazdy na zwykłym gazie, to dam Ci dobrą rade.

3 lata jeździłem e34 z instalką 2 generacji i nic się nie działo.

Sposób jest prosty, ZAWSZE odpalaj i gaś samochód na benzynie a krzywda Ci się nie stanie.

Ja zawsze przed parkowaniem przełączałem na benzynę i dopiero gasiłem. W ten sposób uniknąłem jakichkolwiek problemów.

Opublikowano
Co do jazdy na zwykłym gazie, to dam Ci dobrą rade.

3 lata jeździłem e34 z instalką 2 generacji i nic się nie działo.

Sposób jest prosty, ZAWSZE odpalaj i gaś samochód na benzynie a krzywda Ci się nie stanie.

Ja zawsze przed parkowaniem przełączałem na benzynę i dopiero gasiłem. W ten sposób uniknąłem jakichkolwiek problemów.

jakas metoda to jest, a wtemacie krokowca to w m50 jest pod kolektorem, jak rece niewielkich rozmiarow to siegniesz, ja wolalem zdjąc kolektor. Miłego uzytkowania

Opublikowano
  • Autor
dzieki chlopaki powoli powoli bede sobie robil to co tam mi naszkrobaliscie;] wstepnie sprawdze hamulce i tarcze a pozniej płyny ustrojowe do wymiany . pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczyska na spocie w skarbimierzu w przyszla niedzielke :cool2: