Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
otóż przy ruszaniu czasami szarpie jak puszczam normalnie sprzegło jak trzymam i pomału puszczam tak że auto samo rusza bez gazu to nia szarpie. dodam że czasami tak sie dzieje a czasami nie, wiem ktoś moze co to może być ?
Opublikowano (edytowane)
U mnie jest to samo, ale wyłącznie na zimnym, przy jezdzie na niskich obrotach i ruszaniu. Cieknie mi pompa wtryskowa, własnie umowilem sie na uszczelnianie, czy to moze byc przyczyna szarpania autem na zimnym silniku przy ruszaniu ? Edytowane przez uroboric_tom
Opublikowano
w jakim sensie "zle ustawiona" ? i o jakie czujniki chodzi konkretnie ? bede wdzieczny za pomoc, dodam tez, ze na niskich biegach mam wrazenie, ze przelozenia sa bardzo krotkie, na 1-ce i 2-ce auto przyspiesza tylko do 2000 obr. a wyzej przestaje przyspieszac i silnik wyje jakby mial z 3500 obr. co z tym fantem zrobic , co jest nie tak z moja skrzynią ?
Opublikowano
nie powinno nic szarpac dodam ze o ile nie jestes w tym dobry i niemasz specialnistycznego sprzetu nie bedziesz wstanie tego naprawic.pojedz do seriwsu i powiedz zeby cie wyregulowali skrzynie biegow
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w jakim sensie "zle ustawiona" ? i o jakie czujniki chodzi konkretnie ? bede wdzieczny za pomoc, dodam tez, ze na niskich biegach mam wrazenie, ze przelozenia sa bardzo krotkie, na 1-ce i 2-ce auto przyspiesza tylko do 2000 obr. a wyzej przestaje przyspieszac i silnik wyje jakby mial z 3500 obr. co z tym fantem zrobic , co jest nie tak z moja skrzynią ?

To typowy objaw konczacego sie sprzegla.

Co do szarpania mam to u siebie rowniez w e36. Ale wydaje mi sie ze to efekt stylu jazdy jezeli odpuszczam sprzeglo powoli to wsio jest ok.

Opublikowano
Nerwus, sugerujesz, że po prostu ślizga mi się na sprzęgle ? No to wracam do punktu wyjścia, bo to było moje pierwsze podejrzenie, później mylałem, ze to przez cieknącą pompę wtryskową. A jeśli chodzi o to szarpanie - to na pewno nie wynik stylu jazdy, dzieje sie tak tylko w mojej 3-ce w innych autach, ktorymi mialem okazje jezdzic (525 i 325) nigdy nie mialem tego problemu, poza tym dzieje sie tak wylacznie na zimnym aucie a i to nie zawsze bo czasem ladnie chodzi nawet na zimnym, jak sie rozgrzeje juz ten problem w ogole nie wystepuje.
Opublikowano
nie no slizganie slizganiem a szarpanie szarpaniem - u mnie sie nie slizga, choc troszke juz wysoko zaczyna brac ale wydaje mi sie ze jeszcze smialo by pojezdzilo... a lekie poszarpywanie jakby w okolicach tylnego mostu wystepuje tylko na zimnym silniku zwlaszcza w momencie zmiany z 1 na 2 bieg lub jak ruszam z 2ki.. szczerze powiedziawszy nie mam pojecia co to jest bo jak sie lekko nagrzeje objaw znika i auto smiga super mimo- a daje mu popalic czesto..
Opublikowano
otóż przy ruszaniu czasami szarpie jak puszczam normalnie sprzegło jak trzymam i pomału puszczam tak że auto samo rusza bez gazu to nia szarpie. dodam że czasami tak sie dzieje a czasami nie, wiem ktoś moze co to może być ?

mialem ten sam problem! po wyczyszczeniu egr problem zniknal! najlepiej go zaslepic

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nerwus, sugerujesz, że po prostu ślizga mi się na sprzęgle ? No to wracam do punktu wyjścia, bo to było moje pierwsze podejrzenie, później mylałem, ze to przez cieknącą pompę wtryskową. A jeśli chodzi o to szarpanie - to na pewno nie wynik stylu jazdy, dzieje sie tak tylko w mojej 3-ce w innych autach, ktorymi mialem okazje jezdzic (525 i 325) nigdy nie mialem tego problemu, poza tym dzieje sie tak wylacznie na zimnym aucie a i to nie zawsze bo czasem ladnie chodzi nawet na zimnym, jak sie rozgrzeje juz ten problem w ogole nie wystepuje.

chyba to samo mam, tak jakby kultura pracy silnika zależała od pogody :shock: może wilgotność powietrza ma coś z tym wspólnego??

mialem ten sam problem! po wyczyszczeniu egr problem zniknal! najlepiej go zaslepic

a co to takiego to edr kolego :?:

Opublikowano

witam miałem dokładnie to samo w 1.8i ale u mnie przyczyna była zupełnie inna mianowicie przyczyna była pęknieta guma łacząca przepływke z kolektorem poprostu łapało lewe powietrze a szarpanie było na zimnym jak i na ciepłym silniku moze zerknij i tam czasami te pekniecia nie sa wcale widoczne....

BAYERISCHE MOTOREN WERKE

"To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy."

Oliver Hessmann

Opublikowano

a co to takiego to edr kolego :?:

chyba sie pospieszylem z tym postem bo dopiero teraz zobaczylem ze masz benz a egr tyczy sie diesla. pozdr

P.S. jest to zawor recyrkulacji spalin

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

chyba to samo mam, tak jakby kultura pracy silnika zależała od pogody :shock: może wilgotność powietrza ma coś z tym wspólnego??

Saku, bingo :cool2: zauważyłem,że uzależnione jest to rzeczywiście od wilgotności powietrza, wtedy na zimym silniku szarpie, po rozgrzaniu i przejechaniu kilku kilometrów znika, wychodzi, ze jakaś część jest "uczulona" na wilgoć, a po rozgrzaniu silnika po prostu wysycha jakieś pomysły która ? :)

Opublikowano
u mnie po wymianie sprzegla ( nowe sachsa ) i lacznika walu ( ten gumowy elemnt) takze wystepuje szarpanie i nie wiem jak to naprawic ;/, prosze podeslijcie jakies pomysly , u mnie szczegolnie na wstecznym jak sie rusza bez gazu strasznie szrapie w okolicu walu ?? i czasami jak sie przezyca z 1 na 2 ;/ pomozcie :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano
Wszedłem popatrzyc co tam na '3' słychac, ja mam 5-ę,525i miałem problemy ze sprzęgłem,skrzywił mi mechan tarcze [nową] przy wkładaniu,w ogóle cięzko biegi wchodziły,z tym szarpaniem ja czasem miałem problemy w upalne lato,wymieniłem płyn i siłownik,gumy w moście [poduszki],do wymiany łączniki mostu, i moze łącznik gumowy z wałem po nitce do kłębka-ponoć wszystko moze byc przyczyną takich szarpań, poza tym podpora może tez robic takie coś-pzdr- :arrow: ...
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dzis w nocy u nas popadalo i znow to szarpanie :mad2: Ktoś wie co to może byc, ze dostaje wigoci i od rana telepie cala buda przy ruszaniu ? po przejechaniu kilkunastu kilometrów i rozgrzaniu auta przestaje. Dwumasówka ? Ktos ma jakis pomysl ?
Opublikowano
dokładnie mam to samo ale dosłownie przez chwilke.. na zimnym..a jak dam ostro po garach to tylko za pierwszym razem tak szarpie..jest to dziwne i sprawia wrazenie jakby chwilowo byl luz jakis na dyfrze albo wale napedowym.. generalnie gdzies w przeniesieniu napedu - napewno nie robi tego silnik..