Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Prawdopodobnie na wiosnę będę zmieniał auto. Rozważam głównie BMW i tutaj mam dylemat pomiędzy E46 328i i E46 330i. Najchętniej kupiłbym 330i lecz przeglądając ogłoszenia zauważyłem, że mało tych aut na rynku. W związku z tym mam obawy co do dostępności i cen części do tego silnika. Chciałbym jednak mieć najmocniejszy seryjny silnik w serii (nie liczę M bo to już nie seria:)). Obecnie mam E36 328i i jestem bardzo zadowolony, ze kupiłem najmocniejszy silnik. Auto sprawuje się super i spalanie mnie pozytywnie zaskoczyło. Nie mogę znaleźć danych odnośnie ilości wyprodukowanych sztuk E46 330i. Co radzicie ? Kupić E46 328i i cieszyć się dużą dostępnością części zamiennych czy kupić 330i i cieszyć się mocniejszą wersją licząc na bezawaryjność ?
Opublikowano

///M to w pelni seryjne auto

:twisted:

zdecydowanie 330i , z czesciami wcale nie ma takiej tragiedii

Opublikowano

mysle że skoro masz już 2,8 to wiesz czego się spodziewać, ale jak znajdziesz w dobrym stanie 3,0 to wtedy takie autko kup.

Pamietaj że to czy auto bedzie awaryjne nie zależy w dużej mierze od ich ilości tylko od stanu.

Sam mam 2,8 i w 46 jak była to bym był w niebo wzięty ale jak bym miał zmieniać to napewno bym myślał na 3L a 2,8 wcale znowu nie jest tak bardzo w dużej liczbie nawet przegladajac ogłoszenia na allegro zobacz jak mało ich jest. czy w e46 czy w e36.

Dobrze śmigaja nie są aż tak paliwo żerne.

Bardzo dobry silnik moim zdaniem.

Opublikowano
troche to wymiana siekiery na siekiere . tylko bude odmlodzisz i nic wiecej jak juz to 330 lub 330 haman 3.2 ale na 2.8 to tylko wydasz kase nic wiecej . w 330 sa zmiany i to durze pod wzglendem elektroniki i chebli ale oczywiscie M to M . ja bym poczekal i kupil nastepce bo to juz inny samochod a czy pojezdzisz rok czy trzy wiecej i tak musisz kase zbierac , a roznica kolosalna wrzystko inne nawet najmniejsze szczegoly zmienione cichsze w srodku . wybor twoja sprawa . Jak bym mial zmieniac na e46 to tylko ALBO M almo Haman
Opublikowano

Hi!

na twoim miejscu poczekalbym i kupil 3litr-ufke, tym bardziej ze sam latasz 2.8 ;)

a odnosnie diesli na naszym rynku to ich pelno tylko dlatego bo kazdy na opale lata :D:D:D:D ja tam trzymam sie od tego z daleka ;)

Pozdrawiam

Opublikowano
obejrzyj nowe bedziesz wiedzial o czym mowie wrzystko inne karzdy detal e46 to nidorob w stosunku do nowej . ale to sie widzi jak sie to obejrzy z bliska .
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzewam starą dyskusję aby uściślić kilka spraw.

Głównie dotyczy to eksploatacji E46 328i vs 330i.

Oprócz silnika i większych tarcz czym się różnią mechanicznie?. Obiło mi się o uszy że 330i posiada aż 4 sondy lambda. Jakie jeszcze różnice ?

Opublikowano
ja juz 330 mialem. rozbilem i plakalem ze nie moge znalesc zadnej dobrej. trafila mi sie 328 i jestem bardziej zadowolony bo nie ma tyle problemow co z 330. fakt jest taki ze moze ja trafilem wczesniej na jakis trefny egzemplarz bo moj brat ma 330 i jemu w sumie nic powazniejszego sie nie dzieje. jesli chodzi o spalanie to roznica jest 2-3 litry(w zaleznosci od stylu jazdy) roznicy na niekorzysc 330. ja osobiscie jak bynm mial drugi wybor i nie mial wystarczajaco hajsu na M to kupil bym 328. a jesli chodzi o czesci to dostepnosc jest praktycznie taka sama i ceny podobne.
  • 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
328 i 330 to całkiem inne jednostki bo 330 zastąpił 328. Ni były produkowane równolegle.
Opublikowano
Zdaję sobie sprawę, że to nowszy model, ale podobno trochę przekomplikowany, np. 4 sondy lambda - czy to prawda ?
Opublikowano
W dodatku jak kupisz 328 to bedziesz mial wolniejsze auto niz dotychczasowe.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Bo jeśli prędkość maksymalną i przyspieszenie to e46 będzie minimalnie lepsze ;)

Opublikowano
Zdaję sobie sprawę, że to nowszy model, ale podobno trochę przekomplikowany, np. 4 sondy lambda - czy to prawda ?

Cztery na raz nie padną :)

Na części używane bym nieliczyŁ, trzeba się pogodzić z tym że czasami w salonie trzeba coś kupić.

Opublikowano
W dodatku jak kupisz 328 to bedziesz mial wolniejsze auto niz dotychczasowe.

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Bo jeśli prędkość maksymalną i przyspieszenie to e46 będzie minimalnie lepsze ;)

O masz, byłem przekonany że odwrotnie :)