Skocz do zawartości

Żegnamy w łzach E34 ...sluzylo wiernie...uratowalo zycie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie przesadzam, góra konkretna a przy tym nigdy nie posypana... No i auto wysokie... Nawet jesli ma 50 stopni to i tak jazda była z koziołkiem w perspektywie...
Bandite Motor Wagen
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Podepnę się pod temat. No cóż... współczuję autorowi tematu sam niedawno przeżyłem podobny wypadek i pożegnałem się z moim 525 tds-em. Wpadłem w poślizg raz skontrowałem za drugim razem mnie jednak obróciło i bokiem zjechałem z drogi. Spadłem ze skarpy, przewróciłem się wydachowałem dwa razy i no cóż... było sobie fajne e34. Prędkość przy zdarzeniu nie była duża... niecałe 80 km/h, ale nawierzchnia po deszczu zrobiła się jak lastryko, więc jechałem może nawet lepiej niż po śniegu. Nie zdały się tu na wiele zimówki. Na pociechę policjanci mi powiedzieli że na tym odcinku (rzecz się działa w woj. Świętokrzyskim) zawsze ktoś na deszczu wylatuje. Ale... najważniejsze że ja wyszedłem bez siniaka. AC nie było więc.... myśl o samochodzie trzeba będzie na jakiś czas odłożyć. Patrząc z perspektywy to trzeba przyznać, że e34 jest bardzo dobrą solidną konstrukcją. Mimo dwukrotnego dachowania kabina pozostała prawie nienaruszona a drzwi otworzyłem sam bez przeszkód. Popękały tylko szyby a słupki i drzwi pozostały w zasadzie całe
Opublikowano

kolego, tak szczerze to ile ty miales na budziku jak "slup wbil sie do polowy maski"?? bo chyba nie 50 jak piszesz

ja ostatnio przy 50 km/h i spotkaniu z rogiem betonowego murka, wymienilem zderzak, amortyzator zderzaka i grill, plus prostowanie pasa przedniego... to ze skasowales bunie przy 50 jakos mnie nie przekonuje, to duzo bardziej trwalsze samochody

btw. szczescie, ze wszyscy cali

Opublikowano

Ważne że nic nikomu się nie stało.Auto kupisz nastepne (dobrze ze Blumka-mi też nie raz uratowała życie,nie koniecznie oddając swoje).

Co do prędkości to moja żona wpadła w poślizg z 30-40 i rozwaliła Astrę na słupie-podłużnice pogięte,pół maski nie ma,ale to Opel-BMka jest mocniejsza :nienie: .Ale weźmy pod uwagę przyspieszenie jakie auto dostało podczas poślizgu.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Astra kontra e34, hmm dobrze, ze sam odpowiedziales sobie szybko, ale z tym przyspieszeniem podczas poslizgu to ciekawe...nie wiedzialem, ze BMki to bobsleje :mrgreen:
Opublikowano

Jeżdżę autem na letnich oponach (autko jak w podpisie) i ani razu mną nigdzie nie rzuciło. Fakt, faktem nie wyściubiam nosa poza miasto, ale jak już trafię na lód to nie będzie zmiłuj się ani na zimowych oponach ani na letnich. Ogromne szczęście ,że nikomu a w szczególności dziecku nic się nie stało.

Powodzenia i bardziej przyczepnych dróg w przyszłości.

Opublikowano
kolego, tak szczerze to ile ty miales na budziku jak "slup wbil sie do polowy maski"?? bo chyba nie 50 jak piszesz

ja ostatnio przy 50 km/h i spotkaniu z rogiem betonowego murka, wymienilem zderzak, amortyzator zderzaka i grill, plus prostowanie pasa przedniego... to ze skasowales bunie przy 50 jakos mnie nie przekonuje, to duzo bardziej trwalsze samochody

btw. szczescie, ze wszyscy cali

Kolego uderzenie w slup (czolowe) to jest potwarna sila przy tej predkosci. Cala masa samochodu + predkosc skupia sie na kilu centymetrach slupa co daje mocne wgniecenie - nawet do polowy maski.

A tak na marginesie 50km/h to jest dosc duza predkosc jezeli chodzi o moment uderzenia. Zauwaz, ze testy zderzeniowe sa robione z taka wlasnie predkoscia i co zostaje z masek tak rozbijanych aut (uderzenie praktycznie caloscia w sciane lub polowa samochodu gdzie sila rozklada sie na wieksza powierzchnie)

Opublikowano

Kolego uderzenie w slup (czolowe) to jest potwarna sila przy tej predkosci. Cala masa samochodu + predkosc skupia sie na kilu centymetrach slupa co daje mocne wgniecenie - nawet do polowy maski.

A tak na marginesie 50km/h to jest dosc duza predkosc jezeli chodzi o moment uderzenia. Zauwaz, ze testy zderzeniowe sa robione z taka wlasnie predkoscia i co zostaje z masek tak rozbijanych aut (uderzenie praktycznie caloscia w sciane lub polowa samochodu gdzie sila rozklada sie na wieksza powierzchnie)

W pełni się zgadzam, słup to uderzenie punktowe, a E34 z artykułu wklejonego przezemnie była rozbija przy prędkości pewnie 50-60km/h, nie jest to podane, ale zauważcie że w beton :!:

Mysle że dzisiejsze malutkie 5 gwiazdkowce by nie dały rady, wogóle uważam że EuroNcap to jedna wielka marketingowa ściema sponsorowana przez Renault :nienie:

http://pomocdrogowakrk.pl

Tel:790 580 495

Opublikowano

nie pisalbym tego gdybym nie przezyl podobnej sytuacji, napisalem, ze uderzylem w rog betonowego murka co zadzialalo podobnie jak ze slupem, wprawdzie troche hamowalem, ale niewiele to dalo

napisalem jakie elementy wymienilem, jak na takie udzerzenie to naprawde nie duzo, idac dalej tym tropem, wyjdaje mi sie, za aby zabic e34 potrzeba nieco wiekszej sily...moge sie mylic

pozdrawiam

Opublikowano

ojjj........... wydaje mi sie ze jechałeś trochę szybciej niż mówisz.....

Podobne rezultaty miałem w mojej starej sierce... Z tym ze prędkość była ok. 80 na godz. (w chwili zderzenia i to po ostrym hamowaniu).

A zderzenie było z ....... autobusem :D

- ale trafiłem centralnie w róg autobusu więc też sie siła nie rozłożyła na powierzchni tylko się wbiłem podobnie.. no może bardziej rogiem mojego byłego fordzika :D

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
predkosc byla nie wieksza niz 50:)bo skrecilem na skrzyzowaniu i podjechalem u mnuie na osiedlu przecznice...to wiecej sie nie rozpedzilem...
Opublikowano

no to już naprawdę nie fartowne trafienie... Bemki szkoda... ale i tak myśle że się dobrze skończyło...

PS. Kocham moja beemke i nigdy nie chciałbym mieć innej marki samochodu... ale jak już będę miał dzieci - to TYLKO BMW :D

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
podobno silnik sie cofnal...koles twierdzi ze tylko na poduszkach...a drugi mechanik twierdzi ze podluznica sie skosila i nie oplaca sie ro0bic
Opublikowano

Mialem podobna sytuacje z wpadniecie w poslizg, dokladnie bylo to w Wigilie i nawet opony zimowe nie pomogly, poprostu na lód nie ma rady.

Ja tylko zredukowalem bieg nizej bo koles przedemna zwolnil, momentalnie cala sila poszla na kola i odrazu auto poszlo bokiem, jedna, druga i kolejna kontra....wpadlem na pobocze dobrze ze row byl plytki przejechalem tak bokiem z 50m, w lewym kole z przodu zeszla mi opona ( gdzies przychaczyla ), wykosilem slupek ( dobrze ze sa plastkowe ) i na cale szczescie udalo sie zatrzymac.Dobrze ze nikt znad przeciwka nie jechal bo byloby krucho.Bilans to pekniety kawalek tylnego zderzaka i ramka od tablicy rejestracyjnej, opona okazala sie cala, felga sie nie pokrzywila.

Zona sie wystraszyla, dziecko cale szczescie w foteliku bylo dobrze zapiete.

Do przemyslen zostal styl jazdy i obawa co bedzie przy nastepnej takiej pogodzie.Nastepne autko tak dla przestrogi przydaloby sie 4x4.Najlepiej model IX bo jakos marki nie zamierzam zmieniac.

Kolega kiedys przezyl bardzo powazny wypadek w E36, zgadnijcie co kupil nastepne...? BMW tyle ze E46 :cool2:

Pozdrowionka i przyczepnosci.

Opublikowano
Rozebralismy moja e34 ...sprzedjae czesci...i czekam az facet kupi sobie inne auto i biore od niego e34:)1990 rok 520i...narazie po wypadku kasy mam nie duzo ale na bunie starczy...jej stan mi odpowiada
Opublikowano

ja też raz trafiłem na szklankę... (przy prędkości 50km/h) mocno mnie rzucało po obu pasach jezdni, zaliczyłem pobocze lekko ale wróciłem na drogę (nie brakowało dużo od dachowania) kierowca za mną niestety chciał mnie wyprzedzić :/ (kompletnie tego nie rozumiem - mógł powoli hamować... - nawet kierowca z przeciwka się zatrzymał) i skończyło się tak, że walnąłem w gościa. Moje auto odniosło takie szkody:

- prawy błotnik z trzaskany

- uszkodzony zderzak wraz z listwą

- pęknięte szkło reflektora

W polonezie to raczej wylądowałbym na dachu - i dlatego jestem również wdzięczny mojej e34

pozdrawiam wszystkich, którzy jeżdżą tym autkiem

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Szkoda, ze ten artykul jest po niemiecku, a swoja droga ile e34 mialo gwiazdek w ncap?

Raczej nie bylo testowane. Ale wg dzisiejszych standardow bezpieczenstwa to by moze sie na jedna gwiazdke zalapalo.

Opublikowano

Ta E34 nie jechała szybciej niż 50 km/h.... niedowiarkowie, którzy uważają, że szybciej niech przed wygłaszaniem swoich teorii wezmą pod uwagę, że "słup uderzył betkę" pomiędzy podłużnicami... a tam jest w miarę "miękko"...

Mysle że dzisiejsze malutkie 5 gwiazdkowce by nie dały rady, wogóle uważam że EuroNcap to jedna wielka marketingowa ściema sponsorowana przez Renault :nienie:

Ja nie trawię RENAULT, bo to badziew nie z tej ziemi, auta dla emerytów i nikt, kto ma choć trochę wiedzy technicznej dotyczącej motoryzacji powinien szerokim łukiem omijać salony RENAULT/DACIA, ale zrobił na mnie wrażenie test z TOP GEAR, podczas którego aktualny model Megane uderzył w bok Sierry przy prędkości coś koło 50 km/h... Fakt, że Sierra to nie przeszkoda sztywna (mur/słup) i uderzenie przodem Megane było dokładnie pomiędzy przednie a tylne koło (brak na prawdę sztywnych elementów konstrukcyjnych, bo słupek środkowy i drzwi), ale po teście w RENAULT przód w miarę trzymał się kupy... Może któryś z kolegów oglądał ten odcinek i potwierdzi...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

A czemu na 1 gwiazdke?? Mysle ze dostaloby wiecej. Ten filmik, ktory wkleiles to taka pokazowka. Autka jechaly z predkoscia 60mph co daje niecale 100km/h na sztuke wiec uderzenie bylo 4x mocniejsze od tych robionych w euroncap.

Do tego wszytskiego za co sa punkty?? Bo nie wszystkie za faktyczne zderzenia ale rowniez za seryjne wyposazenie poprawiajace bezpieczenstwo takie jak poduszki, napinacze pasow, stabilizacja toru jazdy, kontrola trakcji i o zgrozo kontrolka od zapietych pasow.

Wyposazajac w te wszystkie gadzety autko, ktore jeszcze jakotako przejdzie pomyslnie zderzenie (prawie wszystkie w tej chwili tak przechodza - poza chinskimi produktami) i masz 5 gwiazdek.

Opublikowano
E36 dostalo 1.5gwiazdki. E39 po poprawkach 4. Ja juz dawno przestalem wierzyc w mit starego, wielkiego i bezpiecznego auta (a bo to panie taaaakaa maska dluga).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
juz ponad miesiac jezdze nast e34 i powiem ze jestem zadowolony...nie boje sie ze cos sie stanie ...ze nie zlozy sie jak jakies pudelko:)