Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niedawno kupilem e39 i mi pali

na miescie 13l przy spokojniejszej jezdzie, a przy troszke energiczniejszej 16l (piratem drogowym nie jestem dlatego nie wypowiadam sie ile moze spalic na maxa)

na trasie 8,5l przy ekonomicznej (dodam ze bardzo ekonom.) a 11l przy szybszej (ale jesli chcesz to z łatwością spalisz więcej)

co do bezawarynosci to nie chce nic krakać... jestem w trakcie "testów"

pozdr

Opublikowano

na miescie 13l przy spokojniejszej jezdzie, a przy troszke energiczniejszej 16l (piratem drogowym nie jestem dlatego nie wypowiadam sie ile moze spalic na maxa)

na trasie 8,5l przy ekonomicznej (dodam ze bardzo ekonom.) a 11l przy szybszej (ale jesli chcesz to z łatwością spalisz więcej)

pozdr

Mam automat. Miasto spokojna jazda 16-18 l.

Trasa czasami 10,5 ale ostatnio 12. Najnizej przy bardzo spokojnej jezdzie zszedlem do 9 l/100.

Ps. To sa wskazania komputera benzynowego!!! Gazu +20%

Tomek

Marzenia się spełniają...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no własnie, wiec po co inni ściemniaja że 528 pali tyle co 520, mi gazu w miesice pali 12. a benzyny do litra mniej, trasa gazu do 9-10, benzyny do litra mniej - 8-9l/100
Opublikowano

528i touring - automat.

Mi spala 16 litrów na trasie mieszanej. Jak sie pociśnie to nawet potrafi ponad 20 litrów spalić. Nie wieżę jak ktoś pisze że jego e39 2.8 w mieście spala 12 litrów bo chce mi się z tego śmiać.

Sprzedam nową uszczelkę miski olejowej Elring do silników M50, M52 Vanos.
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

niewiem skad wy bierzecie te sumy

moja palila w trasie przy ok 160 kmh na tempomacie okolo 8l

w miescie okolo 12l

zycie zaczyna sie po 50i
Opublikowano

mnie spala 14 l/100 km lpg ale jazda mieszana, trasa 180 km/h miasto 50-80 km/h

ale potrafi tez mniej i wiecej

Jadac do Krakowa z Gliwic o godzinie 5 rano i z powrotem caly czas 200 km/h spalanie 16 l/100 km LPG

Jezdzac ekonomicznie do 120 po drogach krajowych glownie zszedlem na 10-11 l/100 LPG

Generalnie wszystko zalezy od nogi i kazda pojemnosc jak ja bedziesz gonil to swoje spali

Opublikowano

Mam manuala i mi spala srednio 12.5l,

ostatnio jechalem trase 2100km i spalanie mialem 8.5l (z komputera) 9l z obliczen.

Miasto to jakies 13-14l

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pozdr

Mam automat. Miasto spokojna jazda 16-18 l.

Trasa czasami 10,5 ale ostatnio 12. Najnizej przy bardzo spokojnej jezdzie zszedlem do 9 l/100.

Ps. To sa wskazania komputera benzynowego!!! Gazu +20%

No nie wiem jak spokojnie jezdzisz że Ci pali 16-18 ja jezdziłem 3 lata i nigdy powyżej 13 nie wziął i to przy jedzie powiedzmy sobie takiej jak to przystało na BMW oczywiście wskazania komputera tak pokazywały. W trasie, na zachodnich autostradach, gdzie samochód spędzał większość czasu przy 200-220 10,5-11l/100km, Obroty silnik aponiżej 4tys. :cool2:

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
Opublikowano
528i touring - automat.

Mi spala 16 litrów na trasie mieszanej. Jak sie pociśnie to nawet potrafi ponad 20 litrów spalić. Nie wieżę jak ktoś pisze że jego e39 2.8 w mieście spala 12 litrów bo chce mi się z tego śmiać.

Zapraszam na pokaz kolego :) NIGDY, NIGDY!!!! powyżej 13 nie spala. Kwestia operowania umiejętnie gazem, też mam w tiptronicu i śmiać mi się chce jak widze takie posty że pali 16 czy 20!! :P

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Moja w trasie pali do 11l LPG zależy od nogi i trasy. W trasie 1500km w tym 1000km autostrada i prędkość do ok 170 km/h reszta polska droga krajowa prędkość do 110 spalanie 9l LPG. Na trasie tylko w Polsce ze średnią nogą ok 10l LPG przy cięższej nodze do 11l.

W mieście mało jeżdże ale jak już się zdarzy to prze raczej ostrej jeździe spala do 14l.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Benzyna:

Miasto: 14-14.5

Trasa: 9.5-10

Gaz:

Miasto: 16.5-18 (rozregulowana jest)

Trasa. 11-12

Dodam ze w automacie. Jedno co mozna powiedziec to zdecydowana roznica spalania w miescie i w trasie. W mniejszych silnikach tego sie tak nie odczuje a tutaj nawet 4-5 litrow.

B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

E39 528i sedan, skrzynia ręczna:

- miasto: 11 - 12 L.

- trasa: około 8 L. (prędkość około 130 km/h)

Benzyna: Shell V-Power 95

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, moja 528i z 2000r. manual, przebieg 165000 km., pali latem około 10,5-11L miasto a trasa około 8-10L. A czasem śmigam nią, nie wiem jak to się dzieje że kolegom pali aż tyle... moja nigdy tyle nie połknęła... no chyba że jadąc 250km/h...

Pozdrawiam

jarmaj69

Opublikowano

kolega niski7 to klarownie i prawdziwie opisał "mnie spala 14 l/100 km lpg ale jazda mieszana, trasa 180 km/h miasto 50-80 km/h

ale potrafi tez mniej i wiecej

Jadac do Krakowa z Gliwic o godzinie 5 rano i z powrotem caly czas 200 km/h spalanie 16 l/100 km LPG

Jezdzac ekonomicznie do 120 po drogach krajowych glownie zszedlem na 10-11 l/100 LPG

Generalnie wszystko zalezy od nogi i kazda pojemnosc jak ja bedziesz gonil to swoje spali" :clap:

Opublikowano

Kasujemy komputer spalania i sredniej predkosci, wtedy wyniki beda bardziej wiarygodne, przynajmniej jezeli chodzi o miasto - inaczej spali auto w korkach inaczej jadac plynnie. A najwiecej spali automat w duzych korkach.

Przy ustawieniu 'D' i wcisnietym hamulcu ayto pali jakies 2,3-2,5 l/godz. Przy ustawieniu 'P' - 1,5-1,7. Poddejrzewam, ze manual przy wcisnietym sprzegle spala tyle co na luzie, wiec dlugie postoje w korkach nie maja takiego wplywu.

Gdzies juz pisalem, ze ja 'miasto' robie ze srednimi predkosciami 25-28 km/h, a Wy?

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Długo tu nie zaglądałem ale widze, że zrobiło się normalnie bo ostatnio czytałem o siódemkach palących 9 litrów :duh:
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
528i touring - automat.

Zapraszam na pokaz kolego :) NIGDY, NIGDY!!!! powyżej 13 nie spala. Kwestia operowania umiejętnie gazem, też mam w tiptronicu i śmiać mi się chce jak widze takie posty że pali 16 czy 20!! :P

13l to może palić ale w trasie. Nie patrz na kompa. Zatankuj do pełna przejedź 100 - 200 km i ponownie zatankuj do pełna.

Opublikowano
j__a__r__o wnioskuje z tego , że masz dziurawy zbiornik lub nie wiesz kiedy się naciska pedeł przyspieszenia a kiedy go odpuszcze-technika jazdy to bardzo istotny element jeżeli chodzi o spalanie.Dlaczego chce Ci się śmiać :?: silnik silnikowi nie równy i kierowca kierowcy również. :duh:
Opublikowano
j__a__r__o wnioskuje z tego , że masz dziurawy zbiornik lub nie wiesz kiedy się naciska pedeł przyspieszenia a kiedy go odpuszcze-technika jazdy to bardzo istotny element jeżeli chodzi o spalanie.Dlaczego chce Ci się śmiać :?: silnik silnikowi nie równy i kierowca kierowcy również. :duh:

A ja wnioskuję że twoje e39 to wersja hybrydowa :twisted2:

Opublikowano

Z moich ostatnich regulacji gazu i obserwacji po trasie Gliwice -> Krasnobrod nasuwa sie jeden wniosek:

- spalanie na tej trasie (450 km) wynioslo mi 11,62 LPG/100 km

- jezdzac tam po okolicy (dystanse po 40-50 km) wynioslo 12,05 LPG/100 km

- jezdza tylko po Gliwicach i to nie w porze nocnej tylko korki, predkosc ogolnie max 50 km/h bo wiecej sie nie da spalanie ok 14 LPG/100 km

Fakt faktem zmienilem ostatnio wtryski LPG i wyregulowalem sam instalacje pod dyktando kolegi, i na prawde jest super.

Wiec wydaje mi sie ze jak ktos jezdzi po miescie metoda but w podlodze, i co swiatla to gaz, hamulec, gaz, hamulec to jest szansa spalic 16 l / 100 km ale to na prawde trzeba chciec