Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ccekałem na ten program z nieciepliwością...

Rozczarowałem się...

Program obejrzałem dziś i od razu postanowłem napisać do redakcji TVN Turbo. Wchdząc tu na Forum - chciałem założyć wątek na ten temat, ale widzę, że Koledzy czujni...

Program Garaż w TVN Turbo świadomie lub nie świadomie wprowadza widzów w błąd. Podaje nieprawdziwe informacje, poparte komentarzem niekompetentnego człowieka. "Test" w programie "Garaż" nie spełnia wymogów rzetelności materiału dziennikarskiego, którym jest (a raczej stara się być) w świetle obowiązujących przepsiów. I nie chodzi tu o obiektywizm, czy jego brak. Chodzi o pełną, rzetelną informację przekazaną przez kompetentną osobę.

Jakość programów produkowańych przez TVN Turbo jest porażająco niska. "Garaż", "Czas Tuningu" i "Rentgen" to bardzo kiepskie programy z niekompetentnymi ludźmi, którzy nie mają nic sensownego do powiedzenia na temat poszczególnych modeli samochodów. Ich ocena testowanych - prześwietlanych aut skupia się niemalże zawsze na ocenie jakości obicia siedzeń i kolorystyki tapicerki, jej wzornictwa oraz na ocenie skali nudnosci deski rozdzielczej tudzież barwy tarcz zegarów i kolorów wyświetlaczy. Rzadko kiedy z tych programów można się dowiedzieć więcej niż tylko o tym, czy wystrój wnętrza jest modny czy nie, czy jest nudny, czy może wesoły :twisted:

Automianiak - to obciach. Po co w ogóle tam prowadzący? Przecież to jeden wielki wideoklip z przeplatanymi zdjęciami samochdów.

Nie wiem, jak Wam, ale mi nie odpowiada sposób prezentacji samochodów polegajcy na kobinacjach obrazem w stylu: ujęcie zza siatki ogrodzniowej, efekty stroboskopowe, przyspieszanie obrazu, zwalnainie, cofanie itd. :twisted: Ani jedno ujęcie nie jest stanie pokazać danego samochodu w swej całej okazałości. Nie można się dopatrzeć szczegółów. Nie posłuchamy pracy silnika, bo jakiś nierozgarnięty kieorwnik produkcji wpadł na pomysł, by podłożyć tandetną muzyczkę pod głos lektora, który jako jedyny odstawia swą pracę w sposób profesjonalny.

Jedyne pozycje w TVN Turbo, na które warto zarwać pół godziny lub godzinę - to 5-th Gear i Top Gear.

Nie ma w Polsce człowieka, który mógłby z pasją opiwadać o samochodach i do tego prezentować je rzetelnie. ....No może Włodzimierz Zientarski..., ale Zygmunt Solorz nie otworzył jeszcze kanału motoryzacyjnego ze słoneczkiem w tle, a szkoda, bo na pewno wpłynęłoby to na polepszenie jakości produkowanych w Polsce programów motoryzacyjnych.

TVN Turbo nie ma konkurencji i dlatego leci po najmniejszej linii oporu.

Może trochę za dużo tu nadziobałem, ale polskie programy motoryzacyjne na prawdę doprowadzają mnie do rozpaczy. A ja kocham samochody, a w szczególności te ze śmigiełkiem na masce i chciałbym móc oglądać dobre programy o nich...

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

w pełni sie z Kolegą Ducatem zgadzam, a do do programow wartych świeczki chętnie dodam Motorvision i Motorvision Classic - niemiecki programy na wysokim poziomie. Fakt, bez dawki humoru rodem z TopGear, lecz z mnóstwem rzetelnych informacji...

Co do programu Rentgen, to prowadzący zwraca uwagę na... dokładnie - kolor tapicerki i plastikow, czy ilosc uchwytów na napoje... poza tym ta jego tryskająca entuzjazmem osobowość... szkoda słów

Mam sporo zastrzeżeń co do TVN TURBO, przekazalem im je i... nic. Wciaz to samo.

A jezeli ktos ma taka mozliwosc, to polecam Top Gear w wersji oryginalnej na BBC - tutaj dopiero mozna sie posmiac ;)

http://no2qnos.fm.interia.pl/breit1.jpg
Opublikowano

Do kiepskich programów mozna jeszcze zaliczyć Jednoślad, chociaż ostatnio zmienili prowadzącego który przekazuje już lepsze info o motorach. Poprzedni prowadzący Szymon D. nie dość że nie miał pojęcia o tym co mówi to do tego jego umiejętności jeździeckie były na niskim poziomie! :evil:

Top Gear na BBC jest naprawdę super. Poza tym polscy lektorzy nie dokońca dobrze tłumaczą specyficzny angielski humor Clarksona.

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
Poza tym polscy lektorzy nie dokońca dobrze tłumaczą specyficzny angielski humor Clarksona.

To fakt, ale zauważ, że niektóre rzeczy są śmieszne tylko dla Brytyjczyków - a raczej Anglików, tak samo jak są żarty typowo polskie... i cały dowcip polega na tym, by umiejętnie zaadaptować nasz greps do oryginalnego programu.

Top Gear od stycznia ma konkurencję na antenie TVN Turbo... "5'th Gear"jest chyba jeszcze bardziej "latający" niż "Top Gear".

Przy odrobinie dobrych chęci można przełożyć oryginalny angielski humor na polski język i rzeczywistość, czego najlepszym dowodem był przekład "Latającego Cyrku Monty Pythona" przez św. pamięci Tomasza Beksińskiego.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
Przy odrobinie dobrych chęci można przełożyć oryginalny angielski humor na polski język i rzeczywistość, czego najlepszym dowodem był przekład "Latającego Cyrku Monty Pythona" przez św. pamięci Tomasza Beksińskiego.

Co do Monty Pythona to się zgodze.

Nie wiem tylko, czy "naszym" starczy dobrych chęci. Jeżeli zabiorą się za to jak za test 5 w Garażu to wątpię. :(

Jest:

F45 2016r oraz e61 2005r

Były:

E38 740d 2000r

E90 320d 2005r

525 tdsA '95 Chip na 172 KM

Kawasaki ZX-12R '04 na Power Comander III

740iA '93;

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano (edytowane)

Dla tych co nie widzieli :wink:

tescik ;)

niestety 35 Mb :cry:

już oki, sorry za pomyłke :wink:

Edytowane przez johnny
Opublikowano

Cze.Skoro w TVN TURBO zpieprzyli konkretnie ten test :( (dopiero go obejrze) to może do Clarcsona z TOP GEAR napisac zeby sie do Polski przejechał z ekipą to się na jakims lotnisku spotkamy i opowiemy co nieco o naszych niuniach :!: :?: :idea: Na pewno znalazło by się paru maniaków 8) którzy z lelkkością motylka zakasowali by tego statyste z TVNu. Ucieszyłem się że wreszcie będzie coś o BMW i to E-34 a tu porażka.Jak jest ktoś kto zna angielski w pismie na tyle zeby nie dać plamy to niech wyśle maila w imieniu tych co sie tu wpisali do BBC i zobaczymy czy oni też maja standardowe odpowiedzi dla swoich ogladaczy :?: .Zrobimy tym z TURBO na GULU :D

Pozdro.

Opublikowano

witam

Obawiam się że nie zrobimy na gulu :( .Po pierwsze to stacja tvn płaci za reemisje "top gear" i z tego co się orientuje nie są to małe pieniądze.Po drugie test bmw już w "top gear" był.I to nie jednego modelu.I zauważcie że mimo pewnych odchyłek na rzecz brytyjskich marek prowadzący są w miare obiektywni i rzetelni.Np ostatni test porównawczy nowej 6-ki,porsche oraz jaguara był moim zdaniem naprawde obiektywny.Z jedną drobną poprawką: BMW użyte w tym teście było tańsze o dobrych 20-30 tyś funtów od konkurentów.Jak by ktoś nie śledził kursu walut to jest to różnica ok 100-150 tyś złotych.Więc cudów nie ma:).Ale np.test i rys historyczny serii M był doskonały.Jak ktoś nie widział dysponuje linkami na PW.A po trzecie i chyba najważniejsze Jeremy i chłopaki testują najczęściej nowe autka z bardzo wysokich serii i z reguły w topowym wyposażeniu.Który z kolegów jest chętny do udostępnienia do testów np.nowej M-5 :?: :D :D :D :D :D

pozdrawiam

Opublikowano
Spodziewaliście się czegoś więcej - w TV praktycznie nie ma "dobrych" i fachowych programów motoryzacyjnych (jak i na wiele innych tematów). To sa programy dla szarego "Kowalskiego" i jeszcze wprowadzające w błąd ... Przeważnie ich nie oglądam, bo sie więcej denerwuje, niz mam korzyści. Podobnie jest z artykułami w gazetach i często też czasopismach. Oni nie mają czasu na rozczulanie się, mają do zrobienia setki takich programów rocznie (lub napisanie artykułów).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

...widziałem ten program....

Boże co za żenada....

Skąd oni wytrzasneli tego "speca" :?: :?:

Chyba gorszego reportażu o autach używanych nie widziałem...

I to żeby to był jeszcze jakiś Lanos, ale tak zepsuć e34 ????

Szok... Facet opuścił 8 (!!!) silników ....

Aż napisałem maila do garażu.

Opublikowano
ale dno. fosc był zinnej planety. za to drugi od gazu nawet niewiedził dalczego auto pali wiecej gazu jak benzyny. no tak zeby to wiedziec to trzeba miec troche pojecia na temat budowy silniku i enegetycznosci paliw.
e39 3.0D
  • 1 rok później...
Opublikowano

tescik ;)

\możes dać mi namiary na ten filmik bocoś nie sciągneło sie ...

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

tescik ;)

\możes dać mi namiary na ten filmik bocoś nie sciągneło sie ...

Hmmm to było ponad rok temu :roll: niestety wylądowąło to już dawno temu w koszu :wink:

Opublikowano
cholera :) pomyliłem lata myslałem ,że styczeń tego roku:) no niech mi admin zarzuci ,zę nie szukam na forum :) hehe :) w sumie zrozumiałe ,żę wywaliłeś chociaż ja bym trzymał :)
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

jesli to byl link do graba z programu tvn turbo to nic nie straciles. Ogolnie te programy stoja na niskim poziomie. Jada do jakiegos warsztatu goscia, ktory potrafi troche dlubnac w mechanice oraz zmienic bezpieczniki i tyle.

O aucie powiedzieli, ze jest trwale, ze ma trwaly wydech, ze czasem psuja sie cewki i ze duzo kosztuja. Takie pierdoly, ktore wie kazdy :D

pozdrawiam

t.

Opublikowano
( ciach ) w sumie zrozumiałe ,żę wywaliłeś chociaż ja bym trzymał :)

Trzymam filmy na których są prezentowane właściwości auta ktoś sensownie opowiada o ich parametrach, właściwościach jezdnych itp. a nie materiał z jakimś mechaniczkiem kóry nie bardzo wie co mówi ;)

Tak jak powiedział kolega nie masz czego żałować że nie widziałeś tego

filmu ;)

Opublikowano
Cały ten garaż to taka według mnie gorsza wersja Benny Hilla. Kiedyś widziałem test Hummera. Gość wjechał w coś na kształt starego miasta w oblepione samochodami wąziutkie uliczki i narzekał, że ten samochód się słabiutko sprawuje w takich warunkach. Pewnie jakby testował Smarta psioczyłby, że kiepsko się nim jeździ po rowach wypełnionych błotem.
Wodzik
Opublikowano
Kurcze. Cięty jestem na głupotę w mediach i podobnie jak koledzy nie zauważyłem, że to stary temat. Sorki, weźcie go może usuńcie czy coś, bo szkoda się takimi rzeczami zajmować.
Wodzik
Opublikowano

Witam Państwa Serdecznie

I bardzo dobrze, patrząc z drugiej strony oczywiście.Jakby test był rzetelny, to weszło by na jaw , że BMW to najlepsza fura pod słońcem . Wszyscy poprzesiadali by sie w BMW i jak by to wyglądało??? :jawdrop: Normalnie Korea..... A tak na 1000 różnych jadna perełka , a w niej uśmiechnięty Forumowicz bmw-klubu.pl.Pozdrawiam i zdróweczka życzę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.