Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem polegający na tym że wycieraczki nie zbieraja dokladnie wody (pozostają smugi) i zostawiają "rysy" wody. Wyglada to tak jakby wycieraczka za bardzo dociskała do szyby i za mocno scierala wode do tego stopnia, że wycieraczka jakby dostaje wibracji i podskakuje zostawiajac "kreski" wody na szybie.

Szukałem na forum ale niestety nic nie znalazlem na temat, ktory mnie interesuje.

Prosze o pomoc!! DZIEKI!!

Opublikowano
witam mam ten sam problem z wycieraczkami tylko u mnie to wyglada jakby szyba byla tlusta mylem ja i odtluszczalem i zmienialem wycieraczki kilka razy teraz mam boscha i dalej to samo denerwujace to jest juz nie wiem co mam robic a w czasie deszczu widocznosc spada u mnie niesamowicie czy to jakas wina fabryczna szyby szyba jest oryginalna
liczy się tylko aby wsiąść i jechać a czy to ważne gdzie!!! ważne czym (BMW)
Opublikowano
No ja tez zmieniałem wycieraczki na Boscha i nic to nie dało. Jedynie co zauważyłem to to że wycieraczki podczas mocnego i długiego opadu (ale to sporadycznie) zaczynaja przez moment dobrze działać tak samo jest z predkoscia (co wydaje mi sie bardzo dziwne), w przedziale miedzy 60 a 70 km/h wycieraczki czasem dzialaja normalnie ale tak jak juz pisalem jest to sporadyczna sytuacja (w innych predkościach nie widziałem zeby zaczeły dobrze zbierac).
Opublikowano
no i u mnie to samo jak dluzej podzialaja to w miare jeszcze sciaga ale pozostawia duzo do zyczenia kurcze i to jest denerwujace nie wiem czy szybe wymieniac czy co ?? :evil:
Opublikowano

Do Panfil - BMW Klub Polska

Powiedz mi jesli mozesz ile orientacyjnie moga kosztowac wycieraczki w ASO i co ważne czy jest tam możliwośc i ch sprawdzenia bo ja juz mam drugi komplet i dalej to samo no i nie chce juz ponosic kolejnych kosztów. Z gory dzieki za odpowiedz.

Opublikowano

U mnie też to samo, lekko wibrują podczas zmywania. Tzn. w sumie to w miare dobrze ściągają wodę, mam te pióra od 30 000 KM ale ewidentnie widać że sa za mocno dociśnięte choć i tak bardzo dobrze sobie radzą, to jednak włączam ja jaknajrzadziej, zwykle tryb przerywany przy deszczu bo mi ich szkoda.

Da się jakoś regulować docisk? Bo nie bardzo wiem jak, tam tylko sprężyna dociska i nic więcej.

Mam również problem ze spryskiwaczem, nigdy od razu nie pryska dopiero po 2-3 sekundach.

PS. Czy ta pompka spryskiwaczy w E30 jest tak cholernie głośny że normalnie przechodnie słyszą jak wolno jade czy tylko ja tak mam

Opublikowano

Panowie ja od samego początku mam wycieraczki "VALEO" i jestem z nich zadowolony więc moze to rozwiąże wasze problemy.

Pozdrawiam :D

Opublikowano

Powiedz mi jesli mozesz ile orientacyjnie moga kosztowac wycieraczki w ASO i co ważne czy jest tam możliwośc i ch sprawdzenia bo ja juz mam drugi komplet i dalej to samo no i nie chce juz ponosic kolejnych kosztów. Z gory dzieki za odpowiedz.

Nie pamietam ile dokladnie placilem (byla jakas promocja na materialy eksploatacyjne), ale zdaje sie, ze okolo 90 PLN.

Mozliwosci sprawdzenia raczej sobie nie wyobrazam - to w koncu material eksploatacyjny.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Mam również problem ze spryskiwaczem, nigdy od razu nie pryska dopiero po 2-3 sekundach.

PS. Czy ta pompka spryskiwaczy w E30 jest tak cholernie głośny że normalnie przechodnie słyszą jak wolno jade czy tylko ja tak mam

1. Pompka spryskiwaczy jest dosyć głośna, ale bez przesady. U mnie też ją słychać jak jadę.

2. Mi tak samo chodzą spryskiwacze - reagują z drobnym opóźnieniem. Wynika to z tego, że pompka potrzebuje trochę czasu, aby wypełnić układ płynem i wygenerować ciśnienie - w końcu ma te 18 lat.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

1. Pompka spryskiwaczy jest dosyć głośna, ale bez przesady. U mnie też ją słychać jak jadę.

2. Mi tak samo chodzą spryskiwacze - reagują z drobnym opóźnieniem. Wynika to z tego, że pompka potrzebuje trochę czasu, aby wypełnić układ płynem i wygenerować ciśnienie - w końcu ma te 18 lat.

A moim zdaniem mamy rozpierdzielone albo wogóle nie mamy zaworów które zostawiają płyn na samym końcu przy samym rozpylaczu i nie dopuszczają do spłynięcia płynu w stronę pompki/zbiornika. Zawór ten jest jednocześnie rozdzielaczem płynu do dwóch rozpylaczy i znajduje się w masce przy podszybiu, pomiędzy rozpylaczami.

Opublikowano

Mam ten zawór nówkę sztukę, kupiłem w ASO 3 tygodnie temu, bo poprzedni podawał płyn tylko w jednym kierunku. Jest tak samo, chwilkę trzeba odczekać. Ale jak jeździłem bez zaworka było jeszcze gorzej, bo za każdym razem pompka pompowała płyn od początku-tragedia.

Koszt nowego zaworka to 19,17 zł w BMW Inchcape we Wrocławiu.

Nr seryjny części: 61 66 1 374 978.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
U mnie podobny problem z wycieraczkami skończył się po ich wymianie na oryginalne. Jaki luzik teraz. Cicho, szyby suche. Zbiera idealnie. W Intercarsie zapłaciłem 78 zł. Nie wiedziałem nawet że różnią się rozmiarem w stosunku do siebie.
Opublikowano
U mnie podobny problem z wycieraczkami skończył się po ich wymianie na oryginalne. Jaki luzik teraz. Cicho, szyby suche. Zbiera idealnie. W Intercarsie zapłaciłem 78 zł. Nie wiedziałem nawet że różnią się rozmiarem w stosunku do siebie.

Na oryginalne...tzn...jakiej firmy

bo oryginału w intercarsie raczej niema.... ewentualnie firmy która produkuje także dla bmw

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
I tu masz chyba rację. One są firmy BOSH. Wydawało się, że niby oryginalne. Może poprostu są wymiarowe i jako-tako dopasowane. W każdym razie próbowałem kupić na stacji benzynowej swojego czasu no i kupiłem. Przynajmniej wiedziałem, że mam włączone. Wydawały z siebie dźwięk przypominający szmyranie widelca po szkliwie talerza. Normalnie jakby orgazmu dostały. :)
Opublikowano
panowie ja mam oryginalne ( prawdopodobnie) boscha i dalej to samo no niby lepiej niz na zwyklych za 30 zl ale za cene 99 tyle mnie kosztowaly to na tak nikla poprawe to szkoda kasy
Opublikowano
Ja kupiłem same gumki grafitowe :) zbierają idealnie :mrgreen: a mam "porysowana" szybę. wcześniej też miałem problem z nierównomiernym zbieraniem na zwykłych wycieraczkach a teraz rewelacja :8) koszt gumki to 8zł
Opublikowano
bylem na myjni i chlopcy powiedzieli ze to jakies tluste zabrudzenia szyby i probowali mi jakims tam srodkiem usunac i nic z tego poddaje sie i tyle pozostaje wymiana szyby tylko nie widze sensu bo moja nie jest zarysowana ani nic z tych rzeczy
Opublikowano
No ja tez za BOSCHa dałem ponad 50zł (jedna wycieraczka) no i niestety prawie zadnej poprawy. Co ciekawe wycieraczka od pasażera zbiera dobrze.
I ja mam ten sam problem, zle mi zbiera tylko od strony kierowcy i w dodatku czesto podskakuje jakby szyba byla sucha, a przecierz wlanczam jak pada deszcz :D tyle ze ja wymieniłem stare bosch-a na jakies podruby za 19 zł, ale jak by nie patrzał od pasazera zbiera idealnie.
Opublikowano

polecam kupic kpl wycierzaczek firmy ALCA, tak wlasnie tych za 10zl. Sa to oryginalne wycierzaczki niemieckie które kosztują waga 10zl/szt.

Pół roku temu kupiłem jedną BOSHA i druga ALCA, no i po zimie bosh poszedl do smietnika a ALCA zamiata. Nie rozumiem dlaczego wycieraczki bosha kosztuja tyle hajsu... taka szmira ze masakra

Opublikowano
kupilem wycieraczki za 34zl za szt nawet nie wiem co za firma kupowalem w SZIKU w Tyczynie kolo Rzeszowa tam jest OK i chodza super ale przed założeniem cala szybe przetarlem rozpuszczalnikiem do lakieru ale moze byc tez uniwersalnu czy tez benzyna ekstrakcyjna umyj cala i wytrzyj papierowymi recznikami do sucha z pjorami wycieraczek to samo robimy, czynnosc powtarzamy jak zaczynaja sie pojawiec smugi przy sciaganiu wody z szyby. wiecie co osadza sie na szybie i to nie bloto, napiszcie czy u was cos to dalo :?:
jedynakk