Skocz do zawartości

[E34] pytanie - slabe przyspieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko do naprawde niezlych znawcow ;; mam e 34 2.0 l.24v jezdzi ale tak jakby mialo zamalego buta czy moze byc to przyczyna ze jest naprzyklad rozrzad zle zlozony bo moze ktos grzebal w silniku przedemna i zle ustawil ,naogol to dobrze dziala ale niema tej mocy poczatkowej jak sie rosza z miejsca a jak juz wejdzie na obroty to mozna powiedziec ze juz tak jak trzeba ,a tarcza i docisk sa ok .moze ktos z was mial podobny objaw czekam na wiadomosci odwas.

dziadzia.

Opublikowano
mam pytanko do naprawde niezlych znawcow ;; mam e 34 2.0 l.24v jezdzi ale tak jakby mialo zamalego buta czy moze byc to przyczyna ze jest naprzyklad rozrzad zle zlozony bo moze ktos grzebal w silniku przedemna i zle ustawil ,naogol to dobrze dziala ale niema tej mocy poczatkowej jak sie rosza z miejsca a jak juz wejdzie na obroty to mozna powiedziec ze juz tak jak trzeba ,a tarcza i docisk sa ok .moze ktos z was mial podobny objaw czekam na wiadomosci odwas.

dziadzia.

Problem zniknie jak przesiądziesz się do 535i :twisted:

A tak na serio to silnik 2.0 w piątce można porównać do 1.8 w trójce a kto wie czy nie 1.6, bo 518 w budzie E34 to już było całkowite nieporozumienie ze strony BMW (tak jak silniki M40 :) )

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Ale farmazony piszecie 520 24V nie jest wcale taka mułowata nie rozumiem dlaczego jest takie przekonanie chyba poprostu wszyscy spodziewaja się czegos więcej po BMW.

Moja Beemka jest o niebo szybsza ze startu a już nie wspomne co się dzieje powyżej 140km/h od Lanosa Sport 106 KM który uchodzi za dynamiczne auto więc nie rozumiem dlaczego lanos jest szybkim samochodem a beemka to muł szybszy od laniego :wink:

Z Twoją beemką musi byc coś nie tak, no chyba że przesiadłeś się z Subaru Impreza, ja poprzednio miałem b szybkie auto i 520 dla mnie wystarcza

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
Jest to kwestia "wysoko ustawionego" momentu obrotowego - jego maksymalna wartość jest przy 4200 obr/min :!: :!: i poniżej będziesz miał wrażenie, że auto jest ociężałe. Aczkolwiek powinno ciągnąć płynnie bez przytkań i szarpnięć. W mojej 530i pomimo 218KM i momencie prawie 300Nm też jest taki objaw, ale zaczyna mocno przyśpieszać trochę przy niższych obrotach - w okolicach 3400-3500 obr/min. Normalka :shock:
Opublikowano
Auto może być zamulone przez Mixer od gazu. Może mieć zepsuty przepływomierz, silnik może być na wykończeniu. Pytanko masz gaz ? Jak tak to obstawiam, któryś z pierwszych punktów.
Opublikowano
bo to tylko 150KM w aucie warzacym 1.5 tony - czego sie spodziewales ;)

od jaki wyrywny z tym określeniem, ja mam 150 kM w E-39 i czasami 525 i ma problem , nie określaj że 150 Km na 1,5 tony to za mało . Napewno ma coś z silnikiem że samochód zachowuje sie jak krowa i nie chce jechać .Poczytaj sobie na stronie głównej "ZLOT JESIENNY" :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ja też słyszałem opinie ze 520 sa slabe, ale chyba wiecej w tym fantazji piszacych :wink: Zawsze jak widze 520 jak rusza ze skrzyzowania to widac ze wcale nie jest taka slaba. Podjedz do jakiegos warsztatu z dobrym sprzetem moze nawet z hamownia :shock: :wink: niech sprawdza parametry mocy i momentu silnika. U ciebie musi byc cos nie tak ze jedzie jak maluch.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano

520-tką trzeba umieć jeździc jest to silnik wysokoobrotowy z wysoko położonym momentem obr dlatego jak ktos jedzie na 5 tym biegu 60 km/h i prubuje przyspieszać to rzeczywiście dziw że wogóle przyspiesza ten 1,5 tonowy klocek. Moja ma 9,5 -9,7 do setki mieżone akcelerometrem to takie ustrojstwo przyczepiane na szybę co wylicza przyspieszenie z przeciążeń więc to lepiej niz podaje katalog ale jak silnik jest zdrowy o dobrze dotarty to zawsze tak jest. Więc poniżej 10s to już nie przesadzajcie że to padaka. Jak na 2.0 to jestem pełen podziwu dla tego silnika :cool2:

P.S. Jak przymieżałem się do kupna BMW (docelowo miało być e36 325)to wszyscy mi odradzali 520 bo mówili że to mnie polonez z silnikiem rovera obiedzie, ale taka sie trafiła i zaryzykowałem - jestem zadowolony.

P.S.2

Zwróćcie uwagę że TDS jest słabszy od 520 M50 o ok 1s do setki to jest tylko takie wrażenie bo diesel cięgnie od samego dołu. Jak ruszając spod świateł będziesz utrzymywał obr na 5000 i umiejętnie posłużysz sie sprzęgłem to zobaczysz że nie jest tak źle

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano
chola chola mam takie same osiągi jak 520 do 100ki ale powiem że jeszcze sie nigdy nie ścigałęm z 520 E-39 nie wiem co by było.start może byłby lepszy ale potem by Bóg wie ..... :wink:

Bardzo podobne ale jednak słabsze według instrukcji obsługi piszemy tu oczywiście o modelu e34

520 0-100 -10,6s; 0-120 -14,2s

525tds 0-100 -11s; 0-120 -15s

Jedyne co lepiej wypada w tds'ie to elastyka

80-120 na 4biegu 10,1 tds

- - - - - -- - - - - 11,6 benzyna

liczby mówią same za siebie a w przypadku 520 z vanosem jest jeszcze ciut lepiej

Więc skoro tds jest szybki to i benzyna bo idą łeb w łeb

czas obalić ten mit!!

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

A co powiesz na TDSA w automacie , ma to jakiś wpływ jeżeli chodzi o twoje cyferki. Liczyłem stoperkiem przyspieszenie do setki wychodziło mi około 9,8 /9,7/ gdzieś w tych granicach . :wink:

Kiedyś powiem ci że scinke miałem z 528 i to pierwsze 300 m było łeb w łeb a potem pamelo żegnaj , zostałem w tyle ................ :twisted:

Opublikowano

W automacie masz rację bo tu wygrywa moment obr. Czyli tak jak sam piszesz 9,7 do setki to jest muł?? chyba się zgodzisz ze mną że nie a co do 528 to wiesz przecież że bardzo dużo zależy od łącznika pomiędzy pedałami a kierownicą :lol: -czyli kierowcy naprawdę nie każdy umie jeździć "wydajnie" ale podejżewam że jak by z tą 528 było wszystko oki to byś odpadł niestety :cry: take są prawa prawie 200 KM może była zgazowana ??.

2,5 tds to kultowy silnik i dziś nie jedna firma by się nie powstydziła miec takiego dieselka u siebie - prawdziwy sportowiec chyba od BMW to się zaczeło z tymi dieslami bo przecież śmieszne jest to jak czytam test Kia Carnival 2.9D (jakieś tam wymyślne oznaczenie) co ma 145KM i 300Nm Common rail 2 generacji hehehehe boki zrywać

Tylko BMW jest ważne...

Opublikowano

A tak na serio to silnik 2.0 w piątce można porównać do 1.8 w trójce a kto wie czy nie 1.6

Panowie, farmazony tu jakies wypisujecie.

Niedawno przesiadlem sie z 316i do 520i na Vanosie i jestem zszokowany osiagami tego auta. Nie przypuszczalem, ze bedzie tak dobrze. 316 i 520 dzieli przepasc (chodzi o osiagi).

A kolega ktory pisze, ze auto jest mulowate, to albo przesiadl sie z Subaru Imprezy albo ma cos nie tak z samochodzikiem.

Najlepiej znalezc drugi taki sam samocho i zmierzyc sie na przyspieszenie. wtedy bedzie wszystko jasne. To tyle z mojej strony.

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

A tak na serio to silnik 2.0 w piątce można porównać do 1.8 w trójce a kto wie czy nie 1.6

Panowie, farmazony tu jakies wypisujecie.

Niedawno przesiadlem sie z 316i do 520i na Vanosie i jestem zszokowany osiagami tego auta.

A może miałeś po prostu zajechane 316i bo ostatnio przewiozłem mojego fumfla z Niemiec (posiadacz 520i vanos rocznik 1994) i szczeka mu spadła na dywanik, dwa razy się upewniał że to jest 1,6 M40 :D No ale u mnie w zasadzie silniczek jest nowy :twisted:

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

BMW 520i 24V. Ten samochód trzeba poznać. Nierzadko przegrasz nim spront spod świateł z popularnymi autami wyposażonymi w silniki 4cylindorwe o pjemności nie przekraczajacej 1,8. (Opel Astra, Vectra, Frod Mondeo, Focus...). Dynamika 520i w dolnym zakresie obrotów pozostawia wiele do życzenia, jednak, gdy wskazówka obrotomierza przekroczy jakieś 3,5 - 4 tys/m możesz już rwać asfalt. :D

Jeśli chcesz jeździć tym modelem dynamicznie - musisz kręcić silnik do wysokich obrotów.

Niektózy koledzy błędnie wnioskują, że moc bezpośrednio przekłada się na przyspieszenie.

W prostej zalezności można to pokazać tak:

moc - prędkość maxymalna

moment obrotowy - przyspieszenie

I tak rzeczywiście 190 Nm przy masie 1,5 tony to nie jest zbyt dużo.

520i 24V nie jest mułowate, trzeba tylko umieć nim jeździć. Co z tego, że przegrasz z jakimś oplem czy innym sprint powiedzmy sobie do 80 km/h... Przy 150 km/h ten opel wysiada, ty przyspieszasz dalej aż do 210 km/h.

Wyprzedzanie dynamiczne w zakresie 90-130 km/h - tylko 3 bieg, na 4 będzie to trwało wieki, ale cóż taki jest urok tego silnka skąd innąd jednego z najlepszych konstrukcji 6-cylindrowych wszechczasów.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano

Ja mam 520 24V Vanos i nie narzekam , tyle ze jak chcesz jechac to dopiero powyzej 4000 obr/min , bo nizej to nic ciekawego.

Ostatnio sprawdzalismy sie z Peugotem 406 2,0 turbo i nie dal rady, tyle ze trzeba ja bylo trzymac w granicach 4500-5500 obr/min. - wcale nie byla mulowata - na 1 dociagnac wysoko i dalej wysoko trzymac i musi byc dobry kozak , zeby cie objechal.

A inna sprawa , ze w niej nie czuc tej predkosci ( stwierdzila to moja zona , mowiac ze to nie chce jechac i zmienila zdanie jak spojrzala na szafe :-))

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano

A może miałeś po prostu zajechane 316i bo ostatnio przewiozłem mojego fumfla z Niemiec (posiadacz 520i vanos rocznik 1994) i szczeka mu spadła na dywanik, dwa razy się upewniał że to jest 1,6 M40 No ale u mnie w zasadzie silniczek jest nowy

Moje M40 bylo w bardzo dobrym stanie. Po tygodniowym postoju na mrozie odpalala na dotkniecie i nie bylo mowy o zadnym poczatkowym stukaniu popychaczy. Sprzedawalem ja z bolem serca.

Tak wiec wiem, co mowie. Po drugie wystarczy spojrzec na katalogowe wartosci przyspieszen i elastycznosci w obu modelach i bedzie wszystko jasne: 520i jest samochodem szybszym i bardziej elastycznym.

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Przed E-34 (właśnie 520 M50) miałem Audi 100 2.3 i muszę przyznać, że Audi przyspieszało lepiej... ale fakt: w BMW nie czuć tak prędkości, może dlatego było takie wrażenie, że Audi było szybsze...

Ja jestem zdania, że optymalnym silnikiem w E-34 jest 2.5...

• 1 rok później...
Opublikowano
no wlasnie ja mam ten sam problem w BMW 2.0 24V nieraz z miejsca jak sie rusza wbija w fotel a nieraz jest mułowata i brakuje jej mocy - co to moze byc ? moze ktos mial podobny problem ?
Opublikowano

:worried: hmm...ja mialem kiedys okazje dosc sporo jezdzic520/24v/93r mojego niedoszlego tescia...auto bylo w stanie idealnym i bez gazu...moim zdaniem 150KM w tym silniku i budzie to jest "bomba"mocne silniki i przyspieszenie rozsadne...

spruboj"jak juz jeden zkolegow zauwazyl"stanac z takim samym autem jak twoje...

lubprzejechac sie taka sama 520...i dopiero myslec o sprawach mechanicznych...(a tak po za tym to te silniki2,0 trzeba troche pokrecic zeby sie zbieraly) :worried:

BMW & CYPRESS HILL

http://img201.imageshack.us/img201/299/podpis2zk3.jpg

Opublikowano
no tak zgadza sie tylko ze umnie nieraz ruszajac z miejsca raz wgniata cie w fotel a raz jest muł tak jakby cos go dławiło (ruszajac normalnie bez szaleństw i palenia gumy) wyczuwam to ze raz jest żywsza a raz zamulona i nie wiem co jest przyczyną.