Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam bmw 316 m43 , i od jakiegos czasu zauwazylem maly problem :/

Auto z chlodzeniem nie ma problemow, nie przegrzewa sie ani nic ale w tyg nawet do litra ubywa mi petrygo ;o a to juz chyba przesada. Dzis zauwazylem plame na asfalcie czyli skads cieknie... Po ogledzinach dochodze do wniosku, ze na pewno nie uieka on z chlodnicy. Teraz moje pytanie coz to moze byc ? walnieta pompa wody ?

Opublikowano
kolego sprawdz czy z pod pompy ci nie cieknie tam na pompie jest taki oring on moze juz sie ze satarzal i puszcza ja zmienilem go i zlozylem na hermetiku i jest ok a nawet 2*ok
jedynakk
Opublikowano
bylem w warsztacie , powiedziano mi ze w trakcie jazdy pewnie ucieka i narazie nei ma sensu tego ruszac bo pompa sprawna :/

:duh: :duh: :duh:

skoro tak ci powiedzieli to zmień warsztat

Opublikowano

Dzieki wielkie za odpowiedzi :) z autem pojade do innego fachowca. Chwilowo nie ucieka az tak duzo plynu ale i tak trzeba cos zrobic bo roznie z tym raz mam kaluze pod silnikiem, a raz pare kropel ,poza tym lubie jak auto jest w stanie tip top :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Ja miałem podobną sytuację płyn uciekał mi tylko na odpalonym silniku jak się ciśnienie robiło. Ciekło z uszczelki dolnej zbiorniczka wyrównawczego chłodnicy. Płynu ubywało dużo ok 1l na 10km, ale tylko na odpalonym silniku.
BMW forever!!!
Opublikowano
i wymienień koniecznie płyn z petrygo na jakiś inny, np. borygo.

A co to zmieni? pytam bo nie wiem zawsze myslalem ,ze to jedno i to samo z tym ,ze ktores jest bardziej ekologiczne...

Opublikowano
pertygo to jeden z najgorszych płynów, już kilku mechaników mi odradzało kupowanie petrygo, ponoć się robi jakiś osad co zasyfia układ chłodzenia. Borygo jest o wiele lepsze jakościowo.
Opublikowano
pertygo to jeden z najgorszych płynów, już kilku mechaników mi odradzało kupowanie petrygo, ponoć się robi jakiś osad co zasyfia układ chłodzenia. Borygo jest o wiele lepsze jakościowo.

Slyszalem ze boryko zle dziala na aluminium, wiec zawsze wolalem lac petrygo. Ciekawe co o tym mysli reszta uzytkownikow aut.

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano

trzeba zobaczyc co na opakowaniach tych płynów jest napisane o stosowaniu do aluminiowych chłodnic

póki cieknie, to dolewaj sobie wody zdemineralizowanej, a jak zlokalizujesz wyciek, to nalej sobie jakiegoś konkretnego płynu - np. dynagell albo coś w koncentracie do rozrobienia - oczywiście dobrych płynów jest sporo - co do borygo, to nie wiem czy można je mieszać z innymi płynami

gdzieś czytałem o nienajlepszych właściwościach i borygo i petrygo, ale nie pamiętem gdzie, więc tylko sygnalizuję

układ chłodzenia BMW jest układem ciśnieniowym - to może być powód wycieków na włączonym silniku - gdzieś jest mała dziura i cieknie jak się wytworzy ciśnienie

poza tym czsto przy nieszczelnej pompie wodnej wycieki pojawiają się tylko podczas jej pracy czy przy zwiększonym ciśnieniu w układzie - jeśli nigdy nie wymieniałeś pompy wodnej, to właśnie jest odpowiednia pora - potem może być za późno, a w sumie i tak co jakiś czas powinno się to robić profilaktycznie - jak wymiana pasków itp. - lepiej, żeby nigdy nie padła np. w trasie, a nawet 2-3 km od domu, bo silnik przegrzeje się już po 200 metrach ostatnio tak miałem: 200 m jazdy, 15 minut postoju i chłodzenia - dobrze, że było blisko, to jakoś dojechałem ... i nikomu nie polecam

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

niewolno mieszać borygo z petrygo :!: mozna mieszać płyny jeśli obydwa sa zrobione na bazie tego samego z tego co wiem to petrygo jest na bazie glikolu i dynagel tez wiec je można ale głowy za to niedaje najlepiej przeczytać na butelce

a co do niszczenia chłodnic aluminiowych przez borygo to prawda dużo ludzi to potwierdza

Opublikowano

ja moałem to samo 16 M43 miałem wyciek,zalałem uszczelniaczem firmy K2 i juz 10 miesięcy mam spokój,na warsztacie też powiedzieli żeby na razie nie ruszać,pozdrawiam :P

zalej i jeżdzij

Opublikowano
ja moałem to samo 16 M43 miałem wyciek,zalałem uszczelniaczem firmy K2 i juz 10 miesięcy mam spokój,na warsztacie też powiedzieli żeby na razie nie ruszać,pozdrawiam :P

zalej i jeżdzij

ciekawe czy uszczelniło Ci też kanały wodne w głowicy :roll:

Opublikowano
sprawdź co cieknie i wymień - niektóre elementy (np. chłodnica) mogą byś śmiało używane o ile są sprawne, a niektóre tylko nowe (pompa, termostat - na szczęście można je tanio kupić w dobrej jakości - jak chcesz, to dam Ci namiar na tanie i dobre jakościowo zamienniki) - układ chłodzenia, to bardzo ważna sprawa - dziś cieknie, a jutro może być kiszka - ja bym uważał... zwłaszcza, że ostatnio są temperatury po 30+ stopni, a zagrzany silnik może się wysrać

Opublikowano

kolega ma racje lepiej zrób cos z tym wyjedziesz gdzies wyciek zrobi sie większy i zajedziesz motor znam z autopsji taką sytuację

a jak chcesz mieć zrzartą chłodnice to zalej borygo ja używam petrygo i jestem zadowolony ale jeśli niejesteś przekonany do petrygo ani borygo zalej dynagel i problem z głowy

Opublikowano

Człowiek ma problem a wy wywody snujecie o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Można zalać Borygo Alu zawierające dodatki chroniące aluminium.

A na temat. Zalej płyn do zalecanego poziomu, rozgrzej silnik(ew. odpowietrz układ) i szukaj miejsca z którego kapie, wyciek moze być również wewnątrz auta, sprawdż czy jest sucho na wykładzinie i pod nią.

Jeśli byłaby nieszczelna pompa to poprostu kapało by spod niej. Nie rozumiem po co profilaktycznie wymieniać pompę. Skoro widziałeś płyn pod samochodem z lokalizacją nie powinno być większego problemu.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Miałem podobny problem, tylko, że u mnie płyn znikał w tempie litr na 10km. Okazało się, że pęknięta była obudowa termostatu, ale zupełnie nie było tego widać.

Początkowe przypuszczenie było takie, że uszczelka od tej obudowy przepuszcza, ale po dokładnym przyjrzeniu się obudowie można było dostrzec mikro pęknięcie. Było je widać dokładnie po włożeniu obudowy w imadło i wygięciu.

pzdr.

Opublikowano

BlaBlaBla

Każdy jest dobry, byle na glikolu i do chłodnic aluminiowych. Ponadto wszystkie płyny na glikolu i do aluminium są mieszalne, bez względu na kolor, wbrew niektórym opiniom.