Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

coraz bardziej zbliżam się do kupna e36 najprawdopodobniej coupe. Mam pytanie do posiadaczy: jak jest z jakością elementów wnętrza, wykonanie itd...? Czy trzeszczą i skrzypią wam plastiki podczas jazdy? Jak to wygląda w modelach z lat 95-98? Pytam bo obecnie mam 14 letnie autko i tam wnętrze skrzypi okropnie a jak kupie e36 to będzie najprawdopodobniej 10-11 letnie a przyznam że chciałbym jeździć w końcu w ciszy :) Jak to jest w waszych autkach?

Opublikowano
Jezeli autko bylo bite, niefachowo naprawiane, ktos pozulil kilka zlotych na nowe spinki przy wyciaganiu tapicerki (np boczki drzwi) to wowczas tapicerka bedzie skrzypiec. Natomiast jezeli nic nie bylo robione, lub naprawa byla przeprowadzona fachowo to powinna byc w autku cisza.
Opublikowano
siermka ja mam 93rocznik musze powiedziec ze za duzo nie piszczy i nie skrzypi,raczej nic bo jak narazie to nie zauwazylem jedyne co jest to okna na dziurach lekko zapiszcza ale to japrawdopodobniej bo mam wyjechane prowadnice i musze je wyregulowac ,z wykonania bylem naprawdy zadowolony,poprzednio mialem volvo wiec roznica jest jak z tad do nieba
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
mam e36 z konca 97 model 98 lekko trzeszczy w okolicach tylnego prawego glosnika lub slupka.Ale dokladnie nie moge tego zlokalizowac,trzeba bedzie rozebrac i doprowadzic do stanu ciszy
Opublikowano

'97 cos grzechocze w okolicach elektryki szyberdachu. Wczesniej opel astra

w ktorym dzwoniło wszystko.

odpowiedz na twoje pytanie - będzie cisza !

Opublikowano

no wlasnie o to chodzi , ze bmw ma miekkie plastiki-jesli tapicerka ma kazdy uchwyt co do jednego to nic nie bedzie skrzypic( jednak wiadomo karoseria to konstrukcja nie tak sztywna jakby sie chcialo i w wyniku poruszania nastepuja sily gnace, skretne, naprezenia.........wynik przemieszczanie wzgledem siebie danych elementow, jakby luz byl rowny zeru lub mniejszy to by wszystko popekalo)

chyba dopiero jazda po tafli lodu da oczekiwany komfort-a nie te nasze pseudo drogi-na ktorych nawet wojskowy skot urwalby cos po pewnym czasie

Opublikowano

Panowie nie przesadzajcie, że jest cisza jak w kościele.

Coś tam stuknie lub skrzypnie czasami, normalka ale bez paniki. :P

Jak się z Poldka przesiadasz to fakt, cisza będzie ... albo odgłos leniwego mruczenia silnika. Żeby go lepiej posłuchać będziesz szyby opuszczał :)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=285366 <- E36 318i Touring ... była :(

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=73366 - E39 520i ... była :(

E32 730i R6 - Diamantschwarz Metallic

Opublikowano
U mnie zaczelo skrzypiec po zamontowaniu alramu, widac na odpierdziel poskladal bo jeden bok drzwi skrzypi przy mocniejszym nacisku i na jakichs nierownosciach...przed zalozeniem alarmu bylo oka... :cry: aha i skrzypia mi jeszcze cholernie fotele, macie jakispatent zeby do srodka WD napsikac...??

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Ciszę to miałem w 25 letnim audi 100, w którym żeby odkręcić boczki drzwi trzeba było pokonać 20 wkrętów. Teraz już nie robią takich aut. E 36 jest najtandetniejszą z rodziny BMW.
Opublikowano
Ciszę to miałem w 25 letnim audi 100, w którym żeby odkręcić boczki drzwi trzeba było pokonać 20 wkrętów. Teraz już nie robią takich aut. E 36 jest najtandetniejszą z rodziny BMW.

Przykre, ale też się zawiodłem na jakości tego samochodu - mechanika jest ok, ale wnętrze niestety średnio.

Mnie po zimie zaczęło coś strasznie skrzypieć - nie mam pojęcia co to jest, bo jest tak głośne, że ciężko zlokalizować - ale w końcu się za to zabiorę - wydaje się, że coś w konsoli, ale...

W ogóle planuję po kolei zdejmować elementy i sprawdzać, czy mogą być powodem stukania/skrzypienia - jeśli tak, to wytłumiać - na co głównie zwrócić uwagę?

Swego czasu miałem jedną tylną listwę progową na jednej spince zamocowaną i wtedy tak skrzypiało, że aż uszy bolały - tylko qrka urwałem jedną spinkę i wpadła mi do progu :mad2: - czasem słychać jak się turla - w ogóle jak te listwy demontować, bo za każdym razem boję się, że urwę - tak siedzi. Przy okazji - czy we wszystkich listwach progowych są takie same spinki - http://moto.allegro.pl/item175105850_bmw_vw_spinka_mocowania_progow_wewnetrznych.html - takie jak czarne z tej aukcji (bo białe do tyłu nie pasują...).

Na pewno też zdejmę tapicerkę z drzwi - w jednych wiem, że brakuje spinki. Co może się jeszcze w drzwiach tłuc?

Na koniec - czy stuki z bagażnika mocno słychać w środku?

Opublikowano
U mnie zaczelo skrzypiec po zamontowaniu alramu, widac na odpierdziel poskladal bo jeden bok drzwi skrzypi przy mocniejszym nacisku i na jakichs nierownosciach...przed zalozeniem alarmu bylo oka... :cry: aha i skrzypia mi jeszcze cholernie fotele, macie jakispatent zeby do srodka WD napsikac...??

kisiel u mnie po roku jazdy tez zaczelo skrzypiec w niektorych miejscach w tapicerce dzrwi... wczoraj zdenerwowalem sie i zrozebralem dwie strony drzwi... w niektorych miejscach mialem na klamrach(zatrzaskach) gumowe uszczelki i powiem ze w tych miejscach tapicerka nie skrzypi..... moze w weekend zabiore sie za to i we wszystkich tak zrobie i zobacze moze to pomoze...

Opublikowano

pół godziny zabawy z aplikowaniem WD40 w szczeliny ktore mogłyby powodowac piszczenie/ trzaskanie, a potem w moim 18-letnim e30, było ciszej niz w kosciele, na dziurach nie odzywał się ŻADEN element wnętrza...

jak auto jezdziło wczesniej po dobrych niemieckich drogach to wnetrze nie ma prawa trzeszczec...

dopiero jak pojezdziłem rok to zaczelo w kilku miejscach ale powtorzylem dzisiaj "wiosenne porządki" z WD40 i mam nadzieje ze pomoze znowu...

Opublikowano
A u mnie trzeszcza/skrzypia te srodkowe plastikowe slupki. One wogole jakos sie tak ruszaja (gdy ruszam je reka) wiec przypuszczam ze sa zle zalozone. Jak to jest montowane?
http://img166.imageshack.us/img166/6026/ichazq8.gif
Opublikowano

Hehe to zależy kogo tam wieziesz :P

No ostatnio myślałem, że mi coś w moście stuka, a to klient się za wcześnie obudził... :lol:

W pojemniku po prawej stronie bagażnika mam różne butelki - zastanawiam się, czy jak samochód podskakuje na wybojach, to to je słychać, czy coś innego.

Opublikowano

No ostatnio myślałem, że mi coś w moście stuka, a to klient się za wcześnie obudził... :lol:

W pojemniku po prawej stronie bagażnika mam różne butelki - zastanawiam się, czy jak samochód podskakuje na wybojach, to to je słychać, czy coś innego.

Ej Varrol to wkoncu wywal te po wodzie i spirycie to bedziesz mial spokoj :wink: :P

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
No przyznam,że u mnie też nie jest najlepiej...Coś cały czas stuka...Tapicerka drzwi trzeszczy ale już spinki zamówiłem, z tyłu coś wali jak wjadę w dół...Z jakością jest raczej średnio...Wiem coś o tym,bo jeździłem wcześniej Omegą B i tam było jak w bajce :clap: Różnica jest naprawdę wielka,no ale BMW to podobno twardy samochód.
Freude am fahren...
Opublikowano
Ehhhh troche mnie przerażają wasze wypowiedzi, myślałem że wnętrza są solidne. No ale jak sie człowiek nie przekona to sie nie dowie :) Mimo wszystko i tak chyba wybiore e36 :)
Opublikowano
Ehhhh troche mnie przerażają wasze wypowiedzi, myślałem że wnętrza są solidne. No ale jak sie człowiek nie przekona to sie nie dowie :) Mimo wszystko i tak chyba wybiore e36 :)

Przyznam szczerze,że ja też myślałem iż będzie tak kolorowo...w końcu to BMW...a tu Opel okazuje się,że ma lepsze materiały!!!No ale już silnik nie taki!Za to głównie kocha się BMW :cool2:

Freude am fahren...
Opublikowano

Ej Varrol to wkoncu wywal te po wodzie i spirycie to bedziesz mial spokoj :wink: :P

Ale one nie są puste!!! Co to by było za marnotrawstwo :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

OK, usunąłem praktycznie wszystkie stuki i zgrzyty z kabiny, oto winowajcy:

1) tapicerka środkowego słupka (w okolicy mocowania pasa, po stronie pasażera - skrzypiało okrutnie)

2) plastik na tylnym progu (ten wchodzący pod kanapę, z prawej strony - na spince coś skrzypiało)

3) zatrzaski drzwi (tulejka w elementach znajdujących się w karoserii - na których się zatrzaskują drzwi - jest stalowa - przy nierównościach drzwi mimo braku luzów delikatnie się ruszają i zaczep tłucze o tulejkę)

4) lewarek - były lekkie luzy

Pierwsze dwa problemy usunąłem tłustym środkiem w sprayu (konkretnie to do konserwacji opon - jak zacznie znowu skrzypieć, to pomyślę nad czymś innym). Tulejki zatrzasków owinąłem taśmą izolacyjną - teraz się nawet drzwi ciszej zamykają. Z lewarkiem pojechałem do serwisu - teraz chodzi leciutko i nie wpada w wibracje.

Opublikowano
touring ma ponoć najefektywniejszą akustykę, ale u mnie nic nie trzeszczy - nawet przy wyłączonym radiu :wink:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
A u mnie trzeszcza/skrzypia te srodkowe plastikowe slupki. One wogole jakos sie tak ruszaja (gdy ruszam je reka) wiec przypuszczam ze sa zle zalozone. Jak to jest montowane?

Podłączam się pod pytanie kolegi-jak zdemontować plastik środkowego łupka??? umnie szczególnie trzeszczy ten od strony kierowcy czyli mnie co mnie niezmiernie drażni :(