Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich, zakupiłem kilka dni temu autko BMW 325i benzyna. Autko ma przebieg 186 000 , wiem tylko że był lany olej Castrol. Mam pytanko jaki olej Castrola zalać (wymienić) pół syntetyk syntetyk czy może mineralny???

Dziekuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja mam przebieg 191 tys. olej 5w40,ale jezeli nie wiesz co miales lane poprzednio to chyba 10w40 bedzie dobrym rozwiazaniem

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Lej półsyntetyk 10W40 przy tym przebiegu będzie odpowiedni :cool2:

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

Opublikowano
Ja pzy przebiegu 220 tyś km leje Mobil 1 5W50.

Ja tak samo jak kolo, furka 06/94 przebieg ok. 230 tyś (udokumentowany) leje Mobil1 5W50 i wszystko OK

Ten post to temat rzeka na forum, poczytaj jeden z linków na ten temat

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=45182

:mrgreen:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

Witam

Jeszcze kilka lat temu należałem do grona tych, którzy twierdzili iż przy dużym przebiegu silnika nie powinno się zamieniać oleju "gorszego" (mineralny) na "lepszy" (syntetyk), bo mogą wystąpić wycieki. Pomimo takich opinii przy przebiegu 190 tys. km wlałem pełny syntetyk Castrol RS 10W/60 (poprzedni właściciel katował go na mineralnym). W tym czasie zrobiłem prawie 18 tys. km, a więc zbliżam się do drugiej wymiany i nadal nic - zero wycieków.

Myślę, że silniki BMW są zrobione z odpowiednich materiałów i nie grozi im rozszczelnienie, jak to bywało we Fiatach 126p lub 125p i z powodzeniem i bez obaw można stosować pełny syntetyk.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

popieram, ja równiez mam spory przebieg i nie zauważyłem, żeby palił olej czy żeby kapało a zalewam 5w40 castrol magnatec GTD.

jeśli samochód był serwisowany regularnie i poprzedni włascicel o niego dbał to smialo mozna lac syntetyk, to nie jest 125 p

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Moim zdaniem dobrym wyborem będzie Castrol syntetyk 10w60. W marketach w Zielonej Gorze można go kupić w rozsądnej cenie- ok 150 zł za 4 litry.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłączę się do tego wątku.

Moja E36 1800 ma na zegarku 212300km. Auto kupione w Niemczech.

Przebieg wydaje się wiarygodny - w grudniu był ostatni przegląd i miał ok. 205 tys. przebiegu. Przebiegi między serwisami pasują.

"Oil serwis" już świeci i pasiłoby zmienić olej. Nie mam jednak pojęcia co było lane. Żadnego śladu w papierach ani na silniku.

Nie chcę mineralnego wlewać, a po tygodniu czytania tego forum wyszło mi, że postawię na półsyntetyczny olej 10W40 MoS2 LIQUI MOLY.( Na ten rodzaj najmniej narzekacie :) castrol i mobil jak zauważyłem ma sporo "za" i "przeciw" )

Dodam, że silnik generalnie suchy, chodzi jak zegarek. Jedyne "łzawienie" jest spod pokrywy rozrządu.

Czy ktoś ma może jakieś inne sugestie co do wyboru oleju?

Opublikowano
Witam.

W marketach w Zielonej Gorze można go kupić w rozsądnej cenie- ok 150 zł za 4 litry.

poszukajcie na alledrogo tam sa dobre ceny

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Podłączę się do tego wątku.

Moja E36 1800 ma na zegarku 212300km.

Nie chcę mineralnego wlewać, a po tygodniu czytania tego forum wyszło mi, że postawię na półsyntetyczny olej 10W40 MoS2 LIQUI MOLY.( Na ten rodzaj najmniej narzekacie :) castrol i mobil jak zauważyłem ma sporo "za" i "przeciw" )

Dodam, że silnik generalnie suchy, chodzi jak zegarek. Jedyne "łzawienie" jest spod pokrywy rozrządu.

Czy ktoś ma może jakieś inne sugestie co do wyboru oleju?

ja przy przebiegu 215 tys. też wlałem Liqui Moly 5W40 jeden z nielicznych rozlewany tylko w fabryce w Niemczech

Opublikowano
ja pekluje 10w40 teksaco i nie narzekam , teraz zaleje castrol magnatec tez polsyntetyk i mam nadzieje ze bedzie ok. , przebieg 200 tys e34 tds
Opublikowano

oczywiście że półsyntetyk,chociaż zależy do jakiej jazdy.w tamtym roku na zlocie jesiennym moje autko jak i wiele innych przechodziło próby sprawnosciowe,jak to bywa w m-50 i m52 nie wiem jak w m-54 ale w lecie po jazdach na lotnisku olej typu 10w-40 zamieniał się w wodę zawory do momentu wychłodzenia oleju do odpowiedniej temp. klekotały jak holer..

na początku myślałem że to tylko u mnie alezauważyłem w innych m-50 i m-52.

Na tegoroczny zlocik zalałem autko 10w-60 castrol edge Sport,dopuszczalny przez Bmw,już widzę poprawę, i silniczek mój jest jeszcze naprawdę w dobrej kondycji! :cool2:

Opublikowano
Miałem niedawno 318i,kupilem od niemki z przebiegiem ok 140 tys km ,zalalem castrol 10w40 i tak do końca czyli sprzedaży,jak sprzedawałem miała ponad 450 tys km, i nic chodzila jak zegarek
Opublikowano

Jestem wlasnie swiezo po wymianie,do silnika wlalem castrola 10w40,poprzednio byl 5w40. Zmienilem na 10w z 2 powodow:

po pierwsze taki olej lany jest w bmkach od nowosci,takie sa tez zalecenia wdlg instrukcji,a po drugie roznica w cenie. e36 super nowymi autami nie sa wiec nie widze sensu lania do nich super drogich olejow. Takze jezeli ktos zastanawia sie co lac do swojej e36 polecam castrola 10w40-rozsadna cena i bardzo dobra jakosc

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Jestem wlasnie swiezo po wymianie,do silnika wlalem castrola 10w40,poprzednio byl 5w40. Zmienilem na 10w z 2 powodow:

po pierwsze taki olej lany jest w bmkach od nowosci,takie sa tez zalecenia wdlg instrukcji,a po drugie roznica w cenie. e36 super nowymi autami nie sa wiec nie widze sensu lania do nich super drogich olejow. Takze jezeli ktos zastanawia sie co lac do swojej e36 polecam castrola 10w40-rozsadna cena i bardzo dobra jakosc

Dokladnie, tym bardziej ze 6,5 litra w 6ciu cylindrach przy pelnym syntetyku wymienianym co 10 tys to robia sie koszty.

Tez zalewam Castrolem 10W-40, w hipermarketach po 135zl za 4l, a na allegro do wyrwania za 89zl+koszt przesylki.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane