Skocz do zawartości

Pierwsze BMW do 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozglądam się za pierwszym samochodem, trafiło na BMW, wiadomo jaki ma być pierwszy samochód do nauki więc jestem świadomy, że igły nie znajdę.

Samochód ma służyć na daily jak i na trasy 200km+

Do 12k benzyna+gaz, najlepiej gdyby nie było awaryjne choć oczywiście po tylu latach nie można zbyt wiele wymagać no i fajnie by było gdyby na starcie nie trzeba było od razu wkładać połowy kwoty od zakupu.

Z góry dziękuję za sugestię.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

E90 prelci, 318/320i, 129/150ps.

Opublikowano

Według mnie złe założenie od początku.Pb+LPG do 12 tys? Mało awaryjne - hmm... Wszystko to ciekawie brzmi :D I jeszcze pierwszy samochód. U mnie na osiedlu pełno takich Buni "na pierwsze auto" i tydzień pałowania, potem miesiąc na warsztacie, tydzień pałowania, miesiąc na warsztacie. Taki dzień świstaka w wersji bawarskiej. Ale... Osobiście proponuję oczywiście niezatapialną Serię 3 z generacji E46. Jednak odpuść sobie to LPG, bo równie dobrze możesz szukać diesla z przebiegiem 500 tys. Wg mnie najlepiej benzyna 2.2 M52B20 ze skrzynią ZF, bo przy manulau, to raczej będzie zamęczony egzemplarz. Dobrze trafisz, to sam dołóż gaz. Auto całkiem wygodne, zwinne, znane wszystkim mechanikom ;-)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobre e46 kosztuje 2x tyle. Reszta powinna być juz dawno na zlomie.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Angelita119 napisał(a):

Według mnie złe założenie od początku.Pb+LPG do 12 tys? Mało awaryjne - hmm... Wszystko to ciekawie brzmi :D I jeszcze pierwszy samochód. U mnie na osiedlu pełno takich Buni "na pierwsze auto" i tydzień pałowania, potem miesiąc na warsztacie, tydzień pałowania, miesiąc na warsztacie. Taki dzień świstaka w wersji bawarskiej. Ale... Osobiście proponuję oczywiście niezatapialną Serię 3 z generacji E46. Jednak odpuść sobie to LPG, bo równie dobrze możesz szukać diesla z przebiegiem 500 tys. Wg mnie najlepiej benzyna 2.2 M52B20 ze skrzynią ZF, bo przy manulau, to raczej będzie zamęczony egzemplarz. Dobrze trafisz, to sam dołóż gaz. Auto całkiem wygodne, zwinne, znane wszystkim mechanikom ;-)

Automat za takie pieniądze to bomba zegarowa, która przewyższy połowę wartości auta na wstępie, jeżeli się wykruszy :D Samochód ma służyć do zwyczajnej jazdy, nie do piłowania więc na ten aspekt patrzeć nie trzeba :D

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, kkx5 napisał(a):

Dobre e46 kosztuje 2x tyle. Reszta powinna być juz dawno na zlomie.

Na ogół, dobry samochód kosztuję pare x tyle od tej kwoty :/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Albo seata leona 1.6 8v.

Opublikowano
Godzinę temu, Takx21 napisał(a):

Samochód ma służyć do zwyczajnej jazdy, nie do piłowania więc na ten aspekt patrzeć nie trzeba :D

Tu nie chodziło o to w jaki sposób Ty będziesz użytkował to auto, a to jaką będzie ono miało przeszłość. Auta w manualu są łatwiejsze do tyrania i tym samym będą bardziej umęczone. Automat jest mniej podatny na "szaleństwa". Skrzynie ZF są akurat dość solidne, żeby nie powiedziec pancerne.

BMW na pierwsze auto, zwłaszcza do 12 tysięcy, to nie jest dobry pomysł. A jesli nie masz smykałki do mechaniki i nie będziesz wiekszości rzeczy robił sam to popłyniesz w kosztach serwisowania.

kkx5 dobrze zasugerował, e90 z początku produkcji będzie najbardziej optymalnym wyborem, opcjonalnie e87.