Skocz do zawartości

520d B47 Carbon Black 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy

Żeby trochę rozruszać martwy dział postanowiłem dodać swoje F11 które kupiłem prawie 2 lata temu.

Od czasów premiery tego modelu zawsze podobał mi się w Touringu ale to było chwilę temu i wtedy były też inne priorytety 😄 

Po latach szukając drugiego auta do domu wróciłem do przeglądania tej serii, oczywiście jak zwykle w przypadku kilkuletniej serii 5 zakup to grzebanie w bagnie no ale jedna sztuka wpadła mi w oko. Samochód kupiony w Premium Selection jako exAg z przebiegiem chyba 10 tys km, w rękach jednej rodziny przez cały pobyt w PL, serwisowany w BMW, potem w V-Centrum. Pojechałem, obejrzałem i kupiłem. Samochód jako jeden na kilkaset posiada fabrycznie podwójną warstwę lakieru - co trochę mnie na początku odrzuciło ale kiedy nie znalazłem ani jednego śladu lakierowania a wartości są identyczne na całym aucie zacząłem zgłębiać temat i doszedłem do wniosku że to jednak fabryka, poza tylną klapą która była lakierowana po małej szkodzie.

Przyznam szczerze że kupiłem ten samochód głównie przez jego wnętrze - komfortowe fotele z ekskluzywnym stebnowaniem wykończone skórą nappa mocca. Od dawien dawna marzył mi się taki wystrój, co ciekawe nawet zapach w tym samochodzie jest inny niż przy skórze dakota czy alcantarze. Problem w tym że 90% aut w nappie przez wieloletnie zaniedbania wygląda w środku jak zły sen, spękane świecące na lustro skóry których już nie da się uratować - tutaj było zupełnie inaczej. 180 kkm prawdziwego przebiegu i moim zdaniem wnętrze jest zachowane bardzo dobrze. Problemem w wyszukiwaniu było też to że uparłem się na RWD a to bardzo ogranicza podaż ciekawszych sztuk, no ale się udało. Samochód posiada zawieszenie EDC które moim zdaniem jest genialne - oczywiście zdaję sobie sprawę z kosztów ewentualnej wymiany amortyzatorów. Niestety nie udało się trafić lepszego audio niż hi-fi oraz ktoś nie kliknął kamery cofania - tego naprawdę nie mogę zrozumieć, no ale przy zakupie używki zawsze trzeba iść na kompromis.

VIN:

01CA Selekcja COP ważnych pojazdów
01CB Zakres CO2
01CC Auto start/stop function
01CD Brake Energy Regeneration
0205 Automatyczna skrzynia biegów
0223 Adaptacyjne zawieszenie
0230 Zakres dodatkowy, charakteryst. dla UE
0258 Ogumienie zdatne do jazdy po uszkodzeniu
02NB Obr. BMW, st. le. M podw. spr. 351
02VB Wskaźn. ciśnienia pow. w oponach
0302 Instalacja alarmowa
0316 Autom. uruchamianie tylnej klapy
0337 M Pakiet sportowy
0386 Reling dachowy
0402 Dach panoramiczny elektryczny
0423 Dywaniki podłogowe Velours
0428 T rójkąt ostrzegawczy i apteczka
0431 Lusterko wewn. ściemniane automatycznie
0441 Pakiet dla palących
0456 Fotel komfort z pamięcią
0488 Podparcie lędźwi kierowcy i pasażera
0494 Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
04MR Listwy wewnętrzne z aluminium Hexagon
04U2 Przeł. właściwości jezdnych z ECO PRO
04UR Oświetlenie wnętrza dookoła
0502 Spryskiwacze reflektorów
0508 Park Distance Control (PDC)
0524 Adaptacyjne doświetlanie zakrętów
0534 Klimatyzacja automatyczna
0548 Licznik kilometrów
0575 Dodatkowe gniazda 12V
05A1 LED Fog lights
05AC Asystent świateł drogowych
05AL Active Protection
05AS Driving Assistant
0609 System nawigacji Professional
0610 Wyświetlacz przezierny
0676 System głośników HiFi
0698 Area-Code 2 do DVD
06AC Inteligentne połączenie ratunkowe
06AE T eleservices
06AK Connected Drive Services
06AM Real- Time T raffic Information
06AN Concierge Services
06AP Remote Services
06NS Komfort. telefonia z rozsz. smartfonem
06WA T ablica przyrządów z rozszerz. zakresem
0710 M Kierownica skórzana
0715 Pakiet areodynamiczny M
0760 Wysoki połysk Shadow-Line
0775 Podsufitka antracyt
07A2 Innovation pack II
0801 Wersja krajowa Niemcy
0851 Wersja językowa, niemiecki
0879 Literatura pokładowa, niemiecki
08KA T ermin wym.oleju 24 miesiące/30 000 km
08R9 Czynnik chłodniczy R1234yf
08TF Aktywna ochrona pieszych
08TH Speed Limit Info
09BM Pakiet nawigacji Connected Drive
A090 Akumulator AGM 90 Ah
LEDE Wyposażenie skórzane

Kilka fot:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Żeby ten post nie miał kilometra resztę informacji będę dodawał sukcesywnie 😄 

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy
6 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Monacoblau?

Carbon black

2 godziny temu, Ponta napisał(a):

O, najbardziej pedantyczne auto na forum 🫡😆
ale config 🫠

Dzięki 😅 

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Ciąg dalszy:

Dzień po zakupie wpadł mały zestaw startowy:

spacer.png

spacer.png

oraz najlepsza na rynku (moim zdaniem) mata do bagażnika firmy Rigum - miękka, mega antypoślizgowa i bez zapachu:

spacer.png

spacer.png

zacząłem również doprowadzanie wnętrza do stanu takiego jak lubię:

spacer.png

oraz delikatne odświeżenie komory silnika:

spacer.png

spacer.png

Samochód kupiłem na fabrycznych kołach 19" które niestety były używane całorocznie oraz nie uchroniły się od parkowania przy krawężnikach. Jako że był to czerwiec a nie miałem jeszcze drugich kół to zrobiłem "prowizorkę" do czasu kiedy założę "zimę" a 19" pójdą do kompleksowej regeneracji:

spacer.png

Ślady walki z krawężnikami najbardziej widać kiedy wejdzie w nie brud z klocków, podmalowanie ich zwykłym lakierem zaprawkowym zmienia bardzo mocno ten widok (dopóki nie popatrzymy z bliska) 😄 

Chyba tydzień czy dwa po zakupie wpadła pierwsza dłuższa wycieczka do CRO

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Po powrocie F11 trafiła do znajomego na lekką korektę lakieru:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

A samemu w dalszym ciągu ogarniałem wnętrze:

spacer.png

spacer.png

Niestety nie znalazłem samochodu z Adaptive led, tylko z adaptive xenon. Lampy działają świetnie (jak na możliwości ksenonu), wycinają innych użytkowników drogi itp. Niestety pozostały w nich kierunkowskazy na żarówki czego nie mogłem wytrzymać 😄 W dodatku żarówki są pomarańczowe co robi efekt jajecznicy w lampie, pewnego dnia zająłem się sprawą:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

żarówki zakodowane, działają świetnie już prawie 2 lata także polecam, są również bardzo widoczne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dla mnie wyznacznikiem jak dbasz o auto jest to, że chowałeś auto do garażu przed chorwackim słońcem. 😀 Przebywałem trochę w Kalifornii i naoglądałem się tych przepalonych karoserii od słońca w nietuzinkowych autach

Opublikowano

Autko faktycznie dopieszczone 👍, a swoją drogą te maty z Riguma są faktycznie fajne ( kupowałem do córki X1 ).

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Dziękuję!

Lecę dalej chronologicznie, po intensywnych poszukiwaniach udało mi się trafić felgi na zimę dokładnie takie jak chciałem, styling 613M. 99% felg na rynku jest do renowacji i ok, chciałem nawet kupić i zrobić je na igłę ale niestety nie ma to odwzorowania w cenach bo felgi + renowacja wychodzą pod 5k. No ale któregoś razu odświeżając allegro trafiłem taki oto komplecik, ani jednej rysy, oryginalny lakier, czujniki i dekielki za 2600 zł - nie zastanawiałem się nawet 5 minut.

spacer.png

do nich zakupiłem opony Hankook:

spacer.png

spacer.png

i zawiozłem na zmontowanie:

spacer.png

spacer.png

i tak to siadło na zimę:

spacer.png

spacer.png

W międzyczasie zapragnąłem mieć funkcję "gentleman" - genialna sprawa zwłaszcza gdy na przemian wozisz z tyłu dzieciaki albo z przodu normalnego pasażera. Jeden z niewielu dziecinnie łatwych modów bez kombinacji z wiązkami itp, kodowanie również zajęło całe 2 minuty. Dłużej zeszło z szukaniem odpowiedniego panelu z siódemki bo większość ma jeszcze zbędny mi guzik do masażu. Do tego przełożyłem sobie przycisk M na SET aby w obydwu drzwiach było tak samo:

spacer.png

spacer.png

i na gotowo:

spacer.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Lecimy dalej chronologicznie, początkiem 2025 odebrałem felgi 19" z renowacji:

B5houUF.jpg

KYhHmf2.jpg

MqXFvHh.jpg

R8QWvYQ.jpg

YAEUT1V.jpg

bgZNIjr.jpg

wBCX6PA.jpg

Oraz ubrałem je w nowiutkie Pirelli P Zero:

WupCick.jpg

Wh4KODQ.jpg

roUiecj.jpg

W międzyczasie wrzuciłem najnowsze mapy - jak się potem okazało to już ostatnia aktualizacja dla tego systemu :/

ApcMTjJ.jpg

Z jakiegoś powodu uszczelka kierowcy była trochę przetarta - dziwne biorąc pod uwagę zachowanie reszty wnętrza, musiałem się tym zająć:

9B894dP.jpg

K9Tgxvk.jpg

wpadł też nowy plastik w drzwi, oczywiście OEM BMW, co ciekawe kolor Mokka był tańszy niż czarny:

JCceFjZ.jpg

HZU3IiT.jpg

Niezbędna okazała się również wymiana wewnętrznej linki zamka drzwi - standardowa usterka - przymarzanie w zimie:

UGaAlWj.jpg

Opublikowano

Jak ja lubię Twoje galerie 😄 piękna sztuka Ci się trafiła, po zdjęciach czuć zapach tych skór. Coś w tym jest, że bmw z takimi ma zupełnie inny zapach.

6ff0d43911e3.jpg
Opublikowano

Hej, nie widzę żadnego zdjęcia - to jakiś bug?

image.png

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Cześć, sprawdziłem na innym komputerze i działają nawet bez logowania na forum. Może masz jakieś blokady zawartości? Zdjęcia są na serwerze imgur.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Po wakacjach 2025 postanowiłem zabrać się w końcu za obszycie kierownicy.

Uf2PyA3.jpg

Nie była zła i pewnie ktoś by ją jeszcze pomalował ale chciałem świeżą matową skórę i przede wszystkim 100% OEM wygląd, bez żadnego pogrubiania, perforowania, kolorowych nici itp. Tak też powiedziałem pierwszemu wykonawcy.

Zostawiłem kierownicę, potem odebrałem w lekkim zamieszaniu wydała mi się być OK.

Bmj3LSV.jpg

YzOgxxJ.jpg

Niestety kiedy już poskładałem wszystko do kupy zobaczyłem że mimo moich próśb kierownica jest za gruba, w dodatku marszczy się brzydko.

pjpRtEG.jpg

oa8xAht.jpg

Miałem odwozić ją na poprawkę ale w międzyczasie okazało się że dosłownie ulicę obok mnie obszywa kierownice chłopak z Ukrainy i robi to po prostu za*ebiście w dodatku w takiej cenie że nawet mi się nie chciało wracać do partaczy, tracić cały dzień i 100 km. Tym razem wyszła dosłownie fabryka:

k9CzVzP.jpg

hvVmBnF.jpg

3YsDVO6.jpg

Sv44nwV.jpg

Do dzisiaj widok tej kierownicy poprawia mi humor, wygląda naprawdę świetnie.

Opublikowano

Bardzo fajnie wyposażone auto. Środek super wygląda. Jakoś dopiero teraz zobaczyłem ten wątek, będę tu zaglądał :)

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
W dniu 13.04.2026 o 19:27, Randall napisał(a):

Dzięki! Znalazłem nawet kiedyś folder reklamowy z tą tapicerką.

Mdkehfq.png

u2H7tyA.png

Ładne i ergonomiczne. Przyciski do wszystkiego. Pokrętło Idrive. Może do tego kiedyś wrócą.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tą kierownicą to chyba nic nie dało mi przez jakiś czas takiej radości jak właśnie obszycie.. :) wiadomo kiedyś się człowiek przyzwyczaja

image.jpegimage.jpeg

spacer.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie obszyta. Pamiętam, że super zrobioną miałeś w alcantarze w f30. Kierownica w f10 już fabrycznie jest gruba więc po pierwszym obszyciu mogła się nie podobać. Ja jak zmieniłem w byłej g20 kierownice to się czułem jakbym miał nowe auto. Obawiałem się tapicerów, którzy przy grzanej kierownicy chcieli tylko dokładać kolejne warstwy. Na szczęście znalazłem nową kierownicę z m3 😄

IMG_3771.jpg

6ff0d43911e3.jpg
Opublikowano
  • Moderatorzy

Moje ulubione uniwersum. Uwielbiam starsze modele robione na salonówki pachnące. F10 całe jest w skórze, coś pięknego.

W ogóle te kierownice sport z serii F są tragiczne z powodu tej skóry, nawet po 50k km ona się wyciera i świeci i nic z tym nie zrobisz, w każdym modelu F ta sama kierownica.

Wiem co czułeś odbierając kierownicę 1 raz z od partaczy, ale potem ulga jak ktoś dobrze to zrobi. A najlepiej trafić nówkę OE z jakiegoś zapyziałego magazynu w Czeskim ASO 🙃

Felgi kozak, hejtuje te bicolory wymyslone od 2010 r., nikt nie wymyślił lepszego wzoru jak 127, 163 czy 359 po dziś.

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy
12 godzin temu, PatrykK napisał(a):

Pamiętam, że super zrobioną miałeś w alcantarze w f30.

Tak, tam pasował taki "performance" styl. Niestety po paru latach u innego właściciela wyglądała już średnio.

12 godzin temu, PatrykK napisał(a):

Na szczęście znalazłem nową kierownicę z m3 😄

Fajnie trafiłeś, do G serii często można trafić nówkę w dobrej kasie, do F to już nierealne niestety.

9 minut temu, Ponta napisał(a):

Moje ulubione uniwersum. Uwielbiam starsze modele robione na salonówki pachnące. F10 całe jest w skórze, coś pięknego.

Dzięki, jest w tym coś przyjemnego, może przez to że pamiętam jak te auta stały nowe w salonie 😎 w ogóle to bym kupił F01 w jakimś szalonym indivudualu gdyby nie strach przed N57 :(

12 minut temu, Ponta napisał(a):

Felgi kozak, hejtuje te bicolory wymyslone od 2010 r., nikt nie wymyślił lepszego wzoru jak 127, 163 czy 359 po dziś.

Mój człowiek 🤓 Nawet gdzieś mema widziałem na amerykańskich forach typu - "jestem dojrzały, uznaję tylko srebrne felgi".

Ogólnie przykra jest polityka BMW dotycząca starszych modeli bo wiele elementów typu dekory, kierownice itp do serii G można wyrwać za grosze a taki np głupi dekor na tunel centralny do F10/11 "hexagon" kosztuje w detalu pod 2k, jestem w stanie ogarnąć go za 1300 zł ale to wciąż sporo 😑