Skocz do zawartości

Kilka pytań po zakupie x05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam kilka pytań bo ledwo kupiłem g05 i przytłacza mnie mnogością opcji. Mianowicie

1. Nie grają mi głośniki Bowersa na górze przy podsufitce. To się jakoś ustawia je? Niestety nie mogę też znaleźć ustawień tego systemu bo niema ikonki dźwięk chyba że muszę się rozłączyć z Car Play?

2. Jaki tam olej lać ? Ten lepszy czy wystarczy zwykły? 
3. Codziennie jeździcie na komforcie ?

Ps: Fotele mają tyle możliwości regulacji że idzie się pogubić 😉 

Opublikowano

Cześć, gratulacje zakupu 😉

Odpowiadając:

1. Ustawień szukaj w ustawieniach auta, a nie CarPlay. Nie, nie musisz się rozłączyć z CarPlay, po prostu wyjdź z niego przez przycisk Home na konsoli centralnej.

2. Odnośnie oleju jest inny wątek, dużo też zależy od tego jaką jednostkę wybrałeś.

3. U mnie 80% Comfort.

Opublikowano
  • Autor

1. Oki idę szukać . 
2. 40d ale poczytam o tych paliwach , mam nadzieję że znajdę 

Jakieś  podpowiedzi na początek na co zwrócić uwagę?

Opublikowano

Są różne szkoły odnośnie oleju - jedni od początku chcą stosować inne niż butelkowane BMW, inni stosują tylko to co leje ASO. Myślę, że w tym wszystkim najważniejsze jest, abyś przez pierwsze 2000 km nie żyłował silnika (o ile to nowe auto), po tym przebiegu wymienił olej + filtr, a potem wymiana co 10, 15 tys. km max. Osobiście uważam, że w tym scenariuszu najistotniejszy jest fakt, że wymiana jest częsta, a nie olej sam w sobie. Sam stosuję taką zasadę - wymieniam w ASO, na olejach ASO, ale często i myślę, że to pozwoli na długą żywotność silnika. Plus oczywiście unikanie korzystania z systemu Start/Stop (zwłaszcza na pierwszych światłach po zjechaniu z trasy lub w trakcie dynamicznej jazdy po mieście, spokojna jazda aż do rozgrzania silnika, itd.

Tu masz wątek:

Odpowiadając na twoje pierwotne pytanie: do twojego silnika również zalecany jest LL-12FE, czego potwierdzenie znajdziesz w instrukcji w aplikacji BMW Guide, lub w którymkolwiek ASO.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zawsze gdy jest możliwość wybrać ll-19fe/ll04 lepiej dla silnika wybrać takowy. 

LL-12FE jest bardziej pod zużycie paliwa jak ochronę silnika. 

spacer.png

Opublikowano

A to jeśli o ropę chodzi, to najlepsza ta kradziona, spuszczana z tira 😄 

Opublikowano

Kiedys szukałem porównania paliw premium i znalazłem dosyć dobre zestawienie, z którego wynikało że shell v-power diesiel ma nieco wyższą liczbę cetanową. Cała reszta to dodatki, z marginalnym wpływem na działanie silnika. Wbrew temu, co działy marketingu próbują wmówić - paliwa to normy i standardy - mogę się mylić, ale koła na nowo nikt jeszcze nie wymyślił.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

osobiście używam do paliwa archoil d6900, jak na razie 315 tyś w moim b47, nic się złego nie dzieje.

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
10 godzin temu, nomad66 napisał(a):

osobiście używam do paliwa archoil d6900, jak na razie 315 tyś w moim b47, nic się złego nie dzieje.

Stosuję dodatek do adblue, ale o dodatku do diesla nie pomyślałem. W jaki sposób aplikujesz? Od rezerwy do rezerwy i przy tankowaniu dolewasz 80ml do baku?

Co do paliwa samego w sobie - ja słyszałem jakoby paliwa BP były najgorszej jakości. Shell V-Power top 1 w zestawieniu.

Edytowane przez buster12

Opublikowano

Mój mechanik mówił: jak paliwo w zbiorniku jest do max 1 tygodnia to można lać tą wzbogaconą ropę; jeżeli dłużej niż tydzień to lać normalną bez tych dodatków.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, buster12 napisał(a):

W jaki sposób aplikujesz? Od rezerwy do rezerwy i przy tankowaniu dolewasz 80ml do baku?

zawsze przy tankowaniu przeliczam kilometry i zużycie, dolewam 1ml na 1 litr paliwa które tankuje. Tak jest wg instrukcji, to tak używam.

Do rezerwy staram się nie dopuszczać, zawsze staram się tankować jak jest jeszcze 20l+ w zbiorniku. Szybsza jazda na rezerwie może "zgrzać" paliwo, raczej wątpię, czy gorące paliwo jest dobre dla układu wysokiego ciśnienia: gorsze smarowanie czy chłodzenie układu, przynajmniej wg zasad fizyki. 🙃Niektóre starsze diesle miały przecież chłodnice paliwa, po coś one były.

Do adblue też stosuję dodatek i pomimo przebiegu również wszystko jest na miejscu i działa.

Opublikowano
6 minut temu, nomad66 napisał(a):

zawsze przy tankowaniu przeliczam kilometry i zużycie, dolewam 1ml na 1 litr paliwa które tankuje. Tak jest wg instrukcji, to tak używam.

Do rezerwy staram się nie dopuszczać, zawsze staram się tankować jak jest jeszcze 20l+ w zbiorniku. Szybsza jazda na rezerwie może "zgrzać" paliwo, raczej wątpię, czy gorące paliwo jest dobre dla układu wysokiego ciśnienia: gorsze smarowanie czy chłodzenie układu, przynajmniej wg zasad fizyki. 🙃Niektóre starsze diesle miały przecież chłodnice paliwa, po coś one były.

Do adblue też stosuję dodatek i pomimo przebiegu również wszystko jest na miejscu i działa.

Dzięki. Czyli spokojnie mogę zastosować zasadę - dystrybutor wskazuje X litrów = dolewam X ml środka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A ja lałem wspomnianego archoila. Mannoal 9930, pomarańczowe kleen flo, oilsyn power dna a aktualnie race dna. 

Nigdy nie skupiałem się na dokładnym dawkowaniu. Wręcz mam jakieś odczucie, że stosując power dna w dawce 150% zauważyłem jakąś pozytywną różnice. 

Tankuje w większości na Auchanie. 

I zasada do stosowania, to najpierw dodatek potem paliwo. 

Do adblue kiedyś kupiłem profilaktycznie tunap 987. 

spacer.png

Opublikowano
2 godziny temu, buster12 napisał(a):

Dzięki. Czyli spokojnie mogę zastosować zasadę - dystrybutor wskazuje X litrów = dolewam X ml środka.

Godzinę temu, Kuj0n napisał(a):

I zasada do stosowania, to najpierw dodatek potem paliwo. 

Hehe. I jak to pogodzić? 🤔

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, kenhor napisał(a):

Hehe. I jak to pogodzić?

po każdym tankowaniu kasujesz przebieg i potem zużycie od ostatniego tankowania
Przynajmniej  w f15 bez problemów tak robię, w g05 się nie da tak?

Ja leję dodatek zawsze przed tankowaniem

Opublikowano
Godzinę temu, nomad66 napisał(a):

po każdym tankowaniu kasujesz przebieg i potem zużycie od ostatniego tankowania
Przynajmniej  w f15 bez problemów tak robię, w g05 się nie da tak?

Ja leję dodatek zawsze przed tankowaniem

Są statystyki średniego spalania + przejechany przebieg m.in ostatniego tankowania.

Opublikowano
  • Autor

Ja kupiłem używane auto. Pytałem faktycznie o olej napędowy;) 

Mam 50 tys przebiegu ale olej był wymiany po 2 tys i później co 10 tys km

Pierwszy  raz zalałem tego lepszego diesla ale już wiem że będę lał standardowego. Jeszcze tylko nie wiem gdzie. 
Ogólnie bmw x05 to przepiękna bestia po pierwszych kilku dniach. Środek jest bajeczny. Sposób spasowania materiałów, ich zastosowanie bajka. I w nocy świecące głośniki dla mnie ultra bajer a B&W gra bajecznie. Ogólnie dalej się dużo uczę bo jednak między passatem jest przepaść;) 

Dobrze  że grill jest delikatnie podświetlony a nie jak g nowej 5.

to jak działa samo parkowanie to też bajer tylko jeszcze nie umiem wybrać miejsca do końca w którym chciałbym żeby zaparkował;)
No i silnik 40d … bajka …