Skocz do zawartości

Ori felgi i ich trwałość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy czy u was też pojawiają się purchle na ori felgach? Głównie od środka ale na zewnątrz też są takie utlenienia alu szczególnie wokół kapselka.

Mam dwa komplety od nowości. Zakupione w 2017 roku. Przejechane 140kkm. Letnie wypadają, że jeżdżą około 4-5 miesięcy. Jeden na zime 18' a letnie 19'. Na obu widać to samo. Fabryka to Ronal

Prawie zawsze myje całe komplety po sezonie zanim trafią na stojak. Opony też potrajtowane Endurance od Megsa.

Jakieś pomysły?

Opublikowano
Godzinę temu, Lukasmat napisał(a):

Koledzy czy u was też pojawiają się purchle na ori felgach? Głównie od środka ale na zewnątrz też są takie utlenienia alu szczególnie wokół kapselka.

Mam dwa komplety od nowości. Zakupione w 2017 roku. Przejechane 140kkm. Letnie wypadają, że jeżdżą około 4-5 miesięcy. Jeden na zime 18' a letnie 19'. Na obu widać to samo. Fabryka to Ronal

Prawie zawsze myje całe komplety po sezonie zanim trafią na stojak. Opony też potrajtowane Endurance od Megsa.

Jakieś pomysły?

Mi w zaprzyjaźnionym warsztacie detailingowym polecano powłokę ceramiczną na felgi. Ale taką powłokę też trzeba odnawiać co jakiś czas. Skutecznie zabezpiecza przed korozją, nie osadza się na nalot pyłu z klocków i łatwiej się takie felgi myje. Polecałbym też myć felgi częściej, szczególnie w zimie gdy sól na drogach.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Potwierdzam. Powłoka ceramiczna + odpowiednia pielęgnacja i nie ma żadnych problemów przez przynajmniej 3-4 lata. Felgi jak nowe.

Opublikowano

Tymczasem ja nie myjący felg w ogóle (nie licząc przy okazji mycia szarych aut raz na ruski rok bo nic na nich nie widać) i nie mający żadnych purchli:

Screenshot2025-11-11at00-00-56lookingawaymeme-SzukajwGoogle.png.297a1b0844ad4c4231375efb81621d28.png

Opublikowano
  • Moderatorzy

Purchli może i nie masz, ale jakbym Ci pokazał jak syfiaste masz felgi to byś się za głowę złapał ? I potem byś je mył co tydzień. Butów też nie czyścisz przez rok nawet jak nic na nich nie widać? To, że nie widać, nie znaczy, że nie ma tam brudu.

Opublikowano

Ale ja nie twierdzę że mam czyściutkie felgi, tylko że przemywam je powierzchownie żeby jako tako z dala wyglądały, ale do środka z bliska lepiej nie zaglądać. ?
Purchle nie wyjdą jak nie mają dostępu do powietrza dzięki brudowi. ?

a31fdef5a624f4e0202d4ee9088c0369.jpg.8a9626cd0e706309620888f41ecd7f14.jpg

Kiedyś miałem wzrok -12 teraz -2, może przez to jakoś nie przykładam ogromnej uwagi do detali, bo bez soczewek i tak g*&%# widzę. Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal.. ?
W G20 mam dwa komplety to można by to potraktować chemią na spokojnie, a w G11 jeden to co, mam auto na klockach zostawić żeby felgi dokładnie umyć, o tak:? ?

xga-16x9-szkic-kradzieze-na-targowku-1721919299.thumb.jpg.e50ab061a5a0de27af9ba723b3d61d83.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ceramikę najlepiej nakładać na zdjętych kołach ? Zdecydowanie. Inaczej ciężko się dostać do wewnętrznej części felg. Auto w tym czasie nie musi stać na cegłach. Wystarczy założyć drugi komplet kół. Natomiast takie bieżące, cotygodniowe czy tam co dwutygodniowe mycie może się jak najbardziej odbywać na zamontowanych kołach ? Po sezonie znowu zdejmujesz i można zobaczyć co tam od środka słychać. Przy czym zdajesz sobie sprawę, że samo pryskanie nawet na najlepszej myjni bezdotykowej, jedynie kurz opłucze i to też tylko "jako tako"? ? Zwłaszcza jak nie myjesz regularnie tylko raz na ruski rok. O myciu każdej części samochodu można napisać poemat, ale w kwestii kół/felg: odpowiednia chemia dedykowana do mycia kół, deironizer od czasu do czasu (żeby pozbyć się m.in. pyłu z klocków hamulcowych i lotnej rdzy), a jak widzisz, że masz tam jakieś cząstki lotnego asfaltu to i Tar&Glue Remover musi wjechać. No i szczotka do mycia felg. Bez dedykowanej chemii i szczotki to w sumie tak jakbyś chciał umyć zęby przepłukując je tylko wodą.

Muszę pstryknąć zaktualizowaną bazę kosmetyków, bo obecnie produktów jest ze 2x więcej (akurat mam fazę na Ultracoat, ale przerabiałem różne) ? Na początek jednak poniższy zestaw powinien wystarczyć ?

image.thumb.png.5439148e42f103045de2d6028c640628.png

Opublikowano
  • Moderatorzy
7 godzin temu, s0nar napisał(a):

Muszę pstryknąć zaktualizowaną bazę kosmetyków, bo obecnie produktów jest ze 2x więcej

To ja już ten etap mam za sobą ?

Zawsze dążyłem do optymalizacji i finalnie wychodzi że mam 2 zestawy:

- Przygotownie do ceramiki: APC, Iron, Magic Sponge na płynie do mycia naczyń, spirol i Avalon King

- Utrzymanie ceramiki: APC i syntetyczny wosk do lakieru, a do felg Iron dodatkowo.

A co do pytania autora tematu - tak pod kapslami mam korozję. Pewnie ze względu na duże róznice temperatury przenoszone z tarcz hamulcowych. Druga opcja to uszkodzenia lakieru które są nieuniknione przy wyważaniu kół. Kapsle też miały purchle, to po nastu-latach je wymieniłem na nowe.

I tak felgi też ceramiką mam zrobione nawet w środku. Pewnie napiszesz, że mogłem "tar and glue remover" użyć żeby doczyścić te czarne miejsca, a prawda jest taka, że już mi się nie chciało. I tak mi się wydaje, że felgi tak doczyściłem pierwszy i ostatni raz. ?

qra9yUE.jpeg

sYQEgJX.jpeg

Tu jeszcze trochę ściemniane bo miałem resztkę Meguiarsa TireShine do opon, który i tak szybko schodzi, więc dla mnie nie ma sensu.

image.png.f7c0f69f2e94beffb2b59c5ddc33c1d9.png

Opublikowano

Dla zainteresowanych uplywem czasu, u mnie w fabrycznych 10 letnich felgach sprawa wyglada tak ze individuale ktore byly z dopłatą kilkanaście tys wyglądają jak nowe (poza zadrapaniami)

A zimowa fabryka 17" tez 10 letnie sa już spruchniałe jak owrzodzona prostytutka 

Nie dbam o felgi myje je drażniącą chemią najczęściej k2 rotor , felgi nigdy nie odnawiane. 

20251111_110642.jpg

20251111_110700.jpg

20251111_110738.jpg

20251111_110803.jpg

20251111_110821.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, madseason napisał(a):

To ja już ten etap mam za sobą ?

A potem piszesz:

2 godziny temu, madseason napisał(a):

- Przygotownie do ceramiki: APC, Iron, Magic Sponge na płynie do mycia naczyń, spirol i Avalon King

- Utrzymanie ceramiki: APC i syntetyczny wosk do lakieru, a do felg Iron dodatkowo.

Obawiam się że nie masz tego etapu za sobą, trochę Ci przeszło okej, ale nie całkowicie. ?
Ja miałbym ten etap przed sobą bo ostatnio kupiłem K2 APC Strong Pro żeby się pozbyć starych 'concretewaterspotów' po wodzie cieknącej z betonowego sufitu jak awaryjnie gdzieś auto stało i %*uja to dało także pier*&le ten cały detailing. ?

27 minut temu, Użytkownik525xd napisał(a):

Nie dbam o felgi myje je drażniącą chemią najczęściej k2 rotor , felgi nigdy nie odnawiane. 

Właśnie ciekawe ile byś wydał i poświęcił czasu na dbanie o felgi jak detailingowcy lepsi od profesjonalistów powyżej (to nie ironia tylko moje największe wyrazy uznania), a ile teraz wyjdzie ich odnowienie bez zawracania sobie nimi głowy wcześniej. ?

PS. Jak już jesteśmy w temacie felg to polecicie czym potraktować czarne 817M które miejscami już nazbierały lekkie przycierki (idźcie do ch*&% z wąskimi uliczkami, to wszystko powinno być jednokierunkowe, a nie że 5 metrową kolubryną wymijasz się na krawężolcach ostrych jak maczeta..), chciałbym to malnąć odtłuszczaczem i czarnym sprejem bo przez jedną przycierkę na feldze nie będę jej oddawał do odnowienia i auta stawiał na klockach na tydzień.. Ktoś może coś poradzić/polecić żeby to nie zeszło po pierwszym myciu? ?

Edytowane przez Markok

Opublikowano
  • Moderatorzy

Obawiam się, że w domowych warunkach nie zrobisz tego porządnie. Tu by się przydało piaskowanie i malowanie proszkowo całości.

Wiem, że łatwo się mówi, ale najważniejsza jest profilaktyka i unikanie problemów, które na własne życzenie niektórzy na siebie sprowadzają. Omijanie dziur, studzienek, a od krawężników jak najdalej. Tak jak od wulkanizatorów, bo oni ze swoim pneumatem i rękawicami upaćkanymi w smarze i brudzie mają w nosie powłokę felg klienta. Regularne czyszczenie (również, a może nawet przede wszystkim zimą kiedy ulice są zasolone), wycieranie do sucha po myciu (lub jeszcze lepiej - suszenie bezdotykowe dmuchawą), brak mechanicznych uszkodzeń i felgi naprawdę latami będą wyglądały jak nowe. Być może na renowację raz na 10 lat wyda się mniej pieniędzy niż na regularne zakupy chemii, ale ten droższy wariant sprawi, że auto będzie codziennie lśniło i wyglądało jak nowe. Przy okazji można miło spędzić czas i jednocześnie się poruszać, bo nikt mi nie powie, że to nie jest praca wymagająca sporego wysiłku fizycznego. Dla mnie to fajna odskocznia od pracy przy biurku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mam dwa komplety kół. Zimowe 18" wzór 619 i letnie 19" wzór 664m

Felgi zimowe z 2017 wyjechal na nich z fabryki, letnie kupiłem uzywany komplet w 2021 ale miały na sobie opony z 2018 wiec mozna powiedzieć ze oba kompety felg maja 7-8 lat. Na żadnych nie mam jeszcze ani jednego purchla.

Ale tez jak wyżej, dobrze myte i powloka nałożona. 

??

Opublikowano
  • Autor

Ja od początku bardzo dbam o auto. Od 2015 jestem freakiem detailingowym. Nie będę robić fotek 3 półek z kosmetykami samochodowymi i wszelakimi akcesoriami. Fibr mam chyba z 50. Samych do osuszaniq jakieś 12 a są to duże ręczniki typu 90x70cm i gradacji do 1200gsm.

Jeśli nie macie problemów to wychodzi na to, że któraś z chemii zrobiła swoje. Może niewypłukałem kiedyś kilka razy z rzędu i to zrobiło swoje. Zawsze używałem zielonej Tuga do alu ale chyba zbyt mocny środek. Miałem też na poczatku powłoke ceramiczną robioną razem z powłoką na całym aucie. Nie jestem wielkim fanem powłok na felgach.

Teraz tymczasowo zabezpiecze te wszystkie purchle podkładem epoksydowym a po zimie trzeba będzie lakierować oba komplety.

Opublikowano

Ja mam ori na zimę 18, dokładnie i często myje kola w zimie i po. Żadnych purchli nie mam. Purchle będą albo od soli albo od chemii która stosujemy na koła.  Np te super preparaty ala krwawa felga nie powinny być często stosowane bo są żrące . Niestety trzeba myć często a mniej agresywna chemią.