Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może kogoś zainteresuje jak BMW F40 sprawuje się po ponad 4 latach eksploatacji (252 tys km). 

W ogólnym skrócie - bardzo dobrze 🙂 Kupiłbym nowy, ale póki co za dobrze mi się jeździ. No ale wiadomo, jakby ktoś dał dobrą ofertę hmm. Do rzeczy - co się popsuło:

dwie awarie były poza gwarancją to niesprawny led świateł dziennych - naprawa w serwisie specjalizującym się w BMW 1220 zł oraz bład czujnika odpowietrzającego bak (400 zł)- wymieniłem go sam.

Cała reszta obsługi to typowe wymiany filtrów świec itd w ASO oraz naprawy gwarancyjne. Olej co 15 tys km, reszta zgodnie z harmonogramem producenta.

Jeden check engine - wymiana zaworu wastegate (gwarancja). Dwa razy wymieniona szyba czołowa po uderzeniu kamienia, wymiana projektorka logo bmw pod lusterkiem. Raz wymieniono klocki tylne z płynem hamulcowym (ASO 2 tys zł). 

Co dziwne - zawieszenie nie ruszane, pasek osprzętu czy rozrząd, łożyska kół - wszystko bez zarzutu w opinii ASO i diagnosty SKP. Klocki przednie zużyte w 2/3 dopiero (252 tys km!) . Nie ma potrzeby dolewania oleju między wymianami. Spalanie z całego okresu około 5.6 l/100km. To auto prywatne, nie żadna firma czy leasing. 

Nie pytam, czy ktoś ma większy przebieg bo wg statystyk apki BMW mam ciągle "spedziles wiecej czasu w swoim bmw niz 100% społeczności" 🙂

IMG_20250513_152045.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Cześć, uzupełnij jak rok produkcji, jaka wersja wyposażenia licznik full led? Tarcz nie ruszałeś przez ten okres?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, F55 napisał(a):

Cześć, uzupełnij jak rok produkcji, jaka wersja wyposażenia licznik full led? Tarcz nie ruszałeś przez ten okres?

Rok 2021 (31 maja odebrałem). Kupiony w BMW Dynamic Motors w Toruniu i tam serwisowany. Silnik b38 1.5 benzyna 136 koni wersja Sportline. ledy adaptacyjne skrętne, tarcze hamulcowe zdaniem mechanika wciąż trzymają wymiar (ledwo wyczuwalny rant)

Edytowane przez Ku Ba
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 godzin temu, Ku Ba napisał(a):

tarcze hamulcowe zdaniem mechanika wciąż trzymają wymiar (ledwo wyczuwalny rant)

To trzymają wymiar czy mają ledwo wyczuwalny rant? Bo to bywają 2 różne rzeczy w zależności jak są zaprojektowane hamulce może nie być rantu a tarcza i tak nie będzie miała minimalnej grubości. 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

To trzymają wymiar czy mają ledwo wyczuwalny rant? Bo to bywają 2 różne rzeczy w zależności jak są zaprojektowane hamulce może nie być rantu a tarcza i tak nie będzie miała minimalnej grubości. 

zdaniem ASO wymiar trzymają, jeszcze ileś brakuje do granicznej wartości, a moim zdaniem laika jak sprawdziłem jest ledwo wyczuwalny rant 🙂

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelo9 napisał(a):

gdzie Ty chlopie jezdzisz? 63k rocznie? 😬

dojazdy do pracy, wakacje, weekendowe wycieczki i tak się zbiera. kilka lat temu auto było dla dwóch rodzin to robiłem ponad 70 tysiecy rocznie. głownie autostrady oczywiście. 

Opublikowano

Licznik full lecz czy normalny? Jeśli normalny to nie miałeś problemów z podświetleniem?, typowa bolączka tego typu licznika..

Opublikowano
7 godzin temu, F55 napisał(a):

Licznik full lecz czy normalny? Jeśli normalny to nie miałeś problemów z podświetleniem?, typowa bolączka tego typu licznika..

licznik kolorowy duży ID7. od marca 2021 nie dalo sie zamówić małej nawigacji a ja wlasnie wtedy składałem zamówienie. zero problemów wyświetlaczem

Opublikowano

Gratuluje! U mnie 126.000 km od lutego 2021 r. i totalny brak awarii. Nigdy sie nawet system nie zawiesil, ani zaden check. 

Zrobilem pod koniec kwietnia duzy serwis troche na swoje "widzi misie", bo musialem klocki tyl wymienic. ASO odrazalo, ale poszedl komplet hamulcow przod i tyl z tarczami tak by byl spokoj na kolejna setke. Wiecej o o statnim serwisie tutaj. Tak samo - jak sie trafi chetny to bedzie bodziec do zmiany auta. A jak nie to wycieczka do Australii. 

Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 21:25, Ku Ba napisał(a):

wszystko bez zarzutu w opinii ASO i diagnosty SKP

ASO ani diagnosty nie brałbym za wyznacznik 🙂

W dniu 1.07.2025 o 21:25, Ku Ba napisał(a):

Klocki przednie zużyte w 2/3 dopiero (252 tys km!)

Pomimo że brzmi niewiarygodnie to ja jestem w stanie w to uwierzyć. Tylne już wymieniałeś, a skoro jeździsz głównie autostradami to wnioskuję że czesto korzystasz z tempomatu? BMW na tempomacie używa głównie tylnego hamulca stąd zapewne szybsze zużycie tylnych klocków (+ dodatkowo Auto Hold się też temu przyczynia). A co do przednich - mój teść pierwsze tarcze wymieniał po 320kkm, a pierwsze klocki robił po niespełna 200. Sam nie wiem jak to możliwe, ale jednak 🙂

Mówili, że B38 to awaryjnie zapalniczki, a Twój przykład pokazuje że jednak nie tak bardzo 😉 Świetny wynik w tak krótkim czasie, gratuluję. Silnik ma szanse wystygnąć? 😄

Opublikowano
15 godzin temu, karlos91 napisał(a):

A jak nie to wycieczka do Australii.

No to zatłuczesz kilometrów 🤣

Opublikowano
9 godzin temu, KucaQ napisał(a):

ASO ani diagnosty nie brałbym za wyznacznik 🙂

Pomimo że brzmi niewiarygodnie to ja jestem w stanie w to uwierzyć. Tylne już wymieniałeś, a skoro jeździsz głównie autostradami to wnioskuję że czesto korzystasz z tempomatu? BMW na tempomacie używa głównie tylnego hamulca stąd zapewne szybsze zużycie tylnych klocków (+ dodatkowo Auto Hold się też temu przyczynia). A co do przednich - mój teść pierwsze tarcze wymieniał po 320kkm, a pierwsze klocki robił po niespełna 200. Sam nie wiem jak to możliwe, ale jednak 🙂

Mówili, że B38 to awaryjnie zapalniczki, a Twój przykład pokazuje że jednak nie tak bardzo 😉 Świetny wynik w tak krótkim czasie, gratuluję. Silnik ma szanse wystygnąć? 😄

Tak jak mówisz, u mnie ten auto hold zużyl tylne klocki. nie wiedziałem ze tak to działa. w poprzednim audi klocki robiłem przód tył na 270kkm. ja zawsze tak jeżdżę. a auto ma szanse stygnąc, np teraz stoi tydzień na okęciu bo wyleciałem za granicę. serio ludzie jeżdżą wiecej osobówkami - 90 tys km rocznie do zrobienia (ale służbowo). ja się dziwię, że inni tak mało jezdżą. 

Opublikowano
20 godzin temu, Ku Ba napisał(a):

ja zawsze tak jeżdżę. a auto ma szanse stygnąc, np teraz stoi tydzień na okęciu bo wyleciałem za granicę. serio ludzie jeżdżą wiecej osobówkami

Mój komentarz miał charakter humorystyczny 😉

20 godzin temu, Ku Ba napisał(a):

ja się dziwię, że inni tak mało jezdżą. 

No widzisz, to jesteśmy dwoma "skrajnościami". Ty robisz ~60kkm rocznie i dziwisz sie jak mozna jeździć mniej, a ja obydowma moimi BMW nie przekraczam łącznie 15kkm i zastanawiam sie jak da się robić tak duże przebiegi 🙂 Grunt że zawsze do celu 💪