Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy warto aktualizowac w serwisie nawigacje za 415/rok  zł czy zrobic to recznie samemu i jaka to bedzie różnica w działaniu teraz informuje mnie o korkach itp.?

Opublikowano (edytowane)

czyli te 400 zł to płace za co? niby aktualizacja mapy , a jak sobie samemu wgram to po bede miał zaktualizowaną mapę ale bez opcji o korkach czy ona ma w sobie taką opcję po aktualizacji.

Edytowane przez Listwa
Opublikowano (edytowane)

Ja mam kupione na 'Black Frajer' pakiet aktualizacji map (za bodaj 200zł) i pakiet connected professional (za bodaj 300zł, booster xl się nazywał) który ma w sobie wiele rzeczy w tym RTTI - Real Time Traffic Information (informacje o ruchu drogowym, korkach i omijanie ich), za 400zł chyba Ci zaktualizują jak już masz ten pakiet ale nie chce Ci się bawić samemu z pendrajwem/ściąganiem/instalacją mapy. Wątpię że to cena razem z pakietem jeśli go nie masz, bo ASO zdzierają niemiłosiernie za takie komputerowe/aktualizacyjne tematy.. Chociaż w sumie piszesz 415/rok więc to raczej z pakietem, to w sumie nie najgorsza cena jeśli nie brać promocji na Black Frajer pod uwagę (bodaj -20%), ale samemu to jest chwila roboty, a głównie oczekiwanie na ściągnięcie i instalację, więc dla mnie zawsze na dobry obiadek zaoszczędzone.

Screenshot2025-06-22at13-41-10BMWConnectedDriveBMW_pl.png.3693b8674156dc7c312fa71922068c8d.png

Edytowane przez Markok
Opublikowano (edytowane)

RTTI zawsze będzie kiepskie, bo zbiera dane tylko z samochodów BMW z tego co wiem, więc każda ogólnodostępna apka do nawigacji, czy wo Waze czy mapy Apple bądź Google będzie w tym lepsza, bo analizę wykonuje na większych danych. Ale jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie tej informacji.

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano
16 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

RTTI zawsze będzie kiepskie, bo zbiera dane tylko z samochodów BMW z tego co wiem, więc każda ogólnodostępna apka do nawigacji, czy wo Waze czy mapy Apple bądź Google będzie w tym lepsza, bo analizę wykonuje na większych danych. Ale jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie tej informacji.

Nie, RTTI bierze dane z HERE. Jak dotąd nie zauważyłem większych rozbieżności między RTTI, a mapami Google.

• Dziękuję 3
Opublikowano

Dokładnie.

Nie jestem jakimś wielkim fanem wbudowanej mapy, ale wtedy kiedy z niej korzystam, to nie sprawia wielkich problemów. Największe zastrzeżenie to długi czas "nauki", że Trasa Kaszubska od węzła Bożepole Wielkie jednak jest przejezdna i nie trzeba jechać wioskami.

Google Maps ogarnęło to dużo szybciej.

• Moderatorzy
Opublikowano
19 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

RTTI zawsze będzie kiepskie, bo zbiera dane tylko z samochodów BMW z tego co wiem

Źródłem danych do RRTI jest HERE

Kiedyś znany z Ovi maps Nokii. 

Dla ciekawostki można znaleźć, że właścicielami HERE są BMW, VW, Mercedes, Intel, Mitsubishi, Bosch, Continental, Pioneer. 

Z danych HERE oprócz powyższych korzysta, np. garmin, hyundai i toyota.

Zależność jaką zauważyłem w porównaniu do Google Maps jest taka, że RTTI zawsze wskazuje trochę mniejsze korki niż google ale według mnie nadal działa poprawnie.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1

spacer.png

Opublikowano

Jak sprawdzić jaką wersję mapy się ma oraz jaka jest najnowsza? Skąd można ściągnąć nową mapę i czy jest w necie  jakaś instrukcja instalacji nowej mapy? Myślałem że to się aktualizuję samo jak ma się wykupione Aktualizacje Map.

• Moderatorzy
Opublikowano

Jak masz wykupioną aktualizacje zdalne to będą pobierane przez samochód

A jak chcesz to robić samodzielnie to ściągasz na dysk, rozpakowujesz, wgrywasz na dysk przenośny, podłączasz do portu USB i jak masz starszą wersję w samochodzie to się samo zaczyna aktualizować.

Linki do map są w dziale nawigacja lub ze strony BMW (jak masz wykupiony abonament). 

Aby sprawdzić wersję nawigacji w BMW G20, należy przejść do menu nawigacji, otworzyć widok mapy, a następnie nacisnąć przycisk "OPTIONS" na kontrolerze iDrive. W menu "Ustawienia nawigacji" należy wybrać opcję "Pozycja i wersja", a następnie "Informacje o wersji oprogramowania" 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Można już pobrać nową aktualizacje map do nawigacji - Road Map Europe Live 2025-3 w My BMW , dla tych co mają wykupione w Bmw Connected Drive

Opublikowano

A to ciekawe bo ja widzę tylko Road Map EUROPE Joy 2025-2. Czym się różni wersja Joy od Live i dlaczego nie widzę wersji 3?

Opublikowano
W dniu 26.06.2025 o 11:32, Shudder napisał(a):

A to ciekawe bo ja widzę tylko Road Map EUROPE Joy 2025-2. Czym się różni wersja Joy od Live i dlaczego nie widzę wersji 3?

• JOY to format map zaprojektowany dla nowszych modułów MGU‑21 używanych we współczesnych BMW (iDrive 8). Nazywany też „MGU‑21” według forum użytkowników

• LIVE to format przeznaczony dla starszych jednostek MGU, czyli wcześniejszej generacji. Oznaczany po prostu jako „MGU” .

Opublikowano
2 godziny temu, R4dek napisał(a):

• JOY to format map zaprojektowany dla nowszych modułów MGU‑21 używanych we współczesnych BMW (iDrive 8). Nazywany też „MGU‑21” według forum użytkowników

• LIVE to format przeznaczony dla starszych jednostek MGU, czyli wcześniejszej generacji. Oznaczany po prostu jako „MGU” .

Jakbyś mógł się jeszcze podzielić skąd jest ta informacja?

Opublikowano
18 minut temu, Shudder napisał(a):

Jakbyś mógł się jeszcze podzielić skąd jest ta informacja?

Chatgpt

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

a ta aktualizacja reczna na stronie bmw prawie 32 gb zaktualizuje mi mape ona jest darmowa.

Road Map EUROPE Live 2025-3   

aktualnie do pobrania /

Edytowane przez Listwa
Opublikowano

Chyba jeszcze może być potrzebny kod FSC aby zrobić taką aktualizację 

Opublikowano

Moze ktoś bystrzejszy jest z okoli Redy chetniepodjade z suwenirem mam jeszcze kilka pierdułek , jak ogladac you tube itp.

Opublikowano

Aktualizowałem ostatnio moją i jest to dziecinnie proste i nie potrzeba żadnych kodów FSC.

Logujesz się na https://www.bmw.pl/pl/shop/ls/cp/connected-drive i tam możesz sprawdzić czy masz dostępną aktualizację mapy.

W prawym górnym rogu klikasz na ikonę ludzika i wybierasz moje pojazdy. Następnie aktualizacja mapy. I tu powinna się pojawić informacja o nowszej wersji.

Następnie przechodzisz do ręcznej aktualizacji mapy i ściągasz BMW download manager.

Pozainstalowaniu odpalasz ten program i on Cię pokieruje krok po kroku. Do przejścia przez ten proces potrzebujesz ok 60GB wolnego miejsca na komputerze i Pendrive o pojemności co najmniej 64GB.

Jak już program ukończy przygotowanie Pendrive to podpinasz go do portu USB w pojeździe, wybierasz mapy -> ustawienia -> aktualizacja i tam będziesz miał możliwość rozpoczęcia aktualizacji mapy. U mnie to zajęło ok 15-20minut. Po aktualizacji musiałem ponownie wejść w funkcjęaktualizacji żeby wymusić ponowne uruchomienie mapy. Na tym kończy się aktualizacja i możesz wyjąć Pendrive.

• Lubię to 1
Opublikowano

U Mnie po zainstalowaniu pendrive do USB sam się pyta czy aktualizować , klikam Ok. i sam rozpoczyna aktualizacje - po zakończeniu sama się restartuje.

Opublikowano
9 godzin temu, Wojtek HZ napisał(a):

U Mnie po zainstalowaniu pendrive do USB sam się pyta czy aktualizować , klikam Ok. i sam rozpoczyna aktualizacje - po zakończeniu sama się restartuje.

No tak chyba powinno być, aleu mnie nic nie wyskoczyło. Wtedy trzeba wejść w aktualizację w ustawieniach mapy i wymusić to ręcznie.

Opublikowano

U Mnie wszystko się samo ustawia , już trzeci raz aktualizuje mapy z pendrive i dla mnie wszystko jest Ok.

Może u Ciebie jest coś źle ustawione i dlatego jest taka sytuacja.

Opublikowano
W dniu 30.06.2025 o 10:51, Shudder napisał(a):

Aktualizowałem ostatnio moją i jest to dziecinnie proste i nie potrzeba żadnych kodów FSC.

Logujesz się na https://www.bmw.pl/pl/shop/ls/cp/connected-drive i tam możesz sprawdzić czy masz dostępną aktualizację mapy.

W prawym górnym rogu klikasz na ikonę ludzika i wybierasz moje pojazdy. Następnie aktualizacja mapy. I tu powinna się pojawić informacja o nowszej wersji.

Następnie przechodzisz do ręcznej aktualizacji mapy i ściągasz BMW download manager.

Pozainstalowaniu odpalasz ten program i on Cię pokieruje krok po kroku. Do przejścia przez ten proces potrzebujesz ok 60GB wolnego miejsca na komputerze i Pendrive o pojemności co najmniej 64GB.

Jak już program ukończy przygotowanie Pendrive to podpinasz go do portu USB w pojeździe, wybierasz mapy -> ustawienia -> aktualizacja i tam będziesz miał możliwość rozpoczęcia aktualizacji mapy. U mnie to zajęło ok 15-20minut. Po aktualizacji musiałem ponownie wejść w funkcjęaktualizacji żeby wymusić ponowne uruchomienie mapy. Na tym kończy się aktualizacja i możesz wyjąć Pendrive.

Tylko to co Ty piszesz to raczej dotyczy użytkowników którzy mają wykupione aktualizacje. 

Aby pominąć płatność w bmw, ściągnąć nowa mapę do nawigacji z forum, bez kodu FSC nie ruszy. 

Przynajmniej u mnie tak jest i w poprzednich seriach E i F też tak miałem. 

Ja nie mam żadnych opcji do navi po naciśnięciu ikony ludzika. 

W pierwszym poście @Listwa zastanawia się czy warto to kupić w aso czy same ściągnąć. 

Opublikowano

na razie tez tak zrobiłem i zadziałało , tylko nie wiem jak ukonczy mi sie waznosc to bedzie trudniej ale wtedy bede myslał.