Skocz do zawartości

Driving Assistant Professional

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Moderatorzy

Pozostaje zebrać te maile i wysłać do centrali w Monachium i zapytać o kompetencje lokalnych reprezentantów i co ważniejsze jak to działa w zależnie od kraju (kontynentu) wg producenta.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

U mnie podobnie, chciałem to przetestować, w momencie włączenia kierunkowskazu automatycznie ikonka asystenta zmienia kolor na szary i oczywiście auto nie zmienia pasa.

Opublikowano

Jeśli macie systemy Profesional  (5AU) to można to to dokodować (jak również inne opcje - asystenta świateł, pierwszeństwa przejazdu, zdjęcie blokady na region itp.) Mogę ogarnąć zdalnie, zapraszam na priv 🙂. Sam sobie dokodowałem mnóstwo rzeczy (automatyczne tworzenie awaryjnego pasa ruchu itp. itd).

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Czytam tą dyskusję i jestem trochę zagubiony. Mam też związku z tym kilka pytań - przesiadam się z Volvo z pilot assist - tam auto jedzie środkiem pasa jak włączę tempomat, nieważne czy jestem na autostradzie, w mieście czy gdziekolwiek o ile w miarę widać pasy na jezdni lub brzeg jezdni. Jak się zatrzyma to muszę kliknąć na kierownicy lub dotknąć gazu i rusza ponownie, trzyma się środka, ale wymaga rąk na kierownicy. Nie ma żadnych ograniczeń typu do 60 itd, rozpędza się od zera do ustawionej prędkości na tempomacie (max do 140, później już nie skręca kierownicy sam). Czy DAP w BMW działa podobnie? W sensie czy mogę w mieście w korku jechać trzymając rękę na kierownicy i powiedzmy czytać smsa, a on będzie sam skręcal, przyspieszał i zwalniał? A na autostradzie? Bo jeżeli to wszystko nie działa, to za co się dopłaca w sumie niemałą kasę?

Edytowane przez crowley

Opublikowano

DAP zachowuje się na pewno lepiej niż Pilot Assist którego testowałem kilka razy.

Tak, w dużym skrócie auto będzie częściowo autonomicznie jechać - trzeba mieć jednak na uwadze to że są kamery na podczerwień które obserwują czy patrzysz na drogę.

Pominę pomysły z czytaniem smsów w trakcie jazdy 🫢

Opublikowano
15 minut temu, komoornik napisał(a):

DAP zachowuje się na pewno lepiej niż Pilot Assist którego testowałem kilka razy.

Tak, w dużym skrócie auto będzie częściowo autonomicznie jechać - trzeba mieć jednak na uwadze to że są kamery na podczerwień które obserwują czy patrzysz na drogę.

Pominę pomysły z czytaniem smsów w trakcie jazdy 🫢

Wiele było postów właśnie o tych kamerach co monitorują kierowce. Ja też ją mam i u mnie nic się nie dzieje. 

Muszę tylko trzymać rękę na kierownicy a patrzeć mogę gdzie chce. 

Opublikowano
44 minuty temu, crowley napisał(a):

Czytam tą dyskusję i jestem trochę zagubiony. Mam też związku z tym kilka pytań - przesiadam się z Volvo z pilot assist - tam auto jedzie środkiem pasa jak włączę tempomat, nieważne czy jestem na autostradzie, w mieście czy gdziekolwiek o ile w miarę widać pasy na jezdni lub brzeg jezdni. Jak się zatrzyma to muszę kliknąć na kierownicy lub dotknąć gazu i rusza ponownie, trzyma się środka, ale wymaga rąk na kierownicy. Nie ma żadnych ograniczeń typu do 60 itd, rozpędza się od zera do ustawionej prędkości na tempomacie (max do 140, później już nie skręca kierownicy sam). Czy DAP w BMW działa podobnie? W sensie czy mogę w mieście w korku jechać trzymając rękę na kierownicy i powiedzmy czytać smsa, a on będzie sam skręcal, przyspieszał i zwalniał? A na autostradzie? Bo jeżeli to wszystko nie działa, to za co się dopłaca w sumie niemałą kasę?

DAP będzie dodatkowo ruszał sam w korku, bez dotykania czegokolwiek. I do prędkości 15-20 km/h nie musisz nawet trzymać kierownicy, jedzie zupełnie sam.

Opublikowano
9 godzin temu, crowley napisał(a):

Tempomat adaptacyjny utrzymuje dystans za danym pojazdem i prędkość tego pojazdu lub zadana prędkość jak masz pusto. Jak nie masz asystenta pro to jedynie masz wspomaganie pasa ruchu, czyli system Ci skontruje jak uzna, że będzie nie zamierzone opuszczenie pasa ruchu. Jak masz system pro to masz utrzymania pasa ruchu na autostradzie, można przejechać cała trasę autostradą lekko trzymając kierownice jedna reka, samochód jedzie sam tylko nadzorujesz. To działa. W miescie systemy pro są genialne, w korku przy niskich prędkościach nawet nie wymaga trzymania kierownicy, nie raz przejechałem kilku kilometrowy korek bez dotykania kierownicy i pedałów. Polecam.

Opublikowano
W dniu 12.03.2026 o 00:02, munzel napisał(a):

Muszę tylko trzymać rękę na kierownicy a patrzeć mogę gdzie chce. 

Tak działa jak auto jest w ruchu. Jak się zatrzyma w korku i będziesz patrzył w bok to nie ruszy. Przy najmniej u mnie tak działa. Testowałem to z ciekawości w różnych sytuacja i podczas jazdy nie udało mi się wywołać żadnego komunikatu, natomiast jak auto stanęło i patrzyłem przez boczną szybę to nie ruszyło do póki nie spojrzałem na wprost.

Opublikowano

U mnie w połowie przypadków rusza w korku, nawet gdy patrzę za boczną szybę. W połowie innych daje sygnał, żeby skupić uwagę i patrzeć na wprost. 

Opublikowano
23 godziny temu, Shudder napisał(a):

Tak działa jak auto jest w ruchu. Jak się zatrzyma w korku i będziesz patrzył w bok to nie ruszy. Przy najmniej u mnie tak działa. Testowałem to z ciekawości w różnych sytuacja i podczas jazdy nie udało mi się wywołać żadnego komunikatu, natomiast jak auto stanęło i patrzyłem przez boczną szybę to nie ruszyło do póki nie spojrzałem na wprost.

U Mnie jest tak samo.Jak się auto zatrzyma i nie patrze na przednią szybę to nie ruszy i daje sygnał a jak patrze to sam rusza. Tak ma być.

Opublikowano

Jak u was działa sygnalizacja zmęczenia kierowcy? Ja czasami dostaje taki komunikat a czasami pomimo długiej trasy nie dostanę ani jednego. Nie wiem czy to działa na podstawie czasu, kamery czy kombinacji tych dówch. Czy ktoś wie czy funkcja działanie zależnie od tego czy są asystenty professional czy nie?

Opublikowano

Mi się wydaje, że to analizuje np. jak często najeżdżasz na linię plus czas jazdy. Raczej z analizą oczu, czy Ci się przymykają, itp. to chyba nie ma nic wspólnego. 

U mnie wyświetla się jedynie info o propozycji postoju, ale dłuższych tras niż 1000 km / 10h nie robiłem.