Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Jakie są Wasze opinie co do wyboru tapicerki wybrać M PerformTex Black materiałowa z obszyciami w kolorach M czy Sensatec Czerwony.

Jakby to była skóra prawdziwa to pewnie bym wolał wykończenie w czerwonym kolorze. Ale ten wyrób skóropodobny, widziałem wprawdzie przez szybę, ale wygląda jak brudny (taki ceglasty, ciut brązowy). M PerformTexa widziałem tylko w konfiguratorze.

Jak ktoś z Was ma poproszę o zdjęcie(-a) (najlepiej na sportowych fotelach). 

Opublikowano (edytowane)

Tylko na sportowych fotelach możesz mieć ten materiał. Na fotelach M za dopłatą jest tylko możliwość wzięcia skóry naturalnej Vernasca. 

Użytkuje fotele sportowe z tapicerką M PerformTex. Zamówiłem samochód z tym materiałem na podstawie zdjęć jakie pojawiły się na forum czy w materiałach prasowych w serii 4 ponieważ wcześniej wyszedł lift tego modelu, a było wiadome że trójka go również dostanie. Na pewno jak się ma możliwość to warto podjechać do salonu, aby ją zobaczyć na żywo. Na zdjęciach wygląda znacznie gorzej niż w rzeczywistości, ponieważ większość aparatów rozjaśnia kolor, wtedy wygląda na szary, a w rzeczywistości jest czarny. Wiele osób narzekało, że zastąpił alcantarę. Ja jestem z tego powodu zadowolony. W innym samochodzie mam alcantare oraz na boczkach wstawki ze skóry jak wcześniej 3 w pre LCI czy LCI1, również w fotelach o profilu sportowym. Sama alcantara wygląda świetnie po 5 latach oraz 70kkm. Natomiast skórzane boczki mają przytarcie na fotelu kierowcy i są pomarszczone, wady powstały wskutek wsiadania. Nie jest to jakiś bardzo duży problem, ale rozważam zrobienie renowacji. 

Co do samego materiału to uważam że licuje się ze sportowym charakterem samochodu. W dotyku jest bardzo przyjemny, w chłodniejsze dni przy mrozach wsiadając jest komfortowo, choć upałów jeszcze nie było to na pewno będą dobrze odprowadzać wilgoć z pleców. Sprawia wrażenie grubego materiału dobrej jakości, więc nie podejrzewam aby był wrażliwy na przetarcia oraz uszkodzenia mechaniczne. Należy mieć natomiast świadomość, że to tylko materiał więc nie jest tak pancerny jak skóra, jak dbasz to na pewno nic się nie wydarzy. Sam jestem czyściochem i bardzo lubię mieć idealnie czysto w samochodzie. Do materiału łatwo przyczepiają się jasne paprochy, więc co jakiś czas trzeba zrobić odkurzanie + przecieranie środkiem do tapicerki aby ograniczyć elektryzowanie się powierzchni. Fotele zaraz po odebraniu zaimpregnowałem środkiem do ochrony tapicerki materiałowej i nie boję się o plamy od np. przypadkowo rozlanej kawy czy innego napoju. Podsumowując jestem bardzo zadowolony z wyboru. 

Co do sensateca to go nie polecam. Przez chwilę rozważałem, ponieważ handlowiec bardzo chwalił. Po skonfrontowaniu z opiniami w Internecie wiem, że byłby to zły wybór. Podobno lubi pękać, ma specyficzny zapach oraz pomimo perforacji nadal się pocą plecy. Dodatkowo wybierając go traci się pompowanie boczków w foteli. 

Skóra naturalna została przeze mnie na początku odrzucona. Chciałem wegańską wersję 🙂 Ma swoje plusy i minusy. Na pewno fajnie wygląda te fotele M, ale trzeba się zdecydować na dość sporą dopłatą. Na pewno nie należy się przejmować opinią innych, że jest to wersja ,,biedna'', nawet w 340i wygląda fajnie sportowo. A jak jesteś osobą aktywną która lubi sportowe ciuchy to fajnie fituje 🙂

Edytowane przez GrzegorzKo
  • Lubię to 1
Opublikowano
44 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

Tylko na sportowych fotelach możesz mieć ten materiał. Na fotelach M za dopłatą jest tylko możliwość wzięcia skóry naturalnej Vernasca. 

W innym samochodzie mam alcantare oraz na boczkach wstawki ze skóry jak wcześniej 3 w pre LCI czy LCI1, również w fotelach o profilu sportowym. Sama alcantara wygląda świetnie po 5 latach oraz 70kkm. Natomiast skórzane boczki mają przytarcie na fotelu kierowcy i są pomarszczone, wady powstały wskutek wsiadania. Nie jest to jakiś bardzo duży problem, ale rozważam zrobienie renowacji. 

W pre LCI to jest alcantara połączona z sensatec'iem. Nie masz na boczkach skóry. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, ironiq napisał(a):

W pre LCI to jest alcantara połączona z sensatec'iem. Nie masz na boczkach skóry. 

Myślałem, że to jakaś skóra, albo coś innego niż sensatec.

Opublikowano
16 godzin temu, wodzik2 napisał(a):

Jakie są Wasze opinie co do wyboru tapicerki wybrać M PerformTex Black materiałowa z obszyciami w kolorach M czy Sensatec Czerwony.

Jakby to była skóra prawdziwa to pewnie bym wolał wykończenie w czerwonym kolorze. Ale ten wyrób skóropodobny, widziałem wprawdzie przez szybę, ale wygląda jak brudny (taki ceglasty, ciut brązowy). M PerformTexa widziałem tylko w konfiguratorze.

Jak ktoś z Was ma poproszę o zdjęcie(-a) (najlepiej na sportowych fotelach). 

Jak zamawiałem swoją m340d to rozważałem ten materiał M PerformTex, a le jak zobaczyłem na żywo i wsiadłem na ten fotel , a następnie usiadłem w fotelu skórzanym M (Vernasca) to z automatu dopłaciłem za fotele M w skórze - zdecydowanie warto. Tej plastikowej tapicerki wogóle nie brałem pod uwagę.

Opublikowano
9 godzin temu, rybek79 napisał(a):

Jak zamawiałem swoją m340d to rozważałem ten materiał M PerformTex, a le jak zobaczyłem na żywo i wsiadłem na ten fotel , a następnie usiadłem w fotelu skórzanym M (Vernasca) to z automatu dopłaciłem za fotele M w skórze - zdecydowanie warto. Tej plastikowej tapicerki wogóle nie brałem pod uwagę.

Ma pewno warto dopłacić do foteli M jeśli ktoś czuje się komfortowo na niewentylowanej czarnej skórze w lecie i nie przeszkadza mu mniejsza ilość miejsca dla pasażerów z tyłu. 

Opublikowano

Dla mnie ta tapicerka jest super. Wiele rzeczy mnie we wnętrzu wkurza, ale akurat fotele mperformtex się udały. Wygodne, przyjemne w dotyku, fajnie wyglądają.  W ogóle o nich nie myślę, a jak o czymś takim się nie myśli to chyba dobrze się sprawdza.

Opublikowano

Ja uważam że performtex prezentuje się dużo gorzej niż hexagon alcantara. Plus dziwny zapach.
Jak siadlem w demo to nie potrzebowałem minuty żeby zdecydować się na vernaske. 

Opublikowano

ja też sporo kminiłem nad tapicerką i finalnie zdecydowałem się na vernascę (czekam na odbiór auta więc wybór ocenię po czasie). Nie uważam, że fotele z performtex są złe, ale w moim konkretnym przypadku bardziej rozsądna wydaje się skóra. Minusy materiałowej tapicerki jak dla mnie: wygląd i przede wszystkim czyszczenie (przy dzieciach). Plusy: przyjemnmy w dotyku materiał, wygodniejsze siedzisko (mniej twarde niż skóra). 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak wyglada u mnie czerwona wege w i4 M50

Chcialem czerwona skore naturalna ale nie bylo w konfiguratorze podczas zamawiania.

Wady - pierwsze tygodnie smierdziala plastikiem (intensywnie, pozniej wywietrzalo i jest ok) oraz brakuje pompowania boczkow (lipa zupelna)

Zalety - w dotyku nie odroznisz od Vernasci/Dakoty, mialem kilka BMW z normalna skora i w praktyce roznic nie dostrzegam. Jest tez pikowana wiec plecy sie nie poca.

Kolor - stonowana czerwien (nie bije po oczach jak kiedys czerwone tapicerki np w E90), mi sie podoba.

Materialowa podstawowa tapicerka z m-pakietu imho jest fatalna, nie przystoi wg mnie sportowej limuzynie ale to osobista opinia wiec sie nie ma co sugerowac.

IMG-E9858.jpg

IMG-9867.jpg

IMG-9862.jpg

• Dziękuję 1

.