Skocz do zawartości

520d LCI - wyczuwalna praca automatu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. W wolnej chwili zerknę, ale jakoś nie pamiętam..., może przegapiłem i kasowałem jedynie korekty adaptacji czasów....  chyba, że mam jakąś "uboższą" wersję. W każdym bądź razie dzięki

Opublikowano

Zgadza się... jest dodatkowa opcja w ista, co prawda dziwnie opisana, że nie dotyczy sprzęgieł w skrzyni, tylko innych komponentów jak pedał gazu, (chyba) tylnego mostu i coś tam jeszcze...

Dzięki za podpowiedź. Zawsze się człowiek czegoś tam jeszcze dowie, ale z drugiej strony po to jest forum. ?

Opublikowano
  • Moderatorzy

To jeszcze w kwestii dowiadywania się ? Nie piszemy/mówimy "w każdym bądź razie" tylko jak już to "w każdym razie". Udanego weekendu.

Opublikowano

A wiesz jakie masz adaptation values skrzyni, przed i po resecie oraz adaptacji skrzyni (dostałeś z ASO info jakie korekty pomierzyli)? Jeśli nie masz dostępu do kogoś z ISTA, to wystarczy zainstalować xHP flashtool (bez licencji) na telefonie, do tego adapter wifi enet i będziesz mógł zrobić bezpłatnie diagnostykę i ustalić, czy to kwestia zużycia skrzyni (przy tym przebiegu mało prawdopodobne), czy też skrzynia trzyma wszystkie parametry, a temat dotyczy pracy innych podzespołów, wymienianych już w tym wątku. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 29.11.2024 o 07:38, luk_byd napisał(a):

ISTA, Service Functions -> Powertrain -> ZF8HP i tam sa dwie funkcje.

czy można to samemu kasować, czy tracę w tym momencie gwarancję?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.12.2024 o 10:35, klurg napisał(a):

A wiesz jakie masz adaptation values skrzyni, przed i po resecie oraz adaptacji skrzyni (dostałeś z ASO info jakie korekty pomierzyli)? Jeśli nie masz dostępu do kogoś z ISTA, to wystarczy zainstalować xHP flashtool (bez licencji) na telefonie, do tego adapter wifi enet i będziesz mógł zrobić bezpłatnie diagnostykę i ustalić, czy to kwestia zużycia skrzyni (przy tym przebiegu mało prawdopodobne), czy też skrzynia trzyma wszystkie parametry, a temat dotyczy pracy innych podzespołów, wymienianych już w tym wątku. 

Nie nie dostałem takiego info, na moje pytanie, czy osoba sprawdzająca, wyczuwa pracę automatu, szarpanie, tylko uważa, że mieści się to normie i tak ma być, czy nie czują nic… nic dostałem odpowiedzi, prosiłem żeby następnym razem o to zapytali, również zero info w tym temacie.

Opublikowano
  • Autor

Podsyłam wartości z xhp

image.png.40dcc3336fe2017f86ccefcdf200882f.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Byłem w innym aso, twierdzą, że to normalne działanie. Dowiedziałem się, że można zaktualizować oprogramowanie, bo jest nowsza wersja dostępna, ale jest to usługa płatna 350zł.

Dla mnie absurd, samochód na gwarancji i mam płacić za to, aby miał najnowsze oprogramowanie.

Powiedzieli, że mogą zrobić bezpłatnie tylko, jeśli są jakieś błędy w skrzyni.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak to niestety dziala aso to normalny warsztat ktoremu ktos za to musi zaplacic po prostu. Pojedz do jeszcze innego. Jaka masz gwarancje bo jest ich kilka rodzajow a w zasadzie wiekszosc z nich to ubezpieczenia i tu sprawa sie komplikuje bo jest sporo wylaczen. 

Opublikowano
  • Autor
16 godzin temu, saab napisał(a):

Tak to niestety dziala aso to normalny warsztat ktoremu ktos za to musi zaplacic po prostu. Pojedz do jeszcze innego. Jaka masz gwarancje bo jest ich kilka rodzajow a w zasadzie wiekszosc z nich to ubezpieczenia i tu sprawa sie komplikuje bo jest sporo wylaczen. 

Nie, to ta prawdziwa gwarancja, samochód ma 1,5 roku, a jest przedłużona do 3lat

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 30.01.2025 o 11:33, kw95s napisał(a):

Nie, to ta prawdziwa gwarancja, samochód ma 1,5 roku, a jest przedłużona do 3lat

kw95s - udało się rozwiązać problem z tym szarpaniem?

Opublikowano

Panowie, czy te wartości są ok?

image.png.8a035f1a651e4aa534221d4ea7e5b5f8.png

Opublikowano

Korekcje ujemne = bardzo dobre, taki odpowiednik sprzęgła, które bierze od samego dołu, stąd się ogranicza docisk w mbar, choć pakiet sprzęgieł B ma akurat korektę dodatnią, ale na szczęście nadal koło 0, także jeszcze sporo zapasu jest. Musisz jeszcze sprawdzić "adaptation counter" aby sprawdzić ile instancji tych adaptacji jest dostępnych, acz jak nigdy nie resetowałeś to będzie dużo. 

Ja miałem jakiś czas temu reset tych adaptacji, gość co mi robił program skrzyni tak zrobił, ale już nie powiedział, że aby je zrobić z powrotem to trzeba to zrobić umiejętnie. Stąd też znalazłem dokument o tym jak to zrobić, przy jakich warunkach i przez kilkaset km starałem się zebrać możliwie jak najwięcej tych instancji na każdy counter. Jak już masz koło 5ciu i jesteś zadowolony ze zmian to można zostawić i jeździć normalnie, reszta się sama zrobi.

Jeśli jednak są podejrzenia, że skrzynia jest już zużyta i ma spory przebieg, to zwłaszcza przy wysokich, dodatnich korektach - reset adaptacji może być strzałem w kolano a skrzynia może odmówić włączenia biegu. Tutaj jednak wydaje się, że do tego jeszcze daleko.

icon3.png G30 530i xDrive

Opublikowano

Dzięki za opinie.

Auto jak i skrzynia mają pewne 130kkm.

Możesz coś więcej napisać o tym jak sprawdzić "adaptation counter" i co znaczy "instancje na każdy counter"? Może mógłbyś podesłać ten dokument o którym piszesz?

Mam ISDA D do "wglądu" w auto.

Opublikowano

Jasne, spędziłem dużo czasu zanim go znalazłem, ale warto.
https://southernhotrod.com/8hpxx-adaptation/?srsltid=AfmBOoorLzplTIE-yPLef2d5yIdzgeDCAlrrqW2xVRM3GwF_DOJJkr0-

W Ista D jak wejdziesz w to menu od skrzyni, to tam masz opcję na Reset Adaptation Values, ale jest też opcja aby je sprawdzić. I wtedy są opcje na Adaptation Values oraz Adapation Counter. To drugie pokazuje ile zaszło instancji adaptacji. Innymi słowy, to nie jest tak, że skrzynia "cały czas się adaptuje", tylko muszą ku temu być spełnione warunki, typu temp silnika, obroty, moment w Nm. Do tego musisz jechać po równej drodze (nierówności przerwą te proces), a sam jeden taki proces musi trwać koło 2 min. Mówię o tych z kategorii zwykłych, gdzie musisz jechać przez ileś czasu na danym biegu, bo są też te od Fast Filling Times i tutaj liczą się płynne i powolne zmiany biegów oraz w drugą stronę: pozwolenie na hamowanie silnikiem i spokojne zrzucanie tych biegów. 

Opublikowano

Ciekawy dokument.

Nie sądziłem, że adaptacja jest taka skomplikowana.

Myślę jednak że dałbym rady, pytanie tylko jakim programem mogę mieć podgląd online parametrów jak w tym dokumencie - temp skrzyni, obroty turbiny, itp? 

Opublikowano

Ista D jest Ci jedynie potrzebna do sprawdzania ile instancji się nabiło. Reszta już mniej potrzebna. Adaptacje z pierwszej grupy robisz poprzez baaardzo powolne, miarowe przyspieszanie oraz hamowanie silnikiem.

A z drugiej grupy poprzez równomierną jazdę na wskazanym w dokumencie biegu, na długiej prostej z równą drogą. Użyj do tego steptronica aby zblokować skrzynię na danym biegu. Na początku zrobisz pewnie po ok. 2-3 instancje, ale potem nabije się więcej, koło 5ciu warto mieć.

Opublikowano

a gdzie w ISTA znajdę wskaźnik instancji?

Mam tam tylko wyświetl adaptację albo ja zresetuj.

Opublikowano

To chyba jak wejdziesz w wyświetlanie, to wtedy będzie znów kilka opcji: Adaptation Values, Adaptation Counter

transmission fluid - Page 2 - BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) |  F30POST

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem po resecie adaptacji oraz wykonaniu ponownej adaptacji.

Adaptację wykonywałem trochę "na czuja". Najpierw pojeździłem trochę jak mówią poradniki - od zera bardzo wolno przyśpieszając do około 80km, 6 powtórzeń. Następnie jeździłem już normalnie, ale delikatnie obchodziłem się z gazem. Różnica między stara a nową adaptacją w liczbach jest nie wielka, ale odczucia w zmianach biegów ogromne. Oczywiście nie jest idealnie, czasem lekko poczuje zmianę, mocniej przyśpieszając, ale jest to delikatne. Większość czasu jazdy i zmian biegów praktycznie nie czuć. Przy zwalnianiu do zera, np dojeższając do świateł czuć redukcję przy niższych biegach, ale tak było od nowości i to chyba ma związek z odzyskiem energii.

Tak wyglądają moje adaptacje:

image.png.923ae719e95635b9e29329c1d5fe8e64.png

Opublikowano

Brakuje jeszcze tych counterów, pakiet B chyba nie zrobił jeszcze. Jak będziesz miał czas, to na prostej drodze wbij manualnie bieg 7my, tempomat tak z 75 km/h i postaraj się koło 2 min pojechać. Poza tym elegancko, ujemne korekcje = zdrowe sprzęgła, bo korygują ciśnienie w dół, więc masz jeszcze dużo zapasu. Dbać i jeździć ?

Opublikowano

Mam też i countery.

Każda kolejna tabela od lewej do prawej zawiera odczyty w miarę jeżdżenia.

image.png.13cde75438c72d9a5401dde7fea0f95f.png

Dzięki @MatiKosa - spróbuję przejechać jak radzisz.

Edytowane przez Marcinuj

Opublikowano
  • Autor

Daj znać, na jak długo, ja mam wrażenie, że jak jeżdżę dynamiczniej, to skrzynia lepiej zmienia biegi później.

Opublikowano

Wiesz, aksamitnie to ta moja skrzynia biegów nie będzie zmieniać, od nowości tak nie miała. Zdarzały się szarpnięcia. Widocznie TTTM.

Dla mnie najważniejsze, że po adaptacji poprawiła się zmiana podczas powolnej jazdy w korkach. Wcześniej przeciągła zmianę biegów i szarpała dziwacznie. Teraz jest dużo lepiej.

Przy normalnej jeździe jest bez zmian czyli dobrze.

Opublikowano

Pamiętajcie, że na zimnym skrzynia specjalnie przeciąga (zwłaszcza z 1 na 2) aby szybciej rozgrzać olej. W miarę jak jeździsz to ten efekt zanika i zmiany biegów stają się płynniejsze.