Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.06.2024 o 08:51, Piotr U napisał(a):

Co do osiągów to dla mnie do zaakceptowania.  Bardzo podoba mi się nadwozie w ciemnym matowym lakierze. Wnętrze w usportowionym samochodzie z praktycznie wszystkimi opcjami wybieranymi dotykowo -słabo.

Dzisiaj w formularzu kontaktowym zgłosiłem chęć odbycia jazdy testowej, zobaczymy kiedy będą dysponowali pojazdem. Auto będzie dla Żony więc wybieramy między nową Panamerą 4s-ehybrid (jazda testowa w przyszłym miesiącu) a tą M5. Budżety w zasadzie takie same bo jeden i drugi w granicach 8-stów. 

Jeździłem nową 4s z porsche active ride, zawieszenie rzeczywiście robi wrażenie natomiast 3-litrowa benzyna + elektryk mający niby 544km robi dużo mniejsze wrażenie niż moje g31 540i o mocy 390km(box dte), silnik nie brzmi i jest totalnie nijaki, niby 3.7 do setki ale wolę moje 4.6s. Konfig 4s mi wyszedl na około 820 minus 6% rabatu(więcej się podobno nie da w Porsche) a nowe m5 z praktycznie wszystkim co mozliwe wychodzi mi na 815 ale rabat 12% a auto dużo mocniejsze. Nowa panamera gts 4.0 to już konfig na ok. 870 więc po rabatach wyjdzie ponad 100 kola drożej niż m5 a osiagi daleko za m5. Plus że panamera gts wazy lekko ponad 2100. Ja w swoim ogródku rozważam oprócz tej 2 jeszcze rs6 performance, fakt że model wiekowy ale auto naprawde przyjemnie i jeśli się chce to  komfortowo jadące, dwa ze dużo szybsze niż gts i wazy 300 kg mniej niż m5, cena po rabatach tak pomiędzy m5 a panamerą. W m5 boje się że bedzie zbyt twarde na codzień, to jest jedyny ale nie do sprawdzenia aktualnie ból, inaczej od razu bym zamawiał ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 4.08.2024 o 19:06, atri napisał(a):

średnie spalanie

Jakim cudem spalanie 4L na 200km bez ładowania? 

Opublikowano
13 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Jakim cudem spalanie 4L na 200km bez ładowania? 

Takie trasy robię średnio z naładowaną baterią + prąd z rekuperacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 7.08.2024 o 11:45, atri napisał(a):

Takie trasy robię średnio z naładowaną baterią + prąd z rekuperacji.

Ja rozumiem ale tam jest prądu max na 100km i to nie w trasie więc chcesz mi powiedzieć że przez następne 100km samochód spala Ci 4L? 

Opublikowano
14 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Ja rozumiem ale tam jest prądu max na 100km i to nie w trasie więc chcesz mi powiedzieć że przez następne 100km samochód spala Ci 4L? 

tak, 100 km z baterii 100 km z benzyny - więc na odcinku 200km wychodzi średnio 20kwh prądu +4 l paliwa

Opublikowano

Piękna bestia. Swoja drogą niby ma gorszy wynik 0-100, ale w pozostałych aspektach podobno dużo lepsza od poprzednika ciekawe. Na plus fakt, że jak ktoś chce jechać w dłuższą trasę to ten silnik elektryczny jednak pomoże w spalaniu (zasięg, bo nie o koszt tu chodzi przy takim pojeździe)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, atri napisał(a):

tak, 100 km z baterii 100 km z benzyny - więc na odcinku 200km wychodzi średnio 20kwh prądu +4 l paliwa

Dalej nie rozumiesz. Napisaleś to tak jak by samochód na 200km zużył 4L PB a to nie realne. Na 200km zużyleś 40kw prądu i 8L PB. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 godzin temu, buster12 napisał(a):

W Inchcape w Warszawie stoi już nowa M5 🙂 

IMG_3140.jpeg

O dzięki za cynk. Byłem we wtorek zobaczyć to jeszcze nie było. 

Opublikowano
W dniu 10.08.2024 o 00:13, --maly-- napisał(a):

Dalej nie rozumiesz. Napisaleś to tak jak by samochód na 200km zużył 4L PB a to nie realne. Na 200km zużyleś 40kw prądu i 8L PB. 

Tak, masz rację, napisałem śednio - to było w kontekscie bajek o średniej spalania 1,7-1,6. Średnio wychodzi w okolicach 5, pod warunkiem regularnego ładowania z gnizadka. ALe na samej benzynie 550e pali wg mało bo średnio ok 10l

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

jak m340i mi pali średnio 11 L to M5 będzie wg mnie palić z 18 ;D Na tym prądzie daleko nie zajedzie raczej. A tak jak na testach na Nurburgringu człowiek cały czas nie jeździ że im się prąd nie kończył bo cały czas z mocnego hamowania odzyskiwali.

Edytowane przez jaworq
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D