Skocz do zawartości

Nowe M5 G90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Jak 4L na 200km? 

średnie spalanie

• Odpowiedzi 80
  • Wyświetleń 7,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ech gdzie sie podzialy te piekne czasy - kupujesz ///M --> nie bierz szyberdachu, zaoszczedzisz 20kg na dachu auta, w najgorszym miejscu. Wez dodatki karbonowe ktore obniza mase. Fotele kubelkowe u

• Myślę że rabaty będą spore bo nie wydaje mi się żeby klienci rzucili się na sportowego sedana o masie ponad 2500kg. 

• W Inchcape w Warszawie stoi już nowa M5 🙂 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 27.06.2024 o 08:51, Piotr U napisał(a):

Co do osiągów to dla mnie do zaakceptowania.  Bardzo podoba mi się nadwozie w ciemnym matowym lakierze. Wnętrze w usportowionym samochodzie z praktycznie wszystkimi opcjami wybieranymi dotykowo -słabo.

Dzisiaj w formularzu kontaktowym zgłosiłem chęć odbycia jazdy testowej, zobaczymy kiedy będą dysponowali pojazdem. Auto będzie dla Żony więc wybieramy między nową Panamerą 4s-ehybrid (jazda testowa w przyszłym miesiącu) a tą M5. Budżety w zasadzie takie same bo jeden i drugi w granicach 8-stów. 

Jeździłem nową 4s z porsche active ride, zawieszenie rzeczywiście robi wrażenie natomiast 3-litrowa benzyna + elektryk mający niby 544km robi dużo mniejsze wrażenie niż moje g31 540i o mocy 390km(box dte), silnik nie brzmi i jest totalnie nijaki, niby 3.7 do setki ale wolę moje 4.6s. Konfig 4s mi wyszedl na około 820 minus 6% rabatu(więcej się podobno nie da w Porsche) a nowe m5 z praktycznie wszystkim co mozliwe wychodzi mi na 815 ale rabat 12% a auto dużo mocniejsze. Nowa panamera gts 4.0 to już konfig na ok. 870 więc po rabatach wyjdzie ponad 100 kola drożej niż m5 a osiagi daleko za m5. Plus że panamera gts wazy lekko ponad 2100. Ja w swoim ogródku rozważam oprócz tej 2 jeszcze rs6 performance, fakt że model wiekowy ale auto naprawde przyjemnie i jeśli się chce to  komfortowo jadące, dwa ze dużo szybsze niż gts i wazy 300 kg mniej niż m5, cena po rabatach tak pomiędzy m5 a panamerą. W m5 boje się że bedzie zbyt twarde na codzień, to jest jedyny ale nie do sprawdzenia aktualnie ból, inaczej od razu bym zamawiał ...

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 4.08.2024 o 19:06, atri napisał(a):

średnie spalanie

Jakim cudem spalanie 4L na 200km bez ładowania? 

Opublikowano
13 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Jakim cudem spalanie 4L na 200km bez ładowania? 

Takie trasy robię średnio z naładowaną baterią + prąd z rekuperacji.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 7.08.2024 o 11:45, atri napisał(a):

Takie trasy robię średnio z naładowaną baterią + prąd z rekuperacji.

Ja rozumiem ale tam jest prądu max na 100km i to nie w trasie więc chcesz mi powiedzieć że przez następne 100km samochód spala Ci 4L? 

Opublikowano
14 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Ja rozumiem ale tam jest prądu max na 100km i to nie w trasie więc chcesz mi powiedzieć że przez następne 100km samochód spala Ci 4L? 

tak, 100 km z baterii 100 km z benzyny - więc na odcinku 200km wychodzi średnio 20kwh prądu +4 l paliwa

Opublikowano

W Inchcape w Warszawie stoi już nowa M5 🙂 

IMG_3140.jpeg

Opublikowano

Piękna bestia. Swoja drogą niby ma gorszy wynik 0-100, ale w pozostałych aspektach podobno dużo lepsza od poprzednika ciekawe. Na plus fakt, że jak ktoś chce jechać w dłuższą trasę to ten silnik elektryczny jednak pomoże w spalaniu (zasięg, bo nie o koszt tu chodzi przy takim pojeździe)

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
14 godzin temu, atri napisał(a):

tak, 100 km z baterii 100 km z benzyny - więc na odcinku 200km wychodzi średnio 20kwh prądu +4 l paliwa

Dalej nie rozumiesz. Napisaleś to tak jak by samochód na 200km zużył 4L PB a to nie realne. Na 200km zużyleś 40kw prądu i 8L PB. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
10 godzin temu, buster12 napisał(a):

W Inchcape w Warszawie stoi już nowa M5 🙂 

IMG_3140.jpeg

O dzięki za cynk. Byłem we wtorek zobaczyć to jeszcze nie było. 

Opublikowano
W dniu 10.08.2024 o 00:13, --maly-- napisał(a):

Dalej nie rozumiesz. Napisaleś to tak jak by samochód na 200km zużył 4L PB a to nie realne. Na 200km zużyleś 40kw prądu i 8L PB. 

Tak, masz rację, napisałem śednio - to było w kontekscie bajek o średniej spalania 1,7-1,6. Średnio wychodzi w okolicach 5, pod warunkiem regularnego ładowania z gnizadka. ALe na samej benzynie 550e pali wg mało bo średnio ok 10l

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jak m340i mi pali średnio 11 L to M5 będzie wg mnie palić z 18 ;D Na tym prądzie daleko nie zajedzie raczej. A tak jak na testach na Nurburgringu człowiek cały czas nie jeździ że im się prąd nie kończył bo cały czas z mocnego hamowania odzyskiwali.

Edytowane przez jaworq

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
  • 1 rok później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam, czy m5 trzeba ładować , czy silni benzynowy doładowuje podczas jazdy ?Czy wtedy wystarczy normalne gniazdko ? Czy trzeba coś specjalnie przygotowywać ? 

Druga sprawa , jest teraz leasing ( wiem , wiem ja nie biorę leasingów ) na 103 % , w tym przypadku aż głupio tego nie wziąć pod uwagę !! 😄 

na m5 😄 

do tego rabat jaki mogę uzyskać przy finansowaniu 103% to pod 20% 

Więc grubo się zastanawiam czy swojej m3 nie zamienić na coś większego z V8 😄 
pozdrawiam 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Spokojnie można jeździć bez ładowania. Silnik w czasie jazdy doładuje akumulator tyle ile trzeba. Na zachodzie wiele ludzi kupuje hybrydy plugin bo tańsze podatki które nigdy później gniazdka nie widzą. Jednak trzeba zastanowić się nad sensem takiego zakupu. Jeździłem na jeździe próbnej m5 z rozładowanym akumulatorem, spalanie z kawałka autostrady i dróg lokalnych 17-18l/100km, wcale jej jakoś mocno nie cisnąłem. Jak nie masz gdzie ładować i chcesz v8 to może rozejrzyj się za rs6, rabaty z wyprzedaży rocznika podchodzą pod 30%

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Spokojnie można jeździć bez ładowania. Silnik w czasie jazdy doładuje akumulator tyle ile trzeba. Na zachodzie wiele ludzi kupuje hybrydy plugin bo tańsze podatki które nigdy później gniazdka nie widzą. Jednak trzeba zastanowić się nad sensem takiego zakupu. Jeździłem na jeździe próbnej m5 z rozładowanym akumulatorem, spalanie z kawałka autostrady i dróg lokalnych 17-18l/100km, wcale jej jakoś mocno nie cisnąłem. Jak nie masz gdzie ładować i chcesz v8 to może rozejrzyj się za rs6, rabaty z wyprzedaży rocznika podchodzą pod 30%

ale to można ładować z normalnego gniazdka podobno więc przed domem lub w garażu looozik 🙂 tylko pytałem czy trzeba ładować czy benzyna doładuje , w m3 mam spalanie przy normlanej jeździe 17,5 i 18,5 🙂 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak można ładować z gniazdka. Auto dba żeby bateria nie spadła poniżej minimalnego poziomu abyś miał dostępne osiągi i w razie potrzeby włącza silnik benzynowy doładowując baterie więc tutaj nie masz się czego obawiać. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Tak można ładować z gniazdka. Auto dba żeby bateria nie spadła poniżej minimalnego poziomu abyś miał dostępne osiągi i w razie potrzeby włącza silnik benzynowy doładowując baterie więc tutaj nie masz się czego obawiać. 

dziękuję 🙂 audi mi się nie podoba , poza tym to finansowanie i rabat są i tak dość zacne na auto do produkcji 🙂 
tylko leasing ogólnie się nie opłaca ale muszę wziąć na działalność bez VAT 🙂 i po wykupie na ten działalności wejść na ryczałt i wtedy po sprzedaży oddaje tylko 3% wartości auta więc wszystko się mega spina 😉 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ryczałt nie wyklucza vatu. Ja tak działam. Samochod przy limitach to już żaden koszt, chyba że ktoś ma ich kilka albo ma przychody niewiele większe od średniej krajowej. Będąc na ryczałcie jak będziesz chciał sprzedać auto to i tak musisz zapłacić vat

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Ryczałt nie wyklucza vatu. Ja tak działam. Samochod przy limitach to już żaden koszt, chyba że ktoś ma ich kilka albo ma przychody niewiele większe od średniej krajowej. Będąc na ryczałcie jak będziesz chciał sprzedać auto to i tak musisz zapłacić vat

nie 🙂 dalej nie rozumiesz 🙂 biorę auto na działalność zwolnioną z VAT 😄 więc , nie nie będę musiał oddać VAT 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak to spoko ale zysk podatkowy niewielki przez limit 150k. Przy najkrotszym możliwym leasingu to jest 75 tysięcy rocznie kosztu więc sobie dobrze policz czy opłaca ci się zmieniać formę opodatkowania tylko ze względu na auto, chyba że auto to tylko przy okazji. Btw nadal możesz wyprowadzić auto darowizna np na ojca, dziecko pełnoletnie i sprzedać po pół roku.

Edytowane przez słonik40

Opublikowano
27 minut temu, słonik40 napisał(a):

Tak to spoko ale zysk podatkowy niewielki przez limit 150k. Przy najkrotszym możliwym leasingu to jest 75 tysięcy rocznie kosztu więc sobie dobrze policz czy opłaca ci się zmieniać formę opodatkowania tylko ze względu na auto, chyba że auto to tylko przy okazji. Btw nadal możesz wyprowadzić auto darowizna np na ojca, dziecko pełnoletnie i sprzedać po pół roku.

W przypadku M5 limit amortyzacji to będzie 100k nie 150. Mimo, że to plug-in to nie łapie się w limicie Co2 poniżej 50g. I to już biorąc jeszcze pod uwagę ogromną utratę wartości jest mega droga impreza. Ale jak ktoś ma za dużo gotówki na zbyciu i nie ma na to innego pomysłu to czemu nie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

amortyzować można 2x100k 🙃, co nie zmienia faktu ze to i tak grosze 

Edytowane przez robert0707

Opublikowano

Ja od nowego roku mogę wrzucić w koszty tylko 33%. Na szczęście przez prawie cały 25 rok odliczałem na starych zasadach. Za 2 lata trzeba będzie kupić jakąś Dacie😆

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

nie ma darowizny od przyszłego roku już , limit będzie 3 lata . To nie na moją działalność , Auto nie będzie miało odliczanego vatu a jedynie dochodowy , ktoś jest na ryczałcie , przejdzie na liniowy na 2 lata i potem jak będzie sprzedawał auto wróci na ryczałt , korzyści podatkowe będzie miał dobre ( 100k z auta za zakup , bsi bri pakiety , koła zimowe , benzyna , ubezpieczenie ) 

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Marc24 napisał(a):

W przypadku M5 limit amortyzacji to będzie 100k nie 150. Mimo, że to plug-in to nie łapie się w limicie Co2 poniżej 50g. I to już biorąc jeszcze pod uwagę ogromną utratę wartości jest mega droga impreza. Ale jak ktoś ma za dużo gotówki na zbyciu i nie ma na to innego pomysłu to czemu nie.

strata przy leasingu 103% ?? i rabacie 20% ?? 😄 ja nei widzę wielkich strat przez 2-3 lata ? Wiadomo że nie zyska ale ile straci przez 3 lata ... konfig 700k + , po rabacie 560k , po 3 latach za ile sprzedam 400k z moim przebiegiem , to stracę nawet 200k przez 3 lata .... comfort lease w porshe wychodzi na 3 lata około 11-14k brutto rata przy wpłacie 5% i olbrzymim wykupem 🙂 

male-bmw-2.png