Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy aucie z ukladem xDrive mozna uzyc na przedniej osi opony bez RUN Flant, a z na tylniej z Run Flatem? Czy ma to jakies znaczenie dla rozdzielacza napedu? I czy trzeba wymieniac za jednam razem caly komplet 4 opon, czy mozna, najpierw przod a za jakis czas tyl (roznica w wysokoscie bieznika)? Czy sa w tym temacie jakies oficjalne dokumentacje  BMW?

Pytam bo, wlasnie warsztat odrzucil mi naprawe gwarancyjna motywujac to tym ze sa rozne opony na przedniej i tylniej osi. 

Edytowane przez amzvip101
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I warsztat mial racje. Jest na ten temat mnóstwo informacji tutaj na forum. Wystarczy poszukac a nie spamowac 😎😜

Opublikowano

Cyt. z serwisówki:

dla pojazdów z napędem na wszystkie koła:

• Rozmiar opony, producent i bieżnik opony muszą być identyczne na wszystkich kołach; różne rozmiary opon między osią przednią i tylną są dopuszczalne tylko w przypadku zamontowania opon mieszanych.
  • Różnica bieżnika pomiędzy oponami we wszystkich pozycjach kół nie może przekraczać 2 mm (normalna jakość systemów sterowania kołami i wymagania dotyczące geometrii kół)
Linki sponsorowane
Opublikowano
W dniu 8.06.2024 o 20:29, saab napisał(a):

I warsztat mial racje. Jest na ten temat mnóstwo informacji tutaj na forum. Wystarczy poszukac a nie spamowac 😎😜

Nie chodzi o informacje na forum, a o oficjalne dokumentacje BMW dostepne dla klienta, czy to w instrukcji samochodu czy gdzies na oficjalnych internetowych stronach producenta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdaje sie ze w instrukcji obslugi to jest opisane. 

• Lubię to 1
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
7 godzin temu, amzvip101 napisał(a):

Nie chodzi o informacje na forum, a o oficjalne dokumentacje BMW dostepne dla klienta, czy to w instrukcji samochodu czy gdzies na oficjalnych internetowych stronach producenta.

Nie oczekuj, że instrukcji znajdziesz zapis czy 3 z 4 opon mogą być rft, a ta czwarta standardowa.

Przeczytaj jednak część instrukcji gdzie napisano o oponach.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Ponta napisał(a):

Nie oczekuj, że instrukcji znajdziesz zapis czy 3 z 4 opon mogą być rft, a ta czwarta standardowa.

Przeczytaj jednak część instrukcji gdzie napisano o oponach.

Nikt tutaj nie pytal o 3 z 4 opon, tylko o to czy mieszane opony pomiedzy osiami sa dopuszaczalne czy nie. W tym jest cala rzecz. Jesli serwis BMW odrzuca naprawe gwarancyjna z takim opisem, to chcialbym wiedziec na jakiej podstawie. Bo moim zdaniem, rozmiar opony z ROF czy bez jest nadal taki sam.

W instrukcji wlasnie nie ma takiej informacji.

Edytowane przez amzvip101
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Dobrze, ale jaka logika się za tym kryje? Oszczędność?

Po co to ryzyko? Te opony mają zupełnie inne właściwości i nie będziemy ci na siłę udowadniać twojej teorii. Po co sam chcesz się przekonać co powie ASO jak coś siądzie?

Czysta logika mówi, by tego nie mixować.

• Lubię to 1
Opublikowano

Podsumowanie jest proste i obserwowane na wielu forach i proszę nie zarzucać patrzenia komuś w kieszeń ale sprowadza się to zwyczajnie  do zakupu auta/ modelu, którego potem koszt utrzymania przerastają nowego właściciela i zaczynają się kombinacje  a ROF a może nie , a może opony w rozmiarze bez homologacji, a może różne na osiach,  a może wielosezonowe a może bieżnikowane itd. .... a może poprostu inny segment , inna marka ....

• Lubię to 2
  • Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie chodzi o wysokosc bieżnika a nie o rof czy rozmiar. Roznica w wysokosci bieżnika jest zabojcza dla xdrive. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.06.2024 o 20:38, mirkomz napisał(a):

Cyt. z serwisówki:

dla pojazdów z napędem na wszystkie koła:

• Rozmiar opony, producent i bieżnik opony muszą być identyczne na wszystkich kołach; różne rozmiary opon między osią przednią i tylną są dopuszczalne tylko w przypadku zamontowania opon mieszanych.
Linki sponsorowane

To jakaś bzdura...

Z przodu mam inne, z tyłu też. Oryginał z salonu, zresztą tabliczka mówi o dopuszczeniu innych rozmiarów:

1. przód  225/50 R18

2. tył   255/45 R18

Zastanawiam się z czego to wynika (wiecie??), ale nowe kupie takie same lub 4x225/50 R18

Oczywiście ten sam producent (z * pod BMW)

• Moderatorzy
Opublikowano

Ale czego nie rozumiesz? Przecież jest napisane jak wół, że różne rozmiary opon są dopuszczalne w przypadku stosowania opon mieszanych. Ważne, żeby obwód koła się zgadzał i tyle. U siebie na lato mam (koła fabryczne) z przodu 245/35R20, a z tyłu 275/30R20 i wszystko gra, bo wszystko się zgadza. Na zimę natomiast mam z przodu 245/40R19, a z tyłu 275/35R19 i też wszystko się zgadza, bo są to oryginalne koła. Oba komplety są na oponach RoF z homologacją BMW.

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, Blupol napisał(a):

To jakaś bzdura...

Z przodu mam inne, z tyłu też. Oryginał z salonu, zresztą tabliczka mówi o dopuszczeniu innych rozmiarów:

1. przód  225/50 R18

2. tył   255/45 R18

Zastanawiam się z czego to wynika (wiecie??), ale nowe kupie takie same lub 4x225/50 R18

Oczywiście ten sam producent (z * pod BMW)

No i zrobiłeś źle. Nie możesz takich samych opon założyć jeśli z tyłu masz szerszą felgę.

Opublikowano

Mi w ubiegłym tygodniu po najechaniu na studzienkę pękła przednia opona.

Od razu w serwisie wymienili mi przód na nowe, na tylne niestety trzeba jeszcze czekać. Nigdzie nie mieli Pirelli 20' tyłu 275/30R20.

Teraz pytanie czy można jechać autem w trasę 300km, czy lepiej czekać aż tył zostanie wymieniony? Tył przejechał jakieś 20 tys. km.

Opublikowano
W dniu 28.08.2024 o 08:13, derlysy napisał(a):

No i zrobiłeś źle. Nie możesz takich samych opon założyć jeśli z tyłu masz szerszą felgę.

nic nie zrobiłem, bo nie kupiłem 😉

Ale fakt: szersza opona z tyłu jest jednoznaczna z szerszą (?) felgą... Nie sprawdzałem felg, przyznaję.

Natomiast dziwi  mnie zapieranie się niektórych, że opony do xdrive MUSZĄ mieć jednakowy obwód. Jak widać nie, skoro wszystkie felgi mam R18, a opony różnią się profilem (50-45) i jest to akceptowalne przez producenta. hmmm.....

• Haha 3
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
2 godziny temu, Blupol napisał(a):

nic nie zrobiłem, bo nie kupiłem 😉

Ale fakt: szersza opona z tyłu jest jednoznaczna z szerszą (?) felgą... Nie sprawdzałem felg, przyznaję.

Natomiast dziwi  mnie zapieranie się niektórych, że opony do xdrive MUSZĄ mieć jednakowy obwód. Jak widać nie, skoro wszystkie felgi mam R18, a opony różnią się profilem (50-45) i jest to akceptowalne przez producenta. hmmm.....

Muszą.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, Blupol napisał(a):

skoro wszystkie felgi mam R18

Wszystkie felgi masz R18, ale zapewne masz dwie szerokości.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1