Skocz do zawartości

Modyfikacja na otwartą klapę wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 72
  • Wyświetleń 8,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• @kamsku2930 właśnie jechałem 100km trasą i była lipa. Tempomat 140 lub 150 i cały czas buczy od wydechu. Przyspieszanie delikatne ze 110 do 150 to też buczenie wydechu. Lipa. Chciał być człowiek mądrz

• Jakby ktoś chciał to znalazłem chyba najlepszy sposób na otwartą klapę wydechu (cały czas otwarta). Początkowo myślałem o OBD BimmerCode czy tam Bimmerlink ale... kostka 500 zł + 300 zł za aplikację.

• No ale zawsze w ASO możesz powiedzieć że się spalił ten bezpiecznik i dlatego to nie działa, i jeszcze ich zje.ać czemu nie ma błędu na desce. 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
W dniu 25.02.2026 o 18:55, BARTRSL napisał(a):

Ja sobie dokodowalem linijke sportowy bimercode trwa to może 5min. Mam to przypisane do guzika  klikam i wybieram jak ma byc słychać x3 24r

Screenshot_20260225_185051_Gallery.jpg

Czy te ustawienia zapisują się u Ciebie na stałe? Czy po ponowym odpaleniu ponownie trzeba wybierać tryb?

Mam to zakodowane, ale wlaśnie irytuje mnie, że muszę ciągle to ręcznie przestawiać.

Opublikowano

Musial bym to zobaczyć bo nigdy długo na tym sporcie klapie nie jezdzilem...ale przez tydzień teraz nie mam auta więc jak coś to jak sprawdzę napisze....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem 2 dni zostaje tak jak zostawisz ustawione poprzednio. Nie wiem czy to jakaś różnica ale jak co moja wersja usa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 20.02.2025 o 21:43, proarnes napisał(a):

Tak to wygląda od spodu (przy otwartej klapie). Zawleczka jest rozporowa, ściskasz ją, wyjmujesz i cieszysz się dźwiękiem wydechu ? Jak chce się zamknąć klapkę np. na trasę, to można to łatwo zrobić przekręcając dzyndzelek ręcznie. 

Klapka ma oś obrotu na środku więc sama się nie zamyka.

IMG_20241116_153002639.jpg

Chciałbym ten mod przetestować u siebie. Jak Ci się to sprawdza na dłuższą metę? Ta klapka sama z siebie nie lata jak nie ma zawleczki? Z tego co widzę to nie trzeba jej ściskać i wystarczy lekko poluzować śruby mocujące silnik od klap i ja wtedy spokojnie wyjąć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wyciągniecie tej zawleczki to jest 3 minuty roboty. Wystarczy poluzować 3 śruby od silniczka delikatnie podważyc te zawleczke i sama wyskakuje. Przejechałem się żeby przetestować i szczerze mówiąc dupy nie urywa. Bez jakieś modyfikacji w wydechu to nie ma się spodziewać ponad przecietnych wrażeń akustycznych. Ja pewnie zacznę od wymiany downpipe po gwarancji a potem ewentualnie midpipe z rezonatorem od Akrapovica.

Na pocieszenie przy takiej ładnej pogodzie w trybie Sport + i Traction autko potrafi ładnie zatańczyć :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Wyciągniecie tej zawleczki to jest 3 minuty roboty. Wystarczy poluzować 3 śruby od silniczka delikatnie podważyc te zawleczke i sama wyskakuje. Przejechałem się żeby przetestować i szczerze mówiąc dupy nie urywa. Bez jakieś modyfikacji w wydechu to nie ma się spodziewać ponad przecietnych wrażeń akustycznych. Ja pewnie zacznę od wymiany downpipe po gwarancji a potem ewentualnie midpipe z rezonatorem od Akrapovica.

Na pocieszenie przy takiej ładnej pogodzie w trybie Sport + i Traction autko potrafi ładnie zatańczyć :)

Tylko nie ćwicz latino bo z tego co wiem nie chcesz nowego (neue classe) ? Fakt, że z traction auto mega się słucha*. Szpera robi swoje, dopiero w tym trybie czuć jakość podwozia/zawiechy. No chyba że ktoś ma duże cojones i umiejętności to wszystko na off. Ja na co dzień bym się bał bo nawet podczas szybkich manewrów na publicznych czuję ile daje TC. Chwilą nieuwagi i można źle skończyć a 500Nm potrafi zaskoczyć, nie mówiąc o 700Nm w 340d.

*prawa fizyki nadal obowiązują.

Opublikowano
3 godziny temu, adiki napisał(a):

Moim zdaniem lepiej zacząć od wywalenia GPFa i pozbycia się go w sofcie.

Zabawy z downpipem to proszenie się o śmierdzące spaliny, nawet jeśli będzie tam sportowy kat.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, komoornik napisał(a):

Moim zdaniem lepiej zacząć od wywalenia GPFa i pozbycia się go w sofcie.

Zabawy z downpipem to proszenie się o śmierdzące spaliny, nawet jeśli będzie tam sportowy kat.

No w cabrio to jest pewnie większy problem. Kwestia w dp jest taka że po programie da Ci to większy przyrost mocy. Midpipe zdecydowanie zwiększy głośność. Pytanie tylko gdzie leży złoty środek między głośnością a komfortem. Dla każdego to będzie kwestia indywidualna.

Opublikowano

Coś takiego to 2k+ euro ? Za tyle to można odblokować ECU, zrobić softa, wrzucić xHP i jeszcze sporo zostanie.

Ja tam z efektu wymuszenia otwarcia klap jestem zadowolony, jednocześnie na pewno nie jestem fanem robienia hałasu.

Widziałem też jakie są przyrosty po odetkaniu wydechu i uważam że nie są warte zabawy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No widzisz i to jest piękne jeden będzie chciał wydać trochę siana na wydech a drugi na przepiękne lampy ;)

Opublikowano
W dniu 21.05.2026 o 16:43, adiki napisał(a):

Chciałbym ten mod przetestować u siebie. Jak Ci się to sprawdza na dłuższą metę? Ta klapka sama z siebie nie lata jak nie ma zawleczki? Z tego co widzę to nie trzeba jej ściskać i wystarczy lekko poluzować śruby mocujące silnik od klap i ja wtedy spokojnie wyjąć.

Jakiś czas jeździłem bez zawleczki ale później założyłem przed przeglądem w ASO. Moim zdaniem dźwiękowo jest dużo lepiej z otwartą klapa i jakoś inaczej/lepiej odbiera się ten samochód wtedy. Jedyny minus to, że na autostradowych trasach słychać wtedy buczenie tego wydechu. A że ponad połowa moich przebiegów to są autostrady to nie zdejmowałem zawleczki ponownie. Niestety nie ma uniwersalnego rozwiązania. Takim byłaby możliwość sterowania klapa za pomocą jakiegoś przycisku.

Zdjęcie zawleczki jest bardzo proste. Większy problem jest z jej założeniem, przez utrudniony dostęp (bez kanału). Dodatkowo u mnie silniczek bez zawleczki przekręcał się trochę bardziej niż klapka i to też utrudniało założenie.

Opublikowano

Są takie rozwiązania, moduły plug and play do klap ?

Przykład:

SST-Spezialsteuergeräte
No image preview

SST exhaust flap / valve control suitable for BMW 3series...

SST flap / valve control suitable for BMW 3series Type G20/G21/G28 YOC from 2019

Ja sterowanie mam w JB4, w każdej chwili mogę przyciskiem BC zmienić tryb pracy.

Edytowane przez komoornik

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
17 godzin temu, komoornik napisał(a):

Coś takiego to 2k+ euro ? Za tyle to można odblokować ECU, zrobić softa, wrzucić xHP i jeszcze sporo zostanie.

Ja tam z efektu wymuszenia otwarcia klap jestem zadowolony, jednocześnie na pewno nie jestem fanem robienia hałasu.

Widziałem też jakie są przyrosty po odetkaniu wydechu i uważam że nie są warte zabawy.

Racja jeżeli chodzi o szybsze auto, natomiast jak komuś zależy na dźwięku to jedyna droga. B58 aż się prosi o lepszą ścieżkę dźwiękową oczywiście z możliwością ściszenia.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, komoornik napisał(a):

Przykład:

SST-Spezialsteuergeräte
No image preview

SST flap / valve control suitable for BMW 3series Type G20/G21/G28 YOC from 2019

Ja sterowanie mam w JB4, w każdej chwili mogę przyciskiem BC zmienić tryb pracy.

Też po wpisach Wehyra mocno myślałem o JB4. Jak mogę zapytać gdzie go wstawiałeś? Jak z przyrostami, odczuciami, czy jest coś co denerwuje po...? Ewentualnie wrzuć proszę wykres przed i po (ch-ka prędkościowa silnika). Może być na prv, z góry dzięki ?

Opublikowano
2 godziny temu, komoornik napisał(a):

Przykład:

SST-Spezialsteuergeräte
No image preview

Używa ktoś tutaj takiego modułu i może potwierdzić że dobrze to działa? To się wpina przy silniczku od klapy?

Opublikowano
6 godzin temu, macste napisał(a):

Też po wpisach Wehyra mocno myślałem o JB4. Jak mogę zapytać gdzie go wstawiałeś? Jak z przyrostami, odczuciami, czy jest coś co denerwuje po...? Ewentualnie wrzuć proszę wykres przed i po (ch-ka prędkościowa silnika). Może być na prv, z góry dzięki ?

Jaka cena? Info na priv". To zaraza polskiego Facebooka ...

5 godzin temu, proarnes napisał(a):

Używa ktoś tutaj takiego modułu i może potwierdzić że dobrze to działa? To się wpina przy silniczku od klapy?

Mało tu ludzi modyfikujących auta więc będzie ciężko o odpowiedź ?

Ale nie widzę powodu aby miało nie działać, stosowane masowo w M3/M4:

4 godziny temu, adiki napisał(a):

No dobra przyznam że cold start jest dużo lepszy ;)

Przegazówki już od minimalnych obrotów też są ciekawsze niż w serii ?

6 godzin temu, macste napisał(a):

Racja jeżeli chodzi o szybsze auto, natomiast jak komuś zależy na dźwięku to jedyna droga. B58 aż się prosi o lepszą ścieżkę dźwiękową oczywiście z możliwością ściszenia.

Przerabiałem temat downpipe w 2 autach. Niestety ale oprócz pozytywnych efektów można również w bonusie dostać te negatywne (wibracje, dron), a tego klapy nie wyprostują ?

TL:DR cieszmy się bo i tak jak na GPF i fabryczny wydech, B58 po wymuszeniu otwarcia klap brzmi bardzo sensownie i na pewno nie cicho. Masa modeli np. Mercedesa jest totalnie wykastrowana. Już nie mówiąc o tym że S58 brzmi albo słabo albo głośno i słabo ?

Edytowane przez komoornik

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Apropos drona to wywalenie GPF nie będzie większym ryzykiem dronowania niż downpipe (ze sportowym katem)

Opublikowano

Ale to ja dlatego właśnie mówiłem żeby zacząć od GPFa a nie od downpipe'a ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, komoornik napisał(a):

Ale to ja dlatego właśnie mówiłem żeby zacząć od GPFa a nie od downpipe'a ?

Można też jedno i drugie ;) tak przynajmniej polecają tunerzy ;) pytanie tylko czy mid pipe wsadzać taki jak w USA czy np taki od akrapovica on ma jakiś taki porządny rezonator ciekaw jestem jak to się sprawdza na autostradzie.

image.png