Skocz do zawartości

Transport samochodu z fabryki w Meksyku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie, pewnie część z Was czekała aż statek z autem dopłynie do Niemiec. Ile z Waszego doświadczenia trwa taki proces? Jaka jest częstotliwość kursowania?

Kolejne pytanie - czy wiadomo co decyduje o produkcji w Niemczech albo w Meksyku?

Pozdrowienia.

• 3 lata później...
Opublikowano

Podpinam się posnyemat? Ktoś może podpowiedzieć kiemu niego trwał transport morski?

Opublikowano
2 godziny temu, crowley napisał(a):

Podpinam się posnyemat? Ktoś może podpowiedzieć kiemu niego trwał transport morski?

Do 6 tygodni. Po drodze może być port w USA i przeładunek w porcie w Europie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z tego co czytałem na tym forum sam rejs od 4 do 6tygodni. Do tego dochodzi transport i kolejka do transportowca plus transport z DE do PL i przygotowanie auta do wydania. Od końca produkcji w Mex do wydania w PL od 2 do 3 m-cy. Trudny czas, drugi trudny to docieranie... trening cierpliwości wskazany 😀

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 24.10.2022 o 15:17, s.wokulski napisał(a):

No właśnie, pewnie część z Was czekała aż statek z autem dopłynie do Niemiec. Ile z Waszego doświadczenia trwa taki proces? Jaka jest częstotliwość kursowania?

Kolejne pytanie - czy wiadomo co decyduje o produkcji w Niemczech albo w Meksyku?

Pozdrowienia.

G21 ponoć 100% DE, G20 z jakimiś customowymi opcjami czasem w DE, w praktyce pewnie z 90% G20 produkcja Mex.

Opublikowano

Transport z Mex w 99% do Hamburga, zwykle do trzech tygodni od dyspozycji załadunku. Tam europejskie clo i dalszy przeładunek - w przypadku Polski, kołowa lora. Tu trudno określić termin, sle rzadko przekracza łącznie 6 tygodni.

Opublikowano

Jestem ciekaw jak w "dupę" dostają te auta czekając na placach przyportowych od słonej wody.
W latach 2006-2008 pracowałem w porcie jako sztauer i ściągałem samochody z samochodowców.
Pamiętam że Hondy CRV i Civic ( Jajko ) już miały naloty korozji na tarczach wydechu, a pewno jakby poszukał i dalej.

Opublikowano

Test solanki przynajmniej pokazuje jakość wykonania 😁 Bardzo często powierzchnie lakierowane wysyłamy do takich badań.

Co do samego promu czasami ASO opóźnienia samego Meksyku zwalają na prom, bo to oczywiście już nie od nich zależy.

Opublikowano

Jakość wykonania jakością, ale jak człowiek zapłaci, czeka tygodniami a potem dostaje pakiet rozszerzony o rudą przedsprzedaźową, to można lekkiego ataku dostać ;)

Swoją drogą, jeszcze niecały rok i fabryki w Mex będą największym dostawcą spalinowych BMW dla Europy. Monachium kończy przebudowę zakładu i definitywnie zamyka produkcję verbrennerów. Zostaną tylko elektryki na zautomatyzowanych liniach.

Opublikowano
2 godziny temu, Schnaider napisał(a):

Test solanki przynajmniej pokazuje jakość wykonania 😁 Bardzo często powierzchnie lakierowane wysyłamy do takich badań.

Co do samego promu czasami ASO opóźnienia samego Meksyku zwalają na prom, bo to oczywiście już nie od nich zależy.

Mercedes korzystał kiedyś z uprzejmości zakładu tłoczącego blachy w Portugalii. Po jakimś czasie okazało się, że korzystali tam z wody prosto z morza - badania były więc zupełnie za darmo. A wyniki są do dziś widoczne na drogach ;)

Opublikowano
W dniu 30.04.2026 o 22:31, yeti19 napisał(a):

Transport z Mex w 99% do Hamburga, zwykle do trzech tygodni od dyspozycji załadunku. Tam europejskie clo i dalszy przeładunek - w przypadku Polski, kołowa lora. Tu trudno określić termin, sle rzadko przekracza łącznie 6 tygodni.

Jestes pewny, ze Hamburg, a nie Bremerhaven? Ja to glownie widze X1, X2, 1, 2 oraz 3 sedan i 4 jadace pociagiem w kierunku Bremerhaven.

Opublikowano

Jak jadą w kierunku Bremerhaven, to raczej nie po to by trafiły tam na pociąg do Polski, trochę mało po drodze jest. Z tego co się orientuję, to X1 i X2 na ten przykład składane są w Ratyzbonie ( znaczy w Regensburgu ).

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
W dniu 3.05.2026 o 21:44, Karonball napisał(a):

Jestem ciekaw jak w "dupę" dostają te auta czekając na placach przyportowych od słonej wody.
W latach 2006-2008 pracowałem w porcie jako sztauer i ściągałem samochody z samochodowców.
Pamiętam że Hondy CRV i Civic ( Jajko ) już miały naloty korozji na tarczach wydechu, a pewno jakby poszukał i dalej.

Hondy i Mazdy z korozją wyjeżdżają już z fabryki. Nie ma chyba gorzej zabezpieczonych antykorozyjnie marek jak Honda czy Mazda. BMW to inna liga. Nie ma porównania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2026 o 20:43, darosso napisał(a):

Hondy i Mazdy z korozją wyjeżdżają już z fabryki. Nie ma chyba gorzej zabezpieczonych antykorozyjnie marek jak Honda czy Mazda. BMW to inna liga. Nie ma porównania.

Już dość dawno straciłem bliższy kontakt ze śkośnoookimi autami, ale w moich czasach mówiło się, że zardzewiałe schodzą Już,z deski kreślarskiej. Myślałem, że to odległa przeszłość...