Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo widzę dlaczego w x5 miałoby to być trudniejsze poza tym, że koła są raczej minimum 20' a często bardziej 21 albo i 22' a to znaczy ogromną wagę i ciężka zabawę.

Czujniki masz w feldze a zmieniasz przecież całe koła więc no problem, system sam się upomni o fakt zmiany i wtedy tylko wybierasz letnie czy zimowe w założonym rozmiarze i po robocie.

Ja osobiście nie zmieniam kół w bmw bo uważam, że jest idiotycznie drogie :) u wulkanizatora u którego od 15 lat wymieniałem wszystko nadal tak robię i płace 60zl za wymianę i 70 za przechowanie albo na odwrót i mam obok domu :)

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja osobiście nie zmieniam kół w bmw bo uważam, że jest idiotycznie drogie :) u wulkanizatora u którego od 15 lat wymieniałem wszystko nadal tak robię i płace 60zl za wymianę i 70 za przechowanie albo na odwrót i mam obok domu :)

OK czyli jak się nie uda czasowo u wulkanizatora to sam wymiennie koła.

Aktualna cena w serwisie BMW za przełożenie kół to 350zł :mad2: Ciekawe czy jest w tej cenie wyważanie kól :wink:

BTW jak często robicie wyważanie kół?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

OK czyli jak się nie uda czasowo u wulkanizatora to sam wymiennie koła.

Aktualna cena w serwisie BMW za przełożenie kół to 350zł :mad2: Ciekawe czy jest w tej cenie wyważanie kól :wink:

BTW jak często robicie wyważanie kół?

To ile licza za wymianę runflatów na felgach? Pewnie proporcjonalnie 600-800zł :lol:

Opublikowano
To ja się podepnę do wątku.

Ponieważ zawsze miałem problem z znalezieniem wolnego terminu na wymianę kół zimowych na letnie przez kilka ostatnich lat samodzielnie wymieniałem koła w swojej Hondzie CRV.

Czy wymiana kół w X5 jest bardziej skomplikowana? Podobno nie jest łatwo odkręcić śrubę zabezpieczającą? Kiedy trzeba wyłączyć albo zresetować czujnik ciśnienia w oponach.

Mam klucz dynanometryczny.

Do najbliższego serwisu BMW mam 70km do tego trzeba się tarabanić z transportem kompletnych kół co wcale nie jest proste viz dyskusja powyżej o zakupie przyczepki do transportu kół na wymianę.

A jaki rozmiar kół będziesz miał w w g05 i jaką markę ogumienia ci zaproponowali, bo w moim przypadku będą wymieniane same opony a nie koła auto będzie na 21 to runflat homologowany bmw z gwiazdką to tylko Pirelli Scorpion Winter jako zimowe tylko ta jedna firma więc nie ma wyboru, a jako letnie 21 to zależy na czym przyjedzie albo Bridgestone ewentualnie Continental lub Hankook najprawdopodobniej będą te ostatnie.

W obecnym Hyundaiu Tucson biorą za wymianę opon z wyważeniem 130zł więc w przypadku opon 21 cali RF to będzie z 3 razy więcej u mojego znajomka.

W przyszłym tygodniu zamawiam ostatecznie wybieram pomiędzy X6 a X7 wszystko zależy od rabatu jaki dostanę i na kiedy planowany termin ale mówi się że druga połowa listopada X7 a X6 może wcześniej zobaczymy benzyna M50i. Pozdrawiam :)

Opublikowano
Jak odbierałem auto w lutym to ASO w Szczecinie za wymianę na opony zimowe RF 20" skasowali 600 zł brutto, ale pod koniec marca wymieniałem opony na letnie 20" nieRF w ASO Smorawiński w Poznaniu i tu mnie już wykasowali przyzwoicie jak na ASO - czyli 420 zł brutto

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Wyważanie kół powinno się robić przy każdej zmianie obowiązkowo i ja u mojego wulkanizatora tak miałem zawsze, myślę że bmw też tak robi przy każdej wymianie.
Opublikowano

Czy nie orientujecie się może ile może kosztować wymiana OPON podkreślam nie kół w ramach jednej felgi w rozmiarze 21 cali z runflatami w ASO,

bo nie wiem czy nie będę musiał jezdzić do ASO na wymianę opon bo okazało się że znajomek tak dużej opony z felgi do tego runflat chyba nie przełoży bo nie ma takiej łyżki do ściągania RF z felgi co mają w ASO podobno i uważa że w nowym tak drogim aucie nie będzie ryzykował uszkodzenia felgi :mad2:

trochę dziwne chyba po prostu jest tyle zachodu ze ściągnięciem tych opon i nie chce mu się tego robić czy jego pracownikom ale wydaje mi się to głupie wytłumaczenie, co o tym sądzicie. :)

Opublikowano
Wcale mnie to nie dziwi. Mało który wulkanizator się tego podejmie bo szansa na uszkodzenia felgi są spore, Prz takim kole i rft guma jest bardzo twarda i wymaga to masę siły jak coś źle zrobią to poharataja felgę, z resztą w ASO grozi to samo tylko ASO stać na to, żeby szrpac się z klientem :)
Opublikowano
Czy nie orientujecie się może ile może kosztować wymiana OPON podkreślam nie kół w ramach jednej felgi w rozmiarze 21 cali z runflatami w ASO)

Zależy od ASO - zadzwoń i zapytaj w serwisie.

W ASO Szczecinie w lutym jak odbierałem X4 za wymianę samych opon na zimowe RF 20" skasowali 600 zł brutto.

Pod koniec marca zmieniałem te zimowe na letnie nieRF 20" i skasowali 420 zł brutto - gość w serwisie był zdziwiony, że w Szczecinie kasują aż 600 zł za wymianę.

Pozdrawiam

KrzychoM

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie od dziś wiadomo, że wymiana opon rft co pół roku źle wpływa na samą oponę i felgę.

Ja wiem, że nie każdy chce wykładać 10k+ zł za set zimówek, ale naprawdę... nowe Ronale 18" - 19" na zimę to nie jest ujma. Opony na własną rękę poszukać na oponeo i jest dodatkowy zestaw na zimę za połowę ceny ASO. Wtedy nie trzeba się nigdzie umawiać 3 tygodnie wcześniej, byle mechanik wam zmieni koła w garażu jak ma podnośnik w 4 minuty. Wy tylko na Orlenie po zimie ciśnienie na zimnym kapciu sprawdzacie. Ile czasu i nerwów zaoszczędzone nie wspomnę, jak niektórzy łomem felgi taktują. Dwa sety felg to oznaka oświecenia :8)

Opublikowano
Znajdź na oponeo mieszane (przód 245/tył 275) 20” rft homologowane do X4... powodzenia życzę. Wiadomo nie trzeba koniecznie homologowanych, ale jak Ci xDrive strzeli to Ci na gwarce tego nie zrobią i wtedy płacz i płać.

Pozdrawiam

KrzychoM

• Główni Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Akurat do ciebie BMW nie przewidziało zimówek 20", tylko 7,5x19 ET 32 + kapeć 245/50 R19, proszę bardzo mamy opony rft + homologacja BMW - Continental WinterContact TS 860 S

To jakbyś mi mówił znajdź 22" z homologacją BMW i homologowanym rozmiarem - to twoje zmartwienie o taki rozmiar i twoje widzimisię.

Edytowane przez Ponta
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Możesz mieć i 21" z homologacją BMW, ale ja widzę w katalogu, że do X4 G02 M40dX przewidziano na zimę 19" w jednakowym rozmiarze. A jak chcesz większe koła na zimę to płać a nie pretensje, że opony drogie i trudnodostępne, bo te 19" to śmieszny koszt :cool2:
Opublikowano
:mad2: Znaczy tabela ogumienia homologowanego do X4 kłamie, a ja w garażu mam opony, które nie istnieją... :duh:

Pozdrawiam

KrzychoM

• Główni Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

To są opony letnie, kolego. Mało modeli, naprawdę mało ma przewidziane ogumienie mieszane na zimę jako opcję. W zimę stosuje się square setup.

G30 na 19" np. ma taką dostępność.

Edytowane przez Ponta
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Pokaż mi tabelkę, gdzie masz zalecane zimowe kapcie do X4 w wariancie mieszanym 20".
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie od dziś wiadomo, że wymiana opon rft co pół roku źle wpływa na samą oponę i felgę.

Ja wiem, że nie każdy chce wykładać 10k+ zł za set zimówek, ale naprawdę... nowe Ronale 18" - 19" na zimę to nie jest ujma. Opony na własną rękę poszukać na oponeo i jest dodatkowy zestaw na zimę za połowę ceny ASO. Wtedy nie trzeba się nigdzie umawiać 3 tygodnie wcześniej, byle mechanik wam zmieni koła w garażu jak ma podnośnik w 4 minuty. Wy tylko na Orlenie po zimie ciśnienie na zimnym kapciu sprawdzacie. Ile czasu i nerwów zaoszczędzone nie wspomnę, jak niektórzy łomem felgi taktują. Dwa sety felg to oznaka oświecenia :8)

^^ święta prawda

Opublikowano
Pokaż mi tabelkę, gdzie masz zalecane zimowe kapcie do X4 w wariancie mieszanym 20".

Tabelki nie mam pod ręką (w domu mam), ale tu masz kody BMW z faktury od ASO Bońkowscy Szczecin, w lutym tego roku kupowałem.

36122472724, Opona zimowa 245/45r20 r-f 103V* Pirelli Winter Sottozero 3

36122472725, Opona zimowa 275/40r20 r-f 106V Pirelli Winter Sottozero 3

Pozdrawiam

KrzychoM