Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie do osób, kótre złożyły zamówienie i jeszcze nie odebrali auta - czy dostaliście jakieś informację o zmianach w waszych zamówieniach związanych z brakiem części (np. HK, pneumatyka). Na forach zagranicznich ludzie zgłaszają takie przypadki i zastanawiam się czy jest możliwa sytacja, że zamawiając auto z HK bez informacji od dealera mogą mi zmienić i wyprodukować z HiFi i to samo z zawieszeniem?
  • Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No pewnie mogą, tylko wtedy nie musisz odbierać jako niezgodność z umową.

Mój termin produkcji został skasowany i nowego nie ma.

Samochody, z których zrezygnują klienci, i tak się wyprodukują i trafią na plac, takie mam info....

Opublikowano
Za każdą niezgodność należy Ci się odszkodowanie od BMW jeśli zdecydujesz się odebrać pojazd. W moim przypadku było to sporo powyżej 2 krotnosci wartości brakującego wyposażenia. Ale była to mniej istotna rzecz - bez HK nie wiem czy bym odebrał samochód, bo wartość mała jeśli chodzi o cash, a strata na codzień duża.
Opublikowano

W moim zamówieniu zabrakło HK i podparcia lędźwiowego, termin produkcji przesunęli o 2 miesiące z marca na maj.

Nie ma opcji, żebym z tych rzeczy zrezygnował, więc czekam. Każda zmiana konfiguracji wymaga twojej akceptacji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Liczyłem że zabraknie HK i wstawią Bowersa za promocyjną dopłatę jak ktoś pisał na forum, ale niestety byl na stanie. Auto wyprodukowane na początku marca i po VIN widać ze jest HK.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
Liczyłem że zabraknie HK i wstawią Bowersa za promocyjną dopłatę jak ktoś pisał na forum, ale niestety byl na stanie. Auto wyprodukowane na początku marca i po VIN widać ze jest HK.

A miałeś też w konfiguracji pneumatykę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie, finalnie stanęło na M Proff. Miałem szczęście, bo trafiłem na szybki slot produkcyjny (pare tygodni po złożeniu zamowienia). Inna x5 w tym samym zamówieniu ma nadal datę produkcji nieznaną.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedzcie proszę czy u kogoś również takie jaja z zamówieniami...

Zamówiłem X5 w styczniu (30d, pneumatyka, HK, komfort fotel, wentyl). i informacja od dealera po 4 miesiącach że auto w takiej konfiguracji się nie wyprodukuje bo restrykcje i możliwa produkcja najwcześniej w lipcu.... i sprzedawca wspomniał ze to wcale nie jest pewny termin....

W zamówieniu mam datę dostarczenia na połowę maja ....

Czy przysługuje nam jakieś prawa? Na przełomie roku 2021/2022 otrzymam samochód z rocznikiem 2021 ....

Kochani powiedzcie co robić .... ;)

Opublikowano
Ja zamawiałem na początku marca,odbiór we wrześniu i od początku restrykcje na m pakiet,pneumatykę i kilka innych rzeczy na których najbardziej mi zależy. Handlowiec pocieszał,że restrykcje powinny zniknąć za jakiś czas,bo też nie odbiorę auta bez tych opcji wyposażenia i chyba będę czekał do skutku :cry:
Opublikowano
Ja zamawiałem początek lutego i aktualnie odbiór planowany na wrzesień ale to na razie optymistyczny wariant. Spodziewam się dalszych opoźnien spowodowanych głównie przez pneumatykę. Na forum US mówi się, że sytacja ma się ustabilizować dopiero w Q4.
Opublikowano

Moja zamówiona w połowie lutego miała mieć produkcję kwiecień, później przesunęli na maj a teraz na czerwiec.

Ponoć jak się teraz zamówi to nie ma gwarancji na odbiór w tym roku...

Opublikowano

W dzisiejszych czasach najpewniej brać coś co stoi na placu nawet kosztem mniejszego dopasowania wyposażenia do swoich potrzeb.

Wkurza mnie to, że jak zamawiałem to nie było restrykcji i nie zabookowali części na samochody, które trafiły do systemu. Ciekawe jest to, że obecnie produkują 45e i wersję 7 miejscowe z pneumatyka, a pozostałe czekają.

Opublikowano
Ja miałem dokładnie odwrotnie. Auto zamawiane na przełomie roku, miało być w maju, a przyszło pod koniec marca. Bez HK i pneumatyki.

Może wskoczyłeś na mój slot produkcyjny, bo ja miałem w marcu z HK i pneumatyką :wink:

Opublikowano

ja zamówiłem w połowie marca i miałem termin na lipiec. w momencie składnia zamówienia nikt nie mówił, że widzą jakieś restrykcje w systemie.

dzisiaj dostałem informację, że siedzenia komfortowe oraz HK są dostępne, ale jest problem z pneumatyką i może jej nie będzie już do końca roku.

osobiście uważam, że oni byc może nie wiedzą kiedy będzie i celowo mówią, że w tym roku nie będzie, aby zmusic klienta do zmiany na inne zawieszenie.

ja jednak powiedziałem, że bez pneumatyki to w ogóle tego samochodu nie chcę, więc zobaczymy jak się temat rozwinie ..........

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja zamówiłem w połowie marca i miałem termin na lipiec. w momencie składnia zamówienia nikt nie mówił, że widzą jakieś restrykcje w systemie.

dzisiaj dostałem informację, że siedzenia komfortowe oraz HK są dostępne, ale jest problem z pneumatyką i może jej nie będzie już do końca roku.

osobiście uważam, że oni byc może nie wiedzą kiedy będzie i celowo mówią, że w tym roku nie będzie, aby zmusic klienta do zmiany na inne zawieszenie.

ja jednak powiedziałem, że bez pneumatyki to w ogóle tego samochodu nie chcę, więc zobaczymy jak się temat rozwinie ..........

.

Tez bez pneumatyki chyba zastanowiłbym sie nad konkurencja BMW.

Trudno uwierzyć, ze miesiącami nie zalatwią problemu z częsciami. Myslę, ze dadzą radę i produkcja ruszy.

Opublikowano

Witam.

Auto zamówione grudzień 2020

Odbiór przyszły tydzień.

Informacja od dealera nie ma HK i nie ma pneumatyki!!! Możesz zrezygnować z auta albo jak bardzo chcesz to produkcja nie wiem kiedy albo dostajesz BW za polowe ceny i musisz dobrać panoramę bo występuje razem.

Wyrwałem w gratisie serwis + ten z klockami i tarczami na 5 lat 100.000 więc cenowo spoko.

Trochę dopłaciłem ale nie było tragedii.

Fotele komfort wiec nie było problemu z odcinkiem lędźwiowym.

Wentylacja i masaże tez zostały.

Wybrałem 40d wiec nie ważne jaki silnik.

Pozdrawiam wytrwałych.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy sprawdzałeś ze te braki są tez widoczne w dekoderach Vin internetowych? U mnie wg dekoderów nie ma żadnych braków, a produkcja była marcowa już w czasie gdy były restrykcje. Mam nadzieje ze nie zaskoczę się przy odbiorze ;-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.

Auto zamówione grudzień 2020

Odbiór przyszły tydzień.

Informacja od dealera nie ma HK i nie ma pneumatyki!!! Możesz zrezygnować z auta albo jak bardzo chcesz to produkcja nie wiem kiedy albo dostajesz BW za polowe ceny i musisz dobrać panoramę bo występuje razem.

Wyrwałem w gratisie serwis + ten z klockami i tarczami na 5 lat 100.000 więc cenowo spoko.

Trochę dopłaciłem ale nie było tragedii.

Fotele komfort wiec nie było problemu z odcinkiem lędźwiowym.

Wentylacja i masaże tez zostały.

Wybrałem 40d wiec nie ważne jaki silnik.

Pozdrawiam wytrwałych.

W sumie źle na tym nie wyszedłeś co nie zmienia faktu, że to lekko niepowaznie brzmi - "kup od nas samochod za 0,5mln a my go kiedyś tam dostarczymy albo i moze nie"...