Skocz do zawartości

Amortyzatory EDC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli nawet gdybym sam sobie wymienił to ich nie zakoduje żadnym bimmercodem czy btoolem bo tam takich funkcji serwisowych nie widziałem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie.
Opublikowano

Panowie, padł mi tylny prawy amor (wyciek i brak tłumienia). I jest dramat z dostępnością: amorów tylnych z EDC do F11 nie ma w tej chwili dostępnych. Nie ma używek (ogłoszenie 1400zl - nieaktualne). Jedynie regeneracja za 1300 - po wysłaniu mojego amortyzatora na 2 tygodnie, rok gwarancji. Równie słaba opcja.

ASO wyceniło wymianę na ok 8k (wraz z wymianą płynu hamulcowego), nie udało im sie dodzwonić do mnie, wiec mam anonimową wycenę w SMS. Info z działu części aso - nie ma, będą ale póki co nie ma.

Kupiłem finalnie 1 szt. w Niemczech, ok 2500zł. Lewego sprzedawca z DE nie miał, w PL też nie. Ebay z Litwy? Chyba poczekam. Póki co wymienię to co padło.

Gdzie wyście te amortyzatory dostali? To nagle biały kruk się zrobił…

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czyli nawet gdybym sam sobie wymienił to ich nie zakoduje żadnym bimmercodem czy btoolem bo tam takich funkcji serwisowych nie widziałem.

e-sys - darmowy, bez loadera, aktyawcji itp to zrobi

Opublikowano
W mojej F10 lekko popukuje lewy przedni amortyzator edc, kupiłem używany . Po wymianie pojawił się błąd EDCSVL Czujnik amortyzatora lewy przód 3.0.1. - nieprawidłowy sygnał . Nie udało się skasować tego błędu , lewy przód był napięty jak struna , mechanik zdemontował go i założył poprzedni . Czy trzeba to zakodować w aso i jakie są tego koszty ? Bo może ten używany , który kupiłem był dobry ? Poproszę o informacje i pomoc w temacie .
Opublikowano
Trzeba zakodować, ale niekoniecznie w ASO.
ad®ian™
Opublikowano
W mojej F10 lekko popukuje lewy przedni amortyzator edc, kupiłem używany . Po wymianie pojawił się błąd EDCSVL Czujnik amortyzatora lewy przód 3.0.1. - nieprawidłowy sygnał . Nie udało się skasować tego błędu , lewy przód był napięty jak struna , mechanik zdemontował go i założył poprzedni . Czy trzeba to zakodować w aso i jakie są tego koszty ? Bo może ten używany , który kupiłem był dobry ? Poproszę o informacje i pomoc w temacie .

Gdyby ktoś mógłby mi pomóc z tym zakodowaniem z Gdańska byłbym wdzięczny

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gdyby ktoś mógłby mi pomóc z tym zakodowaniem z Gdańska byłbym wdzięczny

Elbląg:

https://www.facebook.com/Bavariasgarage

Opublikowano
Dziękuję , skontaktowałem się z kolegami z Elbląga i dowiedziałem, że po wymianie amortyzatora czasami potrzebna jest tylko kalibracja wysokości natomiast gdy występuje błąd tak jak miało to miejsce w moim przypadku to amortyzator ma uszkodzony nastawnik . Dziękuję za pomoc kolego :handshake:
Opublikowano
U mnie też wyskoczył błąd i nic nie było uszkodzone. Amory zakodowane, ustawione poziomowanie i jest dobrze.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Ile tys km od nowosci wytrzymyja takie amortyzatory zawieszenia adaptacyjnego?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zawsze po wymianie amortyzatorów trzeba je zakodować.
U mnie tył był jak zabetonowany do czasu kodowania. 
wytrzymał 10 lat i 140tkm.  

Opublikowano
6 godzin temu, bbmw napisał(a):

Zawsze po wymianie amortyzatorów trzeba je zakodować.
U mnie tył był jak zabetonowany do czasu kodowania. 
wytrzymał 10 lat i 140tkm.  

Opublikowano

Tyl troche tanszy to mniej klopotu, a te z przodu taka sama zywotnosc maja czy mniej wytrzymuja?

Opublikowano

U mnie prawie 300k i dalej oryginały 

Opublikowano

Dziekuje za odp, to duzo mi obrazuje. Na jakim rozmiarze kol i profilu przejezdzily te 300tys i czy po polskich czy np niemieckich drogach?

Opublikowano

U mnie rozciekł się lewy tył. Przebieg wtedy był około 185 000 kilometrów. Auto jeżdżone od nowości przeze mnie bez jakiegoś nadmiernego eksploatowania... Jak widać nie ma reguły 🥲

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tyły wymieniłem przy 210 tys, koszt 6000 w oryginale, po wymianie oczywiście trzeba zakodować. Przody mimo ju 240 tys wciąż są w porządku.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie też zaczął pocić się tylny amortyzator.

Czy jeżeli kupię używkę to też będzie to trzeba kodować?

Jest jakiś sposób aby sprawdzić uzywany amortyzator przed zakupem ?

Gdzieś wyczytałem że Amortyzatory EDC nie zachowują się jak standardowe czyli wychodzą po wciśnięciu. 

Opublikowano

Polecam regenerację 🙂

Założony rok temu i nadal wszystko śmiga elegancko!

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 5.06.2024 o 10:22, jakubhab napisał(a):

Polecam regenerację 🙂

Założony rok temu i nadal wszystko śmiga elegancko!

@jakubhab a gdzie regenerowałeś i ile zapłaciłeś?