Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim przypadku BMW FS kompletnie nie wyraziło zgody na zewnętrzne ubezpiecznie w pierwszym roku powołując się na poniższy zapis. W związku z czym byłem zmuszony przepłacić ponad 1k za notabene gorsze ubezpiecznie niż sobie wynegocjowałem u zewnętrznego ubezpieczyciela.

Zrzut-ekranu-2023-02-17-o-11-26-57.png

Opublikowano
W moim przypadku BMW FS kompletnie nie wyraziło zgody na zewnętrzne ubezpiecznie w pierwszym roku powołując się na poniższy zapis. W związku z czym byłem zmuszony przepłacić ponad 1k za notabene gorsze ubezpiecznie niż sobie wynegocjowałem u zewnętrznego ubezpieczyciela.

W pierwszym roku miałem to samo, niestety. Dopiero potem (aż do końca leasingu) ubezpieczenie zewnętrzne.

Opublikowano
Z ciekawości, jesteście w stanie podać kwoty ubezpieczenia? Ja w 1 roku przy kwocie za auto 277.000 brutto mam 8600 ubezpieczenia + gap 103zl msc. Ubezpieczenie ergo hestia
Opublikowano

Troche lipa jest z tymi ubezpieczeniami, właśnie dzwoniłem dowiedzieć się jak to jest w przypadku wyjazdu zagranicznego na narty do Austrii.

Jezeli będziesz miał kolizję/awarię auta to mogą odholować ci auto do limitu 700km. Zakładając ze punkt docelowy jest 1000km oddalony od punktu startowego to ostatnie 300 kilometrów musisz sobie holowanie zorganizować sam/zapłacić za ich holowanie ze swojej kieszeni.

Jeżeli chcesz auto zastępcze to niby dostajesz coś w podobnej klasie ale teraz hit, nie mozesz nim wjechać do innego kraju niż kraj gdzie jest wypożyczalnia z której brałeś auto, w dodatku musisz je oddać w tej samej wypożyczalni w której wziąłeś.

W dodatku zorganizują ci sedana podobnej wielkości do twojego ale juz boxa na dach ci nie zorganizują.

Mocno to utrudnia temat przesiadania sie w auto zastępcze i kontynuowania wakacji.

Opublikowano
Ubezpieczenie jest zestawione z jakimś pakietem assistance. Zawsze powinieneś móc zmienić na "wyższy model" - ja w Allianz miałem ograniczenie kwotowe zgodne z OWU (teraz jest bodajże 2000 EUR), w Warcie miałem chyba 1500km, czy jakoś tak.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeszcze takie pytanie, ile czasu ma BMW na rozpatrzenie wniosku o ubezpieczenie poza BMW i wniosek wysyła się pocztą czy można przez portal klienta BMW FS?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ma ktoś doświadzczenie z ubezpieczeniem AC w Uniqa? Po pierwszym roku wychodzi mi u nich poniżej 2% wartości samochodu za OC + AC (0% udział własny, serwis w ASO na oryginalnych częsciach) + Assistance (najwyższy pakiet dostępny u nich). Za podobny pakiet w PZU wychodzi 3.2%.

To co budzi moje wątpliwości to wartość samochodu, w PZU jest to 196 000, a w Uniqa tylko 161 000. Niby mam GAP, ale zastanawiam się, czy w razie ewentualnej szkody, GAP nie będzie wyceniał samochodu inaczej niż Uniqa. PZU przy wycenie brało pod uwagę rzeczywiste wyposażenie samochodu, a we wniosku do Uniqa nie da się tego w żaden sposób podać. Zastanawiam się czy w przypadku uszkodzenia wyposażenia dodatkowego, nie byłoby problemu w Uniqa przez brak uzwzględnienia tego wyposażenia w wycenie.

3000zł za AC rocznego BMW wydaje się trochę zbyt piękne i zastanawiam się czy nie ma gdzieś haczyka.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odkopuje bo mam pytanie. Jezeli zdecyduje sie na ubezpieczenie od BMW Finance  i bedzie wliczone w rate to jest ono traktowane jako czesc uslugi i odliczam 11,5% VAT od calosci raty? (Uzytek mieszany) Bo gdybym wykupil bezposrednio od towarzystwa to nic nie odlicze bo ubezpieczenie jest zwolnione z VAT

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sheppard25 napisał(a):

Odkopuje bo mam pytanie. Jezeli zdecyduje sie na ubezpieczenie od BMW Finance  i bedzie wliczone w rate to jest ono traktowane jako czesc uslugi i odliczam 11,5% VAT od calosci raty? (Uzytek mieszany) Bo gdybym wykupil bezposrednio od towarzystwa to nic nie odlicze bo ubezpieczenie jest zwolnione z VAT

Jednorazowo od towarzystwa płacisz np. 1000zl zw z VAT więc jest to poprostu 1000zl + tutaj masz koszty o ile nie jesteś na ryczałcie proporcjonalnie do limitu.

W ratach jak Ci dolicza 23% VAT z prawem odliczenia 50% zapłacisz 1000zl + 23% = 1230zl od tego odliczysz 115zl wiec 1115zl. Czyli wliczając do raty jesteś w plecy 50% VAT tj. 115zl. Teoretycznie nieodliczony VAT to KUP, ale majac 340i przekraczasz prog by coś odliczyć więc jesteś ostatecznie plecy 50% VAT. 

Nie jest to porada podatkowa mam nadzieję że zrozumiałe opisałem 😛

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano
10 godzin temu, Sheppard25 napisał(a):

Odkopuje bo mam pytanie. Jezeli zdecyduje sie na ubezpieczenie od BMW Finance  i bedzie wliczone w rate to jest ono traktowane jako czesc uslugi i odliczam 11,5% VAT od calosci raty?

Ja mam ubezpieczenie z BMW wliczone w ratę. Jest to osobna pozycja na fakturze, bez VAT, oprocentowanie 8% niepowiązane z kosztem leasingu.

• Lubię to 1