Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Te szkody i pseudo zwyżki też trzeba brać przez palce - wcale aż tak nie zawyżają kwoty ubezpieczenia.
Opublikowano
Potwierdzam. Początek lipca w salonie 3.3%, u agenta 2.6% (PZU) osoba bez zniżek. Obecnie osoby bez historii liczone są znacznie gorzej. Nie wiem czy tylko w PZU czy wszędzie.

Ale stawka ryczałtowa jest chyba "ogólnopolska", nie? Rozumiem, że po prostu wyliczyli Ci ubezpieczenie nie stawką a normalnie i wyszło mniej - tak też może być.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Orientuje się ktoś czy biorąc leasing FS obowiązkowo muszę się zgodzić na ubezpieczenie proponowane przez BMW (Allianz, Hestia) w pierwszym roku leasingu ? Czy jest możliwość ubezpieczenia auta na 'własną rękę' w pierwszym roku ? (zakładając że mój ubezpieczyciel będzie zaakceptowany przez BMW). Dostałem właśnie takie info u dealera, przeglądam umowę FS i nie mogę znaleść żadnego pkt mówiącego o takich ograniczeniach.
Opublikowano
Orientuje się ktoś czy biorąc leasing FS obowiązkowo muszę się zgodzić na ubezpieczenie proponowane przez BMW (Allianz, Hestia) w pierwszym roku leasingu ? Czy jest możliwość ubezpieczenia auta na 'własną rękę' w pierwszym roku ? (zakładając że mój ubezpieczyciel będzie zaakceptowany przez BMW). Dostałem właśnie takie info u dealera, przeglądam umowę FS i nie mogę znaleść żadnego pkt mówiącego o takich ograniczeniach.

Nie, chociaż czasami mówią że obowiązkowy. Nie mogą ci zabronić wyboru jest to nie zgodne z prawem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem od siebie, że warto sprawdzać u różnych brokerów ceny.. właśnie mam taką sytuację, że dla tej samej ubezpieczalni od leasingodawcy mam o 2k więcej na OC/AC niż brokera... i nie mam pojęcia skąd to się bierze/wzięlo, bo zazwyczaj cene mialem taką samą i brałem od leasingodawcy - może ktoś powie co mogło wpłynąć ? - chyba że osoby które robią kalkulacje mają jakiś % z tego i sobie tam doliczają coś..

Ciekawe czy robią zwyżki jak kilka firm wysyla zapytanie o ofertę albo ponawia zapytanie po tygodniu / dwoch ? :lol:

Opublikowano

Aktualnie kończy mi się ubezpieczenie na 3. Różnice tylko w jednym TU są na poziomie 3 tys a miedzy rożnymi TU 6-8 tys. Co najciekawsze najlepszą ofertę dostałem w tym roku w salonie BMW. Nawet dostawcze mercedesy ubezpieczyłem tam. Z ciekawostki dostawczaki mają wyższe składki - nawet od ///M - prawdopodobnie szkodliwość jest większa .

Szukać i jeszcze raz szukać

Opublikowano
@saturator

IMG-20211017-061343.jpg

zgadzam się z M Luki , że to bez podstawny monopol

To jest dokument z podpisem czy jakiś świstek papierowy. W rodzaju nie da się bo nie

Opublikowano
Panowie mam pytanie odnośnie odszkodowania z tytułu utraty wartości handlowej pojazdu. 5 miesięczny samochód, wjechał we mnie typ, do wymiany drzwi plus błotnik wgnieciony. Czy ktoś z Was domagał się takiego odszkodowania? Jak to wygląda?
Opublikowano
Panowie mam pytanie odnośnie odszkodowania z tytułu utraty wartości handlowej pojazdu. 5 miesięczny samochód, wjechał we mnie typ, do wymiany drzwi plus błotnik wgnieciony. Czy ktoś z Was domagał się takiego odszkodowania? Jak to wygląda?

Dwa auta do tyłu korzystałem z utraty wartości. Kilka miesięcy po zakupie miałem kolizje - wjechała we mnie Pani którą duże rondo przerosło.

Oczywiście jak zawsze w takich przypadkach sprawa tyczyła się naszego narodowego ubezpieczyciela. Oczywiście mimo pięknych opisów na stronie olali temat.

Sprawa jest prosta od strony prawnej - rzeczoznawca ocenia kwotę roszczenia - pismo do TU - a potem sprawa do sądu. To było już kilka ładnych lat temu więc sprawa poszła dość szybko 1,5 roku. PZU nawet się nie odwoływało. Dzisiaj to będzie z pewnością dobre dwa lata.

Po kilku sprawach z TU. Uważam że TU wiedzą że przegrają sprawy (widać że mają dość słabych prawników) i nawet specjalnie nie walczą. A PZU to już zawodowiec w tej materii.

U mnie to była kwota na kilka tys PLN + koszty procesu i odsetki

Opublikowano

To było już kilka ładnych lat temu więc sprawa poszła dość szybko 1,5 roku. PZU nawet się nie odwoływało.

2 lata to szybko? :shock: Ja niestety też będę to wysyłać do PZU... Czyli chyba zlecę to komuś kto się zajmuje odszkodowaniami i zapomnę na parę lat.. Masakra :lol:

Opublikowano

To było już kilka ładnych lat temu więc sprawa poszła dość szybko 1,5 roku. PZU nawet się nie odwoływało.

2 lata to szybko? :shock: Ja niestety też będę to wysyłać do PZU... Czyli chyba zlecę to komuś kto się zajmuje odszkodowaniami i zapomnę na parę lat.. Masakra :lol:

1,5 roku kiedyś to jest bardzo szybko. Dzisiaj może to być już nie realne.

Przeciwny jestem przekazywania takich spraw jakiś dziwnym firmom - tylko prawnikom.

Zęby też leczę u stomatologa, a nie u weterynarza.

Opublikowano

Przeciwny jestem przekazywania takich spraw jakiś dziwnym firmom - tylko prawnikom.

Zęby też leczę u stomatologa, a nie u weterynarza.

Z tego co wyczytałem jest od groma papierologii w przypadku tego roszczenia. Takie firmy robią to w swoim zakresie, potem faktycznie mogę na koniec zlecić wysłanie tego wszystkiego prawnikowi, zastanawiam się tylko czy gra jest warta świeczki. Do wymiany mam drzwi i zaprawka ubytku lakieru na krawędzi błotnika przy progu wielkości 0,5 cm, bo lakierować go nie chcę :x

Opublikowano
Z tego co wyczytałem jest od groma papierologii w przypadku tego roszczenia. Takie firmy robią to w swoim zakresie, potem faktycznie mogę na koniec zlecić wysłanie tego wszystkiego prawnikowi, zastanawiam się tylko czy gra jest warta świeczki. Do wymiany mam drzwi i zaprawka ubytku lakieru na krawędzi błotnika przy progu wielkości 0,5 cm, bo lakierować go nie chcę :x

Korzystałem swego czasu i wystarczyło moje, jedno pismo do TU. Oczywiście wypłata trochę zaniżona, ale nie na tyle aby opłacało się toczyć z nimi wojny.

Za elementy wymienione - odkręć/przykręć, utrata wartości nie występuje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest dokument z podpisem czy jakiś świstek papierowy. W rodzaju nie da się bo nie

świstek papierowy w postaci kalkulacji leasingu BMW FS

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

za nieco ponad miesiąc kończy mi się polisa OC/AC i tym razem chciałbym przynajmniej spróbować poszukać czegoś tańszego niż oferta BMW.

Przeczytałem wątek i nadal jedna sprawa jest dla mnie trochę niejasna:

- czy zgoda BMW (za 200zł) jest pod konkretną ofertę od zewnetrznego agenta?

- czy też najpierw występuję o zgodę, płacę 200zł, a później szukam oferty u agentów?

Opublikowano

- czy też najpierw występuję o zgodę, płacę 200zł, a później szukam oferty u agentów?

Pod konkretną ofertę, bo na wniosku wpisujesz szczegły oferty ubezpieczenia. Jak mieliby sprawdzić i zaakceptować ubezpieczenie obce nie znając jego warunków?!

1. Wybierasz najkorzystniejsze ubezpieczenie spełniające wymogi BMW FS

2. Piszesz do BMW FS o aktualną wersję Wniosku o ubezpieczenie pojazdu przez Korzystającego

3. Wypełniasz Wniosek (PDF ma wbudowany formularz), drukujesz, podpisujesz i wysyłasz do BMW FS

4. Czekasz na odpowiedź od BMW FS, w razie pozytywnej ubezpieczasz auto samemu i wysyłasz kopię polisy do BMW FS

5. Dostajesz fakturę od BMW FS

56NBypB.png

Opublikowano

Pod konkretną ofertę, bo na wniosku wpisujesz szczegły oferty ubezpieczenia.

Dzięki za wyjaśnienie.

A jak odrzucą? (ktoś pisał, że odrzucili)

Wtedy też płacę 200zł?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@dzbpl na stronie nr 6 tego wątku masz kompletny wniosek, gdzie widnieje na samym końcu miejsce na podpis i pieczątkę agenta ubezpieczeniowego - to dość ważny szczegół - powodzenia
Opublikowano

Pod konkretną ofertę, bo na wniosku wpisujesz szczegły oferty ubezpieczenia.

Dzięki za wyjaśnienie.

Wtedy też płacę 200zł?

a co mają ci odrzucić - każdy lesingodawca ma podobną politykę czyli listę rekomendowanych TU. Jeszcze się nie spotkałem aby odrzucili czołowych firm ubezpieczeniowych

Opublikowano

Wtedy też płacę 200zł?

Sprawdź swoją tabelę opłat: czy opłata jest za rozpatrzenie czy za akceptację.

Opublikowano
@dzbpl na stronie nr 6 tego wątku masz kompletny wniosek, gdzie widnieje na samym końcu miejsce na podpis i pieczątkę agenta ubezpieczeniowego - to dość ważny szczegół - powodzenia

Jako ciekawostka (bo niczego nie gwarantuje): dwa razy składałem wniosek ze swoim (tylko) podpisem i dwa razy otrzymałem akceptację.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie ma wątku w F40, więc korzystając z najbardziej żyjącej serii:

Ubezpiecznie na drugi rok (jak to zleciało!): 2,65% wartości auta. Na pierwszy rok było to 2,78% wartości auta.

W między czasie wartość auta poszła w górę +8% względem ceny fakturowej, co finalnie dało nieco droższą składkę +88zł.

Pakiet Dealerski Ergo Hestia w najwyższej specyfikacji: Ochrona zniżek, AC Serwisowe, Assistance Prestiż (14 dni auto zastępcze itd.)