Skocz do zawartości

320d tylna wycieraczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co może być przyczyna niedziałajacej tylnej wycieraczki i niedziałajacego spryskiwacza w 320 tourning. Czy to moze być bezpiecznik i gdzie go znajde czy w schowku tam gdzie wiekszośc bezpieczników , a moze gdzies indziej. MAm jeszcze inny mały problem lusterko od strony kierowcy nie można ustawiac do góry. Słychać że silniczek chodzi ale nie przestawia lusterka. We wszystki inne strony dziala a do gory nie. Pomocy
Opublikowano
prosze sprawdzic wiazke elektr na zagieciu gdy otwiera pan klape pod ta gumowa oslona
Opublikowano
  • Autor
Wiazkai na tylnej klapie wygladaja ok wszystkie w plastikowej oslonce jak nalezy. jaDE JUTRO DO GOSCIA CO WSTAWIA ALRAMY MOZE ON COS ZOBACZY
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Siema czy mógłby Mi ktoś podpowiedzieć jak rozwiązać taką usterke tylnej wycieraczki tzn nie działa ani sprysk ani wycieraczka a bezpieczniki są dobre i przewody na zgięciu klapy też.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Hej Bartezoo zrobiłeś już te nieszczęsne wycieraczki bo mam to samo?!
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Mi też przestała śmigać tylna wycieraczka .Wydaje mi się ,że to ten motorek co w klapie siedzi bo bezpieczniki są ok.Spryskiwacz działa a wycieraczka nie. Macie jakieś jeszcze sugestie i rady czy do ASO trzeba jechać?
Opublikowano
Wycieraczki zrobione przetarł się przewód trzeba było tylko zlutować i wszystko śmiga, bez problemu można to zrobić samemu. :cool2:
Opublikowano

Witam!

Wykorzystam ten wątek dotyczący tylnej wycieraczki w E46 touring i zapytam, jak prawidłowo ustawić (zaprogramować) czas przerywany. Wg instrukcji należy włączyć tylną wycieraczkę (z pozycji 0 na 2), następnie ją wyłączyć (pozycja 0) i teraz odczekać żądaną ilość sekund (max do 30 sek) i ten okres pauzy będzie właśnie interwałem pracy wycieraczki. U mnie tak nie działa. A może zacznie działać po ponownym wyłączeniu zapłonu kluczykiem??????????

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
przeczyścić wewnątrz silikonem w sprayu ew WD40 psiknąć , ona lubi się zacierać , mnie znowu przestała działać we środe ale ruszyłem kilka razy ręcznie i zostawiłem na noc w pozycji odwrotnej i rano OK , czesto się tam syf zbiera w mechaniżmie
  • 1 rok później...
Opublikowano
Rzeczywiście winą niedziałającej tylnej wycieraczki był zaschnięty pył ( za dużo polnymi drogami się tłukłem). Rozkręciłem, popsikałem WD40 i wybiłem zapieczoną tuleję, nasmarowałem i śmiga :cool2: .
Opublikowano
Rzeczywiście winą niedziałającej tylnej wycieraczki był zaschnięty pył ( za dużo polnymi drogami się tłukłem). Rozkręciłem, popsikałem WD40 i wybiłem zapieczoną tuleję, nasmarowałem i śmiga :cool2: .

ja polnymi nie jeżdziłem a 2 razy ją czyściłem :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
no i jestem kolejny który ma ten sam objaw :( jak to rozebra ? czy też mieliście taki stuk wycieraczka się kawałek przesuneła i stawała ?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, też przestała mi działać tylna wycieraczka i spryskiwacz tylnej szyby. Co gorsza, raz na kilka tygodni zaczyna działać przez parę dni i znów kibel....

Czy ktoś wie co to może być? kabel ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
no i jestem kolejny który ma ten sam objaw :( jak to rozebra ? czy też mieliście taki stuk wycieraczka się kawałek przesuneła i stawała ?

Miałem to samo - wymianiłem ośkę wycieraczki na nową z ASO...

Trzeba uważać, bo w ten sposób można spalić silnik wycieraczki (gdy jest zapieczona ośka są duże opory).

Opublikowano

Historię z zacieraniem przerabiałem.

Po obejrzeniu, zdecydowałem się dołożyć oring na oś od strony wycieraczki który zabiezpiecza tuleje przed dostawaniem się syfu do środka.

Przesmarowałem, żłożyłem i jak narazie wycierczka działa bezproblemowo. Polecam takie rozwiązanie

• 2 lata później...
Opublikowano
Trzeba uważać, bo w ten sposób można spalić silnik wycieraczki (gdy jest zapieczona ośka są duże opory).

Mechanizm ma w sobie zabezpieczenie, dlatego nie działa kiedy odczuwa opór. Niestety trzeba bardzo uważać podczas demontażu. Mechanizm jest zbudowany z jakiegoś stopu aluminium i jest bardzo delikatny. Bmw nie postarało się podczas konstruowania.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rozbierałem już niejedną wycieraczkę w e46 na okoliczność zapieczenia właśnie i jakoś zawsze sukces, bez zbędnego cackania :8)
Opublikowano
Rozbierałem już niejedną wycieraczkę w e46 na okoliczność zapieczenia właśnie i jakoś zawsze sukces, bez zbędnego cackania :8)

Też niedawno też to przerabiałem. Tutaj jest ładnie obrazowo przedstawione viewtopic.php?f=15&t=181364

Edytowane przez zj99

Opublikowano

Sorry, że trochę wcinam się w temat, ale żeby nie zakładać nowego...

Jak wymienić pióro tylnej wycieraczki, aby czegoś nie połamać ( chodzi mi o plastikową nakładkę ramienia )?

Opublikowano

macie fajny temacik w zrób to sam - gotowe recepty jak radzić sobie z wycieraczką. Sam niedługo też będę próbował tego sposobu.

viewtopic.php?f=15&t=77333

Opublikowano
Ja u siebie niestety poległem,wyciągnelem cały mechanizm z szyby, trzpień był tak zapieczony że jak umiejscowiłem ów mechanizm w imadle i próbowałem młotkiem go wybić, zaczął pękać w pół odlew alu. Trzpień nawet nie drgnął. Złożyłem to do kupy żeby móc zamknąć szybę i czekam na przypływ czasu ($$$) by zakupić nowy http://moto.allegro.pl/mechanizm-tylnej-wycieraczki-bmw-3-e46-touring-i2398637734.html
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po otwarciu szyby nie dało się ruszać ręcznie wycieraczką? Rzadki przypadek aż takiego zapieczenia.

Cały patent polega na działaniu śrubokrętem, jak w moim opisie, jednocześnie poruszając wycieraczką.

Opublikowano
Zielo jak najbardziej wzorowałem się na twoim fachowym opisie za który dziękuje , ale niestety :mad2: masakra ani ręką ani śrubokrętem ani młotkiem...
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano
Mi to zajęło z dwie godziny. Jak jest mocno zapieczone to najpierw czymś cienkim wyczyścić miejsce gdzie chcecie użyć środka (ja użyłem wd-40). Zrobił się rowek w koło ośki i dopiero tam lałem. parę kropli i czekać. Dopiero wtedy było widać, że puszcza bo zasysało. Też najpierw też waliłem młotkiem aż aluminium popękało.Trzeba cierpliwości.