Skocz do zawartości

2021 BMW M3 G80

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zmienili sposobu liczenia wagi, po prostu ten samochód waży jak łódź. Dodatkowo - jest to waga dla RWD, jak pojawi się wersja M xDrive, to będzie jeszcze cięższy.

W całej tej wielkiej premierze widzę osobiście tylko dwa plusy. Opcjonalne fotele i gama kolorów.

• Odpowiedzi 265
  • Wyświetleń 56,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Fajnie się czyta ten wątek.M vs 911 ,te dywagacje nigdy się nie skończą.Rozsądkiem i tak nie kupuje się tych samochodów.Rozsądkiem kupuje się auto co pali 5litrów. Od lat jezdżę różnymi 911 i ostatn

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wertowałem teraz dlaczego nowe M3 mimo 50KM i 100NM więcej ma takie same osiągi jak stare F80 i już wiem. G80 waży zależnie od wersji między 170 a 200kg więcej niż F80!! Porażka całkowita moje F80 waży 1630kg jej odpowiednik G80 1810KG przy silniku R6 to jest mega nadwaga i porażka wg mnie. Pierwszy model M3 którego nie chce na dzień dzisiejszy kupić a miałem wszystkie pokolei po kilka sztuk poza E30. Nie podoba mi się ten kierunek waga tragiczna, przód brzydki i jeszcze te koła przód 19" tył 20" czy 20 i 21 wygląda to komicznie zwłaszcza prześwit w nadkolu z przodu. Po G20 M340i które mi się bardzo podoba liczyłem że M3 będzie petarda a jest pokemon.
Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Średnica 20" z laczkiem 285/30 - 679 mm

średnica 21" z laczkiem 295/25 - 680,9 mm

Więc o jakim prześwicie tu mowa, jak koła są identyczne?

Na tyle jest plastikowa wstawka „poszerzająca" nadkola, więc pewnie myślisz, że niżej siedzi tył. Złudzenie.

(18"/19" na zdjęciu nizej)

aXQpvWy.png

1cVUwa0.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie chodzi mi o to że koła mają inną średnice i stąd prześwit on po prostu jest duży z przodu a prawie żaden z tyłu. Na tym filmie doskonale to widać.

Koła za to wyglądają komicznie bo poprostu widać że przednie kółko jest małe a tylne ogromne i dodatkowo dysproporcje w oponach gdzie przód wysoki tył niski wygląda beznadziejnie. W f80 tylna opona i jej średnica jest wyższa od przedniej ale to jeszcze wygląda a odwrotnie nie bardzo.

Jeszcze zacisk z tyłu dali jeden tłok jak w e46 316i porażka.

Opublikowano
  • Autor
  • Moderatorzy

Mi się widzi to samo.

F80 czy E92 M3 też mają jednotłoczkowe. Mi się to zawsze w BMW podobało, że nie daje zacisków jak w Lambo, bo to nie lambo i te w zupełności wystarczą. Klasyczny zacisk.

Te fancy brembo też są fajne, żeby nie było :D

TXeFC4d.png

Opublikowano

F80 też mają jednotłoczkowe.

???

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mi się widzi to samo.

F80 czy E92 M3 też mają jednotłoczkowe. Mi się to zawsze w BMW podobało, że nie daje zacisków jak w Lambo, bo to nie lambo i te w zupełności wystarczą. Klasyczny zacisk.

Te fancy brembo też są fajne, żeby nie było :D

TXeFC4d.png

F80 ma dwa tłoki tył i ładny zacisk więc downgrade.

DUznoQW.jpg?1

I gówno działają dobrze bo w amg w204 mialem dużo większe zaciski (tył nawet 4 tłoki)i powierzchnie klocka x2 od F80 i hamulce są rewelacja bo zacisk łapie pół tarczy na raz jest dużo wydajniejszy i tak się nie grzeje. Tutaj w G80 z hamulcem od 316i to porażka.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dziwna sytuacja, osiagami odstaje mocno od M5, w poprzednich seriach nie bylo takiej roznicy.

Cena wg mnie poraza, to auto nie jest warte ponad pol banki i nie jest az tak bardzo do przodu z osiagami/technologia w porownaninu do np. M340i ktore jest imho zdecydowanie lepszym value.

Wiem ze to nie do konca fair porownanie ale za 0,5M mozna miec 2 letnie 911GTS z Porsche Approved z mikro przebiegiem, na gwarancji.

W sumie to mozna sie nawet za Turbo juz w tych pieniadzach rozgladac z PA.

Co prawda stara buda ale w 911 to jakos w oczy nie razi za bardzo ;)

.

Opublikowano
Wiem ze to nie do konca fair porownanie ale za 0,5M mozna miec 2 letnie 911GTS z Porsche Approved z mikro przebiegiem, na gwarancji.

W sumie to mozna sie nawet za Turbo juz w tych pieniadzach rozgladac z PA.

Co prawda stara buda ale w 911 to jakos w oczy nie razi za bardzo ;)

Ja po zobaczeniu tego, to gdybym celował jeszcze w BMW, to bym brał na pewno M2CS widząc te dane. Dużo mniejsza strata wartości i dużo pewniejsze auto, oczywiście w stosunku do M4. Przy M3 lepszym wyborem będzie mocno rabatowane M5... Ale raczej w przyszłym roku będę chciał spróbować jakiegoś Spagetti :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mały powinni dać osobny zacisk mały elektryczny do ręcznego skoro chcieli ręczny na przycisk, tak zrobiła Alfa ale tutaj podejrzewam że księgowi ucięli pomysł
Opublikowano
A widziałeś poprzednie posty w tym temacie?

Faktycznie, jest. Na czarnym mniej kuriozalnie wygląda... :D

Opublikowano
Nie zmienili sposobu liczenia wagi, po prostu ten samochód waży jak łódź.

Coś się w ostatnich latach pozmieniało. Kiedyś producent mógł podać wagę dowolnej konfiguracji (czyli najlżejszej, z ceramiką itp). Teraz musi podać wagę konfiguracji standardowej. Wyjaśniał to gość z Porsche przy okazji premiery 718 Spyder, który też wg katalogu utył. Przy okazji - sprawdźcie czy na pewno porównujecie wagi DIN lub EU obu wersji - one się różnią o 80 lub 85kg bo jedna uwzględnia przeciętnego kierowcę :)

Mnie w tym aucie martwi jeszcze jedno. Silnik S58 ma niższą kompresję niż S55 (9.3 vs 10.2) aby pozwolić na wyższe doładowanie. Nie wiem czy to jest powód ale w X3M miałem wrażenie, że turbo lag jest dużo dużo większy niż w M2C. Jeśli tutaj będzie podobnie to IMHO będzie to spory minus.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja się chyba starzeję, bo po pół roku przymierzania sie do M850i GC, zastanawiam sie mocno nad M3. Jeździłem testowo M340i i dla mnie (po 560 konnym 650xi) to auto "nie jedzie", nie zapewnia frajdy, jakiej oczekiwałem, znacznie downgradując komfort jazdy. Design M3 dla mnie jest genialny, do tego zawsze podchodziłem z uśmiechem (politowania) do wszystkich "carbon-dodatków", teraz w M3 nie wyobrażam sobie środka bez carbonu i na zewnatrz podobnie. Dyfuzor seryjny wygląda, jakby chcieli sprzedawać nagle 316d i zaprojektowali go pod ten właśnie model :D

Mam spory dylemat, M3 wyjdzie z jednej strony mniej niz 10% taniej od doposazonego mocno M850i, oferując gorszy komfort jazdy (jako platforma, generalnie), ale z drugiej strony szukam auta, które da mi właśnie fun z jazdy, bo do komfortowego turlania się mam 7mkę.

Jazdy testowe według informacji od dealera dopiero w okolicy grudnia. No i jak żyć? :wink:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mocno wzrosły wymiary, dł x szer. 4794 x 1903. Pamiętam jak weszło M2 to ludzie w USA sprzedawali M3, żeby kupić M2,bo było lżejsze, mniejsze, lepiej się prowadziło. M2 najlepsze M :)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To się zgadza, z mojego doświadczenia (zakładam, że Sławomir jako user M2 potwierdzi/zaprzeczy) M2 to auto "dzikie", świetne na tor i do jazdy dla kierowcy, który chce poczuć emocje "walki" z autem na drodze. Jeśli dla kogoś to kwintesencja samochodów spod znaku M, to po jazdach M3 (poprzednia generacja) i M5 rozumiem, dlaczego nazywają je "ostatnim prawdziwym M".

Ja chcę "zabawkę", do której mogę wpakować rodzinę, mieć trochę radości z jazdy, ale na tor się nie wybieram. Stąd dla mnie decyzja zapadła, 8mki niestety nie będzie :D

Opublikowano

No ja byłem jednym z tych co planował M4, a kupił M2 :D I nigdy nie żałowałem, bo fun z jazdy jest mega, a M2 wcale takie małe nie jest - tzn 4 osoby wejdą wygodniej niż do 911 :P

Po wyjściu nowego M4 moje pierwsze pytanie było - jakie będą rabaty na M2CS? :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja mam takie doświadczenia, że M2 i generalnie auto sportowe to auto dla kierowcy i rodzina nie kwapi się do jazdy jako pasażerowie. Najnowsze M3 z tymi wymiarami i z tą masą nie jest autem sportowym. Nie oznacza to jednak nic złego, ale już nie spełnia założeń jakim M-ka była od początku. Tylko czekać, aż M2 zacznie drożeć :)
Opublikowano

Nowe M3 będzie idealnym komfortowym daily. Do tego bardzo szybkim już w serii. Takie M5 dla tych, dla których gabaryt M5 jest za duży. Mi się mega podoba, ale raczej do 2-3 letniego wynajmu niż do zakupu i przejmowania się/przesadnego dbania.

Będzie też szybsze od poprzednich generacji za sprawą wspomagaczy.

M2 raczej nie będzie drożeć. M2 Competition też. A już na pewno nie w perspektywie kilku/kilkunastu lat. M2 CS - pewnie tak, podobnie jak 1M. Problem tych dwóch pierwszych to ilości naprodukowanych aut, w dużej mierze z przeszłością w leasingach i wypożyczalniach. Dopiero po odsiewie „śmieci” za kilkanaście lat, to co zostanie w dobrym stanie będzie miało szansę na jakąś stabilizacje i wzrost wartości.

Jak ktoś szuka czystych mechanicznych wrażeń, to M2 też już miało „zakłócenia” w tej kwestii. Chociaż auto bardzo fajne.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sam się dziwie ale ten spec mi się podoba :shock:

Ja Cie rozumiem, mam właśnie spory dylemat, czy brać czarny czy indiwidual kolor i własnie ten :D

Minus: wstępnie salon mówi, że wtedy czas oczekiwania na auto może wzrosnąć do 6 mies.

Opublikowano
Sam się dziwie ale ten spec mi się podoba :shock:

Moim zdaniem wizualnie M3/M4 się opatrzy i będzie git. A kolory też sporo dają, ewidentnie jedne są lepsze od innych.

Mi się głupio przyznać, po reakcjach na forum, ale wydech m-performace mi się bardziej podoba niż seryjny :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mi się głupio przyznać, po reakcjach na forum, ale wydech m-performace mi się bardziej podoba niż seryjny :D

Mnie się jednak ciagle chyba musi jeszcze ten wydech "opatrzyć" :wink:

Z wstydliwych wyznań :D mega podoba mi się "skrzydło" m-performance z tyłu, ale jestem juz za stary na takie dodatki