Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tu jakiś posiadacz Rial X10 racing-black, czy zimą daje radę względnie łatwo utrzymać te felgi w czystości na zasolonych drogach? :)

Moje G21 330ix Dravit Gray ma teraz mieszane 19" 791 Bicolor z RF i aktualnie stoję przed wyborem Rial X10:

- 8.0x18 czy 7.5x18 ?

- oraz racing-black czy metal-gray ?

Opony wszystkie jednakowe, pewnie Pirelli Winter sottozero 3. Jakby ktoś miał zdjęcie Dravit z Rial X10 to chętnie zobaczę jak się prezentuje

Opublikowano
Jest tu jakiś posiadacz Rial X10 racing-black, czy zimą daje radę względnie łatwo utrzymać te felgi w czystości na zasolonych drogach? :)

Moje G21 330ix Dravit Gray ma teraz mieszane 19" 791 Bicolor z RF i aktualnie stoję przed wyborem Rial X10:

- 8.0x18 czy 7.5x18 ?

- oraz racing-black czy metal-gray ?

Opony wszystkie jednakowe, pewnie Pirelli Winter sottozero 3. Jakby ktoś miał zdjęcie Dravit z Rial X10 to chętnie zobaczę jak się prezentuje

Ja mam taki zestaw ale jeszcze nie testowałem bo mam zupelnie nowy ;) mam 7.5 bo takie są 1:1 jak 18stki od BMW. Ja mam czarne

Opublikowano
Ja mam taki zestaw ale jeszcze nie testowałem bo mam zupelnie nowy ;) mam 7.5 bo takie są 1:1 jak 18stki od BMW. Ja mam czarne

Do G20 330i xd są dedykowane 8,5 na tył przy kapciu 255 R18. Czy w G21 nie jest tak samo i nie kupiłeś czasem za wąskich?

Opublikowano

Do G20 330i xd są dedykowane 8,5 na tył przy kapciu 255 R18. Czy w G21 nie jest tak samo i nie kupiłeś czasem za wąskich?

Kupilem 4x225. Wydaje mi sie, że nie ma potrzeby na 255 oprócz aspektów wizualnych. Jezdzilem testówką 330e na 4x225 i było ok.

Opublikowano

Zależy od felgi. U mnie wyjechał z salonu na:

Double-spoke 791M, Jet Black Uni/polerowane

Przednia 8Jx19

Tylna 8,5Jx19

Opony Pirelli P-Zero r-f

Przód 225/40R19 93Y XL

Tył 255/35R19 96Y

W salonie proponowali zimówki:

Double-spoke 796M, Black Matt

Przednia 7,5Jx18

Tylna 7,5Jx18

Opony Pirelli Winter Sottozero 3 r-f*

225/45R18 95H XL

225/45R18 95H XL

Cena 8590 brutto

Też się sugeruje tym przy Rialach

Opublikowano
Panie, masz tył szersza felgę to dajesz szerszą oponę.

Jak zmieniasz tylko opony, a auto wyjechało na ogumieniu mieszanym to oczywiście. Ja kupiłem nowy komplet na zimę, zgodnie z zaleceniami i zrobiony double check z panem z felg niemieckich oraz z Randallem. Już bardziej się nie da potwierdzić poprawności kół ;)

Opublikowano

W salonie proponowali zimówki:

Double-spoke 796M, Black Matt

Przednia 7,5Jx18

Tylna 7,5Jx18

Opony Pirelli Winter Sottozero 3 r-f*

225/45R18 95H XL

225/45R18 95H XL

Cena 8590 brutto

Też się sugeruje tym przy Rialach

Jaki w tym przypadku ET zalecili w salonie na tył?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Winter is coming, więc najwyższa pora na zakup zimówek. Przejrzałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na dwa pytania, ale nie znalazłem konkretnych wniosków:

1. Opona homologowana, czy niekoniecznie?

2. Runflat na zimę - za i przeciw.

Mam G20 318i, planuję kupić felgi Rial X10 7.5x18. Samochodem robię głównie spore przebiegi po autostradach na trasie Wrocław - Stuttgart. Opony, które wydają mi się rozsądnym wyborem:

Pirelli SottoZero Serie 3

Continental WinterContact™ TS 860 S

(powyższe jak wiadomo mają homologacje BMW + są Run Flat)

MICHELIN PILOT ALPIN 5

(wydają się być najlepsze na papierze jeśli chodzi o zachowanie na mokrej nawierzchni i hałas + zbierają dobre opinie, ale bez homologacji i run flat. Myślałem, żeby właśnie te wybrać)

Będę niezmiernie wdzięczny za wszystkie rady i uwagi co wybrać.

Opublikowano
Winter is coming, więc najwyższa pora na zakup zimówek.

Tak na przyszłość, bo teraz to już po ptokach - Winter is coming, więc najgorsza pora na zakup zimówek ;)

Co do opon, użytkownicy G20 bardzo chwalą sobie Continental WinterContact TS 860 S

Opublikowano
Winter is coming, więc najwyższa pora na zakup zimówek. Przejrzałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na dwa pytania, ale nie znalazłem konkretnych wniosków:

1. Opona homologowana, czy niekoniecznie?

2. Runflat na zimę - za i przeciw.

Mam G20 318i, planuję kupić felgi Rial X10 7.5x18. Samochodem robię głównie spore przebiegi po autostradach na trasie Wrocław - Stuttgart. Opony, które wydają mi się rozsądnym wyborem:

Pirelli SottoZero Serie 3

Continental WinterContact™ TS 860 S

(powyższe jak wiadomo mają homologacje BMW + są Run Flat)

MICHELIN PILOT ALPIN 5

(wydają się być najlepsze na papierze jeśli chodzi o zachowanie na mokrej nawierzchni i hałas + zbierają dobre opinie, ale bez homologacji i run flat. Myślałem, żeby właśnie te wybrać)

Będę niezmiernie wdzięczny za wszystkie rady i uwagi co wybrać.

Ja wybrałem takie właśnie Continentale WinterContact™ TS 860 S i są świetne wg mnie - jeżdżę często w góry i szybko po autostradach i sprawdziły się bardzo dobrze.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki nowy użytkownik forum na początku chciałem się przywitać i korzystając z okazji zwrócić się o pomoc - czy mógłby ktoś podesłać linka do oferty sprzedaży opon zimowych do G21 o średnicy 18cali z homologacją bez ROF ?

Na Oponeo ani w lokalnym serwisie ogumieniowym ani po przejrzeniu pierwszych 20 stron na allegro - nie znalazłem i się poddałem.

Z góry przepraszam jeśli się wygłupiłem

Qlawy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozmiarem homologowanym dla 225 przez BMW jest 7.5 cala. Taka szerokość jest też sugerowana w większości poradników/kalkulatorów online.

Poniżej link do całkiem dobrego wyjaśnienia tej kwestii:

https://intercars.pl/poradnik/opony-i-felgi/dobor-opon-do-felg-czyli-szerokosc-opony-a-szerokosc-felgi/

To ciekawe bo moje auto z oponami 225/40R18 92Y ma obręcz 8Jx18 ET:54.

I w sumie pasowało by z tym kalkulatorem tutaj -> https://www.oponeo.pl/dobor-felgi-do-opony/225/40/r18

Opublikowano
To ciekawe bo moje auto z oponami 225/40R18 92Y ma obręcz 8Jx18 ET:54.

Napisałem odpowiedź na pytanie o konkretny rozmiar. NIie wiem jakim autem jeździsz, ja podałem wartości dla G20/21, bo jesteśmy w dziale tego modelu.

Opublikowano
Mam szybkie pytanko -> czy jak z 19 na lato przeskakuje na 18 na zimę to ze śrubami nie będzie problemu (innymi słowy czy te z letnich felg będą pasować na zimowe) -> inne ET i szerokość felgi?? Dzięki za odpowiedzi!