Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

a to ciekawostka, Doug w podsumowaniu powiedział mniej więcej to samo co ja o odczuciach z jazdy i wielkiej aferze z wagą 😉 ale co on tam może wiedzieć.

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 17:58, słonik40 napisał(a):

Ja bym jeszcze dodał że kolega @adamjttk zarobił podwójnie. Oprócz zysku finansowego kupil też święty spokój. Podczas poprzednich dużych spadków dało się wyczuć u niego nerwowość w wysyłanych postach natomiast teraz jest jakoś wyjątkowo spokojny. Koledze @Jac3kBMW będą za to się śniły niezrealizowane zyski, odjeżdżająca z szybkością przyspieszenia plaid nowa tesla a strate będzie racjonalizował przez dziesiątki przypadków 😀

@BMFun @słonik40 Gdybym był traderem to bym żałował. Od samego początku piszę, że moje akcje Tesli to zaoszczędzone pieniądze na paliwie z tym że nie trzymam gotówki tylko akcje Tesli. To jest taki mój wewnętrzny projekt.

Na dzien dzisiejszy po olbrzymich spadkach 18k USD z czego 40% zysku. Kompletnie nie ruszają mnie te wahania. Ostatni pisałem nawet że na akcjach będzie rollercoaster. 

Z akcjami tak jest, że jak leżą na ziemi to nikt ich nie zbiera. 

Już tak naprawdę wychodzi, że Trump gra na zakończenie wojny i jest rodzaj negocjacji z ruskimi. 

image.thumb.png.33e218d68cdfd0deea412eb162a6e2bf.png

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

Opublikowano

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@Jac3kBMW pocieszaj się dalej a to po ile tak naprawdę kupiłeś i ile jesteś w plecy to i tak się nie dowiemy bo chociażby parę dni temu jak były grubo ponad 300 to się chwaliłeś że dokupiłeś 10 akcji także swoje kłamstwa zachowaj dla siebie nieładnego sumienia. Armagedon to będzie jak pokażą wyniki za q1 i pomarańczowy pajac nagabujący do kupna tesli raczej tu niewiele pomoże. Pomarańczowy  Pokój to zobaczy ale w swoich mokrych snach bo Putin to ma na niego zdrowo wyrąbane a do tego narobił sobie w koło wrogów.

Edytowane przez słonik40
  • Lubię to 1
Opublikowano
44 minuty temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW pocieszaj się dalej a to po ile tak naprawdę kupiłeś i ile jesteś w plecy to i tak się nie dowiemy bo chociażby parę dni temu jak były grubo ponad 300 to się chwaliłeś że dokupiłeś 10 akcji także swoje kłamstwa zachowaj dla siebie nieładnego sumienia. Armagedon to będzie jak pokażą wyniki za q1 i pomarańczowy pajac nagabujący do kupna tesli raczej tu niewiele pomoże. Pomarańczowy  Pokój to zobaczy ale w swoich mokrych snach bo Putin to ma na niego zdrowo wyrąbane a do tego narobił sobie w koło wrogów.

Media się fascynują nową Teslą Trumpa. Co robił Biden ?   To jest wszystko jedna banda. Zalezy od tego jakie media się czyta i to wszystko.

@słonik40 Moja średnia z zakupów jest poniżej 200. Zerknij na moje poprzednie posty to zobaczysz. Wrzucałem screena. 

image.thumb.png.76e086c32b998319d9d6f245b3a6f3f3.png

image.thumb.png.38267bcc5838cbadd446346d07a5d9ae.png

Nie polemizuj z idiota bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ty naprawdę nie widzisz różnicy między bidenem popierającym elektryczność, wprowadzającym 7500 dolarów refundacji na zakup elektryka a trumpem który jest ich przeciwnikiem a udaje zakup tesli jedynie tylko po to żeby chronić wartość majątku swojego klakiera oligarchy?

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Czy ty naprawdę nie widzisz różnicy między bidenem popierającym elektryczność, wprowadzającym 7500 dolarów refundacji na zakup elektryka a trumpem który jest ich przeciwnikiem a udaje zakup tesli jedynie tylko po to żeby chronić wartość majątku swojego klakiera oligarchy?

Widzę, Musk był i jest przeciwnikiem dotacji. Nie wyciąga publicznych pieniędzy. Czy wiesz kto to jest Oligarcha? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Buhahaha nie wyciąga publicznych pieniędzy? 99 procent tesli sprzedanych w USA było sprzedanych z dopłatą przez państwo 7500 dolarów. Nawet cybertruck się reklamował ze łapie się na dotacje które były skonstruowane tak że bodajże 70 procent komponentów musi być wyprodukowane w USA. Przez co na dotacje łapała się praktycznie tylko tesla i być może mach e. Inne jego firmy też ciągną od państwa bajońskie sumy.

https://www.tesla.com/IRA

Edytowane przez słonik40
Opublikowano

Dzisiaj premiera nowego Mercedesa CLA, a co za tym idzie nowej ery w segmencie EV tego producenta (800V, ładowanie 300kW+). Super, że ta “flagowa” technologia trafia do najniżej pozycjonowanych modeli. Jeżeli cenowo będzie plasowany podobnie do TM3, to wybór to nobrainer (750km WLTP, 800V). Następne w kolejce są GLC i C klasa. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 minut temu, Damianero74 napisał(a):

Dzisiaj premiera nowego Mercedesa CLA, a co za tym idzie nowej ery w segmencie EV tego producenta (800V, ładowanie 300kW+). Super, że ta “flagowa” technologia trafia do najniżej pozycjonowanych modeli. Jeżeli cenowo będzie plasowany podobnie do TM3, to wybór to nobrainer (750km WLTP, 800V). Następne w kolejce są GLC i C klasa. 

To CLA to bedzie maly sedan w segmencie C?

Jakby toto mialo ze 4s do setki i 750km WLTP to bedzie rewelacja!

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że takie osiągi będą jedynie w wersjach amg a Mercedes ma w zwyczaju pakowanie sporo większych tarcz do amg co powoduje brak możliwości założenia mniejszych felg a przez co spada zasięg. Niemniej jednak może to być bardzo fajne auto do miasta i wokół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Auto do miasta z technologią 800V..

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, adamjttk napisał(a):

To CLA to bedzie maly sedan w segmencie C?

Jakby toto mialo ze 4s do setki i 750km WLTP to bedzie rewelacja!

Tak, dodatkowo będzie też w wersji kombi “Shooting brake”.

Opublikowano

Ktoś sporządził ciekawą tabelkę na bazie przecieków - zobaczymy, co się sprawdzi. Pierwsze trzy pozycje dotyczą wersji ICE - być może Mercedes pójdzie w ślady BMW oferując różne rodzaje napędów w ramach tego samego nadwozia. Oczywiście i tak wersje BEV będzą grały “pierwsze skrzypce”, ze względu na ilość oferowanych wersji i AMG jedynie jako EV.

IMG_9721.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

https://aPSuto.dziennik.pl/premiery/artykuly/9757190,nowy-mercedes-wyglada-oblednie-to-sensacyjna-premiera.html

Mam mieszane uczucia

Na pewno na MEGA plus --> technologia, w koncu to zaczyna porzadnie wygladac jezeli chodzi o niemieckie premium (tym bardziej w tym segmencie)

85kWh baterii uzytecznej, prawie 800km WLTP (!), 800V i mega szybkie ladowanie 300kW (MB obiecuje 300km w 10min), V2G/L, duzy frunk, gry, RWD/AWD (a nie FWD), headup

Minusy (imho) --> bryla paskudna (niepropoporcjonalna), brzydki i z przodu i z tylu, jakis obly, toyotowaty jak Corolla, z tylu dach opada mocno wiec tylko dla dzieci, skrzynia biegow jak w Porsche (po gwarancji bedzie lipa), w srodku materialy bieda az piszczy (plastiki, przyciski etc), ogolnie srodek widac i ekrany i konsola mocno inspirowana Hyundai Ioniq 5

Ciekawy jestem jak to auto wycenia, topowa wersja doposazona znajac zycie >350k PLN bedzie

Na pewno BARDZO CIESZY coraz wiekszy wybor elektrykow w roznych segmentach i od roznych producentow, kazdy cos juz sobie znajdzie ciekawego, bardzo chetnie sie tym autem przejade jak juz bedzie dostepne

PS. Jakbym byl zlosliwy to bym napisal ze fajnie ze sa listwy progowe aluminiowe, siatki w fotelach i takie tam detale 😄

A, bym zapomnial - nie ma tunelu z tylu 👍

mercedes-cla-2025-4.jpg

mercedes-cla-2025-6.jpg

mercedes-cla-2025-11.jpg

mercedes-cla-2025-25.jpg

mercedes-cla-2025-27.jpg

mercedes-cla-2025-28.jpg

mercedes-cla-2025-1.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adamjttk napisał(a):

Minusy (imho) --> bryla paskudna (niepropoporcjonalna), brzydki i z przodu i z tylu, jakis obly, toyotowaty jak Corolla, z tylu dach opada mocno wiec tylko dla dzieci, skrzynia biegow jak w Porsche (po gwarancji bedzie lipa), w srodku materialy bieda az piszczy (plastiki, przyciski etc), ogolnie srodek widac i ekrany i konsola mocno inspirowana Hyundai Ioniq 5

Mi się subiektywnie podoba, linia też ładnie pociągnięta - nie "krzyczy" że jest jest elektrykiem (lub hybrydą), tył moim zdaniem super, co do przodu to poprzednik chyba ładniejszy, ale tu też nie jest źle - musiałbym zobaczyć na żywo.

000KQRU1BJVSA4N0-C124.thumb.webp.d5858f473508b8b585d274bda35de3eb.webp

Nie natrafiłem na informacje, żeby dwubiegowa skrzynia w Taycanie/eTronie GT była awaryjna - dla mnie to zaleta, że "entry level Benz" ma technologie z Porsche i jest oszczędniejszy przy prędkościach autostradowych. Równie dobrze można się czepiać samochodów z aktywnym zawieszeniem - "paaanie niby wygodne, ładnie wybiera nierówności, ale co to będzie po gwarancji".

Co do materiałów - to nadal najniżej plasowany Mercedes (obok A klasy), na filmikach wygląda okej - rozumiem, że po filmikach jesteś w stanie ocenić ich jakość? 😄

Będzie tez odmiana Shooting brake, więc jak ktoś potrzebuje więcej przestrzeni, to ma wybór.

Według youtuberów nagrywających pierwsze wrażenia - to będzie konkurent dla Tesli Model 3, cenowo rzekomo też - jeśli to się sprawdzi, to może naprawdę osiągnąć sukces.

Edytowane przez Damianero74
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciasnawy w środku na pewno będzie. To jest najmniejszy model w gamie Mercedesa, wariacja klasy a. Jakość e mniejszych autach też niestety przeważnie jest nieco gorsza a szkoda bo ja uwielbiam male auta. Wielkanoc baterii jak na klasę auta duża. Nawet jak będzie kosztował 350k w wersji a45 to i tak połowie mniej jak taycan a technologia podobna 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 godzin temu, Damianero74 napisał(a):

Mi się subiektywnie podoba, linia też ładnie pociągnięta - nie "krzyczy" że jest jest elektrykiem (lub hybrydą), tył moim zdaniem super, co do przodu to poprzednik chyba ładniejszy, ale tu też nie jest źle - musiałbym zobaczyć na żywo.

Spoko, kwestia gustu podejrzewam.

Ja lubie jak niemieckie premium maja linie meskie, agresywne, sportowe a tu jest tak jakos oblo i "kobieco", moze tak jak piszesz na zywo bedzie odrobine lepiej.

Generalnie nie jest latwo narysowac bryle sedana w segmencie C, tym bardziej jak jeszcze jest podniesiona przez baterie.

11 godzin temu, Damianero74 napisał(a):

Nie natrafiłem na informacje, żeby dwubiegowa skrzynia w Taycanie/eTronie GT była awaryjna - dla mnie to zaleta, że "entry level Benz" ma technologie z Porsche i jest oszczędniejszy przy prędkościach autostradowych. Równie dobrze można się czepiać samochodów z aktywnym zawieszeniem - "paaanie niby wygodne, ładnie wybiera nierówności, ale co to będzie po gwarancji".

Popatrz z tej strony:

- skrzynia biegow to kolejny element mechanicznyw aucie  i predzej czy pozniej kleknie - czy to sie trafi pierwszemu czy 2. czy 3. wlascicielowi - niewazne. W elektrykach skrzynie biegow sa zbedne co pokazuje wiekszosc producentow. O awaryjnosci bedzie mozna porozmawiac za kilka lat, pierwsze Taycany maja ile? 5 lat raptem? Jakie przebiegi 100k km?

- skrzynia biegow podnosi mase pojazdu, ten CLA, mimo ze segment C, wazy prawie 2,2 tony to jest 400kg wiecej od TM3 LR --> bedzie sie to przekladac na wlasciwosci jezdne

- skrzynia biegow podnosi cene auta --> nikt jej za darmo nie montuje, 10k PLN czy 20k PLN bedzie auto wiecej kosztowalo tylko przez ten element.

Czy warte kilkunastu km zasiegu wiecej WLTP? Imho nie

Co do materiałów - to nadal najniżej plasowany Mercedes (obok A klasy), na filmikach wygląda okej - rozumiem, że po filmikach jesteś w stanie ocenić ich jakość? 😄

Rozumiem ze to A klasa ale spojrz na zdjecia ktore wkleilem chociazby --> plastiki (na desce rozdzielczej np) sa rodem z F20 sprzed dekady i wyglada to bardzo slabo --> twarde, chropowate, absolutnie nie premium. BMW w nowej 1-er poszlo do przodu w tym temacie np.

Widac tez na zdjeciach od razu ze slabej jakosci jest tunel srodkowy czy oparcia reki w drzwiach --> malo finezyjne, TANIE --> przypominaja mi Ioniqa5. 

MB stawia na ekrany i ambienty bo to sa rzeczy po prostu TANIE a rzucajace sie w oczy od razu natomiast w innych miejscach tnie koszty i po prostu to widac.

Będzie tez odmiana Shooting brake, więc jak ktoś potrzebuje więcej przestrzeni, to ma wybór.

Według youtuberów nagrywających pierwsze wrażenia - to będzie konkurent dla Tesli Model 3, cenowo rzekomo też - jeśli to się sprawdzi, to może naprawdę osiągnąć sukces.

Tak, wersja kombi to niewatpliwie zaleta!

Zycze autu jak najlepiej bo widac ze sie postarali, technologia jak na segment jest pierwsza klasa i Tesla widac ewidentnie ze zostaje w tyle, jak wycenia odpowiednio to ma szanse na sukces, trzymam kciuki, po tym jak Musk odlecial w opary absurdu kazdy porzadny europejski elektryk cieszy.

.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To CLA będzie cięższe od S klasy w longu 😉 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk Ty się dwa razy zastanów co piszesz bo zaczynamy grać do jednej bramki. Nudno będzie 😀

• Lubię to 2
  • Haha 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z ciekawostek dlaczego Polacy nie kupują elektryków.  Kolega zmęczony ładowaniem pieniędzy w naprawy BMW kupil nową kie spalinowa za 160 ys. Zapytałem czemu nie elektryka. Uśmiechnął się i odpowiedział: w ogole nie brałem pod uwagę elektryka...

Gość mieszka w domu i ma fotowoltaike..

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kriss33 napisał(a):

Z ciekawostek dlaczego Polacy nie kupują elektryków.  Kolega zmęczony ładowaniem pieniędzy w naprawy BMW kupil nową kie spalinowa za 160 ys. Zapytałem czemu nie elektryka. Uśmiechnął się i odpowiedział: w ogole nie brałem pod uwagę elektryka...

Gość mieszka w domu i ma fotowoltaike..

Brak wiedzy plus ogłupiające media i do tego brak własnego zdania. Podążanie za stadem baranów.

Elektryk jest dużo tańszy w eksploatacji, super ekonomiczny przez dużą część czasu wokół komina z własnego gniazdka, a przy mądrej jeździe również w trasie może być szybki i oszczędny. Niektórzy tego nie mogą pojąć i się awanturują o 1h postoju ekstra w trasie 12h i szukają jakieś taniej sensacji.

Pewnie nawet nie wziął na jazdę próbną. Za 200tys miałby fajną EV6 minus dotacje.

Edytowane przez Jac3kBMW