Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem na kupnie bmw 3 f30, 2.0TDI z 2012r mam okazję zakupu takiego samochodu na zwykłych światła... Moje pytanie brzmi co trzeba wymienić oprócz lamp aby założyć bi-xenon z ledami

Opublikowano
właśnie jest fajnie wyposażona skóra, szyberdach, automat , 184konie... tylko zwykłe lampy....i chciałbym od razu to zrobić :) lampy 2500zł tylko co z modułem od świateł kodowaniem...hmhmhmhm...
Opublikowano

zmiana lamp to nie jest pikuś, muszą miec spryskiwacze , regulacje wysokości , przetwornice, kodowanie. popytaj w działach z innymi modelami bo będzie podobnie. F30 to za młody model aby ktoś ci odpowiedział na własnym przykładzie. Ja sam byłem świadkiem zakładania ksenonów do 120 i nie było tak łatwo to ogarnąć a F30 pewnie jeszcze bardziej skomplikowana.

po drugie włosy mi się jeżą jak słysze ,że ktoś pisze o BMW w 2.0 TDI :mad2: już masz taaaki minus :nienie: nie każdy diesel to TDi i nie każda terenówka to Jeep itd

• Członkowie klubu
Opublikowano
Witam

Jestem na kupnie bmw 3 f30, 2.0TDI z 2012r mam okazję zakupu takiego samochodu na zwykłych światła... Moje pytanie brzmi co trzeba wymienić oprócz lamp aby założyć bi-xenon z ledami

Doposażenia jest jak najbardziej możliwe i nie jest specjalnie skomplikowane.

Oprócz kompletnych lamp potrzebne będą:

- moduł FEM pod xenon

- panel obsługi świateł pod xenon

- czujniki poziomu

- nowa wiązka przewodów pod xenon (jest to raptem klika przewodów)

- kompletny zestaw spryskiwaczy reflektorów wraz z wiązką przewodów

- zderzak z otworami na spryski (niestety w F3x nie da się wyciąć otworów aby to estetycznie wyglądało)

Po poprawnym montażu, korekta VO pod xenon oraz programowanie/kodowanie auta pod SA502, SA522.

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

po drugie włosy mi się jeżą jak słysze ,że ktoś pisze o BMW w 2.0 TDI :mad2: już masz taaaki minus :nienie: nie każdy diesel to TDi i nie każda terenówka to Jeep itd

szczegółów się czepiasz :D :D :D

może coś nowego wypuścili, a my nic nie wiemy ;)

Opublikowano
sorry Panowie od zawsze jeżdżę audi i dlatego upierniczyło mi się TDI... :mad2: sprzedaje audi i właśnie chce kupić bmw :) muszę przemyśleć dobrze czy warto się bawić w takie zmiany świateł :D
Opublikowano
Ten samochód akurat z FR jest... na razie szukam dalej...póki co też mam do sprzedania swoją audi :D ale jak by się coś trafiło F30 w dobrej cenie to wziąłbym...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam

Doposażenia jest jak najbardziej możliwe i nie jest specjalnie skomplikowane.

Oprócz kompletnych lamp potrzebne będą:

- moduł FEM pod xenon

- panel obsługi świateł pod xenon

- czujniki poziomu

- nowa wiązka przewodów pod xenon (jest to raptem klika przewodów)

- kompletny zestaw spryskiwaczy reflektorów wraz z wiązką przewodów

- zderzak z otworami na spryski (niestety w F3x nie da się wyciąć otworów aby to estetycznie wyglądało)

Po poprawnym montażu, korekta VO pod xenon oraz programowanie/kodowanie auta pod SA502, SA522.

Pozdrawiam :cool2:

A jaki jest łączny koszt takiej przeróbki części + robocizna u was?

Opublikowano
Panowie a ja zagaję o coś innego, mianowicie: jak wyszedłem ostatnio z samochodu na włączonych długich światłach to zauważyłem, że w obu reflektorach świecą tylko te zewnętrzne soczewki-tak samo jak przy światłach mijania tylko oczywiście mocniej. Na ścianie wyglada to tak jakby przy światłach mijania świeciły tylko dolne połowy soczewek a po włączeniu drogowych również górne. Do czego zatem służą te wewnętrzne soczewki? To moje pierwsze auto z ksenonami, nie wiem w jaki sposób działają - stąd moje pytanie.
Opublikowano
jesli masz przeciwmgielne w zderzaku to wewnetrzne banki w reflektorach to pusta atrapa. zrobione chyba tylko po to, aby utrzymac design przodu auta i angel eyes ;)
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, tak przeciwmgielne mam w zderzaku. Trochę szkoda, bo jakby tam jeszcze coś świeciło to by było fajnie, ale trudno, nie będę płakał z tego powodu :)
Opublikowano
A czy przypadkiem nie jest tak, że jeśli tylko chcesz "zamrugać" długimi, to właśnie wtedy świecą się wewnętrzne soczewki? A kiedy włączasz je na stałe, to wtedy zewnętrzne? Stań sobie na przeciwko jakiejś witryny i sprawdź :)

E30 325i 2d '88 - classic

E36 325i Smurf na tor - klik!

G31 LCI

MX-5 ND '19 track car

Opublikowano
Panowie a ja zagaję o coś innego, mianowicie: jak wyszedłem ostatnio z samochodu na włączonych długich światłach to zauważyłem, że w obu reflektorach świecą tylko te zewnętrzne soczewki-tak samo jak przy światłach mijania tylko oczywiście mocniej. Na ścianie wyglada to tak jakby przy światłach mijania świeciły tylko dolne połowy soczewek a po włączeniu drogowych również górne. Do czego zatem służą te wewnętrzne soczewki? To moje pierwsze auto z ksenonami, nie wiem w jaki sposób działają - stąd moje pytanie.

Pytanie zasadnicze: czy oprócz ksenonów masz asystenta świateł drogowych? Bo wtedy: http://ebsm.bmwgroup.com/videos/flvplayer/popupPlayer.html?SA/5AC_2_/5AC_2_pl.f4v

Opublikowano
A czy przypadkiem nie jest tak, że jeśli tylko chcesz "zamrugać" długimi, to właśnie wtedy świecą się wewnętrzne soczewki? A kiedy włączasz je na stałe, to wtedy zewnętrzne? Stań sobie na przeciwko jakiejś witryny i sprawdź :)

Sprawdzałem i nie świecą w żadnej konfiguracji. Asystenta świateł nie posiadam, być może jak pisze swde w samochodach z tym systemem wewnętrzne soczewki nie są "ślepe".

Opublikowano
w e90 miałem tak, że te wewnętrzne soczewki po prostu nie świeciły. Zastanawiam się czy da się jakoś tam wstawić żarówkę? Widziałem ostatnio F10 i ktoś tam wstawił taką "ksenonową".
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak chcesz mrugnąć długimi to rusza się przesłona w bi-xenonach? Bo kiedyś w E46 do tego służyły właśnie wewnętrzne lampy H4/H7

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
U mnie pracuje przesłona i wtedy zaczyna świecić jakby górna połowa bańki, oczywiście widać to tylko na jakiejś pionowej powierzchni przed samochodem, bo patrzàc bezpośrednio w reflektor można zaobserwować tylko że świeci mocniej.