Skocz do zawartości

Siła wspomagania układu kierowniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witam

@zafi widziałem to. To nie jest dodawanie zdjęcia tylko linkowanie zdjęcia.

Nie mam pewnego miejsca gdzie mógłbym je uploadować.

TUTAJ => http://www.directupload.net/

Wybierz język na : Angielski / Niemiecki / Hiszpanki / Turecki :D :D

P.S.

jak wkleić zdjęcie na forum : https://www.google.com/search?q=jak+wkleic+zdjecie+na+forum&client=firefox-b&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiH2623iv7eAhWF2qQKHYJeDBoQ_AUIDygC&biw=1408&bih=654

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano

Rozmawiałem z użytkownikiem @saab i niestety nie ma update'u w sprawie wspomagania - nic nie pomogło. BMW Polska umywa ręce twierdząc, że ten model tak ma.

W moim przypadku niestety samo smarowanie kolumny specjalnym sprayem nie pomogło.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatecznie okazało się, że przyczyną był przegub krzyżowy (32306859833). Używany na allegro poniżej 200zł. Po wymianie objawy całkowicie ustały, całkiem inne prowadzenie.

Podobno przyczyną mogą być też gniazda amortyzatorów (31306863295).

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
U mnie też kierownica zaczynała ciężej pracować (powoli robił się gokart). Potraktowałem przegub krzyżowy kolumny kierowniczej ( i jej wejście do kabiny) wd40. Po chwili kierownica zaczęła pracować bardzo lekko. Można kręcić w miejscu małym palcem prawie bez oporu. Po kilkunastu godzinach dla pewności proces powtórzyłem. Następnego dnia wymienione miejsca potraktowałem białym smarem w sprayu i od dłuższego czasu jest ok. Pacjent to F10 528i xDrive z 2012r.
Opublikowano
Czytam sobie ten temat i cos mi tu nie pasuje. Ostatnio wymienialem u siebie w 528i LCI gumowa oslone amortyzatora i albo jestem jakis glupi albo w moim F10 nie ma kolumny mcphersona. Czy pomiedzy roznymi wersjami silnikowymi oraz wersjami z xdrive istnieja az tak duze roznice konstrukcyjne zawieszenia? W jednych F10 BMW zastosowalo wielowahacz a w innym mcpherson?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie też kierownica zaczynała ciężej pracować (powoli robił się gokart). Potraktowałem przegub krzyżowy kolumny kierowniczej ( i jej wejście do kabiny) wd40. Po chwili kierownica zaczęła pracować bardzo lekko. Można kręcić w miejscu małym palcem prawie bez oporu. Po kilkunastu godzinach dla pewności proces powtórzyłem. Następnego dnia wymienione miejsca potraktowałem białym smarem w sprayu i od dłuższego czasu jest ok. Pacjent to F10 528i xDrive z 2012r.

Ostatecznie została wymieniona część kolumny kierowniczej z krzyżakiem(tym przy maglownicy). Może i kierownica pracowała lekko ale pojawiły się stuki przy delikatnym ruszaniu kierownicą na boki. Ta fabryczna (2012r.) została zastąpiona nową (32 30 6 859 833) podobno poprawioną. Koszt z delikatnym rabatem 1100 zł + wymiana.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu pojawia się u mnie komunikat.

"Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu, jedz wolno dalej. Wykonaj przegląd w twoim serwisie" i zapala się symbol układu kierowniczego z wykrzyknikiem (na żółto).

Komunikat wyskakuje po przejechaniu dłuższego odcinka trasy np ok 100km, przy czym wystarczy wyłączyć silnik i kontrolka gaśnie i znowu spokój na parę dni.

Jeśli chodzi o siłę wspomagania to nie zauważylem różnicy (nawet chodzi lżej niż np w moim drugim BMW E60 530xd z 2006r.), aczkolwiek zorientowałem się że kierownica nie tak do końca odbija spowrotem na wprost (tutaj w E60 jest o niebo lepiej) co bardzo denerwuje bo samochód dużo traci na sterowaniu.

W postach powyżej czytałem że inni też mieki podobne probkemy ale glownie z siłą wspomagania (kierownica ciężko chodzi), u mnie raczej lekko, ale ten brak powrotu, lub nie do konca wlasciwy powrot kierownicy jest denerwujacy....

Problem dotyczy F10 528i xdrive, 2016r

Odświeżam temat, może ktoś pomoże ???

A jak nie to serwis.... najbliżej mam do Gazdy Gliwice, ale czytałem ze ktoś już u nich z tym walczyl i powiedzieli ze ten model tak ma..... heheheh dramat. Jezeli tak, to ja wole moje stare e60.

Aha, zapomnialem dodac ze ten brak powrotu kierownicy jest tak samo odczuwalny niezaleznie czy kontrolka sie swieci czy nie....

I jeszcze jedno...

Ostatnio zauwazylem stuki jak na postoju maksymalnie skrece kolami, to przy koncu skretu slychac stuki....

Pomoze ktos ???

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam panowi kto ma proglem z kierownica wspomaganiem że nie odbija. Sprawdzić na geometri kont pochylenia swożnia. Jak będzie nie w normie nie odbije kierownica nigdy. Doświadczenie mnie przekonało 3 układy kierownicze wyminilem i proglem byl cały czas

Gdy bmw macie uderzone.czeba wymieniać sanki i sprawdzać zawieszenie. Pozdrawiam

• 3 lata później...
Opublikowano
  • Moderatorzy

Odnosząc się do pierwszego pytania, myślałem, że BMW tak mają, bo każde, które miałem kręciło ciężej niż inne marki samochodów.

Ale miesiąc temu zrobiłem experyment, kupiłem 3 litry zielonego CHF do wspomgania, przepłukałem 3 czy 4 razy, po każdym odciągnięciu płynu ze zbiornika (po około 700ml) i zalaniu mowego czekałem aż się nagrzeje i pojeżdziłem trochę kręcąc do ocinki w każda stronę, aż syf cały się wypłukał i kolor zmienił się na prawidłowy i ... wspomaganie chodzi zauważalnie lżej.

W sumie teraz się dziwie sobie, że od razu po zakupie tego nie zrobiłem, bo raczej od nowości nie był wymieniany.

(Dla jasności, mam zwykła maglownicę, bez systemów utrzymywania pasa itp)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ostatnio odezwało mi się coś co przypominało ni to stuki ni to trzaski przy skręcie kierownicą. Najbardziej słyszalne przy skręcie w lewo. Przy powrocie też. Hałas był delikatny, ale nie dawało mi to spokoju.

Gdy auto trafiło na podnośnik była okazja przekręcać rękami koła raz w lewo raz w prawo. Okazało się, że wszystkie połączenia, tuleje, sworznie, łożyska amortyzatorów, zwrotnice, są bez luzów.  W końcu podejrzenie padło na maglownicę. Po przyłożeniu ręki czuć było drgania. 

Zdecydowałem się wyregulować ten luz. Z dołu widać jedną dużą śrubę od tej przekładni, a druga u góry. Kolega mechanik powiedział, by wykręcić tę górną, bo on w tej chili jest bardzo zajęty. Jak powiedział, tak zrobiłem.  Śruba w kształcie talerzyka z łbem na klucz 17. 

Nie dopytywałem szczegółów, ale czułem że to właśnie tą śrubą reguluje się luz. Logika mi nakazywała dokręcić. Niestety nie dało się. W takim razie pomyślałem, że jakaś regulacje będzie pod śrubą. Zacząłem kręcić w lewo i poszło, ale bardzo ciężko i tak do samego końca. 

Pod śrubą była krótka twarda sprężyna, którą wyjąłem. Było tam jeszcze coś jakby korek plastikowy którego już nie starałem się wyjąć, bo spodziewałem się tam jakiejś śruby regulacyjnej. 

Poza tym drążek kierowniczy wychodzący z maglownicy zrobił się jakiś taki luźny. Uznałem, że na tym zakończę mój eksperyment z niwelowaniem luzu. Kolega mechanik w ten dzień cały czas "wisiał" na telefonie. Nie chcąc mu przeszkadzać wziąłem się za wkręcanie śruby. Długo mi zeszło, bo niewygodna pozycja utrudnia ugiąć sprężynę i jednocześnie wkręcać śrubę. 

I teraz najciekawszy moment! Dokręciłem śrubę do oporu, tak jak była. I tu zonk! Nie mogę rękami przepchnąć kół ani w lewo ani w prawo! Co teraz? Próbuję popuścić śrubę. Nie idzie! Łeb śruby się obrobił. Biorę specjalną nasadkę do odkręcania zablokowanych (zapieczonych) śrub. Niestety nie dało rady! Łeb śruby wygląda na zniszczony.

Łapię za kierownicę. Chodzi, ale ciężko. Jazda próbna. Po przejechaniu około 10 km. wyskakuje komunikat taki jak u forumowego kolegi mateyy - "Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu, jedz wolno dalej. Wykonaj przegląd w twoim serwisie" i zapala się symbol układu kierowniczego z wykrzyknikiem (na żółto). Wychodzi na to, że udało mi się wkręcić śrubę głębiej niż była. 

Co prawda teraz nie mam już żadnych niepokojących hałasów, ale jazda z ciężko obracającą się kierownicą jest bardzo niekomfortowa. Czeka mnie demontaż przekładni. ?

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ciąg dalszy moich zmagań z elektryczną przekładnią kierownicy.

Postanowiłem wymienić maglownicę. Niestety, używka okazała się jeszcze gorsza. Komunikat nadal się wyświetlał. Tyle że wraz z przebytymi km. co raz rzadziej. Jednak kierownica wciąż chodziła zbyt ociężale. I od samego początku pojawiała się głośna praca jakby silnika elektrycznego. im intensywniej kręciłem kierownicą, tym hałas rodzaj głośnego szumu się nasilał. Jeszcze moje podejrzenie padało na samą bieżnię ślimacznicy.

Pomyślałem, że przełożę sam silnik ze starej maglownicy, bo to 5 min. roboty. Jednak po demontażu, okazało się że silnik chodzi bezszelestnie. Ostatecznie musiałem przeprosić starą maglownicę i ją zamontować.

Wczoraj wszystko poszło gładko, ale zaraz po montażu pojawił się znany komunikat o problemie ze wspomaganiem. A w rzeczywistości całkowity brak wspomagania! Kierownica chodzi ze strasznym oporem. Mam nadzieję, że ingerencja komputera diagnostycznego przywróci sprawność.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ciąg dalszy zmagań... po zaprogramowaniu EPS, wszystko wróciło do normy. Nareszcie kierownica chodzi lekko. Oczywiście komunikaty o zwiększonym wysiłku też już się nie pojawiają.

Opublikowano

czyli masz starą maglownicę, ale zaprogramowałeś czy tylko kodowałeś jeszcze raz?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolega mi programował. Trwało kilka to minut. Niestety za każdym razem kiedy tylko odłączy się elektryczny przewód od silnika, programować trzeba.

Szczerze mówiąc, żałuję że nie przełożyłem tego elektrycznego silnika. Zaoszczędziłbym czasu i przekonał się czy rzeczywiście ten silnik hałasował. Numery maglownic są identyczne.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dużo ciekawych informacji w tym temacie, dzięki.

Po tygodniu jeżdżenia Mercedesem Sprinterem, żona przyjechała naszym F11 by mnie odebrać. Wsiadam za kierownicę i praktycznie z zarzutem mówię do niej:
"co nic nie mówisz, że auto się zepsuło🤨"
ona:
"jak co, przecież jeździ normalnie"😂

Kazałem jej usiąść i pokręcić kierownicą, ona, że to tak zawsze było. Normalnie niedowierzałem że kierownica może tak ciężko chodzić, ale po kilku dniach, faktycznie, to auto tak ma.

Jest dla mnie jasne, że moje hydrauliczne wspomaganie nie jest tak mocne jak elektryczne ale bez przesady, żeby potrzebować tyle siły na kręcenie kierownicą przy małych prędkościach.

Błędy muszę sprawdzić ale raczej nie spodziewam się czegokolwiek z modułu servotronica (SVT). Czy ista ma moduł testowania SVT i może pokazać jaki moment obrotowy jest w danym momencie podawany? Z tego co wyczytałem, w zależności od prędkości jest podawany prąd od 0-860mA i na tej podstawie jest ustalany moment.

Funkcje systemu

Servotronic określa dużą część momentu obrotowego układu kierowniczego, który musi zastosować kierowca. Prędkość serwotroniczna jest w dużej mierze zdeterminowana prędkością jazdy

• Niski zakres prędkości jazdy (miasto, parking) = niski moment skrętu

• Wysoki zakres prędkości jazdy (droga wiejska, autostrada) = wysoki moment skrętu

Zawór serwotroniczny jest aktywowany tylko na zacisku 15 N, a silnik jest aktywowany. Serwotroniczna pętla sterująca reguluje prąd podłączonego zaworu serwotronicznego. Wyższy prąd skutkuje większym wspomaganiem kierowania przy tym samym momencie skrętu.

Docelowy prąd dla zaworów jest określany dla jednostki sterującej SVT przez Zintegrowane Zarządzanie Podwoziem (ICM). Wyjątek: W przypadku pojazdów firmy M GmbH Digital Motor Electronics (DME) określa prąd docelowy. Prąd docelowy waha się od 0 mA (minimum) do 860 mA (maksimum).

Pompa raczej jest ok, przynajmniej jak podniosę obroty na 2,5tys nic się w wspomaganiu nie zmienia.

Na początek sprawdzę nasmarowanie. Czy wymiana krzyżaka jest bardzo skomplikowana?
Potem wymienię płyn w układzie. Ostatnio płynu dolewałe m, wydawało mi się że jest mało (wycieków żadnych nie znalazłem), ale nie sprawdziłem jak wygląda stary. Jakieś sugestie, jaki wygląd może świadczyć o problemach?

spacer.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

comeasyouare, madseason pisał o wymianie oleju. Ja dodatkowo mocuję magnes w zbiorniczku. On wyłapuje osad. Gołym okiem nie widać, dopiero wycierając go białym ręcznikiem papierowym.

Opublikowano

Ok, pomysł wydaje się dobry, jak go mocujesz? Jak już będę wymieniał olej to przy pustym zbiorniczku mogę też magnes zamontować. Lepiej na spodzie, czy wyżej? Pasuje by była możliwość wyjęcia go bez potrzeby opróżniania zbiorniczka...

A jeśli o mój problem chodzi to tak jak podejrzewałem błędów brak.

Nie miałem czasu by istą sprawdzić jakie parametry może wyświetlić z modułu SVT.

spacer.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Korek od zbiorniczka ma miarkę. Ja to przewierciłem cienkim wiertłem i przez ten otwór przełożyłem kółko sprężynowe. Takie do spinania kluczyków, breloczków. Przełożyłem przez nie zwykłą płaską metalową podkładkę. Magnes mocno się jej trzyma. Kombinacji może być więcej. Zależy jakiego kształtu i wielkości będziemy mieć pod ręką magnes.