Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam pytanie odnośnie czujnika zmierzchu w moim BMW F30 . Czy jest możliwość wyregulowania tego oto czujnika , działa bardzo powoli a czasem wogóle . Pokrętło od przełączania świateł jest ustawione w pozycji " A " . Podczas odpalenia auta włączają się światła dzienne (Ideale Warunki Pogodowe ) po wjechaniu do tunelu światła mijania załączają się po pierwszej sekundzie , jednak gdy wyjeżdżam z tunelu światła nie przełączają się w tryb dzienny . Tylko 2 razy zaobserwowałem gdy rzeczywiście światła przełączyły się w tryb dzienny , ale po jakiś 3 minutach . W instrukcji obsługi auta znalazłem , że światła dzienne powinny przełączyć się po upływie 2 min , ale przeważnie to nie następuje .
Opublikowano

Na forach w US sa obszerne tematy dot. czujnika.

Okazuje, sie ze byly 2 wersje: wczesniejsza, montowana do okolo 2013 roku, oraz pozniejsza, montowana po 2013 roku.

Ta pozniejsza wlasnie ma dluzsza zwloke, tak wiec wylacza swiatla znacznie pozniej, po uplywie kilku minut.

O ile pamietam te dyskusje, niewiele da sie w tym temacie zrobic... (oprocz wymiany na ta wczesniejsza wersje).

Opublikowano

Dokładnie, jest to upierdliwe. Czasem w letni dzień przy przejeździe przez aleję z drzewami włączają się światła i później się jedzie na włączonych w pełnym słońcu.

Dlatego ja coraz częściej przestawiam się na ręczne sterowanie światłami.

Opublikowano
być moze w LCI poprawili to. Ja mam LCI i u mnie czujnik działa tak jak powinien. Reakcja praktycznie jest od razu, może ta 1 sekunda zwłoki.
Opublikowano

gdzieś czytałem, że czujnik zapala światła w pełnym słońcu także, chodzi o światło oślepiające np poranne bądż popołudniowe żeby auto było lepiej widoczne.

Zaobserwowałem to u siebie wracając w okolicach 17 z miasta, mocne światło świeci w tył auta, światła załączone :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie, jest to upierdliwe. Czasem w letni dzień przy przejeździe przez aleję z drzewami włączają się światła i później się jedzie na włączonych w pełnym słońcu.

A na czym polega problem, gdy te kilka minut "się jedzie na włączonych w pełnym słońcu"?? :)

Opublikowano

Ale właśnie widoczność aut w pełnym słońcu jest ideą jazdy w dzień na światłach i po to stworzono tzw. światła dzienne. W takim przypadku nie widzę sensu żeby czujnik włączał światła mijania w dzień tak jak mówiecie, że zaobserowaliście skoro mają się świecić dzienne.

Ja akurat u siebie nie zauważyłem, żeby włączały się światła mijania w pełnym słońcu. Nei wiem może tak jest, nie przeszkadza mi jak się zapalą w dzień :)

Opublikowano

A na czym polega problem, gdy te kilka minut "się jedzie na włączonych w pełnym słońcu"?? :)

Nie ma problemu.

Jak napisałem uważam to za upierdliwe. I jak dla mnie siedząc wewnątrz ma to marginalne znaczenie, tak dla innych użytkowników może być dziwne, że np jadąc za mną widzą, że włączam światła co kilka minut w pełnym słońcu :-)

Trochę przejaskrawione, wiem, ale można by to pewnie trochę poprawić oprogramowaniem.

Ogólnie jeden z problemów pierwszego świata.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można kodowaniem zmienić parametry czujnika zmierzchu, w sensie jego czułość. Są trzy stopnie do wyboru. Myślę, że może to mieć wpływ też na ponowne wyłączania świateł mijania.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam . Zmieniał już ktoś z kolegów czułość czujnika ? Chciałbym żeby w moim F31 światła dzienne świeciły dłużej bo teraz bardzo krótko świecą. Rano mimo tego że od dawna jest już jasno bardzo długo świecą światła mijania zanim włączą się dzienne i to samo jest po południu. Mimo że z powodzeniem jeszcze kilka godzin można by jeździć na dziennych to już zapalają się światła mijania. Niebawem będę miał interfejs i chciałbym to wyregulować w Bimmercode jeśli jest taka możliwość.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Tez to zaobserwowałem, ALE u mnie ciekawostka: wyjeżdżam z garażu (auto załącza się ze światłami bo półmrok), przejezdzam kilkanascie metrow, wracam się zamknąć garaż i już zgaszone, przełączają się na dzienne. 

Natomiast na trasie włączają się w tunelu szybko, a później po wyjeździe na pełne słońce faktyczne te 2-3 munity świeca. Absurdalne. 

Moze zależy od prędkości??

Opublikowano

A to ciekawe, bo w mojej F30 czujnik działa bardzo sprawnie. Wcześnie rano gdy słońce dopiero wychyla się zza horyzontu juz przełącza na dzienne, a po zmierzchu potrafi jeszcze trochę potrzymać na dziennych zanim przełączy na mijania. Po wyjeździe z tunelu 5 do 10 sekund i spowrotem przełącza na dzienne. Bez względu na prędkośc - szybkość reakcji jest taka sama przy wyjeździe z tunelu w mieście jak i na autostradzie.  

Ze zbyt niską czułością czujnika miałem za to problem w E91, pomimo ustawienia czułości na minimum i kilkukrotnej kalibracji w różnych konfiguracjach (ustawianie auta czujnikiem pod słońce, w cieniu, tyłem do słońca etc) czujnik potrafił włączyć światła mijania gdy tylko słońce schowało się za chmurami i potem przez dłuuuugi czas nie przełączyć spowrotem na dzienne. Okazało się (albo i nie, może zbieg okoliczności), że miałem nieprawidłową szybe czołową, fabrycznie była szyba solarna (Klimakomfort), a okazało sie, że ktoś kiedyś wymienił szybę na oryginał, ale zwykłą zieloną. Po wymianie szyby na właściwą i ponownej kalibracji czujnika czujnik w końcu zaczął działać tak sprawnie jak tego oczekiwałem. 

Opublikowano

ktoś orientuje się czy czujnik drogowych idzie wyregulować? Strasznie irytujące potrafi być ciemno nikt nie jedzie potrafią sie nie załączyć, a z kolei jak się załączą auto jadące z naprzeciwka nawet nie wykrywa tylko oślepia.