Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to mój pierwszy post, BMW 318Ti posiadam od 2 miesięcy, ale juz zdążyłem się zakochać :lol:

Po tym czasie jednak zauważyłem niepokojący fakt: Jak tylko pada deszcz, mój compact dostaje świra na zakrętach, prawie na każdym skrzyżowaniu skręcając w lewo lub w prawo, jesli użyję na oko więcej niż połowę mocy, samochód lekko zarzuca tyłem. Zazwyczaj mam juz wbity drugi bieg, obroty około 2500-3000. Gdy nie pokonuje zakrętu delikatnie to zawsze czuję uślizg. Na początku, zanim zdążyłem wyczuć auto, zdarzyło mi się kilka razy zrobić bączka o 180 stopni, na szczęscie w nocy na pustych drogach :twisted:

Tylny napęd był jednym z głownych powodów kupna BMW :twisted2: ale to co się dzieje to chyba lekka przesada, a może własnie tak ma być ?

Samochód jest dosć zadbany, jedyną stłuczką była lekka z przodu, sam narożnik dosłownie, widać to dokładnie na testerze lakieru, więc nie sądze że to wina geometrii, moze ewentualnie geometrii samego zawieszenia tylnego.

A jak jest u Was na zakrętach w deszczu ?

Opublikowano
Ja mam Compacta tylko,ze 1.6. Hmmm ale tak jakos nie przypominam sobie zeby mi cos takiego sie dzialo...fakt faktem,ze na drodze posypanej piaseczkiem mozna cuda robic :twisted2: :twisted2: , ale co do takich szalenstw w deszczu to sobie nie przypominam... :worried:

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

...140 KM robis swoje tyn bardziej ze jest to kruciutki samochod-ja mam sedana ze 102Km i tez czasem sie robia takie cuda.....tylnonapedowkami trzeba umiec jezdzic.................

Jazda BMW jest jak z chinskim-uczysz sie jej cale zycie

Opublikowano
Ja miałem compacta 1.8 u mnie na samym początku bylo podobnie pozniej przy nawet wiekszych predkosciach nie bedzie cię zarzucac musisz go wyczuc!!! ale można fajnie poszalec nawet na suchym asfalcie :twisted: :twisted: :twisted:
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
Ja radzę jechać na sprawdzenie geometrii tylnego zawieszenia. Oczywiście regulacji tam nie ma więc jak coś będzie nie tak to belka lub wahacze do wymiany.
Opublikowano

Ja właśnie za to kocham BMW, dla dobrego kierowcy tylny napęd to świetna zabawa.

140 koników w lekkim compactcie robi swoje :!:

Ewentualnie podjedź na sprawdzenie amortyzatorów, może są zużyte i przez to koła łatwiej tracą przyczepność

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Moim zdaniem nie jest to normalne tym bardziej że moja pani też ma compacta, jeździ szybko i nigdy nic takiego się jej nie przytrafiło...

Radzę też sprawdzić geometrię.

Pozdrawiam

Rafał F.

Opublikowano

Nie przypisujcie takich boków krótkości kompakta, bo rozstaw osi ma taki jak coupe. Moim zdaniem gość ma szperę i o tym jeszcze nie wie.

Kubarapid podnieś sobie jedno tylne koło i na luzie i spuszczonym ręcznym sprawdź czy się ciężko kreci. Jeśli tak, to życzę miłej jazdy bokami!

Opublikowano
ja w ten sposób na mokrym asfalcie rozbilem moje nowe autko :( jechalem ze 30KM/h dopiero ruszylem ze swiateł i od razu zakret byl... zarzucilo w jedną, w drugą i zatrzymał sie w poprzek drogi na płocie i z rozwaloną miską olejową :/
Opublikowano
Tez mialem tak kilka razy. Jak byl mokry afalt i jak przycisnalem na jedynce to ladnie tyleczek zarzucilo:) Mysle, ze to jest calkiem normalne dla tylnego napedu...
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::
Opublikowano
Ja co prawda w sedanie miałem 150 PS i na deszczu też szalał tył, ale wszystko jest do opanowania, moje zdanie jest tkie że kolega pewnie ma szpere i jeszcze o tym nie wie :norty: . Zrób jak radzi kowal
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Nie wime czy wniesie to cos istotnego do tematu ale czytalem gdzies na forum, ze jak z przodu mozna wsadzic mniedzy kolo a nadkole od strony drzwi 3 palce a z drugiej dwa to beda sie dzialy cuda!? Sprawdzalem u siebie tyl i przod to moze roznica jest 1-2mm...
BrillaNtrot- MałY DiabeŁ ::--::